Wat als het coronavirus opduikt in AZ Groeninge Kortrijk?

De deur waarlangs de patiënt naar binnen kan gaan mocht er sprake zijn van een eventuele besmetting. Men komt terecht in een aparte ruimte met sas die leidt naar de quarantainezone. © TV
Tom Vanderghinste
Tom Vanderghinste Medewerker KW

Thailand, Duitsland, Rusland, Italië maar bovenal Wuhan wordt getroffen door het coronavirus en ondertussen is er ook een Belg besmet. Veel doekjes moeten we er niet meer om winden, het wordt hoogtijd om alle registers open te trekken en eens na te gaan hoe goed een stad als Kortrijk en het ziekenhuis AZ Groeninge bestand zijn tegen een eventuele uitbraak. Terwijl steeds meer landgrenzen zich afsluiten van China en ook het vliegverkeer wordt lamgelegd naar het voornoemde land, blijft onze economie langzaam voortdraven op het ritme van de winterse golven.

Maar is al die heisa wel echt nodig? De minister van Volksgezondheid is alvast eenduidig hierover: “We moeten niet meteen een stadje platgooien om halsoverkop een veldhospitaal op te bouwen. De gezondheidsautoriteiten zijn zeer waakzaam en volgen de situatie in China op de voet. Er gebeurt ook een constante risico-inschatting van de situatie in ons land en ook de huisartsen hebben richtlijnen ontvangen”, verzekert Maggie De Block ons.

In tegenstelling tot Indonesië worden er bij ons geen fabrieken in quarantaine geplaatst. In het Chinese complex van PT Indonesia Morowali Industrial Park kregen namelijk 43.000 arbeiders een algemeen verbod om naar buiten te gaan zonder schriftelijke toestemming. Ondertussen trok de Europese Unie een slordige tien miljoen euro uit voor wetenschappelijk onderzoek naar het nieuwe coronavirus. Het virus kreeg trouwens die specifieke naam omdat de bacterie een kroontje heeft helemaal bovenaan.

Hygiënisten in het ziekenhuis

Sensibiliseringsaffiches hangen uit aan het onthaal. Ook het personeel blijft aandachtig.
Sensibiliseringsaffiches hangen uit aan het onthaal. Ook het personeel blijft aandachtig.© TV

Wij trokken naar het AZ Groeninge in Kortrijk om te polsen in hoeverre men er voorbereid was op een eventuele uitbraak. “Binnen ons ziekenhuis hebben we diverse ziekenhuishygiënisten die dagelijks bezig zijn met de ziekenhuishygiëne”, verduidelijkt Stefaan Lammertyn, communicatiemanager AZ Groeninge, ons. In het ziekenhuis werden ondertussen de belangrijkste invalswegen voorzien van de nodige preventieve affiches. Zowel bij Spoed als de afdelingen polypneumo en polykindergeneeskunde hangen sensibiliseringsaffiches op die mensen moeten waarschuwen voor de symptomen van het coronavirus.

Van zodra we merken dat iemand de symptomen van het coronavirus vertoont, proberen we elk contact met andere patiënten te vermijden

“Onze personeelsleden werden ingelicht over de belangrijkste kenmerken van het coronavirus. Op het moment dat men een verdacht individu op consultatie krijgt, wordt men geacht deze in een isolatieruimte te plaatsen”, verduidelijkt Heidi Bruyneel, een van de ziekenhuishygiënisten. Aan het onthaal van de spoeddiensten staan de mondmaskers alvast paraat in geval van nood.

Ultrafiltrerend masker

AZ Groeninge heeft een aparte toegang voorzien om de isolatiebox te bereiken indien een patiënt zich extern zou aanmelden. Als de patiënt via spoed of direct na consultatie langskomt, wordt hij in een aparte wachtlijn geplaatst en krijgt hij een ultrafiltrerend masker op. “Van zodra we merken dat iemand de symptomen van het coronavirus vertoont, proberen we elk contact met andere patiënten te vermijden. Ook onze artsen hullen zich in de daartoe verplichte kledij met aangepaste spatbril, handschoenen, masker en schort. Daarna wordt de patiënt naar de isolatieruimte gebracht om verdere besmetting te voorkomen“, legt Heidi Bruyneel ons uit.

Het is dan ook daar dat de nodige stalen genomen worden om een juiste diagnose te kunnen stellen. “Aan de hand van beeldvorming en bloedafname stellen we een juiste diagnose. Indien het ook echt om het coronavirus gaat, wordt de arts voor infectieziekten van de provincie verwittigd.” Het is die arts die op zijn beurt beslist naar welk ziekenhuis de patiënt moet geleid worden.

De spoedzone is uitgerust met speciale deuren die gesloten kunnen worden in geval van nood. “De ruimte kan betreed worden via het daartoe voorziene sas. Om de overige locaties te vrijwaren van bacteriën, wordt de quarantainezone in een negatieve luchtdruk geplaatst. Op die manier verdwijnen er geen bacteriën bij het openen van deuren”, verduidelijk Brian Geryl, adjunct-hoofdverpleegkundige.

De laatste drie poorten, hier omkadert met een gele stippenlijn, kunnen omgevormd worden tot een veldhospitaal in geval van nood. We denken hierbij bijvoorbeeld aan grootschalige ongevallen met veel patiënten of andere.
De laatste drie poorten, hier omkadert met een gele stippenlijn, kunnen omgevormd worden tot een veldhospitaal in geval van nood. We denken hierbij bijvoorbeeld aan grootschalige ongevallen met veel patiënten of andere.© TV

Nuttig om te weten is dat er binnen de spoedzone van het AZ Groeninge ook ruimte is voor een noodveldhospitaal. Achter de laatste drie poorten van de spoeddiensten bevindt er zich een volledig afgesloten ruimte waar er in een sneltempo veldbedden kunnen opgetrokken worden. “Mocht het ooit nodig zijn, kunnen we in deze ruimte extra bedden opzetten. We zijn ook voorzien van de nodige veldbedden als extra hulp. Op die manier kunnen we onze opvangruimte vergroten en inspelen waar nodig”, aldus nog Brian Geryl.

Geen reden tot paniek

Alle artsen zijn extra alert, maar dat hoeft geen reden tot paniek te zijn onder het volk. “Het is vooral van groot belang dat iedereen die recent in China was of in contact kwam met iemand uit China de symptomen van het coronavirus in gedachten houdt en in geval van ziekte dit ook duidelijk meldt aan de arts”, aldus nog Heidi Bruyneel.

De quarantainezone van AZ Groeninge. De ruimte kan afgesloten worden dankzij de grijze deuren. Daarna wordt er gebruik gemaakt van negatieve luchtdruk om verdere besmetting te voorkomen. Het karretje in de gang bevat mondmaskers, handschoenen en spatbrillen zodat verplegend personeel zich onmiddellijk kan beschermen indien nodig.
De quarantainezone van AZ Groeninge. De ruimte kan afgesloten worden dankzij de grijze deuren. Daarna wordt er gebruik gemaakt van negatieve luchtdruk om verdere besmetting te voorkomen. Het karretje in de gang bevat mondmaskers, handschoenen en spatbrillen zodat verplegend personeel zich onmiddellijk kan beschermen indien nodig.© TV

Marc Van Ranst, Belgisch hoogleraar virologie, epidemiologie en bio-informatica aan de Katholieke Universiteit Leuven, gaf eerder vorig jaar al een aantal belangrijke tips mee aan onze lezers die we graag nog even herhalen. “Het is belangrijk om niet meteen te panikeren bij een hoest of koorts. Was vooral regelmatig je handen en als je moet niezen, schud dan zeker geen handen meer, maar reinig ze eerst. Ook simpelweg tussendoor reinigen met water kan helpen. Wat de zeep betreft, de goedkoopste is vaak goed genoeg.”

En wat met de stad?

Op dit moment is er geen reden voor paniek binnen de stadsmuren. “België bereidt zich op nationaal niveau uiteraard wel voor, maar er is tot op vandaag geen reden tot paniek”, verduidelijkt Seel Seynhaeve van Stad Kortrijk.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier