https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

“Wateroverlast in Brugge te wijten aan gebrekkig onderhoud en teveel rioleringswerken tegelijkertijd”

© (Foto PDV)
Piet De Ville

Ook in Brugge zorgde de zware regenval voor ondergelopen kelders en natte woonkamers. In de binnenstad kregen onder meer de Langestraat en de Ganzenstraat het zwaar te verduren. “Ik zeg al langer dat er teveel rioleringswerken tegelijkertijd uitgevoerd worden”, zegt Vlaams Belang gemeenteraadslid Stefaan Sintobin. “Dat klopt niet. En sowieso is geen enkele riolering voorzien op zo’n waterval”, repliceert schepen van Openbaar Domein Mercedes Van Volcem (Open VLD).

De Brugse binnenstad ontsnapte gisteren niet aan de waterellende die nu ook onze provincie treft. In de Langestraat onder meer stond het water bijzonder hoog terwijl de Ganzenstraat, een zijstraat ervan, nog zwaarder getroffen was. Bij diverse woningen liepen daar kelders vol. Zo ook bij restaurant ‘In ‘t Nieuw Museum’ op de hoek met de Hooistraat. “Gelukkig bleef het restaurant zelf gespaard maar in onze bierkelder stond toch zo’n vijftien centimeter water”, zegt uitbater Koen Demeulemeester, die zelf met zijn gezin boven het restaurant woont. “Na twee uur goed doorwerken stond alles terug in orde. Straks ga ik eens testen of de frigo’s nog werken maar de schade valt al bij al nog wel mee.”

Zowel in de Hooistraat is als in de Ganzenstraat zijn ook vandaag nog zandzakjes voor de deuren te zien. De bewoners zijn duidelijk op het ergste voorbereid. Stefaan Sintobin, gemeenteraadslid voor oppositiefractie Vlaams Belang in Brugge en Vlaams Parlementslid, wijst intussen met een beschuldigende vinger naar het stadsbestuur. “Ik zeg al langer dat er teveel rioleringswerken tegelijkertijd uitgevoerd worden. Dan kunnen die rioleren dat niet meer slikken. Zo ook in de buurt waar ik zelf woon: de Jeruzalemstraat en rondom de Sint-Annakerk”, zegt Sintobin.

“Ook bij mindere regenval dan dit blijft het water er al staan. In mijn woning zelf heb ik geen schade maar het binnenkoertje stond wel onder water doordat het waterputje overliep. Dat heb ik eerder nog nooit meegemaakt. Ik stel me ook de vraag of het onderhoud van de rioolputjes wel frequent genoeg wordt uitgevoerd door de stadsdiensten. Ik kan me niet herinneren recent nog zo’n wagen gezien heb waarmee die vrijgemaakt worden.”

Schepen van Openbaar Domein Mercedes Van Volcem (Open VLD) weerlegt de kritiek van Sintobin. “Teveel werkzaamheden tegelijkertijd? Dat heeft hier niets mee te maken. En bovendien: los van de rioleringswerken rondom het nieuwe beursgebouw zijn er momenteel geen rioleringswerken bezig. En het heeft ook niets met onderhoud van de rioolputten te maken. Deze worden voor alle duidelijkheid wél goed en frequent onderhouden: sowieso om de twee maanden worden die nagezien en vrijgemaakt en ook bij klacht wordt er langs gegaan om ze te reinigen. Maar als er meer dan 40 liter per uur valt op één plaats, dan kan geen enkele riool dit aan”, zegt schepen Van Volcem.

“Daarom is ontharding zo belangrijk: het gebruik van regenwaterputten, groendaken, gevelplanten, infiltratie naar groen,… De Brugse binnenstad, Kristus Koning en Assebroek zijn de meeste verharde gebieden. Ik wil dus verder werk maken van de nodige ‘ontharding’. En wat de rioleringswerken betreft: in juni diende ik nog 6 dossiers in voor 25 miljoen inzake vernieuwing van riolering. In de Brugse binnenstad is er op dat vlak nog heel veel werk. Men heeft jarenlang geen of nauwelijks rioleringswerken gedaan omdat dit niet populair is omwille van de hinder maar het is echt noodzakelijk.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten