Wat mogen we verwachten van de Veiligheidsraad?

Vlaams minister president Jan Jambon arriveert op de vergadering van de Nationale Veiligheidsraad vanmorgen. (Foto Belga) © belga
Redactie KW

Momenteel zit de Nationale Veiligheidsraad samen. De kans is groot dat een aantal versoepelingen plaats moeten ruimen voor enkele verstrengingen. Ook het draaiboek voor de lokale contact tracing staat op de agenda.

Normaal zou Fase 5 ingaan vanaf 1 augustus. Dat betekende enkele versoepelingen, vooral inzake samenscholingen en evenementen. Maar nu het aantal besmettingen opnieuw sterk stijgt, dreigt de Nationale Veiligheidsraad die geplande versoepelingen niet uit te voeren.

Dat is dus bijzonder slecht nieuws voor de cultuur- en evenementensector, die halsreikend uitkeek naar wat licht aan het einde van de tunnel. Vooral voor dit najaar vroegen ze dringend uitsluitsel, zoniet dreigt een bloedbad in de sector. Massa-evenementen, beurzen en festivals kunnen al zeker tot 31 augustus niet doorgaan, maar de versoepeling van het aantal gasten (de geplande verdubbeling, red). zit er dus niet aan te komen. Het is duidelijk dat de Veiligheidsraad op de proppen moet komen met een plan om de sector enigszins te vrijwaren, als er geen versoepelingen kunnen doorgevoerd worden.

Strenger

Als het van de experten afhangt, zullen we nog vaker een mondmasker moeten dragen. Sinds kort is het verplicht in winkels, maar nu wordt ook gedacht aan mondmaskers op plaatsen waar veel volk samen komt, van publieke plaatsen tot de horeca. Concreet zou een klant dan een mondmasker moeten dragen als ze binnenkomen, en als ze zich van tafel naar het toilet begeven en terug.

VRT verwacht dan weer dat nachtwinkels eerder dicht moeten. Online verschijnen er veel meldingen van jongeren die voor het sluitingsuur snel nog wat drank in slaan, om op straat nog wat te blijven hangen. Een later sluitingsuur voor de café’s is zeker niet aan de orde.

Opsporen

Wat ook op tafel ligt, is een digitaal platform dat toeristen 48 uur voor hun terugkeer naar België moeten invullen. Het gaat niet alleen over vliegtuigpassagiers, maar ook over mensen die terugkomen met de trein, bus of auto. Dat moet het opsporen achteraf vergemakkelijken indien er een besmetting is gebeurd. Waals minister-president Elio Di Rupo (PS) kondigde alvast ook een aanscherping van de controles en sancties aan.

Tenslotte zal ook het draaiboek voor de lokale tracing belangrijk zijn. Daarin staat wat burgemeesters precies kunnen doen bij een lokale uitbraak van het virus. De kans is groot dat het publiek dan ook meer gegevens moet prijs geven, ook bij bijvoorbeeld het bezoeken. Bij het terugkeren van een reis bijvoorbeeld, of bij het bezoeken van de horeca. Dat moet nu veel efficiënter en gestroomlijnder. Alleen blijken privacy-issues daar nog roet in het eten te gooien.

Dat er ingrepen nodig zijn, blijkt uit de cijfers. Tussen 13 en 19 juli is het aantal besmettingen gestegen tot gemiddeld 192 per dag. Dat is een stijging van 91 procent tegenover de zeven dagen ervoor, lees: een verdubbeling.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier