Warme wijk Sint-Jan steunt buur

vlnr FrederikTomme, Gaetan Dewaele, Pol Isaac, Ewoud Vandenheede, Kaatje Dewolf, Alexander Lomakin, Heide Garrein, Otto Isaac, Dick Decrock, Vincent Vandevyvere, Saskia Descamp en Eddy Denys.Ontbreekt: Tone Naessens, Tim Dickel, Sarah Craeymeersch, Rudy Vanderschaeghe, Annemarie Berens, Kaat Dewolf, Ann Herpels, en Stijn Truijens. (foto TVK)
Tom Vanderghinste
Tom Vanderghinste Medewerker KW

De buren van de Sint-Janswijk hebben het hart op de juiste plaats. Ze willen tonen dat ze de Warmste Straat van Kortrijk vormen. De buren organiseren acties om geld in te zamelen voor de strijd tegen mucoviscidose, een ziekte die ook hun buurjongen Louis treft.

Het stratencomplex van Sint-Jan is een buurt die aan elkaar hangt, volgens buurtbewoners. Het is dan ook geen wonder dat ze samen gaan voor de Warmste Straat van Kortrijk en allerlei acties inplannen om dit ook tot uitvoering te brengen. “We organiseren een heuse Barotheek, Movie@Church night en we sporen mensen aan om allerlei kleinere verkoopacties te organiseren. Met onze Barotheek willen we het centrale aanspreekpunt zijn voor iedereen die zich wil inzetten in het kader van de Warmste Week”, vertelt organisator Vincent Vandevyvere ons.

Als goed doel werd gekozen voor de mucovereniging. “Toen we hoorden dat Studio Brussel met De Warmste Week naar Kortrijk komt, stelden we tijdens onze zomerbarbecue voor om te kiezen voor de mucoverenging. We kregen namelijk zelf bij de geboorte van onze zoon te horen dat hij te kampen heeft met de taaislijmziekte mucoviscidose”, vertelt mama Marie.

“34 jaar geleden is onze zoon Louis geboren met een opgezwollen buikje rond 4 uur ‘s nachts. Hij is ons direct ontnomen voor verdere controles en werd diezelfde nacht nog geopereerd. We mochten hem voor de eerste keer zien toen hij compleet geïntubeerd was en dat was echt hartverscheurend voor ons als gezin”, vertelt mama Marie geëmotioneerd. “Het slechte nieuws volgde de dagen daarop met de diagnose mucoviscidose en toen we te horen kregen dat zijn levensverwachting slechts 15 jaar zou zijn, stortte onze wereld in. We bleven niet bij de pakken zitten en leerden aan hoe we onze kleine jongen moesten tamponeren. Onze grote handen op zijn kleine lichaam om de slijmpjes uit zijn longen te doen verdwijnen, voelden ongewoon aan. Tot op vandaag neemt een gemiddelde therapie bij Louis drie tot zes uur in beslag” aldus papa Erik.

Veel buren wisten nog niet dat onze zoon mucoviscidose heeft en vielen uit de lucht

Hart onder de riem

Wie aan een taaislijmziekte lijdt, heeft vaak weinig uiterlijke kenmerken tijdens een goede periode en het was dan ook niet verwonderlijk dat velen uit de buurt van niets wisten. “Veel buren wisten dit nog niet en vielen uit de lucht toen we het voorstel deden. Dat er zoveel motivatie en inzet is van de buurt is ongelofelijk. Ook mensen die niet nauw betrokken zijn, steken heel veel energie in de Barotheek en alles wat we er rond doen. Dat steekt ons een hart onder de riem”, verwoordt Marie het.

“Onze zoon heeft een zware behandeling en als hij ‘s avonds thuiskomt, moet hij zich eerst nog anderhalf uur concentreren op zijn therapie. We zijn dan ook ongelofelijk fier op zijn doorzettingsvermogen en de moed die hij heeft om door te doen in het leven”, besluit een geëmotioneerde papa.

Centraal punt

De Barotheek moet het centraal aanspreekpunt zijn voor de buurt en buitenstaanders. “Met het verdwijnen van café Boulevard misten we op Sint-Jan een ontmoetingsplek. We merken aan de positieve reacties op het pop-up café dat iedereen heel blij is met een nieuwe plek. Sommigen hopen zelfs dat het blijft, al zijn we voorlopig enkel open in het weekend. We zien het café nu vooral als een stoute jannetjesdroom die voor velen uitkomt, met als hoofddoel een ontmoetingsplek te zijn”, aldus organisator Vincent.

De Barotheek, gevestigd in de verlaten apotheek op Sint-Jansplein 14, is elk weekend open.

Wie info wenst, kan mailen naar dewarmstestraat@gmail.com.

De namen van mama Marie, papa Erik en zoon Louis zijn fictieve namen. De familie vreest anders problemen met de werkgever van Louis.