https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Warme tuinen in stijl geopend

De prominenten met in hun kielzog een lange file belangstellenden die de tijd namen om te luisteren en te proeven. © foto Luc
Redactie KW

Op zaterdag 9 oktober had de plechtige opening plaats van de warme tuinen in de Karel van Manderstraat in Meulebeke.

Een warme tuin is een volkstuin op de gronden van een zorgvoorziening. Het stelt zich tot doel naast het kweken van groenten ook nog het sociaal contact tussen de mensen te bevorderen. Het braakliggend perceel tegenover WZC De Zonnewende, in de Karel van Manderstraat, leent zich perfect tot de realisatie van een warme tuin.

De ‘helende omgeving’ nabij het WZC en de assistentiewoningen vormt dan ook de ideale ontmoetingsplaats voor hun bewoners. Samen met de gemeente Meulebeke en het Velt (Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren) werden de krachten gebundeld om deze ‘Warme Tuinen’ gestalte te geven. 14 individuele en enkele gemeenschappelijke percelen vormen het leeuwenaandeel van de oppervlakte. Daarnaast is er nog de compostruimte en worden er nog twee tuinhuisjes neergepoot om alle materialen in op te bergen.

Ontmoeting tussen jong en oud

Burgemeester Dirk Verwilst had het over een prachtige verwezenlijking die de bewoners van het WZC en van de assistentiewoningen nog dichter bij de bewoners uit Meulebeke zal brengen. Mieke Van Acker, directeur De Zonnewende, prees de realisatie in het kader van hun heeling environment beleving en de ontmoeting tussen jong en oud. Schepen Danny Bossuyt haalde nog eens de stappen aan die nodig waren voor de algemene realisatie van het project.

Stijn Cottenier van VELT omschreef de realisatie poëtisch: “Ouderen hebben veel moeten loslaten, maar nu komt het hen uiteindelijk toe te oogsten wat ze in hun leven gezaaid hebben.” Luc Lambert van VELT Nationaal schetste de tuin als een plaats waar een samen gewerkt wordt, waar men elkaar ontmoet, kortom een tuin die mensen verbindt.

Tuinpoëzie

Daarna werd de tuin officieel ingewandeld. Onderweg zorgde het Meulebeeks Dichterscollectief voor aangepaste warme tuinpoëzie en waren er lieftallige heksjes die de meer dan 100 aanwezigen trakteerden op allerhande warme tuin versnaperingen, terwijl mandenvlechters hun vaardigheid demonstreerden.

Vermeldenswaard is eveneens dat tijdens de gemeenteraad van 13 juli 2016 Herman Vanhee (N-VA-raadslid) een voorstel indiende om in Meulebeke warme tuintjes te voorzien. Men is dus verheugd met de realisatie van deze warme tuinen. (LB)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.