Wat als het vlonderpad in Groenhove onderloopt? “Afsluiten in uitzonderlijke situaties”

© foto JS
Johan Sabbe

Het grote bufferbekken bij het speelbos Torwoud in Groenhove is bedoeld om bij zware regenval het water zoveel mogelijk te stockeren.

Met zijn volume van zo’n 15.000 kubieke meter kan bufferbekken ongeveer 15 miljoen liter water bergen. Boven het bekken bevindt zich een mooi houten vlonderpad, waarop het verboden is om te fietsen, maar waarop je wel mag wandelen, ook met buggy’s en rolwagens. Maar wat als het pad na hevige regenval ei zo na onderloopt, zoals bij de Kersttocht van Kiwanis Torhout-Houtland (foto), toen het nog net betreden kon worden?

Schepen van Natuur Elsie Desmet: “Recent heb ik hierover gepraat met Pieter Vercammen, projectleider bij de Vlaamse Landmaatschappij (VLM). Op het moment van ons gesprek stond het vlonderpad zo goed als onder water. Op zich was dat geen verrassing, want we weten dat bij uitzonderlijke regenval het vlonderpad kan onderlopen. Dat is een tijdelijk fenomeen: de waterspiegel van het bekken kan sterk schommelen afhankelijk van de hoeveelheid neerslag. Pieter bevestigde dat de VLM er altijd vanuit is gegaan dat mensen niet gaan wandelen als het zo hard regent en geen gevaarlijke dingen doen. Maar in principe bestaat er geen verbod om tussen zonsopgang en zonsondergang het vlonderpad te betreden, wat de omstandigheden ook zijn. Al kunnen we het pad natuurlijk wél altijd afsluiten in uitzonderlijke situaties, zoals we ook met het bos doen bij hevig stormweer.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier