Wat als koers kunst wordt? Een hommage aan VDB

Chantal Vanruymbeke en Stijn Vanderhaeghe openen de expo VDB Forever in Koers. © Stefaan Beel
Jan Degoe
Jan Degoe Chef Regio

Tien jaar na zijn plotse dood is Frank Vandenbroucke nog lang niet vergeten. Integendeel. In VDB Forever brengen 34 kunstenaars en 34 auteurs een memorabel eerbetoon aan de wielergod.

In het wielermuseum Koers in Roeselare is het boek VDB Forever voorgesteld in aanwezigheid van Chantal Vanruymbeke, de moeder van Frank, en veel van de kunstenaars en auteurs. Chantal mocht het allereerste exemplaar ontroerd in ontvangst nemen.

Het boek is er gekomen op initiatief van auteur en journalist Stijn Vanderhaeghe, afkomstig uit Langemark-Poelkapelle. “Het idee was tien kunstenaars een eerbetoon te vragen aan Frank, maar uiteindelijk werden het er 34. En ook nog eens 34 auteurs”, zegt Stijn, die ook al een biografie schreef over de betreurde wielerheld. Niet toevallig 34, want dat is de leeftijd waarop Frank tien jaar geleden overleed op 12 oktober.

De meewerkende kunstenaars zijn van allerlei pluimage, net als de auteurs. Onder hen ook een pak West-Vlamingen zoals Herr Seele, Johan Tahon, Hannes D’Haese, Seamoose, Ann De Craemer, Luc Dufourmont, Ozark Henry… Het geheel is een prachtige hommage, een kijk- en leesboek aan een renner die het fietsen tot kunst verhief.

Herr Seele bij zijn werk dat ook opgenomen is in het boek als hommage aan VDB.
Herr Seele bij zijn werk dat ook opgenomen is in het boek als hommage aan VDB.© Stefaan Beel

Herr Seele maakte het portret van Vandenbroucke al tien jaar geleden, tijdens een volksfeest waar Frank voor hem poseerde. “Een maand later was het voorbij. Frank was er niet meer. Jammer, want ik had hem graag beter leren kennen”, vertelt Herr Seele.

Alle werken zijn nog tot 5 januari te bezichtigen in het wielermuseum KOERS in Roeselare. Het boek is uitgegeven bij Lannoo en kost 45 euro.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.