Wat met de miljoenen dagjestoeristen aan onze kust? “Dat is een heel goede vraag”

Is er een verschil tussen een volle festivalweide zoals hier op Dranouter vorig jaar en een zeedijk vol toeristen? "Dat is een vraag die in de exit-strategie een antwoord zal moeten krijgen", antwoordt gouverneur Carl Decaluwé. © belga
Olaf Verhaeghe

Het kwam niet als een verrassing, maar het kwam toch even binnen. Honderden, neen, duizenden evenementen die komende zomer op de agenda stonden, vallen waarschijnlijk in het water. Vakantie in eigen land lijkt bovendien de norm te worden en dan springt de kust meteen in het oog. Maar is er een verschil tussen een volle festivalweide en een dijk vol toeristen? “Het gaat mij om die anderhalve meter. Die moet je simpelweg kunnen garanderen”, zegt gouverneur Carl Decaluwé.

Wat velen vreesden, is woensdagavond iets voor 19 uur werkelijkheid geworden. Kort na de Nationale Veiligheidsraad trok eerste minister Sophie Wilmès (MR) een streep door de festivalzomer. “Massa-evenementen zijn tot en met 31 augustus verboden”, zei ze klaar en duidelijk. Dat er niet zal worden gedanst, gezongen en gevierd op festivalweides en bijhorende campings is dus zeker.

“We willen duidelijkheid bieden aan de organisatoren van de hele grote festivals”, klonk het woensdag. Niet alleen aan de hele grote, ook middelgrote en kleinere evenementen worden door de nieuwe richtlijnen aangesproken. Experten gaven al veel langer aan dat groepen mensen uit alle hoeken van het land en vaak ver daarbuiten samenbrengen, geen goed idee is. Geen Cactusfestival dus, geen Dranouter en geen WeCanDance. Geen Kamping Kitsch ook. Geen Hype-O-Dream en geen gewone Theater Aan Zee. Geen Alcatraz, geen Night of the Proms en geen Nostalgie Beach. Niets van dat alles.

Waar trek je de grens?

“Ik ben niet verrast. Integendeel. Het is de logica zelf.” Gouverneur Carl Decaluwé (CD&V) volgde net als miljoenen anderen de persconferentie van de regeringsleiders live op televisie. “Ik zeg al weken dat evenementen waar veel volk samen zal komen simpelweg niet haalbaar zullen zijn. Niet alleen op korte termijn, maar ook middellange termijn. Dat de federale regering deze maatregelen neemt, verbaast me hoegenaamd niet.”

Maar wat is ‘veel volk’? Wat is ‘een massa-evenement’? Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) gaf meteen aan die regels nog te verfijnen. Nog voor 3 mei. “De essentie is: je moet afstand kunnen bewaren van elkaar”, aldus Decaluwé. “De grens trekken op 500 of 1.000 aanwezigen is een klucht. We hebben dat gezien bij de allereerste reeks maatregelen. In 1-2-3 wordt die ondergrens omzeild. Het gaat mij om die anderhalve meter. Ik zie niet in hoe je pakweg een kermis, een rommelmarkt of een braderie kan organiseren waarbij je de mensen zo ver uit elkaar houdt. Dat is praktisch niet doenbaar.”

Zomer aan de kust?

Vakantie in eigen land treedt almaar meer op de voorgrond. Dan heb je de Ardennen en het mooie uitgestrekte Limburg. Maar wie vakantie in België zegt, denkt toch nog altijd meteen aan onze kust. Een volle festivalweide of een volle dijk van Oostende of Blankenberge. Is daar überhaupt een verschil tussen? “Ook hier gaat om afstand houden”, zegt de gouverneur. Ik heb diezelfde bedenking al voorgelegd aan het crisiscentrum. Vorig jaar mochten we in juli en augustus 6,5 miljoen eendagstoeristen verwelkomen. En dan heb je nog alle mensen met een tweede verblijf aan de kust. Hoe we de kustzomer op een veilige manier zullen organiseren, is ook voor mij nog een vraag. Een vraag die in de exit-strategie die wordt ontwikkeld een antwoord zal moeten krijgen.”

Burgemeester van Oostende, Bart Tommelein (Open VLD) is naar eigen zeggen al bezig met het uitwerken van plannen voor een drukke zomer op zijn dijk. “Het gaat niet alleen om een plan voor de heropbouw, maar er is uiteraard nog altijd de handhaving. Aan de kust wordt het een heel specifieke situatie. Ik vermoed dat heel wat Belgen na het versoepelen massaal naar hier zullen afzakken. Een overaanbod aan bezoekers, dat zal voor nieuwe problemen zorgen. Mensen zullen wel nog naar zee mogen komen, maar er zullen beperkende maatregelen moeten zijn. Dat zal een uitdaging worden.”

Blijf de regels volgen!

“We moeten dag per dag, week per week blijven analyseren. Wat moet gebeuren, zal gebeuren. De gezondheid is prioriteit nummer één”, aldus gouverneur Decaluwé nog. “Wij gaan blijven controleren, zolang het nodig is. Dat tempo van nu kunnen we volhouden, absoluut. Door het wegvallen van grote evenementen komt er bijvoorbeeld heel wat politiekracht vrij. Allemaal mensen die we op de toeristische hotspots zullen kunnen inzetten.”

Natuurlijk hoop ik ook op een verschil qua aanpak tussen de eerste week van juli en de laatste week van augustus. Uit de grond van mijn hart. Net als iedereen. De cruise die ik deze zomer had geboekt, zie ik nu al wegvaren. Het is spijtig, heel spijtig. Maar het is nu zo. De belangrijkste – en misschien ook enige – boodschap die ik kan geven: blijf de richtlijnen volgen zoals wordt gevraagd. Als we willen dat de regels versoepelen, moeten we doen wat we moeten doen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier