Automatische update:
Aan
Uit
De nieuwste eerst De oudste eerst
Bram Ryckaert
door Bram Ryckaert

Sint-Godelievecollege Gistel-Eernegem krijgt 100 mondmaskers van handelaar

Handelaar Geert Pascal vindt dat de gemeente in coronatijden net wat meer inspanningen mag doen voor de schoolgaande jeugd. Zelf voegt hij de daad bij het woord en schenkt 100 mondmaskers weg aan het SIGO Gistel-Eernegem. "Ik heb mijn burgerplicht gedaan en voldoende mondmaskers gegeven. Zo beschikt het SIGO nu tenminste over een degelijke buffer", zegt hij.

Lees meer hier

Tim Vansteelandt
door Tim Vansteelandt

Lions Club Tielt schenkt Sint-Andriesziekenhuis herbruikbare mondmaskers

De Lions Club afdeling Tielt schonk deze week zeshonderd herbruikbare mondmaskers voor bezoekers en personen op consultaties (non-COVID19) aan het Sint Andriesziekenhuis in Tielt.

Lees hier meer!

Mieke Verhelle
door Mieke Verhelle

Lendelede dankt woonzorgcentrum en zorgverstrekkers met bloemen

Vrijdagnamiddag bezorgde het gemeentebestuur bloemen aan bewoners en personeel van Woonzorgcentrum Aksent, maar ook aan de andere zorgverstrekkers in de gemeente. Een dankjewel voor wat ze in de coronaperiode allemaal deden voor de inwoners van Lendelede.

Lieven Mathys
door Lieven Mathys

Geen krant zonder soundtrack!

Onze krant van vrijdag 1 mei (die donderdag al in de winkel ligt) staat deze week in het teken van genezing, heropbouw, overwinnen... En daar hoort naar wekelijkse (corona)gewoonte een soundtrack bij. Je vindt die hieronder en op Spotify.

De andere speellijsten van KW kan je beluisteren op www.kw.be/playlist

Christof Decraene
door Christof Decraene

Lions Oostkamp schenkt professionele mondmaskers aan lokale zorgverleners

Lions Oostkamp vzw is een lokale serviceclub die jaarlijks een tiental projecten steunt. In deze moeilijke tijden willen ze samen met de andere Belgische Lionsclubs bijdragen om het Covid-19 virus te helpen bestrijden.

Lees hier meer.

Christof Decraene
door Christof Decraene

Rotary Menen schenkt handgel aan Kring van Zelfstandige Thuisverpleegkundigen

Omdat thuisverplegers en -verpleegsters vaak in eerste lijn geconfronteerd worden met Covid-patiënten, maar helemaal zelf voor hun bescherming moeten instaan, wou Rotary Menen voor hen iets doen. Het schonk niet minder dan 100 liter handgel.

Lees het artikel hier.

Mieke Verhelle
door Mieke Verhelle

Zonta schenkt drie laptops aan Basisschool Woumen

Tijdens deze coronacrisis wil de Diksmuidse damesserviceclub Zonta er mee helpen voor zorgen dat alle Diksmuidse kinderen online onderwijs kunnen volgen. Nu de kinderen nog enkele weken dienen thuis te blijven, dreigt er immers een nog grotere kloof te ontstaan tussen kinderen die wel en niet kunnen deelnemen aan het online onderwijs.

Lees het artikel hier na.

Mieke Verhelle
door Mieke Verhelle

Rotary Club Knokke-Oostkust zet zich in tijdens coronacrisis

Rotary Club Knokke-Oostkust lanceerde enkele projecten in de strijd tegen corona in de regio Wenduine, Zuienkerke en Blankenberge.

Lees hier meer over hun verschillende acties.

Mieke Verhelle
door Mieke Verhelle

Minstens 1.650 fans betaalden 10 euro voor online muziekfestival

Om 15.30 uur is het eerst Belgische Livestream Festival van start gegaan. Het muziekcollectief Artists Unlimited had op dat moment al 1.650 tickets van 10 euro verkocht. Op de affiche staan onder meer Absynthe Minded, Sioen en Noémie Wolfs. De uitzendingen gaan door tot 23 uur.

De Nationale Veiligheidsraad besloot alle zomerfestivals te annuleren door de coronacrisis. Artists Unlimited, een collectief van artiesten en muziekfans, zette dan maar samen met onder meer de concertzalen Trix, Vooruit, Handelsbeurs en Ancienne Belgique een livestreamfestival op poten.

Op de affiche: Nick Bril, Absynthe Minded, Sioen, Noémie Wolfs, Tessa Dixson, An Pierlé + Koen Gisen, Gregory Frateur, Rare Akuma en Susobrino. Gastvrouw van dienst is radiopresentatrice Sofie Engelen. De organisatie belooft professionele audio en video.

De initiatiefnemers verwachten dat er in de loop van de dag nog meer tickets verkocht zullen worden, maar spreken nu al van een succes. Ze willen het platform met betalende livestreams ook na de coronacrisis nog voortzetten, niet alleen voor concerten maar bijvoorbeeld ook voor repetities of backstage-ervaringen. Artists Unlimited is een vzw en alle inkomsten gaan naar de muzieksector. (Belga)

Sofie Pauwels
door Sofie Pauwels

Myriam Bossaert maakt mondmaskers in Langemark

Myriam sprong mee op de kar in de strijd tegen corona. Ze trok ten aanval door het maken van gezichtsmaskers. "Men kan telefonisch bestellen, dan worden de maskers aan de voordeur in een afhaalbox geplaatst", aldus Myriam.

Lees het artikel hier.

Christof Decraene
door Christof Decraene

Kortrijkse beroepsbrandweermannen schenken 300 mondmaskers aan zorgverleners

De beroepsbrandweerlieden van Kortrijk doneerden gisteren zo'n driehonderdtal mondmaskers aan woonzorgcentrum Sint-Jozef in de Condédreef in Kortrijk. De mondmaskers kregen ze cadeau van hun werkgever, hulpverleningszone Fluvia, voor thuisgebruik. Ook de Harelbeekse afdeling doneerde eerder al een 350-tal mondmaskers aan thuisverpleegkundigen;

Lees het artikel hier.

Christof Decraene
door Christof Decraene

Bredense gemeenteraadsleden applaudisseren voor zorgsector

De gemeenteraadsleden van Bredene en de leden van het comité staken de bewoners en de personeelsleden van het woonzorgcentrum Jacky Maes en de bewoners van de serviceflats een hart onder de riem met een welverdiend applaus. Ze deden dat vanop het dak van het Sociaal Huis richting het oude en het nieuwe gebouw van het woonzorgcentrum Jacky Maes. Burgemeester Steve Vandenberghe gaf ook een speech. De bewoners en het personeel genoten met volle teugen.

Mieke Verhelle
door Mieke Verhelle

Gemeente Beernem stelt 10 computers ter beschikking aan kinderen uit kansarme gezinnen

Door de sluiting van de scholen schakelen ook de Beernemse leerkrachten over op preteaching. Veel leerlingen krijgen digitaal les waarbij werken op een computer vereist is. De gemeente Beernem stelt nu tien computers ter beschikking om ook kinderen uit kansarme gezinnen de kans te geven om de online lessen te volgen.

Je kan het artikel hier nalezen.

Mieke Verhelle
door Mieke Verhelle

School De Rozenkrans opgetogen over schenking laptops door Duco

Het coronavirus haalt meer dan ooit solidariteit naar boven. Eind maart roept minister van Onderwijs Ben Weyts op om als bedrijf laptops te schenken aan leerlingen in het middelbaar onderwijs. Die oproep beantwoordt Duco Ventilation & Sun Control door zeven laptops te schenken aan De Rozenkrans uit Oostduinkerke. En die werden meer dan warm onthaald.

Lees het artikel hier.

Lieven Mathys
door Lieven Mathys

Geen krant zonder soundtrack: leve de jeugd!

Morgen vrijdag 24 april gaan we in onze krant dieper in op de jeugd. Hoe ervaren zij de coronacrisis? Kan je wel opgroeien in een kot? En hoe zit het met de jeugdverenigingen?

Naar wekelijkse gewoonte zochten we daar ook een soundtrack bij. Op Spotify vind je onze playlist van de jeugd. Je kan ze ook hieronder vinden.

Christof Decraene
door Christof Decraene

In Dranouter luiden de klokken van de kerk voortaan elke avond om 20 uur

Dit is een initiatief van Christine Onraet, advocate in Ieper en woonachtig in Dranouter. "Op die manier wil ik ook mijn steun betuigen aan de vele zorgverleners", klinkt het bij haar.

Lees het artikel hier.

Christof Decraene
door Christof Decraene

Luc Dufourmont en Marino Punk treden op voor ouderen in Meense woonzorgcentra

Al meer dan een maand zitten heel wat ouderen compleet afgezonderd van de buitenwereld en dat begint door te wegen. In Menen zorgden twee vedetten voor een uniek concert in twee plaatselijke woonzorgcentra. Een gesmaakt optreden, want de ouderen haalden meteen hun beste danspasjes boven.

Lees het artikel en bekijk de video hier.

Christof Decraene
door Christof Decraene

Vrijwilligers gevraagd in Heuvelland om mondmaskers te maken voor kwetsbare doelgroepen

Het gemeentebestuur van Heuvelland besliste om voor al zijn inwoners een herbruikbaar mondmasker te voorzien. Voor de kwetsbare doelgroepen zullen vrijwilligers onder leiding van naaister Valerie Deknock mondmasters naaien. Vrijdag 24 april staat een eerste sessie op de agenda.

Lees het artikel hier.

Christof Decraene
door Christof Decraene

Izegemse oppositiepartij wil mondmaskers voor alle inwoners, burgemeester wacht af

Met de exitstrategie in het achterhoofd is de Izegemse oppositiepartij STiP vragende partij om gratis mondmaskers aan de inwoners uit te delen. Burgemeester Bert Maertens en bij uitbreiding de burgemeesters van het Midwestoverleg vinden echter dat het eerst aan de federale overheid is om een initiatief te nemen.

Lees het artikel hier.

Wim Van De Velde
door Wim Van De Velde

Viviane maakt mondmaskers voor collega's in Staden

De Stadense Viviane Verhaeghe maakte in vier weken tijd 360 mondmaskers. Daarvan waren er 120 bestemd voor de collega's van dienstenchequebedrijf Net!Werk waar Viviane als poetsvrouw werkt.Lees het artikel hier

Christof Decraene
door Christof Decraene

De Panne, Koksijde en Nieuwpoort werken nu ook samen om mondmaskers aan te schaffen

De drie Westkustgemeenten Nieuwpoort, Koksijde en De Panne werken tijdens deze coronacrisis al de hele tijd nauw samen. Ze besloten vandaag om gratis mondmaskers te voorzien voor hun inwoners. Koksijde bestelt er 30.000, De Panne 15.000 en Nieuwpoort klokt af op 25.000. Ze bestellen alle drie de mondmaskers via Think Pink.

Lees het artikel hier.

Christof Decraene
door Christof Decraene

Ook Oostkamp klopt aan bij Think Pink voor bestelling mondmaskers

Ook de gemeente Oostkamp gaat in zee met Think Pink en bestelde een pak mondmaskers, die het straks gratis ter beschikking stelt voor haar inwoners.

Lees het artikel hier.

Christof Decraene
door Christof Decraene

Stad Veurne bestelt 12.000 mondmaskers via Think Pink

Veurne heeft vanmiddag 12.000 mondmaskers besteld via Think Pink. Zo is elke inwoner straks beter beschermd én steunt de stad een goed doel.

Lees het artikel hier.

Christof Decraene
door Christof Decraene

Zanger Nico Debuck geeft balkonconcert voor Ardooise senioren

De Koolskampse zanger Nico Debuck heeft de Ardooise senioren in het woonzorgcentrum Sint-Vincentius verrast met een stijlvol en gesmaakt optreden op maat van het publiek, dat vanop de verschillende balkons genoot van het concert. Nico zelf was gecharmeerd door het spandoek, dat door enkele creatieve bewoners werd gemaakt. Een spandoek, dat hij als herinnering meenam.

Christof Decraene
door Christof Decraene

Vijf mondmaskers voor Elke Stadenaar

Dit organiseert het Stadense gemeentebestuur in het kader van haar exit-strategie. De bedeling is voorzien voor volgende week, burgemeester Francesco Vanderjeugd zal donderdag tijdens de digitale gemeenteraad alle raadsleden aansporen om te helpen bij de bedeling.

Lees hier meer.

Wim Van De Velde
door Wim Van De Velde

Bella Ciao en Food Affair schenken pizza's aan rusthuis en hulpverleners in Knokke

Redouane?Ezzarkaoui?van?bistro Bella Ciao?op?het Alfred?Verweeplein? en?Shkelzen Hasanaj??van? het take-awayrestaurant Food Affair in?de?Zoutelaan?schonken een hele lading pizza's en andere deegwaren aan het zorgpersoneel van rusthuis Lindenhove en de plaatselijke ambulanciers en brandweerlui. Redouane is tevens coronavrijwilliger bij de Vrijwilligerscentrale van Knokke-Heist en helpt de oudere bevolking met boodschappen.

Christof Decraene
door Christof Decraene

Jeugddienst Lo-Reninge schenkt frisbees aan kinderen uit de gemeente

De Buitenspeeldag van woensdag 22 april is door de coronacrisis afgelast. Maar de jeugddienst van Lo-Reninge laat de kinderen niet in de kou staan. Omdat buiten spelen voorlopig alleen in de eigen tuin kan, wordt aan alle gezinnen met kinderen tussen 6 en 12 jaar een frisbee geschonken met daarop het nieuwe logo van de stad.

Christof Decraene
door Christof Decraene

Bijna 3.000 euro voor organisatie die kinderbezoek in Ieperse gevangenis regelt

Het Voorlopig Bewind, de jongerenwerking van het Yper Museum, verzamelde met zijn actie 'Myn papa doe mee mê de rally in Afrika' 2.911 euro voor het CAW, dat onder meer het kinderbezoek in de gevangenis regelt. Een deel van het geld wordt gebruikt om postzegels te kopen, zodat gedetineerden in deze coronatijden brieven kunnen sturen naar hun kinderen en hun gezin.

Lees het artikel hier.

Christof Decraene
door Christof Decraene

Foorkramers bakken oliebollen voor Blankenbergse vrijwilligers en stadsdiensten

Foorkramers Henri en Carla Van Herck staken vanmiddag de Blankenbergse stadsdiensten en de vele vrijwilligers, die zich elke dag voor anderen inzetten tijdens deze coronacrisis, een hart onder de riem. Ze bakten maar liefst 1.200 oliebollen, die verdeeld werden over de verschillende woonzorgcentra, de kinderopvang, het dienstencentrum De Bollaard, de stadsdiensten en politie en brandweer.

Christof Decraene
door Christof Decraene

Gratis digitale druivelaar in ziekenhuizen en woonzorgcentra

Scheurkalender De Druivelaar, die in Heule wordt gedrukt, bestaat al sinds 1915. Sinds eind 2011 is De Druivelaar - tegen betaling - in een digitale variant beschikbaar. Maar nu wordt deze gratis aangeboden in alle woonzorgcentra en ziekenhuizen. "Zo kunnen de ouderen en alle zorgmedewerkers dagelijks een blaadje wijsheid en humor verslinden", klinkt het bij INNI GROUP, waar De Druivelaar wordt gedrukt.

Christof Decraene
door Christof Decraene

Boezingse zingt elke zondagavond voor de buren en krijgt al navolging

Elke avond komen een aantal buren van de Dekemelelaan in Boezinge samen. En iedere zondag brengt Kimberly Claeys er een tweetal songs, om zichzelf én anderen door deze moeilijke periode heen te sleuren. En ondertussen krijgt ze al navolging, want een andere buur verzorgt nu elke zaterdagavond een mini-optreden.

Lees hier meer.

Wim Van De Velde
door Wim Van De Velde

Chromebooks voor kansarme kinderen dankzij lserviceclubs

Met de hulp van Lions Harelbeke Liederik, Rotary Harelbeke en Rotaract Kortrijk konden Huis van het Kind Harelbeke en Huis van Welzijn van de stad Harelbeke chromebooks aankopen voor kinderen in gezinnen die het wat moeilijker hebben om op die manier de nieuwe leerstof na de paasvakantie te kunnen verwerken.

Lees het artikel hier

Lobke Maene
door Lobke Maene

Oostendse friturist schenkt gratis frieten aan Oostendse ziekenhuizen

Friturist Franky Duerinckx van Frituur Smul in Oostende deed een gulle gift aan de Oostendse ziekenhuizen. Hij schonk 500 waardebonnen aan AZ Damiaan en AZ Sint Jan campus Serruys voor een bak friet met saus en een vleesje.

Lees hier meer.

Lobke Maene
door Lobke Maene

Veurnse schepen verrast nachtpersoneel in WZC Ter Linden met gezonde attentie

Er zijn al heel wat initiatieven genomen om het zorgpersoneel in Veurne in de bloemetjes te zetten of een hart onder de riem te steken. Ook woonzorgcentrum Ter Linden kreeg een applausactie, gratis frietjes, een warme maaltijd enz... Dat gebeurt echter altijd overdag, en daar zien de mensen die in de nachtploeg werken, weinig of niets van... Guido Hoste, schepen van welzijn en voorzitter van het OCMW en WZC Ter Linden, lag er wakker van, en trok 's nachts zelf op pad... met een verrassing.

Lees hier meer.

Mieke Verhelle
door Mieke Verhelle

Slager Roggeman bezorgt voorraad worsten in WZC Ter Linden Veurne

De Veurnse keurslager Jan Roggeman van de wijk Petit Paris is elke dag in de weer om zijn klanten de beste producten te leveren, maar hij is ook erg begaan met de welzijnssector.

Lees hier over zijn actie.

Mieke Verhelle
door Mieke Verhelle

Oostendse chocolatier schenkt paaseieren aan Oostendse ziekenhuizen

Oostende De Oostendse chocolatier Olivier Willems deed een gulle schenking aan de COVID-19 afdelingen van beide Oostendse ziekenhuizen.

Lees het hier.

Mieke Verhelle
door Mieke Verhelle

Menne deelt 600 zomerbloeiers uit aan wijkbewoners in Ingelmunster

Vanmorgen trokken bestuursleden van de Mennefeesten in Ingelmunster op pad naar de wijkbewoners. Wegens de coronacrisis mogen de 42ste Mennefeesten midden augustus niet plaatsgrijpen. Het is de eerste keer in al die jaren dat er geen grootse driedaagse wordt gehouden.

Lees het artikel hier.

Stefan Vankerkhoven
door Stefan Vankerkhoven

Valerie en Alexander trakteren hun Assebroekse buren elke avond op een coronaconcert

Elke avond geven Alexander en Valerie uit de Begoniastraat in Assebroek een intiem concert voor buren, met in achtname van social distancing, in deze coronatijden.

Lees er hier alles over.

foto JVM
© foto JVM
Lode Blomme
door Lode Blomme

ociale Noodlijn in Oostende kreeg al 1.668 oproepen sinds start van de coronacrisis

Bij de start van de door de overheid opgelegde coronamaatregelen lanceerde de Stad Oostende een Sociale Noodlijn. De noodlijn kreeg in een maand al 1.668 oproepen te verwerken met een piek tijdens de eerste week van de crisis. De stad deelde flyers uit in alle brievenbussen om de info over het bestaan van de noodlijn aan de inwoners bekend te maken.

Lode Blomme
door Lode Blomme

Lions Club Heuvelland schenkt knutselpaketten voor kansarme gezinnen

Lions Club Heuvelland overhandigde aan de sociale dienst van de stad Mesen een aantal knutselpaketten. Deze worden dit weekend bezorgd aan enkele kansarme gezinnen. Lees hier het artikel.

Patrick Staudt
door Patrick Staudt

Knoks bedrijf schenkt tulpenboeketten aan Limburgs ziekenhuis

Onder het motto 'bloemen voor mensen die het keihard verdienen' leverde Invest-Mobile uit Knokke-Heist vanochtend maar liefst 10.000 tulpenboeketten af aan het Sint-Trudo Ziekenhuis van Sint-Truiden.

Lees het hier.

Lode Blomme
door Lode Blomme

Menen schenkt studenten laptops

Maandag blijven de schoolpoorten gesloten en zowel leerkrachten als leerlingen worden doorverwezen naar het internet. Digitaal lessen volgen is de toekomst, maar niet voor iedereen een vanzelfsprekendheid. "Het is ondenkbaar dat de Meense jeugd deze digitale noodzaak niet kan volgen dus het volledige stadsbestuur schoot meteen in actie", klinkt het bij een strijdvaardige Schepen van Welzijn Angelique Declercq. Lees hier het artikel.

Lode Blomme
door Lode Blomme

Four de freeze-boer steunt mensen in de zorg in Dentergem

Woensdag schonk Four de freeze-boer maar liefst 200 bakjes aardbeien aan de woonzorgcentra van groot-Dentergem. Hoe die smaakten lees je hier.

Lieven Mathys
door Lieven Mathys

Geen krant zonder soundtrack vol grote en kleine dromen

Geen krant zonder soundtrack. Morgen vrijdag pakken we uit met een krant die in het teken staat van dromers. You may say I'm a dreamer but I'm not the only one. En al zeker niet in coronatijden. En wat is heerlijker dan wegdromen bij een streepje muziek? Ontdek hier onze playlist van en voor de dromers.

Lode Blomme
door Lode Blomme

Speciaal cadeau voor 70-jarige Harelbekenaar

Woensdag werd Rik Dendooven voor zijn 70ste verjaardag op originele wijze proficiat gewenst door zijn schoonzoon Bart Deschepper. Die plaatste namelijk een spandoek voor zijn appartement.

foto LOO
© foto LOO
Tim Vansteelandt
door Tim Vansteelandt

Arne uit Zedelgem wil helpen

Arne Mosbeux uit Zedelgem is bereid eventjes 'fietskoerier' te spelen in zijn gemeente. "Ik ben zelfstandig en heb plots veel tijd", zegt hij. "Ik ben ook triatleet en fiets momenteel dus veel. Ik kan dus gerust pakketjes bezorgen voor mensen, uiteraard met de fiets."

Je kan Arne bereiken op het nummer 0471 41 44 11.

Lode Blomme
door Lode Blomme

Zonnebeke wil alle 85-plussers opbellen en zoekt vrijwilligers

De gemeente wil de vrijwilligerswerking uitbreiden en belt zorgbehoevenden en senioren die dit wensen één keer per week op voor een fijn gesprek. Lees hier het artikel.

Lode Blomme
door Lode Blomme

Paashazen van Kostumation uit Elverdinge brengen ontbijt aan huis

De paashazen van Kostumation konden de afgelopen dagen niet in hun kot blijven. Met een 'mondmasker' op verrasten ze honderden kinderen met een ontbijt aan de deur. "Zo konden ze even het paasgevoel ervaren."

Paashazen van Kostumation uit Elverdinge brengen ontbijt aan huis
Isabel Deraedt
door Isabel Deraedt

Online kunstveiling ten voordele van Oostendse zorginstellingen

In Oostende worden kunstwerken geveild ten voordele van drie Oostendse zorginstellingen, AZ Sint-Jan campus Serruys, vzw Sint-Monica en AZ Damiaan. Bieden kan nog tot en met 10 mei om 15 uur.

Lees het hier.

Tim Vansteelandt
door Tim Vansteelandt

Bekende ondernemers en West-Vlaams productiehuis zamelen laptops in

Productiehuis Geronimo - bekend van onder meer het VTM-kijkcijferkanon Helden Van Hier: Corona - heeft een gloednieuwe campagne gelanceerd om kansarme jongeren te helpen. Met Geef er een Laptop! roept het productiehuis samen met bekende ondernemers op om massaal laptops in te zamelen.

Lees het hier.

Lode Blomme
door Lode Blomme

Vzw Voor Kinderen Wielsbeke vecht mee tegen corona

Het COVID-19-virus houdt onze maatschappij nog altijd in een greep. Het virus heeft een ongeziene impact. Vzw voor Kinderen uit Wielsbeke focust vooral op zieke en kansarme kinderen, maar verandert nu het geweer van schouder. "Van de 80.000 euro schenkingen die we dit jaar al uitgaven, ging er bijna 25.000 naar de bestrijding van corona", zegt Yves Vanden Bussche van de vzw.

Lode Blomme
door Lode Blomme

Oliebollen voor medewerkers van Kortrijkse woonzorgcentra

Bij frituur Bertrand worden vanaf vrijdag oliebollen gebakken voor de medewerkers van woonzorgcentra en assistentiewoningen in Groot-Kortrijk. Lees hier het artikel.

Thomas Dubois
door Thomas Dubois

VTI Roeselare zorgt voor internet bij alle leerlingen

De leerlingen van het VTI in Roeselare krijgen thuis opdrachten toegestuurd. Onderzoek leert dat heel wat leerlingen geen computer en zelfs geen internet hebben. Daar werd nu iets aan gedaan. Zo kunnen alle leerlingen van het VTI tot het einde van het schooljaar online opdrachten afwerken.

Lees er hier alles over.

Annelies Nollet
door Annelies Nollet

Hogeschool Vives deelt 10.000 'earbuddies' uit die pijn door mondmaskers moeten voorkomen

Kort na de uitbraak van de coronacrisis richtte de West-Vlaamse hogeschool Vives, met afdelingen in Brugge, Kortrijk, Oostende, Roeselare en Torhout, al een speciale werkgroep op. Die werkgroep bestaat uit (zorg)technologen, verpleegkundigen en artsen die zich toeleggen op technologische oplossingen voor coronaproblemen. Zo ontwikkelden ze al gelaatsschermen en een deurklink die je kan openen zonder handen. En nu zijn er dus ook de 'earbuddies', die het dragen van een mondmasker wat aangenamer maken. Lees hier het volledige artikel.

Lode Blomme
door Lode Blomme

De Faute Bendt treedt op aan Poperingse woonzorgcentra

De Faute Bendt gaf een spetterend optreden in de Poperingse woonzorgcentra Huize Proventier en Emmaüs. Een welgekomen ontspanning voor bewoners en personeel vol dans en muziek.

Tim Vansteelandt
door Tim Vansteelandt

Trianon en buren schenken paaseitjes aan Westduin in Westende

Het personeel en de bewoners van het woonzorgcentrum werden getrakteerd op verschillende zakjes paaseitjes. Maar ook voor de voorbijgangers op de dijk werd het een smakelijke Pasen.

Lees het hier.

Tim Vansteelandt
door Tim Vansteelandt

Radio Bingo uit Roeselare wordt Radio Bedankt, woonzorgcentra kiezen muziek

'Ga uit uw dak met onze muziek, maar blijf in uw kot!' Met deze boodschap lanceert Radio Bingo uit Roeselare het project 'Radio Bedankt'. Bepaalde uitzenduren van Bingo worden ingepalmd door Radio Bedankt. Met Bedankt willen ze iedereen bedanken die de maatregelen respecteert en in zijn kot blijft en dit ook volhoudt.

Lees het hier.

Annelies Nollet
door Annelies Nollet

Kortrijkzane Cindy Frey bindt strijdt aan met negativisme met foto's, kunst en rock 'n roll

In de strijd tegen het coronavirus is het belangrijk om het medische aspect onder handen te nemen. Ook de psychologische kant en vooral het bekampen van de almaar groter wordende negativiteit is een niet te onderschatten taak. Kortrijks kunstenares Cindy Frey (44) heeft alvast haar eigen manier gevonden om wat positiviteit te brengen: met foto's, kunst en rock 'n roll. "Ondertussen nemen zelfs kinderen deel aan de Lockdown art challenges". Lees hier het volledige artikel en bekijk de video.

Annelies Nollet
door Annelies Nollet

Zwevegems festival Voltage start fundraising voor Belgische artiesten

Voltage, inmiddels gekend als festival, agency en label, zal een compilatie uitbrengen met 27 techno artiesten die in België wonen. Daarmee willen ze de artiesten die getroffen worden door COVID-19 steunen. Lees hier het volledige artikel.

Mieke Verhelle
door Mieke Verhelle

Oostduinkerkenaar Ozark Henry geeft paasconcert vanuit zijn studio

In zijn paasboodschap van vandaag had burgemeester Marc Vanden Bussche een positieve verrassing in petto: op paasmaandag zal Oostduinkerkenaar Ozark Henry een paasconcert ten beste geven vanuit zijn professionele studio in Wulpen.

Lees het artikel hier.

Mieke Verhelle
door Mieke Verhelle

VIDEO Uniek concert van Koninklijke Volksharmonie Sint-Jozef als #samentegencorona

Het zijn creatieve tijden voor de Koninklijke Volksharmonie Sint-Jozef uit Menen. In deze Coronatijden kunnen ook zij niet meer samen aan de slag om het muzikale genot van Pasen boven te halen dus besloten ze als groep om van thuis uit te werken tot een climax video. Het werd een intense en creatieve zingeving van de muzikale onderstreping binnen onze maatschappij.

Bekijk hier de video en lees ook het artikel verder.

Mieke Verhelle
door Mieke Verhelle

PvdA Oostende-Middenkust verrast woonzorgcentra met paaseieren

Zondag werd het personeel van 14 woonzorgcentra in Oostende verrast met paaseieren door de mensen van PvdA Oostende-Middenkust. "Met de paaseieren willen we ons respect voor het personeel uitdrukken voor hun niet aflatende inzet", vertelt PvdA-voorzitter Ilona Vandenberghe.

Ontdek hier meer over deze actie.

Mieke Verhelle
door Mieke Verhelle

Essevee schenkt 200 paasmaaltijden aan Waregemse zorgverleners

Paaszondag 2020 was voor 200 Waregemse zorgverleners in woonzorgcentrum de Meers en ziekenhuis Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes die met veel passie en geduld coronapatiënten verzorgen toch een beetje een bijzondere dag.

Lees het artikel hier.

Mieke Verhelle
door Mieke Verhelle

Allemaal in de handen klappen vanuit ramen en vanop terrassen in Middelkerke

Op initiatief van Eric Vandewalle en Pascal Bolle van Bruisend Middelkerke worden de bewoners van een aantal straten in de toeristische zone van Middelkerke aangespoord om in de handen te klappen.

Lees hier alles over dit initiatief.

Lobke Maene
door Lobke Maene

Oudenburg organiseert alternatieve paaseierenraap

Vanaf maandag 13 april kunnen kinderen in Oudenburg op zoek gaan naar paaseieren. "Onze jeugddienst is creatief aan de slag gegaan om kinderen de komende periode een leuke activiteit in de eigen buurt aan te bieden. Ze kunnen een paaspakketje van de stad krijgen als ze een tekening inkleuren, uithangen en in hun buurt minimum vijf paaseieren vinden."

Lees hier meer.

Lobke Maene
door Lobke Maene

Digitale paaswake in de huiskamers van Koksijde

Vanavond is er voor het eerst geen traditionele paaswake in de Onze-Lieve-Vrouw-Ter-Duinenkerk in Koksijde, morgen geen uitbundige paasviering, geen paastoeristen... Pastoor Hans Devos zal wel zijn paaswens en paasgebed online brengen via https://www.koksijde.be/paaswake_2020.

Lees hier meer.

Lobke Maene
door Lobke Maene

Gemeente Houthulst schenkt zelfstandig verpleegkundigen beschermingsmateriaal

Voor iedereen was er een pakket voorzien met 4 FFP2 maskers, 10 gewone maskers, ear buddy's die ervoor zorgen dat de dragers van een masker geen pijn meer krijgen aan hun oren.

Als toemaatje kreeg iedereen ook een duurzaam face shield, dat gemaakt werd door VIVES en duurzaam zijn doordat ze kunnen ontsmet en herbruikt worden. Later komen ook de andere zorgberoepen aan beurt. (AC)

Lobke Maene
door Lobke Maene

Kiwanis Knokke-Zoute schenken 400 paashazen aan zorgpersoneel Knokke-Heistse rusthuizen

Kiwanis Knokke-Zoute schenken 400 chocolade paashazen en 105 liter appelsap aan het personeel van de rust- en verzorgingstehuizen. (DM)

Kevin Pouillie
door Kevin Pouillie

Zonnebeke pakt uit met Radio Sunshine

Vanaf maandag 13 april zullen elke avond Zonnebeekse dj's te horen zijn op Wradio tussen 20 en 21 uur. Op dat tijdstip wordt de radio omgedoopt tot Radio Sunshine. Zonnebeekse dj's zullen dan van thuis uit plaatjes draaien.

Lees hier meer.

Kevin Pouillie
door Kevin Pouillie

Leerkrachten VTI Zeebrugge maken 1.300 faceshields

Zeven leerkrachten van het VTI in Zeebrugge hebben de voorbije vakantiedagen opgeofferd voor het maken van faceshields voor de zorgsector. In één week tijd konden ze er 1.300 maken. Daarvan hebben ze er vrijdagnamiddag 200 geschonken aan de woonzorgcentra van Mintus.

Lees hier meer.

Kevin Pouillie
door Kevin Pouillie

Unizo Roeselare schenkt handgel aan zelfstandige thuisverpleging

Ondernemersorganisatie Unizo Roeselare vond het belangrijk te kijken waar ook zij een steentje konden bijdragen in deze coronacrisis. Dat deden ze door 720 flessen handgel te schenken aan zelfstandige thuisverplegers- en verpleegsters.

Lees hier meer.

Kevin Pouillie
door Kevin Pouillie

Street artist Wietse maakt kunstwerk voor zorgverleners

In deze moeilijke tijden wil de Brugse street artist Wietse de vele zorg- en welzijnswerkers een hart onder de riem steken. Dat doet hij met een groot kunstwerk op vier exemplaren dat te zien is bij zorginstellingen in Brugge, waaronder het woonzorgcentrum Minnewater en de ziekenhuizen.

Lees hier meer.

Matthias Feyen
door Matthias Feyen

Home Sweet Home deelt 60 kilo chocolade uit

Met het paasweekend voor de deur besloot chocoladewinkel Home Sweet Home uit Brugge om ook zijn steentje bij te dragen aan wie zich dagelijks inzet in de strijd tegen het coronavirus en wie het zwaarst lijdt onder de quarantainemaatregelen.

"Wij verdelen 60 kg chocolade aan WZC Ter Potterie en WZC Westervier. Alle 170 medewerkers worden verwend met chocolade. Voor de 220 bewoners hebben we suikervrije chocolade voorzien, zodat ook zij kunnen genieten van het heerlijke zoete goud. Zo hopen we dat Pasen, het feest van de hoop, ook voor hen toch wat licht in deze donkere tijden kan bezorgen", klinkt het.

Matthias Feyen
door Matthias Feyen

Kiwanis schenkt paaseieren aan kansarme kinderen

Kiwanis Bachten De Kupe - La Joconde schonk paaseitjes aan de sociale diensten van Lo-Reninge en Alveringem voor de kansarme kinderen in die gemeenten.

Lees hier meer.

Wim Van De Velde
door Wim Van De Velde

Zonnebeke koopt laptops voor afstandsonderwijs kwetsbare jongeren

Nu de scholen gesloten zijn en nog niemand weet wanneer die opnieuw zullen geopend worden, krijgen de leerlingen onderwijs op afstand. Daarvoor hebben ze een laptop en internet nodig. Voor kinderen uit kwetsbare gezinnen is dit echter een extra handicap. De gemeente Zonnebeke koopt daarom tweedehandse laptops aan.

Lees het artikel hier

Wim Van De Velde
door Wim Van De Velde

Zestig speelboxen voor kinderen uit kansarme gezinnen

Serviceclub Kiwanis Young Professionals Wervik verdeelde zo'n zestig speelboxen voor kinderen uit kansarme gezinnen. Die boxen werden afgeleverd bij het OCMW van Wervik, Love in Action in Wervik, Uit De Marge Menen en Hoekhuis Menen.

Lees hier meer

Matthias Feyen
door Matthias Feyen

Groenteoverschotten van REO Veiling worden soep voor kwetsbare gezinnen

De groenteoverschotten van de REO Veiling in Roeselare gaan voortaan verwerkt worden in 20.000 liter soep die via voedselhulp en sociale kruideniers onder kwetsbare gezinnen wordt verdeeld. De soep krijgt de toepasselijke naam Robin Food.

Lees hier meer.

Wim Van De Velde
door Wim Van De Velde

Maxim Vermeersch maakt 3D-gezichtsmaskers voor zorgverleners

IT-consultant Maxim Vermeersch uit Knokke-Heist startte samen met enkele vrienden een crowdfunding om gezichtsmaskers in 3D te printen.

Lees het artikel hier

Matthias Feyen
door Matthias Feyen

Knack Volley Roeselare verwent zorgpersoneel AZ Delta met paaseieren

Volleybalclub Knack Roeselare zorgt ervoor dat het personeel van AZ Delta Roeselare toch het paasgevoel kan ervaren in deze moeilijke coronatijden. Namens de volleybalclub schonken voorzitter Francis Denolf en secretaris Johny Engels 1.300 paaseieren.

Lees hier meer.

Wim Van De Velde
door Wim Van De Velde

Culinaire verwenpakketten voor zorgpersoneel AZ Groeninge

De vzw Café Paté wil 850 culinaire verwenpakketten verdelen onder het zorgpersoneel van AZ Groeninge en doet hiervoor een beroep op iedereen die de zorgverleners een warm hart toedraagt.

Lees hier meer

Kevin Pouillie
door Kevin Pouillie

Oostends bedrijf schenkt 30 tablets aan ziekenhuis

Het Oostendse importbedrijf ICOSA zorgde donderdag voor een leuke verrassing voor de COVID-19-afdeling van het AZ Sint-Jan campus Serruys in Oostende. Het personeel kreeg maar liefst 30 tabelets overhandigd. We vonden dat wij als bedrijf iets moesten doen en hopen op die manier ons steentje te hebben bijgedragen", klinkt het bij de zaakvoerders.

Lees hier meer.

Kevin Pouillie
door Kevin Pouillie

Poperingenaar zamelt oude laptops in voor kansarme gezinnen

Karel Vandenbroucke zamelt laptops in voor kansarme gezinnen in Poperinge. "Ik wil er helpen voor zorgen dat de meest kansarme gezinnen via deze laptops ook thuisonderwijs kunnen volgen en geen leerachterstand oplopen tijdens deze coronacrisis", zegt Karel.

Lees hier meer.

Kevin Pouillie
door Kevin Pouillie

Ysco schenkt 5.000 schorten aan Jan Yperman Ziekenhuis

IJsbedrijf Ysco uit Langemark heeft beschermende kledij geschonken aan het Jan Yperman Ziekenhuis. Het gaat om 5.000 schortjes. Het initiatief kwam van werknemer Andy Verkruysse uit Ieper.

Lees hier meer.

Christophe Lefebvre
door Christophe Lefebvre

Leerlingen De Wonderwijzer maken paasattentie

Heel wat mensen werden door de coronacrisis nagenoeg compleet van de buitenwereld afgesloten en dreigen onderuit te gaan aan de eenzaamheid. Leerkrachten en leerlingen van basisschool De Wonderwijzer in Lauwe konden dit niet zomaar laten gebeuren en organiseerden een heuse paasactie.

Lees er hier alles over.

Matthias Feyen
door Matthias Feyen

Okra Harelbeke, Samana Harelbeke en Samana Stasegem schenken 28 kilo paaseieren

"Door de coronacrisis werden we als vereniging met een doelgroep van kwetsbare en oudere personen al van heel vroeg genoodzaakt om alle activiteiten vanaf half maart tot eind mei te annuleren. Omdat bij deze annulaties ook de traditionele paasvieringen zijn, zaten we met aankopen die we niet meer konden verdelen", duidt Rosanne Mestdagh van Samana.

Lees hier meer.

Matthias Feyen
door Matthias Feyen

Koksijde deelt pretpakketjes uit voor kinderen van kwetsbare gezinnen

Iedereen heeft het moeilijk in dit coronatijdperk, maar voor kwetsbare gezinnen met kinderen komt deze crisis dubbel zo hard aan. Daarom vond het Lokaal Bestuur Koksijde het een goed idee om 100 pretpakketten te laten samenstellen voor kinderen die bekend zijn bij het Sociaal Huis Koksijde.

Lees hier meer.

Thomas Dubois
door Thomas Dubois

Knack Volley Roeselare schenkt 1.000 paaseitjes aan AZ Delta

Francis De Nolf heeft namens Knack Volley Roeselare 1.000 paaseitjes overhandigd aan AZ Delta. Het gaat om de overschot van de paaseierenverkoop die door de coronacrisis vroeger werd stopgezet.

Lees er hier alles over.

Thomas Dubois
door Thomas Dubois

Rotary plaatst springkastelen voor jongeren Onze Kinderen

De jongeren binnen Onze Kinderen kunnen zich tijdens deze zonnige dagen uitleven op enkele springkastelen. Die werden er geplaatst dankzij Rotary Roeselare Rodenbach.

Lees er hier alles over.

Matthias Feyen
door Matthias Feyen

Enorme banner duikt op in Sint-Eloois-Winkel

Het paardenmonument aan de rotonde van 't Smiske, dé blikvanger van Sint-Eloois-Winkel, is nu een eerbetoon aan al wie elkaar helpt in deze barre coronatijden. "De solidariteit en inzet van zovelen is iets waar we als vereniging niet ongevoelig voor zijn", zeggen de initiatiefnemers, Davidsfonds Cultuurwinkel en Winkel Koerse.

Lees hier meer.

Wim Van De Velde
door Wim Van De Velde

Lo-Reninge vrolijkt inwoners op met gratis viooltjes

Om de inwoners te steunen tijdens de coronacrisis en om iedereen te danken voor de inspanningen, schenkt het stadsbestuur aan iedereen een bakje viooltjes. Bloemisterij Dequeker doet daar nog een gratis potje bovenop.Lees het artikel hier

Matthias Feyen
door Matthias Feyen

Rotary Club Izegem schenkt nog eens 2.000 mondmaskers

Nadat Rotary Club Izegem vorige week al 4.000 mondmaskers bezorgde aan de stad Izegem voor de eerstelijnszorgers, schenkt de club nu ook 2.000 stuks aan de gemeente Ledegem.

Lees hier meer.

Kevin Pouillie
door Kevin Pouillie

Vlaggen als teken van dankbaarheid in Kuurne

Woensdagavond heeft een delegatie van de gemeenteraad van Kuurne verschillende vlaggen opgehangen op het Kuurnse marktplein om iedereen te bedanken voor de inzet in deze coronacrisis. In totaal zullen er 26 vlaggen verspreid worden over Kuurne.

Lees hier meer.

Johan Sabbe
door Johan Sabbe

Gitsy Streetband vrolijkt rusthuisbewoners op

De Gitsy Streetband, een ambianceband met muzikanten uit het Houtland, heeft woensdagnamiddag een halfuurtje vrolijke deuntjes gespeeld voor de bewoners van het Torhoutse woonzorgcentrum Sint-Augustinus. Dat gebeurde vervolgens ook aan het rusthuis en de serviceflats in Lichtervelde.

Lees het hier.

Kevin Pouillie
door Kevin Pouillie

Koksijdenaars verkopen 'Blijf-in-je-kot'-sweaters voor het goede doel

Patrick Mortier uit Koksijde bedacht een initiatief om het ziekenhuispersoneel van AZ West Veurne en AZ Sint-Jan Oostende-Brugge te steunen. Samen met zijn zoon Sam ontwikkelde hij sweaters en t-shirts met als opschrift een variant van de ondertussen gekende slagzin 'blijf in je kot', 'bluf tus' of 'je suis in mijn kot'... Van elk verkocht item gaat een deel van de opbrengst naar AZ West in Veurne of naar PEVAZ van AZ Sint-Jan Oostende-Brugge.

Lees het hier.

Kevin Pouillie
door Kevin Pouillie

Leander Dendoncker schenkt tablets aan woonzorgcentrum

Rode Duivel Leander Dendoncker is zijn roots duidelijk nog niet vergeten. De voetballer van het Engelse Wolverhampton Wanderers schenkt tablets aan woonzorgcentrum Sint-Jozef in Passendale, het dorp waar Dendoncker opgroeide. Naast de tablets wil de Rode Duivel ook investeren in beschermingsmateriaal voor de medewerkers.

Lees het hier.

Kevin Pouillie
door Kevin Pouillie

Kortrijkse kinder- en jeugdpsychiatrie dringend op zoek naar tablets

Om kinderen en jongeren die opgenomen worden in de psychiatrie in contact te houden met hun familie zijn Psychiatrisch Ziekenhuis Heilige Familie en Kinderpsychiatrie De Korbeel in Kortrijk dringend op zoek naar tablets.

Lees het hier.

Kevin Pouillie
door Kevin Pouillie

Sociaal Huis Gistel helpt kansarme gezinnen aan laptop

Scholen en leerkrachten plooien zich tijdens de coronacrisis dubbel om onderwijs op afstand te organiseren. Helaas bereiken ze daarmee niet alle leerlingen. Heel wat scholieren dreigen uit de boot te vallen omdat ze thuis geen computer hebben om voor school te werken. Het Sociaal Huis wil dat Gistelse scholieren uit kansarme gezinnen toch nog computers kunnen gebruiken.

Lees het hier.

Kevin Pouillie
door Kevin Pouillie

Stad Kortrijk schenkt 1.600 paaspakketten aan kwetsbare kinderen

Stad Kortrijk en het OCMW verdelen deze week ongeveer 1.600 paaspakketten bij 750 gezinnen met kinderen tussen nul en twaalf jaar die het moeilijk hebben. Een pakket bevat een leesboekje, enkele knutselopdrachten en wat paaseieren.

Lees het hier.

Kevin Pouillie
door Kevin Pouillie

Open Balie verzorgt afhaalmaaltijden voor dak- en kanslozen

Open Balie, een welzijnsschakel van de pastorale eenheid Sint-Donatianus in Brugge, bezorgt in het Meersenhuis in de Westmeers 5 op zes voormiddagen gedurende de lockdown en de coronacrisis afhaalmaaltijden aan dak- en kanslozen. Hiermee reiken ze een dringende oplossing aan tijdens de tijdelijke sluiting van Poverello en andere diensten in Brugge.

Lees het hier.

Kevin Pouillie
door Kevin Pouillie

Beiaardier Harelbeke speelt verzoeknummers

Op donderdagen 9 en 16 april speelt Koen Cosaert, stadsbeiaardier van Harelbeke, nummers op verzoek. "Met dit project wil ik de mensen een hart onder de riem steken met hun eigen gekozen nummer", vertelt hij.

Lees het hier.

Matthias Feyen
door Matthias Feyen

Middelkerke zoekt helpers om mondmaskers te maken

Het lokaal dienstencentrum De Stille Meers is op zoek naar helpers om mondmaskers te maken. De mondmaskers zijn nodig voor het personeel dat aan opnieuw aan de slag gaat, zoals de poetsvrouwen, het personeel van het containerpark en de zorgsector in het algemeen in de gemeente.

Lees hier meer.

Matthias Feyen
door Matthias Feyen

Buurtkring Blankenberge Centrum deelt paaseieren uit aan zorgverleners

De handelsgebuurtekring Centrum speelde woensdag voor paashaas: het bestuur deelde duizend paaseieren uit onder de zorgverstrekkers die zich in coronatijd dagelijks inzetten voor anderen.

Lees hier meer.

Matthias Feyen
door Matthias Feyen

Spar-uitbater fleurt het coronaleven op

Voor de Spar-vestigingen van Kachtem en Emelgem prijken voortaan enkele rekken met kleurrijke bloemen. Het gaat om bloemen van een sierteler uit Oostnieuwkerke die ze door de coronacrisis anders zou moeten weggooien. Uitbater Peter Taillieu verkoopt ze nu in zijn supermarkten.

Lees hier meer.

Matthias Feyen
door Matthias Feyen

Lions Club Damme-Zwin zamelt dringend laptops en tablets in voor kansarme jongeren

Uit contacten met de zorgcoördinatoren van de scholen en ouders en kinderen blijkt dat verschillende jongeren in Knokke-Heist moeilijk thuisonderwijs kunnen volgen via de digitale instructie van school. Dat komt omdat ze niet beschikken over een computer of omdat er slechts één pc of tablet beschikbaar is in een groot gezin met schoolgaande jongeren. Lions Club Damme-Zwin is daarom dringend daarom op zoek naar laptops of tablets.

Lees hier meer.

Matthias Feyen
door Matthias Feyen

Staden schenkt personeel en zorgsector 700 bloemen

De gemeente Staden gaat in op de 'Flower Boost Challenge', een bloemgeefactie voor organisaties en bedrijven. Het gemeentebestuur gaat de uitdaging van chrysantenkweker Gediflora uit de deelgemeente Oostnieuwkerke aan en wil volgens burgemeester Francesco Vanderjeugd (Open VLD) zo de sierteeltsector en alle helden van de gemeente een hart onder de riem steken.

Lees hier meer.

Wim Van De Velde
door Wim Van De Velde

Een zending paaseieren voor voedselbank 't Netje in Deerlijk

Met Pasen in zicht kreeg de voedselbank 't Netje de paasklokken op bezoek. De lading, geschonken door het Komiek Leutig Jongerentoneel, bevatte 225 paaseieren en 8 kg. kleine paaseitjes.

Lees het artikel hier

Kevin Pouillie
door Kevin Pouillie

Tom Hoornaert verrast wzc Ardooie met balkonconcert

Ex-Ardooienaar en muzikale duizendpoot Tom Hoornaert is zijn geboortedorp in dezen coronaperiode niet vergeten. Dinsdagavond gaf hij een balkonconcert voor de bewoners van het woonzorgcentrum Open Kring in de Kortrijksestraat.

Lees het hier.

Kevin Pouillie
door Kevin Pouillie

Kidifun, hulp voor inspiratieloze ouders

Ben je als ouder stilaan ten einde raad om je kinderen bezig te houden tijdens de lockdownperiode? Dan kan je misschien eens een kijkje nemen op de Facebookpagina van Kidifun. Lucas Sauviller (57) en Koen Beeuwsaert (47) lanceerden deze gloednieuwe pagina waar er allerlei leuke teken- en knutselopdrachten op te vinden zijn voor de jongsten onder ons.

Hun verhaal lees je hier.

Mieke Verhelle
door Mieke Verhelle

Crisiscentrum vraagt zorg te dragen voor anderen

Hou contact met mensen die alleen wonen

Kevin Pouillie
door Kevin Pouillie

Spelletjesboek voor voetbalfans

Heel wat voetballiefhebbers blijven al enkele weken op hun honger zitten. Zo goed als alle competities in Europa zijn stilgelegd en bovendien werd ook het komende EK al afgelast. Tifogroup, de Oostendse groep achter het razend populaire Tifogame, pakt nu uit met een spelletjesboek dat hopelijk het leed van de vele voetbalfans wat kan verzachten.

Lees het hier.

Bert Vanden Berghe
door Bert Vanden Berghe

Mooi gebaar: Kortrijkse studenten schenken geld van studiereis aan onderzoek coronavirus

Zo'n 16 derdejaarsstudenten verpleegkunde van de Hogeschool Vives Kortrijk zagen hun studiereis naar Roemenië geannuleerd worden door de coronacrisis. Wat ze nu konden recupereren, schenken ze aan het onderzoek naar Covid-19.

Lees het artikel hier

Kevin Pouillie
door Kevin Pouillie

Pomme Pidou deelt 'opkikkertjes' uit aan wie het verdient

Ken je iemand die zich in deze moeilijke coronaperiode bijzonder inzet voor zijn of haar medemens en wil je die daarvoor op een leuke manier bedanken? Dan wil het Brugse bedrijf Pomme Pidou je daar graag bij helpen. Pomme Pidou stuurt namelijk 'opkikkertjes', keramieken spaartpotjes in de vorm van een leuke kikker, op naar wie het verdient.

Lees het hier.

Mieke Verhelle
door Mieke Verhelle

Alexandra maakt pakkend filmpje over impact corona

In KTA Brugge kregen de leerlingen van de OKAN-klas (onthaalonderwijs voor anderstalige kinderen) de opdracht om een filmpje te maken over de impact van corona op hun leven. Alexandra, van oorsprong uit Albanië, maakt een pakkende en verrasende getuigenis. Bekijk het hier

Kevin Pouillie
door Kevin Pouillie

Kinderen verrassen rusthuisbewoners

In Bellegem dansten dinsdagnamiddag kinderen van de naast het woonzorgcentrum gelegen school voor de bewoners van De Zon. Het was al de tweede keer dat dit georganiseerd werd. "En volgende week komen we terug", vertellen ze hier.

Lieven Mathys
door Lieven Mathys

KW steekt patiënten hart onder de riem met gratis kranten in ziekenhuizen

De zorgsector vroeg of we gratis exemplaren van De Krant van West-Vlaanderen konden leveren aan de ziekenhuizen. En of! KW leeft met je mee! En al zeker in tijden van corona. Meer dan ooit zelfs. ???

Matthias Feyen
door Matthias Feyen

Onverwacht aangename verjaardag in Staden

Op dinsdag 7 april viert Marie Louise Lamote uit de Kasteeldrevestraat in Staden haar 83ste verjaardag. Elk jaar komt de hele familie met kinderen en kleinkinderen bijeen voor een gezellig feestje.

In tijden van corona mag dat natuurlijk niet, maar de familie kwam op een ander idee.

Lees hier meer.

Matthias Feyen
door Matthias Feyen

CNH schenkt meer dan 2.000 mondmaskers

Matthias Feyen
door Matthias Feyen

't Ander zoekt puzzels en tijdschriften

't Ander, een activiteitencentrum in Veurne, is sinds 2011 actief. Volwassenen met een psychiatrische problematiek kunnen er terecht voor ondersteuning en begeleiding op vlak van vrije tijd, ontmoeting en vorming, maar ook met vragen over arbeidsmatige activiteiten.

't Ander is op zoek naar bruikbaar materiaal. Lees hier meer.

Matthias Feyen
door Matthias Feyen

Kroonprinses Elisabeth verrast bewoners Knoks woonzorgcentrum met telefoontje

Een aantal bewoners van woonzorgcentrum de Noordhinder in Knokke-Heist heeft afgelopen weekend telefoon gekregen van kroonprinses Elisabeth.

"De bewoners waren goed voorbereid door ergotherapeute Fien Maelegheer en logopediste Stefanie Bevernage en zaten in spanning te wachten op het prinselijk telefoontje", klinkt het binnen het woonzorgcentrum.

Lees hier meer.

Kevin Pouillie
door Kevin Pouillie

Muzikale familie brengt elk weekend muzikaal eerbetoon

Elke vrijdag, zaterdag en zondag om 20 uur zijn de gezinnen van de zussen Evelyne en Hermien Demunster uit Gits trouw op post om op hun manier een steentje bij te dragen in de strijd tegen corona. Samen vormen ze een klein orkest en ze laten de buren graag meegenieten.

Lees het hier.

Kevin Pouillie
door Kevin Pouillie

Al 6.000 euro ingezameld voor dierenpark De Zonnegloed

De noodkreet van dierenopvangcentrum De Zonnegloed in Oostvleteren is niet in dovemansoren gevallen. Sinds 13 maart is het park gesloten voor bezoekers en dat betekent geen inkomsten. Wekelijks is er echter 1.800 euro aan voedsel nodig. Een inzamelactie van een koppel uit Gistel leverde al 6.000 euro op.

Lees het hier.

Kevin Pouillie
door Kevin Pouillie

Burgemeester Poperinge pakt uit met solidariteitschallenge

Via zijn Facebookpagina en via de website www.poperinge.be nodigt burgemeester Christof Dejaegher (CD&V) alle Poperingenaars uit om deel te nemen aan een Popse Paaschallenge. "Elke inwoner kan foto's insturen met beelden waarin we onze solidariteit met zorgverstrekkers en door het virus getroffen mensen uitdrukken", vertelt hij hier.

Anton Peene
door Anton Peene

VIDEO Gitarist brengt aparte versie Last Post

Matthias Feyen
door Matthias Feyen

Honderden kaartjes voor Bertha (100)

Heugelijk nieuws uit WZC De Ril, want Bertha Boydens werd er 100 jaar. Normaal wordt dat gevierd met een afvaardiging van het schepencollege, maar door de coronamaatregelen is dat voorlopig niet mogelijk.

Twee weken geleden was er een oproep om de verjaardag van Bertha wat op te fleuren door verjaardagskaarten te sturen. Daar kwam massaal reactie op, zo blijkt.

Lees hier meer.

Hannes Hosten
door Hannes Hosten

A capellagroep Voxination zingt samen, maar elk in hun kot

A capella-kwintet Voxination wil de mensen een hart onder de riem steken. Ze zongen 'Stand by me' elk in hun kot en maakten daar één filmpje van.

Lees, luister en bekijk het hier

Annelies Nollet
door Annelies Nollet

Al 300 Kortrijkzanen kandidaat voor 'Kortrijk Helpt'

Twee weken geleden lanceerde de stad 'Kortrijk Helpt'. Een initiatief waar mensen die in coronatijden hun steentje willen bijdragen, terecht kunnen. Momenteel stelden al meer dan 300 Kortrijkzanen zich kandidaat om hulp te bieden aan stadsgenoten die het nodig hebben.

Lees het hier

Annelies Nollet
door Annelies Nollet

Bewoners van WZC Sint-Jozef in Ieper beleven heerlijke namiddag

De bewoners van WZC Sint-Jozef maakten er een gezellige namiddag in het zonnetje van.

Annelies Nollet
door Annelies Nollet

Man uit Kuurne organiseert eigen Ronde van Vlaanderen in achtertuin

Ondanks het feit dat de ronde van Vlaanderen vandaag niet uitrijdt, willen Willy Debacker en Katrien Coucke uit de Kouterstraat in Kuurne deze rondedag toch niet zomaar laten voorbijgaan. Lees hier het hele verhaal.

Mieke Verhelle
door Mieke Verhelle

Laptops en paaspakketten voor gezinnen in nood

De Sint-Michielsbeweging zat de voorbije weken niet stil en hielp verder gezinnen die het moeilijker hebben. "De werking moest ook grondig aangepast worden, want de mensen kunnen niet meer langskomen", luidt het.

Lees het artikel hier.

Mieke Verhelle
door Mieke Verhelle

Wervikse bibliotheek start met afhaalservice

Net zoals in de meeste gemeenten, start ook de bibliotheek in Wervik vanaf maandag uitzonderlijk met een afhaalservice.

Lees hier hoe alles in zijn werk gaat.

Mieke Verhelle
door Mieke Verhelle

Rotary Tielt verrast de personeelsploeg van WZC Amphora met ontbijtpakketten

Het woonzorgcentrum Amphora is zwaar getroffen door het coronavirus. Heel wat bewoners en ook medewerkers werden ziek. Dat nieuws liet de Rotaryclub van Tielt niet koud. Zij zorgden voor een leuke verrassing op zondagmorgen 5 april.

Lees het artikel hier.

Mieke Verhelle
door Mieke Verhelle

Voorbereiding voor heli-overvlucht komt overal op gang

Eerder werd aangekondigd dat een helikopter zondag over Vlaanderen zou vliegen om de verbondenheid in beeld te brengen. In de Sint-Laurentiusstraat in Steenkerke bij Veurne waren deze namiddag de inwoners van de wijk druk in de weer om enkele straatkrijttekeningen te maken.

Lees hier het volledige artikel.

Tim Vansteelandt
door Tim Vansteelandt

140 potten vol bloemen voor personeel woonzorgcentrum Heilige Familie in Deerlijk

Een lading van 140 potten vol heerlijke bloemen werd zaterdagnamiddag aan het woonzorgcentrum Heilige Familie bezorgd. De Belgiekspurters waren de initiatiefnemers en de personeelsleden de ontvangers.

Anton Peene
door Anton Peene

Lunacoustic wil met nieuwe single 'Anderhalve Meter' mensen hoop geven

Net zoals veel artiesten missen ook Nancy Neut en Dirk Derdaele uit Gijverinkhove, die samen het muzikale duo Lunacoustic vormen, het podium en de fans. Toch zitten ze niet stil en brengen ze met 'Anderhalve Meter' een nieuwe single uit.

Bart Casteleyn
door Bart Casteleyn

Westrozebeekse ondernemer schenkt gemeente Staden 1.500 mondmaskers

De Westrozebeekse ondernemer Peter Mullier schonk de gemeente Staden 1.500 chirurgische maskers.

"Pieter handelt met zijn bedrijf Depot Stores in dergelijke maskers en liet me gisteren weten dat hij nog 1.500 maskers op voorraad had", vertelt burgemeester Francesco Vanderjeugd (Open Vld).

Mieke Verhelle
door Mieke Verhelle

Bissegemse Studio Steps geeft online danslessen

Bij Studio Steps in Bissegem ging men op zoek naar een creatieve oplossing om de leden thuis of in hun tuin aan het dansen te houden.

"We geven nu interactief dansles aan onze leden", stelt Nathalie Janart van Studio Steps. "Er worden lessen en choreo's gemaakt die aangepast zijn aan de meestal iets beperktere ruimte zoals een slaapkamer of een keuken waar de leerlingen nu de lessen volgen."

Anton Peene
door Anton Peene

Zonta Diksmuide schenkt laptops aan Diksmuidse lagere scholen

Naar aanleiding van de coronacrisis wil Zonta Diksmuide ervoor zorgen dat alle kinderen in Diksmuide online onderwijs kunnen volgen. Nu de kinderen moeten thuis blijven, dreigt er een kloof te ontstaan tussen kinderen die wel kunnen deelnemen aan online onderwijs en kinderen die dat niet kunnen.

Daarom schenkt Zonta Diksmuide laptops aan scholen om in bruikleen te geven aan kinderen uit gezinnen die niet over een laptop beschikken.

Thomas Dubois
door Thomas Dubois

Komkommerkweker schenkt 10.000 mondmaskers aan gemeente Staden

De gemeente Staden lanceerde onlangs een oproep naar mondmaskers. Die viel niet in dovemansoren. Vanuit verschillende hoeken werden reeds mondmaskers gemaakt en geschonken. Vrijdagmiddag schonk komkommerkweker Nico Perneel 10.000 mondmaskers aan de gemeente. Die zullen verdeeld worden in onder andere de twee woonzorgcentra en bij de thuisverleegkundigen.

En er volgen nog enkele tienduizenden mondmaskers, je leest er hier alles over.

Thomas Dubois
door Thomas Dubois

Lecot Heule schenkt 2.000 mondmaskers aan vier ziekenhuizen

De firma Lecot, leverancier van bouwmaterialen, schenkt 2.000 mondmaskers aan vier ziekenhuizen. 'Ze wilden er van ons kopen. We vinden schenken een beter idee', aldus gedelegeerd bestuurder Philippe De Veyt (57).

Lees hier het volledige artikel.

Thomas Dubois
door Thomas Dubois

Liantis schenkt laptops aan jongeren die er geen hebben

Heel wat jongeren beschikken jammer genoeg niet over een eigen laptop om in coronatijden thuis lessen te volgen of taken te maken. Daarom schonk hr-dienstengroep Liantis er 204 aan Digital For Youth, dat ervoor zorgt dat de laptops terechtkomen bij de jongeren die er het meest nood aan hebben.

Je leest er hier mee over.

Thomas Dubois
door Thomas Dubois

Miniatuurtreinen Van Biervliet schenkt 10.000 mondmaskers aan goede doel

Kristof Van Biervliet van de firma Miniatuurtreinen Van Biervliet uit Ingelmunster overhandigde in totaal 10.000 mondmaskers aan twee goede doelen: 5.000 aan de thuisverpleegster Sarah Demuynck uit Koolskamp en ook 5.000 aan de gemeente Ingelmunster.

Lees hier meer.

Thomas Dubois
door Thomas Dubois

KSA Tielt blijft leden ook in coronatijden animeren

Ondanks dat het in en rond de jeugdlokalen al enkele weken stil is door de afgekondigde coronamaatregelen blijven veel jeugdbewegingen creatief in de weer om hun leden ook in deze quarantaine tijden toch nog een aangename tijd te bezorgen.

Lees hier meer over het spel.

(foto WME)
© (foto WME)
Thomas Dubois
door Thomas Dubois

Koksijde schenkt mondmaskers aan AZ West Veurne

Burgemeester van Koksijde Marc Vanden Bussche besliste vrijdag om namens Lokaal Bestuur Koksijde 400 FFP3-mondmaskers te schenken aan AZ West Veurne.

Lees hier meer.

Thomas Dubois
door Thomas Dubois

Frietjes voor het zorgpersoneel in Veurne

Aan woonzorgcentrum Ter Linden in Veurne stond er vrijdag een frietkraam. Voor Kristof en Peable is het een stuk kalmer nu ze geen evenementen kunnen doen. Op deze manier willen ze het zorgpersoneel een hart onder de riem steken.

Je leest er hier alles over.

Thomas Dubois
door Thomas Dubois

Brouwerij schenkt 'slecht bier' om ontsmettingsalcohol van te maken

Brouwerij Deca uit Woesten schenkt 6.000 liter bier met een hoog alcoholgehalte aan de ambachtelijke, warme stokerij Ground Control Gin uit Pepingen. Deze stokerij maakt uit onder meer bier ontsmettingsalcohol van meer dan 80 procent alcohol, perfect geschikt als ontsmettingsmiddel.

Lees hier mee over dit mooie initiatief.

(foto RVL)
© (foto RVL)
Thomas Dubois
door Thomas Dubois

Sportpersoneel houdt Wevelgem proper in coronatijden

Wie dezer dagen langs de Wevelgemse straten, pleinen en gebouwen passeert, heeft misschien al opgemerkt dat er ondanks de coronaperikelen nog steeds mooimakers en zwerfvuilruimers actief zijn. "Dat moet ook", zegt burgemeester Jan Seynhaeve. "Alleen hebben wij tijdelijk het personeel van maatwerkbedrijf Waak uit Kuurne ingeruild voor eigen personeel uit het zwembad en de sportdienst."

Lees hier meer.

Thomas Dubois
door Thomas Dubois

Janne (6) maakt tekeningen van beertjes en deelt die uit

De medische wereld is volop op zoek naar een vaccin tegen het gevaarlijke coronavirus en iedereen hoopt op een snelle doorbraak. Soms is het beste medicijn echter geen pil of een siroop. De schattigste remedie tegen het vieze virus is op dit ogenblik terug te vinden in de Lauwse brievenbussen. De 6-jarige Janne maakt tekeningen van beertjes en steekt die dan in de bus bij de mensen die een beer voor hun raam zetten.

Het volledige verhaal lees je hier.

Anton Peene
door Anton Peene

Kiwanis Diksmuide Yzer schenkt laptops aan Talent-Is-scholen Westhoek

Serviceclub Kiwanis Diksmuide Yzer heeft een snel en lovenswaardig initiatief genomen om acht scholen in eigen regio in deze coronatijden een digitaal handje te helpen. Alle scholen zijn overgeschakeld naar digitaal afstandsonderwijs, maar voor jongeren uit kwetsbare gezinnen is dat niet evident. Niet iedereen heeft een laptop en daar zorgde Kiwanis voor!

Thomas Dubois
door Thomas Dubois

Nicolas en Ever-Lynn brengen concert voor 'Johantje' in Izegem

Johan Deman alias Johantje beleefde de tijd van zijn leven toen zijn idolen zangers Nicolas en Ever-Lynn hem op een privéconcert trakteerden. "Nu hij niet meer naar onze optredens kan komen, komen wij naar hem toe", aldus het duo.

Lees het hele verhaal hier.

Thomas Dubois
door Thomas Dubois

Personeel revalidatieziekenhuis steekt patiënten hart onder de riem

Vrijdagmiddag hield het verzorgend personeel van revalidatieziekenhuis BZIO in Oostende een opvallende actie voor hun patiënten. 'Volhouden @ BZIO' stond er te lezen op een niet mis te verstane boodschap naar de patiënten toe.

Lees het hier.

Thomas Dubois
door Thomas Dubois

Jongeren Sint-Idesbald sturen ouders warme boodschap

In O.C. Sint-Idesbald in Roeselare hebben ze een leuke video gemaakt vol positieve vibes. Door de coronacrisis moeten de jongeren er vaak 7/7 verblijven. Met de video willen ze tonen dat het meer dan goed gaat.

Bekijk het filmpje hier.

gf
© gf
Thomas Dubois
door Thomas Dubois

Radio Melinda FM wil jong en oud verbinden met elkaar

Contact tussen de mensen is op vandaag niet zo evident en in vele gevallen zelfs verboden door het hele coronagebeuren. Radio Melinda FM uit Middelkerke pakt daarom uit met een actie om de jonge en oudere luisteraars met elkaar in contact te laten komen.

