Watersporters Windekind Oostduinkerke kunnen weer het ruime sop kiezen

© MVO
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

Zeven weken lang moesten alle watersporters noodgedwongen op het droge blijven. Maar 4 mei kregen alle watersportfanaten groen licht om zich opnieuw over te geven aan hun grote passie, op voorwaarde dat ze een aantal coronarichtlijnen zouden respecteren. Dat viel niet in dovemansoren bij de leden van surfclub Windekind in Oostduinkerke.

De Koksijdse Beach Boys zullen vandaag wel uit volle borst ‘Surfing Usa’ hebben gezongen, want maandagavond kleurden nog tientallen surfers de golven aan het strand van Oostduinkerke.

Sven Janssens, manager van de surfclub, is blij dat ze de draad weer kunnen oppikken: “Ik had het niet anders verwacht dan dat onze leden er als de kippen bij zouden zijn om weer het water in te duiken. Ik zag vandaag alleen maar lachende gezichten. Surfen is echt een levensstijl. Uiteraard hebben we er alle begrip voor dat in deze coronacrisis strenge maatregels moeten gehanteerd worden, maar surfen is vooral een individuele sport waarbij je op zee in principe nooit in elkaars vaarwater terechtkomt. De social distance kan geen probleem zijn. Ook niet als er zich op een mooie zomerdag 150 surfers in zee bevinden. Ik heb zelf mee onderhandeld en geargumenteerd, plannen uitgewerkt en meegeholpen aan een protocol om aan te tonen dat het perfect mogelijk is om op een veilige manier, met respect voor de coronamaatregelen, te watersporten.”

Alle lagen van de bevolking

“Onze leden zijn een mix van alle lagen van de bevolking: van dokters, advocaten, jongeren en 60-plussers tot loodgieters… Maar allemaal gebruiken die mensen hun gezond verstand en hebben ze voldoende verantwoordelijkheidsgevoel. Na een periode van grote onduidelijkheid mogen onze leden, na overleg met de gemeente Koksijde, ons bestuur en de watersportfederatie Wind en Watersport Vlaanderen opnieuw hun favoriete watersport beoefenen, onder strikte voorwaarden. Dat betekent dat onze infrastructuur gesloten blijft met uitzondering van de kooien. Er is dus geen toegang tot sanitair, kleedkamers, douches en horeca. Er mag geen materiaal in de gangen worden gezet en maximum twee personen mogen tegelijk in de kooiruimte. Omkleden in de kooien is verboden. Maar dat vormt eigenlijk geen probleem. Onze surfers brengen hun materiaal mee in hun auto, die ze vlakbij kunnen parkeren.”

“Sporten gebeurt individueel, met 1 vaste sportpartner of de partner met wie je samenwoont. De sociale afstand van 1,5 meter geldt zowel op het land als op het water. Perslucht, water en een EHBO-koffer zijn niet beschikbaar. De club voorziet wel bewaking/redding in de insteekzone volgens het vlaggensysteem. Geen groene vlag = geen redding. Verhuur van watersport- en ander materiaal is nog niet mogelijk. Onze surfers moeten dus enkel eigen sportmateriaal gebruiken. Voor de heropstart van club- en jeugdtrainingen (Windekids, Rookieriders, Freeriders, Windegroms en WDK Kiters) wordt uitgekeken naar 18 mei, maar voor een definitieve beslissing is het nog te vroeg”, aldus Sven Janssens.

Watersportsessies in surfclub Windekind registreren kan nu via deze link

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier