“We denken buiten de traditionele grenzen van het distilleren”: whisky van The Bassets Craft Distillery in Ruiselede wint award in Whisky Bible van Jim Murray

Bas en Hildegard van Ostaden zijn trots op hun bekroonde whisky. © foto GGM
Georges Gielen
Georges Gielen Medewerker KW

“Eerlijk? Het was een geforceerde gok”, geven Bas en Hildegard van Ostaden toe, toen ze uit hun kleine stokerij in Ruiselede vijf stalen whisky stuurden naar het Engelse whisky-icoon Jim Murray. En wat blijkt? Alle vijf whisky’s krijgen een eervolle vermelding in zijn jaarlijkse whisky-bijbel. De ‘Bassets Cigar Malt 2023’ kreeg zelfs een ‘Liquid Gold Award’ met 94,5 punten! “Really a delight”, aldus Murray.

Bas en Hildegard van Ostaden noemen hun The Bassets Craft Distillery een ‘innovatieve warme artisanale stokerij aan de rand van de Vorte Bossen’. Ze houden zich bezig met ‘limited editions’ van zelfgestookte whisky, jenever, rum, likeur, bourbon, gin en bier. Wat maakt hen zo innovatief?

“Vooreerst moet je de sector kennen”, stelt Bas. “Mijn vrouw is een scheikundig ingenieur en een specialist in het ontwikkelen van smaken en geuren. Ik ben een bedrijfskundig ingenieur. We hebben een duidelijke taakverdeling. Zij doet de receptuur, ik stook. We zijn bij manier van spreken schapendrijvers en lopen vooraan. Dan moet je leren denken buiten de traditionele grenzen van het distilleren. Bovendien zijn we klein en onafhankelijk. We experimenteren voortdurend.”

Bier Urthel

In 2015 begonnen Bas en Hildegard in Ruiselede met de eerste kleine stokerij in West-Vlaanderen. Craft-brouwerijen zijn helemaal terug en Belgische whisky is ‘hot’. Bovendien zijn onze stokers niet aan hun proefstuk toe. In 2000 lanceerden ze het speciaal bier Urthel, dat een wereldwijd succes werd en inmiddels werd overgekocht door Palm. Ondertussen leveren ze regelmatig whisky of likeur aan sterrenrestaurants. Hun gin wordt onder meer gecommercialiseerd onder merknamen Alidor en Tanneke, om iéts te zeggen.

“Opsteker, maar we willen lekker klein blijven”

“We experimenteren met grondstoffen, fermentatietechnieken, distilleerketels en rijpingen op verschillende soorten vaten. Daar komen steeds nieuwe ideeën uit. Daarmee kunnen we zorgen voor een breed en smaakvol aanbod van originele dranken.” De houten vaten haalt Bas voornamelijk uit de VS. “De bourbon-vaten van Amerikaanse witte eik zijn ideaal. Die hebben brede nerven en geven een leuke vanillesmaak af.”

Enfant terrible

In september 2023 loopt er een mail binnen van Jim Murray, of ze geen interesse hadden om enkele stalen op te sturen? “Nou, daar moest ik toch even over nadenken”, lacht Bas. Murray is namelijk een legende in de whisky-scene, maar ook bekend als het enfant terrible onder de whiskyschrijvers. The Scotch Whisky Association noemt zijn taalgebruik ‘offensive’. Toch moeten vriend en vijand toegeven dat Murray een getalenteerd schrijver is, die ondertussen faam maakt met zijn jaarlijkse Whisky Bible die in mei uitkomt en waarvan er wereldwijd zo’n anderhalf miljoen exemplaren worden verkocht. Dus een te mooi voorstel, om er niet op in te gaan.

(Lees verder onder de foto)

Whisky-icoon Jim Murray is verrast door de ingezonden stalen whisky uit Ruiselede. Zijn Whisky Bible 2024 verschijnt op 1 mei.
Whisky-icoon Jim Murray is verrast door de ingezonden stalen whisky uit Ruiselede. Zijn Whisky Bible 2024 verschijnt op 1 mei. © gf

Maandenlang horen Bas en Hildegard niets, tot plots in januari: “Congratulations with the results”. De ‘Bassets Cigar Malt Edition 2023’ haalt een topscore van 94,5 punten en de ‘Liquid Gold Award’. “Een streling voor de smaakpapillen”, vindt Jim Murray. De vier overige stalen uit de ‘Good Old Charles Collection’ halen eveneens prachtige scores van 84,5 tot 93. Murray kan zijn verwondering moeilijk verbergen. “Incredibly sweet and friendly, delicious, a well-made distillate. I’m impressed.”

Trots

Jim Murray geeft het stokersduo de raad zich nog meer op whisky te focussen. Een raad die ze zullen opvolgen. “We gaan onze bekroonde whisky dit jaar nog op de markt brengen en verder timmeren op de weg die we bezig zijn. We zijn uiteraard trots op elke drank die we uitbrengen, maar dit is toch wel een heel speciale opsteker. Voor het overige veranderen we niets aan het concept. We blijven lekker klein en doen waar we blijkbaar goed in zijn: iets lekker maken uit niets.”