Warriors against Cancer geeft antwoorden over kanker op kindermaat

We herkennen Elsje Vandekerckhove, Vanessa Bossuyt en Katelijne Haedens die voorlazen in het tweede leerjaar van vbs 't Biekorfje in Aalbeke. © EDB
Redactie KW

Vanessa Bossuyt, Elsje Vandekerckhove en Katelijne Haedens van Warriors against Cancer gingen recent voorlezen uit hun nieuwste boek ‘Cirque Ancien’. Met hun vzw en voorleessessies willen de initiatiefnemers kanker bespreekbaar maken voor kinderen.

Door Els Deleu

Vanessa Bossuyt is samen met haar man Nicola Vigna en Elsje Vandekerckhove uit Kruishoutem oprichter van vzw Warriors against Cancer. Beroepshalve is de Markse make-upartieste voor Chanel en voor kunstfotografen. Ze verzorgt ook de make-up voor defilés. Zo doet ze al jaren de make-up voor Théâtre de la Mode. Voor hobby’s heeft Vanessa niet veel tijd meer. “Ik heb nog geschilderd en zilverkleijuweeltjes gemaakt maar nu gaat de meeste tijd naar de vzw.”

Cirque Ancien

Warriors against Cancer begon met Appoline, een meisje uit de buurt dat ziek werd in 2012. “Dat was de eerste keer dat ik geconfronteerd werd met kanker. Appoline kon niet meer naar school en ging twee jaar met mijn mee van de ene fotoshoot naar de andere. Ze was kaal maar het maakte haar gelukkig dat ik haar kon maquilleren. Door de mooie foto’s die van haar gemaakt werden voelde zichzelf weer mooi”, vertelt Vanessa. “De kleine dingen maken het verschil. Plots werd het een project en ook andere jongeren met kanker konden even hun zorgen vergeten tijdens fotoshoots.”

Voor ze goed doorhadden was Warriors against Cancer werd opgericht. Ondertussen zijn ze al zeven jaar bezig en kwamen al twee fotoboeken uit. Nu is Cirque Ancien het derde boek. “Twaalf van onze Warriorkindjes werden voor dit boek omgetoverd binnen het circuswezen. Dit prikkelde artistieke mensen om bijdragen te leveren. Schrijfster Nikkie van Lierop maakte een mooie vertelling met de twaalf Warriorkindjes in de hoofdrol.” Kunstenares Lisiane Moerman uit Waregem maakte de schilderijtjes in het boek.

Vechten tegen Ka

“Het boek gaat over Stella, een kindje uit de ‘normale’ wereld dat plots naar een circus gebracht wordt. Het circus stelt het ziekenhuis voor. Er zit een kraai – Ka genaamd – in de boom en alle kindjes die in het circus zitten, vechten tegen hem, de gemene circusdirecteur. De kraai staat symbool voor de ziekte waartegen moet gevochten worden.”

“We willen in kindertaal kanker bespreekbaar maken”, aldus nog Vanessa. “Ons eerste boek was er één met getuigenissen, maar nu pakken we het fantasierijker aan met verhalen. Het woord kanker wordt niet vermeld. Het is een fantasieverhaal met een zeer diepe betekenis.” De vzw Warriors against Cancer probeert telkens de boeken te financieren vooraleer ze in druk gaan. Het boek wordt verkocht via de website www.warriorsagainstcancer.be, in de Standaard Boekhandel en in Theoria in Kortrijk.

Appeltaart

De mensen van Warriors against Cancer gaan bij zieke kindjes een deel van het verhaal voorlezen, maar ze trekken ook naar scholen. Zo waren ze onlangs in het tweede leerjaar van vbs ‘t Biekorfje in Aalbeke. “Het verhaal werd prachtig verteld op kindermaat en daarna genoten we van het samen spelen van het ‘Cirque Ancien’-kwartet“, vertelt Juf Mieke Cosaert. “Gelukkig overwonnen de circusartiesten uit het boek de strijd tegen Ka en dat vierden we met appeltaart. De kinderen kregen met dit verhaal een eerlijk antwoord op hun vragen over dit thema.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier