Warme weer zorgt voor uitzonderlijk wijnjaar

Bij Wijngoed Monteberg is het alle hens aan dek. (GF)
Bert Vanden Berghe

De hittegolf zorgt voor flink wat zonuren. Dat is goed nieuws voor de zwembadverkopers, maar ook enkele landbouwers profiteren van het zonnige weer. Zo ziet het er al naar uit dat we een goed wijnjaar tegemoet gaan, weten ze bij Wijngoed Monteberg. Ook het fruit bij zelfplukboerderij Goed ter Heule krijgt veel meer smaak door de zon.

Met enkele stevige pieken en temperaturen die ‘s nachts niet eens onder de 20 graden zakken, kunnen we van een hittegolf van formaat spreken. Voor heel wat mensen, in alle sectoren, is het volop puffen en wordt er naar alle mogelijke manieren van verkoeling gezocht. Maar de zon is niet voor iedereen slecht nieuws. Bij Wijngoed Monteberg in Heuvelland bijvoorbeeld, rijpen de druiven volop. “Al moet ik zeggen dat het de eerste keer is in 24 jaar dat we echt zo’n uitzonderlijke warmte meemaken”, klinkt het bij Edward Six.

“Enkele druivensoorten zien af. Bij de Pinot gok ik dat zo’n twintig procent verbrand is. Dat komt omdat de bladintensiteit niet zo groot is. Normaal ontbladeren we nu de druivenranken, zodat ze nog wat volle zon kunnen krijgen, maar daar wachten we nu even mee, want het is net iets te warm en we lopen het risico dat ze nog meer verbranden. Maar ik ben zeker niet pessimistisch. We hadden een goed voorjaar, dan weer een dipje en nu volop zon. Dat stukje regen heeft ons deugd gedaan. Dat zorgt ervoor dat de smaak ook dit jaar goed zit, en dat we na enkele mooie jaren opnieuw een topwijnjaar krijgen. Begin september kunnen we opnieuw plukken, tot begin oktober ongeveer. Momenteel zijn we de witte wijn van vorig jaar aan het bottelen. De rosé is al gebotteld.”

Smaak troef

Een ander gewas dat goed bloeit in de hitte, is quinoa. De van oorsprong Zuid-Amerikaanse plant heeft baat bij veel zon. Bij Hans Gheldof uit Gijverinkhove bij Alveringem, die quinoa teelt, is die echter al van het veld gehaald. “Begin juli kregen we een storm te verwerken, waardoor veel plantjes kraakten en we niets anders konden doen dan oogsten.”

Bij ‘t Goed ter Heule in Lauwe kan je dan weer zelf plukken. De biologische boerderij heeft ook een zelfpluktuin. “De hittegolf betekent vooral langer werken en meer water verbruiken”, klinkt het bij Justine Dewitte. “De winkel blijft open, maar er zijn wel minder klanten aan het plukken. Je voelt ook dat het te warm is voor de gewassen, maar het voordeel is dat we heel gespreid werken. Een aantal tomaten verbranden en het is afwachten of de net geplante venkel het goed zal doen, maar het fruit heeft wel zijn smaak dankzij de zon. Maar we mogen niet klagen. Je weet dat je met zoiets moet rekening houden als je met de natuur werkt. Het is… euh, spannend.” (lacht)

Gouden uurtje

Eenzelfde geluid horen we ten slotte bij Martine Opsomer van bloemenpluktuin Herenthoeve in Meulebeke. “Ik start heel vroeg ‘s morgens en werk ‘s avonds door. De bloemen bloeien nu wel snel, of sommige verbranden. Ik blijf doorgaans zaaien, en het seizoen loopt tot begin oktober. Wellicht wordt dat misschien iets vroeger dit jaar. Om toch voor wat koelte te zorgen, zijn we ‘s avonds wel open tot 21.30 uur, wat heel aangenaam is voor de klanten.” Het gouden zonne-uurtje krijg je er helemaal gratis bovenop.