Wat een stunt! Matthieu Bonne zwemt in 23 uur kustlijn van 68 kilometer af!

Uitgeput, maar wat een prestatie. Matthieu Bonne zet na 23 uur en 68 kilometer weer voet aan land. © MM
Redactie KW

Ongelooflijk. Matthieu Bonne heeft het geflikt. Na 23 uur en 68 kilometer heeft hij voet aan wal gezet in Knokke-Heist. Hij stapte maandag om 16 uur in De Panne in het water om de kust af te zwemmen. De Bredenaar startte voor de stunt een fundraising op. De kosten lopen immers op, maar hij wil ook geld inzamelen voor Make-a-Wish.

Matthieu is maandag om 16 uur in het water gegaan in De Panne, vlak aan de grens. Hij passeerde vannacht zijn thuisgemeente Bredene en hoopt vandaag in de namiddag Knokke te bereiken. Hij is de haven van Zeebrugge gepasseerd en moest daarvoor aan boord van de begeleidingsboot gaan. Daar kon hij heel even weer een beetje opwarmen en iets eten en drinken. Hij begint nu aan het laatste stuk richting Knokke-Heist. Hij zal daar naar schatting nog zo’n twee uur voor nodig hebben. “Hij zal tussen 14.30 en 15 uur aankomen. Hij zwemt met de stroom mee en hij vliegt nu vooruit. Hij ruikt zijn stal, denk ik”, lacht pluspapa Erwin vanop het strand. “We zijn heel blij. Het ziet er allemaal heel goed uit. We zijn hier ook al eens komen trainen na zijn eerste poging. De stroming is hier speciaal. Hij kent de situatie en wat hij kan verwachten. Iedereen is hem ook aan het stimuleren, dat geeft hem zeker moed.”

Pluspapa Erwin Inghelbrecht blikt terug op wat er al gebeurd is. “Het was een enorm lastige nacht. Wij denken dat het een leuke nazomer is, maar Matthieu had het bitter koud in het water. In navolging van de kanaalzwemmers wil hij geen wetsuit dragen. De koude werkt op zijn systeem waardoor hij problemen had met zijn ademhaling. Gelukkig heeft hij een droomteam mee aan boord. Iedereen heeft zijn eigen manier om hem te blijven motiveren en hem te ondersteunen”, vertelt Erwin.

Ook vanop land kreeg Matthieu veel steun. “In Middelkerke zijn redders met kajakken en subs tot bij hem gekomen. Op het strand was er ook veel steun met licht, toeters en veel mensen die hem aanmoedigden. Het doet elke keer heel veel deugd. Het is leuk dat er wat volk rond hem is.”

(Lees verder onder de foto)

Het einde is in zicht.
Het einde is in zicht.© Facebook/Matthieu Bonne

De laatste supporters vannacht stonden om 2.30 uur op het strand van Bredene. “Daarna was het volledig donker, maar hij had de morgen als mikpunt.” Hij heeft nu al enkele uren tegenstroom. “Hij gaat daardoor traag vooruit. Zijn coach Stefaan Maene is nu wel bij hem, hij kon niet eerder komen. Hij had boterkoeken mee voor de crew, dus iedereen kan er nu weer tegen.”

Ook vandaag kreeg hij al heel wat steun onderweg. Zo kwamen de special forces langs met een boot en vloog er een helikopter over. De volgende uitdaging was het kruisen van de havengeul van Zeebrugge. Dat bleek bij de eerste poging al een lastige uitdaging waar Matthieu en het team uit geleerd hebben. Matthieu vertelde na zijn eerste poging dat ze hier anders wilden aanpakken en dat is ondertussen gelukt.

Naast de mentale uitdaging is de tweede poging ook een financiële uitdaging voor Matthieu. “Ik had er echt niet op gerekend om dit avontuur tweemaal in enkele weken aan te gaan en de kosten blijven oplopen. Bij mijn eerste poging heb ik jullie massale reacties en aanmoedigingen gezien én enorm gewaardeerd. Daarom zou ik nu graag een beroep doen op supporters en sympathisanten die dit avontuur opnieuw willen meebeleven. Als jullie allemaal 1 euro of meer doneren, zou dit voor mij een enorme steun zijn. Ik zal de helft van de ontvangsten sowieso schenken aan Make-a-Wish, omdat dromen je vleugels geven”, vertelt Matthieu. “Om het transparant te maken sluit ik die af op 15 oktober 2020 en publiceer ik het resultaat. Dan zullen we ook het bedrag kennen dat naar Make-A-Wish gaat.” (LB)

Wie Matthieu wil steunen kan dit doen via Belgian Coast Swim 2020 IBAN : BE32 9733 9392 3502

Mathieu Bonne begon dinsdag om 16 uur aan zijn tweede poging om de kustlijn af te zwemmen.
Mathieu Bonne begon dinsdag om 16 uur aan zijn tweede poging om de kustlijn af te zwemmen.© Benny Proot

Matthieu beleefde een moeilijke nacht, maar zet dapper door.
Matthieu beleefde een moeilijke nacht, maar zet dapper door.© Facebook/Matthieu Bonne

De special forces staken Matthieu een hart onder de riem.
De special forces staken Matthieu een hart onder de riem.© Facebook/Matthieu Bonne

Even in de boot om de haven van Zeebrugge te ronden en dan doorzwemmen naar Knokke-Heist.
Even in de boot om de haven van Zeebrugge te ronden en dan doorzwemmen naar Knokke-Heist.© Facebook/Matthieu Bonne

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.