Je leest er hier alles over.

Anton Peene
door Anton Peene

'Lendelede Helpt' loodst inwoners door coronacrisis

De gemeente Lendelede neemt enkele maatregelen om de inwoners zo goed mogelijk door de coronacrisis te loodsen. "We belden al de tachtigplussers op, laten de inwoners via een folder of web weten waar ze terechtkunnen als ze een probleem hebben en zoeken vrijwilligers die een handje kunnen toesteken waar dat nodig is", zeggen burgemeester Carine Dewaele en schepen van Sociale Zaken Rita Lammertyn.

Anton Peene
door Anton Peene

Juf Ulrike uit Brugge verrast kleuters met bezoek als paashaas

Een Brugse schooljuffrouw verraste vrijdag alle kleuters en leerlingen van het eerste leerjaar van Het Palet, in de volksmond beter bekend als de Frères. Verkleed als paashaas ging ze van deur tot deur om de kinderen te verrassen met chocolade. Voorwaarde was dat ze de voorbije week hun taakjes volledig afwerkten. "De reacties zijn heel erg leuk. Sommige kindjes zaten zelfs te wachten aan het raam tot de paashaas kwam", zegt Ulrike Van Valckenborgh (41).

Bram Ryckaert
door Bram Ryckaert

House of Talents bezorgt 20.000 mondmaskers aan zorginstellingen in heel België

Er is overal een schaarste aan mondmaskers, zeker van het bekende FFP2-type. Bij dienstengroep House of Talents is dit een signaal om in actie te schieten. Nu maandag 6 april komen er maar liefst 20.000 FFP2-mondmaskers aan op het hoofdkantoor in Kortrijk. Die leveren ze dan af aan zorginstellingen in het hele land.

Lees meer hier

Bram Ryckaert
door Bram Ryckaert

Invest Mobile schenkt 900 boeketten Zeeuwse tulpen aan AZ Zeno Knokke-Heist

Invest-Mobile pakte vandaag met een leuke attentie uit voor het verplegende personeel van AZ Zeno in Knokke-Heist. Het golfkarrenbedrijf schonk deze voormiddag 900 boeketten Zeeuwse tulpen aan de medewerkers.

Lees meer hier

Bram Ryckaert
door Bram Ryckaert

Bewoners Kerckstede kunnen dankzij Rotary Club hun familie zien

Rotary Club Menen schenkt naar aanleiding van de coronacrisis vijf iPads en WiFi-verbindingen aan Kerckstede. Door de maatregelen leven een tachtigtal bewoners van de Oostnieuwkerkse voorziening voor mensen met een handicap in quarantaine. Met de iPad en een WiFi-verbinding kunnen ze hun familie nu ook eens echt zien wanneer ze elkaar bellen.

Lees meer hier

Bram Ryckaert
door Bram Ryckaert

Trompetconcert voor bewoners wzc Aksent in Lendelede

In Woonzorgcentrum Aksent in de Pastoor De Beirstraat in Lendelede is er tot op vandaag nog geen enkele bewoner besmet met het coronavirus. De bewoners houden de moed erin en kregen zelfs enkele trompettisten op bezoek. Er zijn ook heel wat initiatieven om de sfeer positief te houden.

Lees meer hier

Hannes Hosten
door Hannes Hosten

Groep Versluys schenkt 40 laptops aan AZ Damiaan Oostende

Bouwgroep Versluys kocht 40 nieuwe laptops voor het AZ Damiaan. Zo kunnen de geïsoleerde coronapatiënten contact houden met familie en vrienden. Lees meer hier.

Anton Peene
door Anton Peene

Nieuw online buddyproject Kompagnons moet mensen verbinden in geïsoleerde tijden

Omdat iedereen door de coronacrisis nu geïsoleerd leeft, besloot Xavier Holvoet, educatief medewerker bij FMDO vzw, een vrijwillig engagement op te nemen voor het opstarten van een online buddyproject. "Het project wil niet alleen staan, maar een aanvulling zijn op de vele mooi burgerinitiatieven die er al bestaan in Kortrijk", verduidelijkt Xavier Holvoet.

Lees het verhaal hier.

Anton Peene
door Anton Peene

Jeugdbewegingen Langemark-Poelkapelle zetten werking verder online

De lockdown via het coronavirus zet een groot stuk van de wereld 'on hold'. Ook de jeugdverenigingen ondervinden dit maar omzeilen het virusembargo via groepsactiviteiten op Facebook. Vanop afstand houden ze hun wekelijkse initiatieven levendig.

Bram Ryckaert
door Bram Ryckaert

Postbode uit Koolskamp bezorgt paaspakjes aan alleenstaanden

De postbode is in deze coronatijden vaak de enige die in contact komt met alleenstaanden. Katrien Noppe, postbode uit Koolskamp, maakte paaspakjes voor hen. Zo bracht ze naast de post ook wat warmte.

Lees meer hier

Olivier Neese
door Olivier Neese

KW schenkt koffer vol kranten aan vogelopvangcentrum

"Oproep! We zijn dringend op zoek naar kranten om al onze patiënten een propere huisvesting te kunnen garanderen." Zo klonk de noodoproep van het opvangcentrum voor vogels en wilde dieren in Beernem. De redactie hield net voor de coronacrisis een vroege lenteschoonmaak en kon een koffer vol kranten afleveren. "Hiermee kunnen we een heel jaar weg", klinkt het.

Lees meer hier

Bram Ryckaert
door Bram Ryckaert

Michel Bol speelt elke avond muziek op rotonde in centrum Zonnebeke

Elke avond om 20 uur speelt Michel Bol een deuntje op zijn saxofoon of accordeon op de rotonde in het centrum van Zonnebeke. Dit uit respect en dankbaarheid voor al de medewerkers in de zorg.

Lees meer hier

Bram Ryckaert
door Bram Ryckaert

Buren brengen bloemen naar wzc De Ruyschaert in Marke

De bewoners en het personeel van wzc De Ruyschaert in Marke werden letterlijk in de bloemetjes gezet door de buren van de Kloosterstraat. Ze kochten voor alle 111 bewoners een bloemetje.

Lees meer hier

Bram Ryckaert
door Bram Ryckaert

Caritas biedt met 'Applaus voor de zorg' lekkers van Chocolaterie Dumon

Caritas West-Vlaanderen lanceert in samenwerking met de Torhoutse Chocolaterie Dumon en 16 zorgvoorzieningen de paasactie 'Applaus voor de zorg'. In totaal 3.253 paaseieren - telkens met een boodschap in verstopt - worden komende week als verrassing aan vele honderden zorgverstrekkers cadeau gedaan.

Lees meer hier

Thomas Dubois
door Thomas Dubois

Lien uit Lauwe rapt over corona

Iedereen gaat op zijn eigen unieke manier om met Corona. Lien Callewaert uit Lauwe besloot om tijdens corona tijden een schwung te geven aan haar bestaan en zich te verdiepen in de muzikale intermezzo's. Ze maakte een rap rond corona.

"Ik heb getracht om alle situaties en gevoelens die de laatste dagen over mij heen kwamen te verwerken in een lied en ik hoop dat ik een goed beeld heb kunnen schetsen van wat iedereen denk en meemaakt. Op die manier wil ik mijn steentje bijdragen de bewustmaking van de ernst maar wil ik ook hoop geven."

Lees en beluister hier.

Thomas Dubois
door Thomas Dubois

Colruyt Kortrijk schenkt snoep aan donorcentrum Rode Kruis

Colruyt Kortrijk schonk snoepdozen aan de medewerkers van het Rode Kruis Donorcentrum in Kortrijk. Een verrassing die letterlijk en figuurlijk gesmaakt werd.

Lees er heir alles over.

Thomas Dubois
door Thomas Dubois

Witte vlaggen aan Iepers museum voor iedereen in 'corona-frontlinie'

Er hangen sinds donderdag witte vlaggen aan het Hooge Crater Museum in Ieper. Een eerbetoon aan onder andere de zorgverleners.

Je leest er hier meer over.

Thomas Dubois
door Thomas Dubois

Ci-Belle uit Desselgem maakte al 1.270 mondmaskers voor Mask4Lifes

Zaakvoerster Sabine Desmet (46) van Retouches Ci-Belle uit Desselgem was gedurende twee weken in de weer om 1.270 mondmaskers voor Mask4lifes te maken.

Lees hier meer.

Thomas Dubois
door Thomas Dubois

Ronde Tafel Tielt schenkt 8.000 euro aan cadeaubonnen

De Ronde Tafel van Tielt, een serviceclub van jonge ondernemers, wil het Tieltse zorgpersoneel dat momenteel in de frontlinie de strijd tegen Covid-19 aangaat een hart onder de riem steken. Tegelijk wil de club de Tieltse economie een duwtje in de rug geven. Door 8.000 euro aan Tieltse cadeaubonnen te schenken aan zorgverleners uit Tielt, koppelt de Ronde Tafel van Tielt zijn twee doelgroepen aan elkaar.

Lees het volledige artikel hier.

Thomas Dubois
door Thomas Dubois

Zorgverleners mogen gratis gebruik maken van huurwagen

De Opelconcessies Bariseau Mottrie in Roeselare, Ieper, Kortrijk en Waregem stellen hun huurwagenpark gratis ter beschikking van mensen die in de zorgsector of de voeding werken of die ten dienste staan van andere mensen en geconfronteerd worden met mobiliteitsbeperkingen door de coronacrisis.

Je leest er hier alles over.

Thomas Dubois
door Thomas Dubois

Korte keten krijgt duwtje in de rug in Heuvelland

Koen Hardeman van Camping de Nachtegaal in Heuvelland verkoopt groentepakketten van lokale landbouwers en brengt zo wat vlugger dan verwacht de korte keten op gang. "Het was een denkproces waar we al langer mee bezig waren. Voor de aanvang van de coronacrisis waren we al gesprekken met de gemeente Heuvelland opgestart, plots gaat alles een versnelling hoger."

Lees het volledige artikel hier.

Thomas Dubois
door Thomas Dubois

VTI maakt 800 gelaatsmaskers voor zorgsector

In het VTI van Ieper worden gelaatstmaskers gemaakt door de leerkrachten techniek. De materialen worden gesponsord door Rotary Club Ieper. In totaal willen ze er zo maar liefst 800 maken.

Lees er hier alles over.

Anton Peene
door Anton Peene

Warme groeten van koningin Mathilde aan Ardooise rusthuisgemeenschap

Koningin Mathilde was op de afspraak om deze namiddag te skypen met de Ardooise rusthuisgemeenschap van Open Kring in de Kortrijksestraat. Directeur Renaat Lemey : "Bijna een half uur lang hadden wij een warm gesprek met een zeer geïnteresseerde koningin."

Thomas Dubois
door Thomas Dubois

Jeugdwerking in Avelgem vindt toch plaats, maar dan online

De coronamaatregelen hebben het dagelijkse leven van de Avelgemse scholier helemaal stilgelegd. Naast de schoolwerking zijn nu ook alle mogelijke vakantieactiviteiten geannuleerd. Een van die activiteiten in de paasvakantie was de speelpleinwerking. De jeugddienst zorgt nu voor een online alternatief.

Je leest het hier.

Hannes Hosten
door Hannes Hosten

Aantal coronapatiënten stagneert in AZ Damiaan Oostende

In het AZ Damiaan in Oostende stagneert vandaag het aantal coronapatiënten op 42. Lees de cijfers hier.

Anton Peene
door Anton Peene

1.384 mensen boven de 80 jaar krijgen bezoek van gemeentelijke medewerker in Middelkerke

De 1.384 geregistreerde 80-plussers van Middelkerke mogen zich de komende dagen aan een bezoekje verwachten van een gemeentelijke medewerker om te horen of alles in orde is met hen. De bezoekjes kaderen uiteraard in de huidige coronatoestand.

