Waterinsijpelingen in Oostrozebeke na werken op De Ginste

Woningen in het centrum van De Ginste hebben te kampen met water in hun kelders nu de rioleringswerken beëindigd zijn. © CLY
Redactie KW

Oppositieraadslid Marleen Lefebre meldde op de gemeenteraad dat er in diverse woningen op De Ginste, na de doorgevoerde ontkoppelingswerken, waterinsijpelingen optreden in de kelders van woningen. “Huizen waar al 50 jaar geen problemen waren, krijgen plots water in de kelder.”

Vorig jaar werden op De Ginste ingrijpende wegen- en rioleringswerken doorgevoerd. De werken kwamen er omdat er geregeld wateroverlast was in het centrum van de gemeente. Intussen werd een compleet nieuwe riolering aangelegd, grachten verruimd en buffers aangelegd. Intussen zijn de werken beëindigd, maar opeens duiken klachten op van huiseigenaars in het centrum van de gemeente. Er zouden zich waterinsijpelingen voordoen in de kelders, iets wat in geen vijftig jaar het geval was.

Dat is onder meer het geval in de kelders van het leegstaande café De Grot. Ook bij slager Gino Vervaecke zijn er problemen. “Sinds we hier wonen – en dat is al dertig jaar – was onze kelder kurkdroog en nu moeten we geregeld water lozen. We kunnen nu geen voorraad meer opslaan in de kelder of we moeten alles op een verhoog plaatsen. Ook bij de overbuur, garage Desmet, zijn er problemen. Die insijpelingen zijn er pas gekomen na het beëindigen van de riolering- en wegeniswerken. Wij weten echt niet welke procedure we moeten opstarten en waar we hiermee terecht kunnen.”

Volgens schepen Olivier De Marez kunnen de eigenaars beroep doen op hun brandverzekering wanneer er schade is opgetreden. Volgens de schepen is dit vaak het geval bij oude kelders na rioleringswerken in de onmiddellijke omgeving. De insijpeling kan niet ten laste gelegd worden van de ondernemer. Nog volgens de schepen is het vaak zo dat na het plaatsen van een nieuwe riolering, waarbij de buizen heel goed op elkaar aansluiten, er geen grondwater meer terecht kan in de riolering. Gevolg is dat het water zelf een nieuwe weg zoekt. Bovendien is het grondwaterpeil de laatste maanden gevoelig gestegen.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.