Water uit kanaal wordt omgezet in drinkwater in Oostende

Christophe Peeters. © Benny Proot
Hannes Hosten

Drinkwaterbedrijf Farys/TMVW opende in Oostende een waterproductiecentrum waar brak water uit het kanaal Oostende-Brugge wordt omgezet in drinkwater.

Het waterproductiecentrum werd op vrijdag 6 maart geopend aan de Oudenburgsesteenweg – langs het kanaal – in Oostende. Eens op kruissnelheid levert dit station dagelijks tot 12 miljoen liter drinkwater aan de Farys/|TMVW-klanten in Oostende en Middelkerke. Met het waterproductiecentrum gaat een investering van ongeveer 10 miljoen euro gepaard.

In het nieuwe waterproductiecentrum wordt het brak water – een mengeling van zoet en zout water – uit het kanaal in opeenvolgende fases gefilterd tot een uiterst zuivere staat. In ongeveer een uur worden alle ongewenste stoffen via verschillende barrières verwijderd. Daarna wordt het water opnieuw gemineraliseerd, zodat het drinkbaar wordt.

Inspelen op droogte en krapte aan drinkwater

“Wat deze site uniek maakt, is niet alleen de toegepaste zuiveringstechnologie van onder meer ‘omgekeerde osmose’. Nog unieker is dat alle technologieën onder één dak worden samengebracht om brak water van matige kwaliteit te behandelen tot drinkwater dat aan alle normen voldoet”, luidt het bij Farys/TMWV.

Het water uit het kanaal wordt ondergronds binnengepompt.
Het water uit het kanaal wordt ondergronds binnengepompt.© Benny Proot

“Voorts staat het hele behandelingsproces onder permanente kwaliteitscontrole, waarbij ook een innovatieve ‘fingerprinting‘-methodiek wordt toegepast. Dit laat toe om uiterst snel afwijkingen te detecteren en in te grijpen. Met dit waterproductiecentrum anticiperen we op mogelijke effecten van klimaatwijziging en droogte en spelen we in op de bekende krapte aan ondergrondse drinkwatervoorraden in dit deel van het land. Deze installatie versterkt ook de leveringszekerheid voor drinkwater in de regio.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier