We willen allen een rijbewijs: telefoons bij Kortrijkse rijscholen staan roodgloeiend

John Goversen van rijschool VTIR en Marieke Labeeuw. © AN
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Wie wil starten met rijlessen in Kortrijk moet even geduld hebben. De rijscholen zijn sinds vorige week weer open en raakten meteen heel snel volgeboekt. “We hadden leerlingen die elke week belden om te vragen wanneer ze weer mochten komen”, klinkt het bij de Kortrijkse Rijschool. “Wie nu contact opneemt, moet acht weken geduld oefenen.” Dat instructeur en leerling in een wagen onmogelijk 1,5 meter afstand kunnen houden, lijkt geen bezwaar.

Stel je voor: je bent al maanden aan het zwoegen om je rijbewijs te halen. Achteruit inparkeren, keren in een smalle straat, … Je deed het allemaal honderden keren. Halfweg maart voel je je klaar om examen af te leggen en maak je een afspraak. Net dan gaat de halve wereld in lockdown. Dat is precies wat Marieke Labeeuw (20) uit Ingelmunster overkwam. Ze zit op kot in Kortrijk en volgde verschillende uren les bij instructeur John Goversen (41) van rijschool VTIR. “Ik kon bovendien twee maanden niet oefenen omdat dat niet telt als een essentiële verplaatsing”, vertelt ze. “Ik voelde wel dat ik twee maanden niet achter het stuur gezeten had, maar al bij al viel het nog mee.”

“Het zijn vooral hun manoeuvres die verzwakken als ze niet oefenen”, vertelt John. Hij en zijn dertien collega’s zaten allemaal minstens zeven weken thuis. “Ik kwam dan ook met volle goesting weer werken zodra dat mocht.” En gelukkig maar, want de telefoon van de rijschool staat al de hele week roodgloeiend. “Om de tien minuten krijgen we een nieuwe aanvraag”, klinkt het op het secretariaat.

Veel jongeren hebben nu tijd om lessen te volgen

Ook bij de Kortrijkse Rijschool in de Koning Leopold I-straat is het razend druk. Regnier Bultinck (35) runt de zaak samen met zijn broer Hervé (33) en zijn mama Lia Voet. “De eerste openingsweek kregen we een dikke 100 studenten over de vloer. Zowel voor motor- als gewone rijlessen. Veel jongeren hebben nu tijd om lessen te volgen, of zien het niet meer zitten om het openbaar vervoer te nemen”, vertelt Regnier.

Mondmasker

“Wie nu wil starten met zijn motorrijbewijs moet minstens acht weken wachten. De lessen die al gepland stonden voor de crisis hebben we gewoon enkele maanden opgeschoven. Niet een leerling gaf aan dat hij of zij niet wilde komen. Daar waren we een beetje verbaasd over, maar wel heel tevreden.”

Regnier Bultinck van de Kortrijkse Rijschool.
Regnier Bultinck van de Kortrijkse Rijschool.© AN

Nochtans zitten een rijinstructeur en zijn leerling heel dicht bij elkaar, dichter dan de toegestane 1,5 meter. “Daarom nemen we ook alle mogelijke maatregelen”, zegt Regnier. “We kochten 2.200 mondmaskers aan, ontsmetten elk oppervlak na de les met alcoholdoekjes en vragen studenten om hun eigen uitrusting en mondmasker mee te brengen.” Dezelfde maatregelen zijn van kracht bij VTIR. “Die mondmaskers zijn in het begin wat lastig omdat je moeilijk te verstaan bent als je er een aan hebt. Maar alles went”, weet John. “Voor ons zijn mondmaskers zeker onmisbaar. Een scheidingswand van plexi is immers veel te gevaarlijk. Dat kan een dodelijk projectiel worden bij een ongeval.”

Wie een voorlopig rijbewijs heeft dat binnenkort vervalt, hoeft nochtans niet meteen naar de rijschool te sprinten. De Vlaamse overheid heeft die met minstens vier maanden verlengd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier