Warmte zorgt voor code oranje in onze provincie

Redactie KW

Vrijdagnamiddag wordt zonnig en erg warm met maxima tussen 30 en 36 graden, of mogelijk zelfs iets meer. In de provincies West- en Oost-Vlaanderen, Vlaams- en Waals-Brabant, Henegouwen, Limburg en Antwerpen geldt code oranje, zo meldt het KMI.

Bij dergelijke erg hoge temperatuurwaarden is het aanbevolen om regelmatig te drinken, zich lichter te kleden, de dag in koelere ruimten door te brengen en de gezondheidstoestand regelmatig op te volgen, aldus het KMI. Er wordt ook aangeraden om deuren en ramen gesloten te houden om de warmte buiten te houden en om de raadgevingen van de bevoegde overheid op te volgen.

In de nacht van vrijdag op zaterdag is het erg zacht en is er kans op een bui of een onweer. De minima liggen tussen de 17 en 23 graden.

Zaterdag is het in het westen eerst overwegend bewolkt weer, gevolgd door vrij zonnig weer in de namiddag. Elders wisselen wolkenvelden af met soms brede opklaringen. Vooral in de oostelijke landshelft kunnen er enkele lokale buien vallen. Vanuit het westen stroomt er geleidelijk minder warme lucht over ons land, maar we bereiken nog maxima van 23 of 24 graden aan zee tot 32 graden in het oosten en in Belgisch Lotharingen. De wind waait zwak tot meestal matig uit westelijke richtingen.

Zaterdagavond en -nacht is het wisselend tot soms zwaarbewolkt in de oostelijke landshelft. Daar kunnen er enkele lokale buien vallen. Elders is het licht tot wisselend bewolkt en overwegend droog. De minima schommelen tussen 14 en 18 graden bij een zwak of matige wind uit het westen tot zuidwesten.

Zondag is het wisselend bewolkt met kans op enkele lokale buitjes. We halen maxima van 20 graden aan zee tot 24 of 25 graden in Belgisch Lotharingen. Maandag is het wisselend tot soms zwaar bewolkt met regelmatig enkele buien. Een donderslag is niet uitgesloten. De maxima liggen tussen 17 graden in de Hoge Venen en 21 tot 22 graden elders. Dinsdag start met vrij veel zon maar later wordt het vaak bewolkt met lokaal wat neerslag. Maxima van 18 tot 23 graden bij een matige westen- tot zuidwestenwind.

Woensdag valt er vooral over het noorden van het land regelmatig wat regen. Over het zuiden is het veelal droog met enkele opklaringen. De maxima liggen tussen 21 graden aan zee tot 26 graden in het uiterste zuidoosten van het land. Donderdag start licht wisselvallig met nog een lokale bui. In de loop van de namiddag en avond wordt het overal droog en worden de opklaringen breder. Maxima van 12 graden aan zee, 24 graden in het centrum en tot 27 graden in Belgisch Lotharingen. Vrijdag verloopt droog met regelmatig zon en slechts enkele stapelwolkjes. We krijgen maxima van 22 tot 30 graden.

(Belga)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.