“Wat als je niet meer lezen kan?” Neos Lauwe zamelt geld in voor luisterbibliotheek

De initiatiefnemers van Okra samen met Caroline Demeulenaere van de Luisterpunt Bibliotheek. V.l.n.r. Anne-Marie Dardenne, Rosa Demuynck, Roland Knockaert, Caroline Demulenaere en Johanna Delodder. © WO
Stefaan Lernout

Je bent gek op boeken en lezen, maar helaas laten je ogen je op een bepaalde leeftijd in de steek. Voor slechtzienden, blinden of personen met dyslexie is er de luisterbibliotheek, een verzameling boeken en tijdschriften die worden voorgelezen. Caroline Demeulenaere heeft een erfelijke oogaandoening waardoor ze geleidelijk aan blind wordt. Ze is een absolute fan van de organisatie waarvoor Neos op 15 december geld inzamelt in het kader van De Warmste Week.

De initiatieven voor De Warmste Week zijn legio, toch springt het initiatief van Neos Lauwe er uit. Niet zozeer door de activiteit – er worden taarten en pralines verkocht -, maar wel door het goede doel waarvoor geld wordt ingezameld. “We schenken de opbrengsten van die dag aan de Luisterpuntbibliotheek“, zegt Roland Knockaert van Neos. “Luisterpunt is de Vlaamse openbare bibliotheek voor personen met een leesbeperking. Wie geen of moeilijk een boek kan lezen, kan die downloaden en luisteren naar het boek dat wordt voorgelezen door vrijwilligers, vaak bekende Vlamingen en Nederlanders.”

Ambassadrice wil ze zich niet noemen, maar Caroline Demeulenaere is een grote fan van deze audiobibliotheek. Rond haar veertigste begon ze minder goed te zien, ze bleek de erfelijke oogaandoening Retinitis Pigmentosa te hebben. Een onomkeerbaar proces waarbij ze geleidelijk aan blind wordt. “Ik heb ermee leren leven, ik pas me geleidelijk mee aan”, zegt Caroline. “Het ergste vond ik dat ik niet meer kon lezen want ik was een veellezer.” Als snel ontdekte ze de Luisterpuntbibliotheek. Ze beluistert boeken die worden voorgelezen door vrijwilligers. Steevast heeft Caroline het over lezen, soms verslindt ze wel een boek per dag. Via de app Anders Lezen kan ze kiezen uit de 25.000 boeken die de luisterbibliotheek rijk is. Ze is een absolute fan van het systeem want zo kan ze haar geliefde hobby verderzetten.

Voorleessnelheid

Momenteel leest ze het boek Grand Hotel Europa, goed voor twintig uren lees- of luisterplezier. “Een boek lezen gaat sneller dan je denkt”, legt Caroline uit. “Als ik bijvoorbeeld naar de tandarts ga neem ik mijn smartphone, doe mijn oortjes in en begin te lezen. Onderweg en in de wachtzaal. Ook als ik de bedden opmaak, ben ik aan het lezen. Via de app kan ik de snelheid van wat wordt voorgelezen wat opvoeren.”

Het ergste aan blind worden, is dat ik niet meer kon lezen – Caroline Demeulenaere

Ze laat een stukje horen ‘aan verhoogde snelheid’. Een stem ratelt aan een veel te hoog tempo het verhaal af. Niet te volgen voor wie het niet gewoon is, Caroline stoort het echter geenszins. Dat is het voordeel van de luisterbibliotheek. Iedereen kan de snelheid aanpassen aan eigen noden of wensen. Personen met dyslexie kunnen de tekst net trager laten afspelen. Nemen ze er een Daisy-lezer bij, verschijnt de tekst op hun lezer, terwijl ze die via de oortjes ook horen.

Praat- en snoepcafé

Tussen de tien- en vijftienduizend mensen zijn lid van de luisterbibliotheek. Lidmaatschap is gratis, de voorlezers zijn zowel anonieme als bekende Vlamingen en doen dat vrijwillig. De opnametechnici en de apparatuur dient echter betaald te worden, vandaar de actie van Neos. Op zondag 15 december maken ze van zaal Emmaüs in de Wevelgemstraat 13 een praat- en snoepcafé. “We verkopen aperitief, taarten en pralines. Tussen 11 en 18 uur kan je bij ons terecht, de toegang is gratis“, vertellen de initiatiefnemers. “Er zal iemand aanwezig zijn van de luisterbibliotheek die de werking uitlegt.”

Ook Caroline zal niet ver uit de buurt zijn. Op de vraag welk boek ze graag nog wil lezen, dat momenteel niet beschikbaar is in de luisterbibliotheek heeft ze een verrassend antwoord klaar. “Op facebook volgde ik De Schijf van de Dag waar Nicolas Debonne uit Wevelgem iedere dag het verhaal van een lied vertelde. Daarvan heeft hij nu een boek gemaakt, en dat zou ik wel eens willen lezen. Bij voorkeur voorgelezen door Nicolas zelf.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier