Warrelnetten aangetroffen op het strand van Oostduinkerke

Een bruinvis was verstrikt geraakt in een net.© BB
Een bruinvis was verstrikt geraakt in een net.© BB
Redactie KW

De scheepvaartpolitie is een onderzoek gestart naar het gebruik van illegale warrelnetten op het strand van Oostduinkerke. Maandag nog werd een bruinvis ternauwernood gered uit zo’n warrelnet dankzij een alerte wandelaar. Zaterdag trof de scheepvaartpolitie ook al een warrelnet aan op het strand en vorige donderdag spoelde nog een dode bruinvis aan, die verstrikt was geraakt in een net. Natuurpunt roept de kustgemeenten op tot extra handhaving.

“Deze week is een bruinvis op het nippertje bevrijd uit een illegaal warrelnet, geplaatst voor de kust van Oostduinkerke. Een andere bruinvis had enkele dagen daarvoor minder geluk en werd helaas dood aangetroffen”, laat Natuurpunt weten. “Sinds maart 2015 is het gebruik van warrelnetten voor recreatieve vissers nochtans verboden. Maar de sleutel ligt bij de handhaving op de stranden en voor de kust. Natuurpunt pleit enerzijds voor degelijke opleidingen voor handhavers over wetgeving van kust, duin en strand en anderzijds voor meer controle door handhavers”, aldus de oproep van de natuurbehoudsvereniging Natuurpunt.

Eigenaars gezocht

Dat er plots veel bruinvissen in de warrelnetten verstrikt raken, kan mede verklaard worden door het feit dat de dieren zich in de maand maart veel dichter bij de kust ophouden. Hoe dan ook zijn warrelnetten verboden omdat ze voor te veel bijvangst zorgen en nefast zijn voor de populaties van zeezoogdieren. Ook scheepvaartpolitie is een onderzoek gestart, leert navraag bij de woordvoerder van de federale politie. “Samen met de GAS-ambtenaar van Koksijde en Agentschap Natuur en Bos probeert men te achterhalen wie de eigenaar van die netten is”, wordt bevestigd.

Alternatieve netten

Voorts benadrukt Natuurpunt dat ze niet de strandvisserij op zich viseren, maar wel de mensen die door het gebruik van illegale warrelnetten het voor andere strandvissers – die wel ter goeder trouw zijn – verbrodden. “Recreatieve vissers kunnen hun hobby verder beoefenen, maar moeten gebruik maken van fuiken met een keerwand, korren of platnetten die niet gevaarlijk zijn voor zeezoogdieren. Enkel zo kunnen we de bruinvis en andere zeezoogdieren voldoende kansen geven in onze Noordzee”, besluit natuurpunt. (BB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier