Wat als … in Brugge het coronavirus uitbreekt?

Brugge krijgt jaarlijks duizenden Chinese toeristen op bezoek. © Davy Coghe
Redactie KW

Wat als een van de duizenden Chinese toeristen in Brugge het coronavirus verspreidt? Is de stad voorbereid op dergelijk rampscenario? We vroegen het aan burgemeester Dirk De fauw.

Jaarlijks verblijven 8.000 Chinese toeristen in Brugse hotels. Daarnaast ontvangt Brugge 13.500 zogenaamde Chinese excursionisten: dat zijn Chinezen die in een andere stad verblijven en een dagje Brugge komen bezoeken. Samen dus goed voor 21.500 Chinezen in Brugge.

Doembeeld

Stel nu dat één van hen uit het oosten van China afkomstig is en drager is van het coronavirus, dat longinfecties veroorzaakt. Hij besmet al wie hij ontmoet in Brugge. Ziet u voor u het doembeeld van een West-Vlaamse stad in quarantaine, zoals de Chinese stad Wuhan waar het virus ontstond? Geen bootjes meer op de reien, opgehaalde stadspoorten en bruggen, geen bussen meer van De Lijn. Zelfs geen elektrische bussen in de binnenstad. Vrijaf voor alle leerlingen uit de scholen in de Brugse binnenstad.

Politie en leger patrouilleren aan de Brugse bruggen en stadspoorten. Bruggelingen met mondmasker mogen slechts één voor één de stadspoorten verlaten, nadat artsen hun lichaamstemperatuur gemeten hebben en de hen op andere symptomen gecontroleerd hebben. Het lijken wel beelden uit een griezelfilm, maar dat zijn de regels die nu in het oosten van China gelden.

Gelukkig is het bij ons (nog) geen realiteit. Maar hoe is een toeristische stad als Brugge voorbereid op een epidemie die in China al meer dan honderd doden eiste?

“Alle ziekenhuizen en artsen zijn gebrieft over het herkennen van symptomen”

Als Brugs burgemeester is Dirk De fauw verantwoordelijk voor de volksgezondheid van zijn stadsgenoten. Maar in het geval van het coronavirus coördineert de federale overheidsdienst Volksgezondheid de te nemen maatregelen. “Zo werden alle ziekenhuizen en artsen gebrieft over het herkennen van symptomen, wat te doen met verdachte gevallen, waar stalen ter analyse kunnen naartoe gezonden worden”, benadrukt Dirk De fauw.

Voor zorgverleners is een handleiding voorhanden en verspreid. Bij vaststelling van verdachte personen wordt een voraf vastgelegde procedure gevolgd. Kort samengevat houdt de procedure in dat stalen naar het labo van UZ Leuven worden opgestuurd, dat de verdachte persoon wordt geïsoleerd thuis of in een ziekenhuis en dat zijn omgeving en ‘parcours’ wordt gemonitord.”

Lockdown

Bij de eventuele vaststelling van een verdacht geval in onze stad gaat Brugge dus niet meteen in een lockdown. Op dat moment lijkt het me wel logisch dat er overleg komt tussen de verschillende bevoegde instanties en beleidsniveaus. Dat zijn de hulpdiensten op het terrein, de burgemeester, de provinciegouveneur en de minister van Binnenlandse Zaken. De reguliere procedures noodplanning zijn daarvoor opgesteld en bruikbaar.”

Met betrekking tot het coronavirus wordt er geen enkel risico genomen. Er zal immers in heel België gecommuniceerd en maatregelen genomen moeten worden. Brugge zal dan instaan voor het nemen van maatregelen en voeren van communicatie in overleg en afstamming met het provinciale en federale niveau. Indien er zou beslist worden tot een lockdown van de stad, dan zal er bijgevolg hulp en ondersteuning komen vanuit de provincie en bij uitbreiding vanuit het federale niveau om dat mogelijk te maken.”

Zieke Engelse scholieren

Burgemeester Dirk De fauw wijst erop dat Brugge in het verleden al te maken kreeg met een voedselvergiftiging van Engelse scholieren: “We zaten met een volledige bus zieke leerlingen. Ook in dat geval was er overleg met de FOD Volksgezondheid, Engelse ambassade, Rode Kruis, PSH-netwerk, lokale politie en havenbestuur. De groep zieke leerlingen werd toen gedurende enkele dagen opgevangen op een locatie in Brugge. De ernstige gevallen werden behandeld in het ziekenhuis. Van zodra mogelijk, werden de scholieren naar Engeland gerepatrieerd.”

Dirk De fauw.
Dirk De fauw.© Davy Coghe

“Een lokaal BNIP (bijzonder nood- en interventieplan, red.) voor ziekte, epidemie of pandemie bestaat er niet, maar uiteraard beschikt de stad Brugge, zoals elke gemeente in België, wel over een ANIP (algemeen nood- en interventieplan, red.) dat dienst doet als canvas voor de aanpak van diverse noodsituaties. Het best voorbereid op een epidemie is de FOD Volksgezondheid, die ook jaarlijks de griep opvolgt en in een vaccinatieprogramma voorziet“, besluit Dirk De fauw.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier