“We liggen wakker van de zware storm in Gambia”

“Het huis dat je op de foto ziet, is het huis van het gastgezin waar we sliepen. Hun jongste dochter hebben ze little Ann genoemd...”, zeggen Ann Ramon en Henk Morel. © BC
Redactie KW

Momenteel worden we om de oren geslagen met onheilspellende weerberichten vanuit grote delen in de wereld. Maar wat in Afrika gebeurt, dat blijft meestal onder de radar. Zo ook de ongeziene storm die op 8 juli het gebied North Bank in Gambia trof. “Er zijn 31.140 getroffen gezinnen”, zegt de Aartrijkse Ann Ramon, een van de bezielers van Move2gether.

Move2gether is een vzw die enkele projecten op poten zet en ondersteunt in de North Bank, een van de vijf divisies in Gambia. Zo ook in Ceesay Majow, een dorp waar er zo goed als geen elektriciteit en stromend water is. De vzw hielp de kleuter- en lagere school verder te ontwikkelen. Niet alleen door handboeken aan te kopen, maar ook door het meubilair aan te pakken, klaslokalen in te richten, zonnepanelen te monteren en nog zoveel meer.

Kort voor de gigantische overstromingen in Wallonië werd ook de North Bank getroffen door een hevige storm. “Ongezien, volgens onze contactpersonen daar. De ravage is verschrikkelijk groot. Er vielen tien doden, 3.531 mensen zijn dakloos en er zijn 31.140 getroffen families. Zo goed als 75 procent van de gebouwen raakte al dan niet zwaar beschadigd en ook van de twee gastgezinnen waar we telkens zo warm onthaald worden, is het huis helemaal verwoest. Amy, een juf die zich 200 procent inzet voor de school, is haar hele huis kwijt. Vreselijk…”, zegt Ann Ramon met een heel diepe zucht.

Voorraad verwoest

“Na de storm heeft het heel veel geregend, dus ook al deze mensen hun povere voorraad eten was verwoest. Hun rijst bewaren ze in jutezakken, door de regen raakte die rijst gezwollen en dus onbruikbaar. Veel mensen wisten niet meer hoe ze hun kinderen te eten moesten geven. Onze eerste prioriteit was dan ook rijst, vis en olie schenken voor de 60 getroffen families in ‘ons dorp’ Ceesay Majow.”

“De getroffen families kunnen niet terugvallen op iets zoals een rampenfonds”

“Onze school is relatief gespaard gebleven, al raakte het dak van een klaslokaal ook volledig vernield door de storm en ook de toiletten werden weggeblazen. Van dat gebouwtje is niets meer over. Het dak van het klaslokaal lieten we al herstellen, het gebouwtje met toiletten willen we graag tegen september heropbouwen.”

“We liggen echt wakker van de problemen waar onze Gambiaanse vrienden mee te kampen hebben. We hebben contact genomen met het Rode Kruis en zij hebben een dossier geopend. Maar meer is er voorlopig nog niet gebeurd. Je moet weten, die mensen hebben geen verzekering en er bestaat daar ook niet zoiets als een rampenfonds. Veel huizen worden momenteel niet heropgebouwd, want er zijn geen centen. Bovendien is het er nu regenseizoen en kunnen ze moeilijk bakstenen maken omdat die moeten drogen in de zon.”

Terug naar school

De vzw Move2gether lanceert daarom een oproep naar financiële steun. “De extra hulp is echt dringend nodig, want in september zullen de mensen niet meer in de klassen terecht kunnen. Doordat het nu vakantie is, kunnen ze die gebouwen gebruiken om in te slapen. Maar tegen september zullen er toiletten moeten staan en we hopen dat deze mensen letterlijk terug een eigen dak boven hun hoofd hebben.”

Het is vooral in die eerste noodhulp dat Move2gether wil voorzien: de aankoop van 118 pakketten golfplaten, 1.765 zakken cement, hout en nagels voor de dakconstructie. Het prijskaartje daarvan bedraagt 8.000 euro.

“Van het geld dat we uittrokken voor eten, heeft de verantwoordelijke van het dorp aan elk getroffen gezin één zak rijst gegeven, 10 liter olie en 500 dalasi zo’n 10 euro om vis te kopen. Dat was goed voor 2.626 euro, centen die we onder meer ophaalden met ons jaarlijkse spaghettifestijn. De plaatselijke televisie heeft verslag uitgebracht van onze gift, met een groot bord waarop een bedanking aan Move2gether stond. Wat we doen, wordt dus ten zeerste geapprecieerd!”

“Mensen die willen storten, kunnen dit op ons rekeningnummer BE83 3800 1395 2715, met de vermelding STORM. Dit geld gaat volledig naar de heropbouw in Ceesay Majow”, besluit Ann. (BC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier