Warmste training van Flac op kortste dag van het jaar tijdens Lichtjesloop in Poperinge

Tijdens De Warmste Week van Studio Brussel organiseert Flac Hoppeland op vrijdag 21 december een Lichtjesloop op de atletiekpiste. Tussen 18.30 uur en 20 uur kun je voor 3 of 5 euro wandelen of lopen ten voordele van vzw Albatros.

We zien v.l.n.r. Lukas Outtier, Yves Verstraete, Manu Claes, Kristof Baes en Lore Dewulf. © Foto KB

Het idee voor de Lichtjesloop van de Poperingse atletiekclub Flac Hoppeland kwam vanuit de trainersgroep. “Acht jaar geleden organiseerde onze trainer Luc Busschaert al eens een eenmalige sponsorloop na de aardbeving in Haïti”, vertelt Kristof Baes, die samen met Lore Dewulf, Bauke Pouseele, Yves Verstraete en Lukas Outtier in het werkgroepje zit.

“Ondanks het slechte weer bracht die actie toch bijna 3.800 euro op. Met de Lichtjesloop vormen we op vrijdag 21 december tussen 18.30 uur en 20 uur een bestaand trainingsmoment om tot een actie voor De Warmste Week. Niet alleen onze eigen atleten kunnen rondjes lopen op de piste, we nodigen meteen iedereen uit om dit ook te doen in een uniek kader.”

Eigen lichtje

“De grote mastlichten gaan immers uit en de piste wordt op een speciale manier verlicht. Het is immers de bedoeling dat het licht van de deelnemers zelf zal komen, want iedereen wordt gevraagd om een eigen lichtje mee te nemen. Dat mag trouwens gelijk welk lichtje zijn. Wandelaars zijn zeker ook welkom om hun steentje bij te dragen tot onze actie. Zij kunnen in baan vijf en zes terecht om de lopers niet te belemmeren. Het aantal toertjes dat je loopt of wandelt in die anderhalf uur mag je zelf bepalen. Het tijdstip van die Lichtjesloop is toevallig op de kortste dag van het jaar, dus we hopen die donkere dag een stuk aangenamer te maken met onze actie”, aldus nog Kristof Baes.

“Aan de deelnemers wordt gevraagd een eigen lichtje mee te nemen”

“Wie jonger is dan 12 jaar betaalt 3 euro, wie ouder is dan 12 jaar telt 5 euro neer. Uiteraard mag je zich ook laten sponsoren door familie en vrienden en een hoger bedrag geven. Iedereen krijgt alvast een gratis glowstick voor rond de pols. Als goed doel kozen we voor Albatros uit Poperinge dat deel uitmaakt van de Welzijnsschakels. Die keuze was niet zo moeilijk omdat één van onze betere atleten zich enkele jaren geleden via Albatros aansloot bij onze atletiekclub.”

Goed doel

Vzw Albatros bestaat dit jaar exact 25 jaar. “Op 25 augustus vierden wij ons jubileumfeest”, vertelt Manu Claes. “Het aantal migranten dat we begeleiden, varieert continu. Soms vallen er weg zoals de uitgeprocedeerden of anderen die verhuizen. Soms komen er bij zoals nieuwe asielzoekers, maar ook reeds erkende migranten. Momenteel begeleiden we 150 personen, inclusief kinderen. Ook het aantal vrijwilligers varieert, maar eigenlijk zijn het er veel te weinig. Dus nieuwe vrijwilligers zijn zeker welkom.”

Goodwill

“Het is voor ons eigenlijk wel belangrijk om publieke aandacht te krijgen zodat we goodwill kunnen creëren bij de bevolking om open te staan voor de noden van de migranten. Integratie kan immers maar slagen als het gebeurt tussen beide partijen. Het geld zal vooral besteed worden aan activiteiten die met taal te maken hebben. We vinden taal zeer belangrijk en stimuleren dit op vele manieren zoals onder meer een huiswerkklas en de wekelijkse praatgroep. Volgend jaar is er een project in de maak om een taalkamp te organiseren in samenwerking met De Lettergreep.”

(KB)

Meer info via Facebook/Lichtjesloop. Nieuwe vrijwilligers voor Albatros kunnen mailen naar manuclaes@skynet.be.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.