Olaf Verhaeghe
door Olaf Verhaeghe

Ceo's 4 Climate schenkt 24.000 mondmaskers aan thuisverpleegkundigen

Zelfstandige thuisverpleegkundigen die aangesloten zijn bij de Kring Zuid-Westvlaanderen krijgen eerstdaags nieuwe chirurgische mondmaskers van Ceo's 4 Climate. Initiatiefnemer Roland Maes, zaakvoerder van CRM Group in Desselgem, is maar wat blij om maar liefst 24.000 mondmaskers te kunnen schenken. Lees er hier meer over.

Bram Ryckaert
door Bram Ryckaert

Jeugdverblijven en hostels slaan handen in elkaar

De coronacrisis hakt stevig in op de werking van hostels en jeugdverblijven. Daarom gaan 12 huizen nu samenwerken als 'Kojeva West', een koepel van onafhankelijke jeugdverblijfcentra en -hostels in West-Vlaanderen. Het is hun ambitie om op verschillende vlakken samen te werken en beleidsmakers te benaderen. Er is al een coronaplan, met een visie op noden en oplossingen.

Anton Peene
door Anton Peene

Take-away bij de bib van Middelkerke

In de bibliotheek van Middelkerke wordt tijdens de lockdownperiode uitgepakt met een uniek initiatief. Je reserveert je boeken online, de medewerkers zorgen ervoor dat je pakketje klaarligt op een afgesproken tijdstip.

Je leest het hier.

Hannes Hosten
door Hannes Hosten

Curieus Oostende zamelt voedsel in voor mensen die het moeilijk hebben

Curieus Oostende zamelt voedsel in voor mensen die het in deze tijden moeilijk hebben. Hun oproep: koop in de supermarkt één product meer dan je nodig hebt en deponeer dat in het terugrijden op een van onze inzamelpunten. Lees meer hier.

Olivier Neese
door Olivier Neese

Ook Koninklijke Fanfare De Zwaan aan de slag met 'We zullen doorgaan'

'We zullen doorgaan' van Ramses Shaffy is een van de themaliederen in deze coronatijden. VLAMO, de overkoepelende organisatie voor harmonieorkesten, -fanfares en brassbands, riep al zijn leden op om met het lied aan de slag te gaan. Ook de mensen van de Koninklijke Fanfare Sint-Cecilia De Zwaan Lichtervelde gingen - elk afzonderlijk vanuit hun eigen woning - met de klassieker aan de slag.

Bekijk het filmpje hier.

Bram Ryckaert
door Bram Ryckaert

Economisch Huis Oostende trekt half miljoen euro uit voor handelaars

Goed nieuws voor handelaars in Oostende. Het Economisch Huis trekt een half miljoen euro uit om hen te steunen in de coronacrisis. Het bedrag gaat naar enkele dringende zaken die aandacht verdienen. Op maandag 6 april zal je online aanvraagformulieren kunnen invullen.

Meer lees je hier

Anton Peene
door Anton Peene

Kamp Waes thuis beleven dankzij Aaron Vanneste

Bij Avanco kunnen honderden kinderen niet naar hun paaskamp, maar niet getreurd: Aaron Vanneste (31) van Avanco laat hen niet in de kou staan en zorgt tijdens de paasvakantie drie keer per dag gratis voor een opdracht voor al wie wil deelnemen. Lees hier het verhaal.

Anton Peene
door Anton Peene

Wzc Sint-Vincentius Ardooie skypet net voor de middag met koningin Mathilde

In het wzc Sint-Vincentius doen ze er alles aan om de bewoners het zo aangenaam mogelijk te maken in deze coronaperiode. En vandaag, donderdag, krijgen ze er een extraatje. Directeur Renaat Lemey : "Het Hof liet ons weten dat koningin Mathilde zal skypen met enkele bewoners en met enkele personeelsleden."

Bram Ryckaert
door Bram Ryckaert

Groep Weerwerk in Roeselare maakte al 1.500 maskers in strijd tegen corona

Met hun productielijn voor mondmaskers voor de zorg, heeft het sociale economiebedrijf Groep Weerwerk Roeselare zich vlug aangepast aan de coronacrisis. Ze maakten al 1.500 herbruikbare maskers.

Lees meer hier

Olivier Neese
door Olivier Neese

Koning Filip belt naar woonzorgcentrum in Wingene

Néén, het is geen aprilvis. Dat heeft de redactie tot driemaal toe gecheckt. Woonzorgcentrum Amphora in Wingene kreeg woensdagmiddag wel degelijk een telefoontje van Koning Filip. De vorst belde op de middag naar het gsm-nummer van directeur Hans De Clerck. Koning Filip wilde daarmee het zwaar getroffen centrum een hart onder de riem steken en de grieven van de directeur persoonlijk aanhoren. "En blijkbaar bleef het niet zonder gevolg. In de laatste journaals hoor ik nu dat er meer tests komen, en die eerst naar de woonzorgcentra zullen gaan. Volgens mij mag de je invloed van de koning niet onderschatten..."

Lees het volledige verhaal hier.

Thomas Dubois
door Thomas Dubois

Ook bibliotheek van Wingene start met afhaaldienst

De gemeentelijk bibliotheek van Wingene is gesloten wegens de coronacrisis. Vanaf vandaag, 1 april, starten ze met een veilige afhaaldienst.

Hoe dat in zijn werk gaat, lees je hier.

Thomas Dubois
door Thomas Dubois

Heel wat verjaardagskaartjes voor Paula die in quarantaine moet vieren

Ondanks hun gezegende leeftijden, wonen Paula Wemaere (92) en haar man Roger Dewulf (96) nog allebei thuis in Gijverinkhove. Paula vierde haar verjaardag woensdag van achter het venster en zwaaide zo naar haar kinderen en schoonkinderen die op bezoek kwamen. "Ik moest dan wel thuis blijven, maar toch trok ik ook dit jaar weer mijn mooiste kleren aan."

Het verhaal van Paula ontdek je hier.

Thomas Dubois
door Thomas Dubois

Laptops voor kwetsbare leerlingen in Blankenberge

Het Sociaal Huis in Blankenberge doet een oproep voor oude laptops die een tweede leven kunnen krijgen bij kansarme gezinnen, een doelgroep die in crisistijd nog extra kwetsbaar is.

Hoe en waar je die laptops moet binnenbrengen, lees je hier.

Thomas Dubois
door Thomas Dubois

Gemeente Avelgem lanceert online speelpleinwerking

Door de coronamaatregelen werden alle vakantieactiviteiten en de speelpleinwerking in de paasvakantie geannuleerd in Avelgem. Voor veel kinderen een groot gemis, maar ook voor de vele animatoren is dit een plotse wijziging in hun speelpleinagenda.

Deze animatoren staan elke vakantie samen met de dienst jeugd en cultuur in voor een aangepast gemeentelijk vakantieaanbod voor kinderen en jongeren tussen 2,5 en 16 jaar.

Om dit gemis te verzachten en om in de paasvakantie toch een vakantieaanbod 'in uw kot' aan te bieden, lanceert Avelgem de eerste 'online speelpleinwerking'. Een mix van dagelijkse filmpjes vol spel- en knutselideetjes, gekke dansjes van animatoren tot kook- en antiverveeltips. Deze filmpjes worden gemaakt door de animatoren in samenwerking met de dienst jeugd en cultuur. Op die manier blijven ook zij actief binnen de werking en kunnen ze kinderen, weliswaar op een andere manier, blijven animeren.

De online speelpleinwerking is vanaf maandag 6 april te vinden op de gloednieuwe jeugd Instagramaccount 'Jeugd Avelgem' en op de gemeentelijke website (www.avelgem.be/vakantieaanbod).

Thomas Dubois
door Thomas Dubois

Trakteer een zorgkundige op een etentje

In het witte polderdorp Lissewege pakt zaakvoerder Marnick Degryse van Den Goedendag uit met een nieuw initiatief namelijk Koken voor Helden. Je kunt een zorgkundige nu al trakteren op een etentje.

Je leest het hier.

Olaf Verhaeghe
door Olaf Verhaeghe

Vleesgroothandel Demuynck Christophe schenkt beschermende kledij aan zorggroep Heilig Hart

Christophe en Bénédicte van Vleesgroothandel Demuynck in Kuurne, hebben woensdagmiddag een gulle schenking gedaan aan de Kortrijkse zorggroep Heilig Hart. Maar liefst 3.000 wegwerpschorten, 8.000 handschoenen en 8.000 plastic mouwen worden eerstdaags naar het woonzorgcentrum, assistentiewoningen en andere centra van Heilig Hart gebracht.

Je leest het hier.

Thomas Dubois
door Thomas Dubois

Beiaardcantus afgelast? Dan zingen ze gewoon online!

Door de maatregelen rond het coronavirus werd beslist dat de derde editie van de Beiaardcantus niet zou plaatsvinden. Daarbij zouden honderden studenten op 22 april samen klinken. Nu komt er toch een online alternatief.

Je leest het hier.

Thomas Dubois
door Thomas Dubois

Freinetschool in Poperinge maakt website voor ouderen

Op woensdag 1 april werd een website gelanceerd door de Poperingse Secundaire Freinetschool. Deze website is het resultaat van een samenwerking van de Secundaire Freinetschool Poperinge met het lokaal woonzorgcentrum Proventier. De ouderen zien er filmpjes van vroeger, maar ook over de huidige coronacrisis.

Lees er hier alles over.

Bram Ryckaert
door Bram Ryckaert

Video: waterballet aan haven Zeebrugge voor de zorg

De haven van Zeebrugge stak de zorgsector luidkeels een hart onder de riem. Op woensdag 1 april om 12 uur toeterden alle terminals, schepen en trucks erop los en de sleepboten gaven een spectaculair waterballet.

Lees meer en bekijk de video hier

Bram Ryckaert
door Bram Ryckaert

Artists Unlimited laat je online optreden

Acht muzikanten sloegen afgelopen weekend de handen in elkaar. Tijdens de virtuele hackathon Hack The Crisis behaalde het team Artists Unlimited een finaleplaats met hun innovatieve livestreaming website, een platform van en voor Belgische artiesten. AU! is een non-profitplatform dat van livestreams een nieuwe bron van inkomsten wil maken voor artiesten. Daar is in deze coronatijden echt nood aan.

Info: www.artistsunlimited.online

Bram Ryckaert
door Bram Ryckaert

Gelukkige en vooral warme verjaardag voor Johan

Een bijzondere verrassing voor Johan in de Kuiperstraat in Roeselare. Hij is vandaag jarig en verblijft in het dagcentrum De Vleugels. Hij bleef vandaag thuis en kreeg dit spandoek te zien. "Wat een warme wens in deze coronatijd", klinkt het bij de familie Ducatteeuw.

gf
© gf
Bram Ryckaert
door Bram Ryckaert

Ingelmunster en Meulebeke werken samen voor schakelzorgcentrum

"In crisismomenten moeten we de handen in elkaar slaan om de burgers zo goed mogelijk te bedienen", zegt de Ingelmunsterse burgemeester Kurt Windels. Daarom werken ze nu samen met Meulebeke om een schakelzorgcentrum op te richten.

Meer lees je hier

Dries Bernaert
door Dries Bernaert

Boeken aan huis via de bibliotheek van Zulte

Vanwege het coronavirus is de bibliotheek van Zulte gesloten voor het publiek tot minstens 19 april. De medewerkers bleven echter niet bij te pakken zitten en zijn gestart met een tijdelijke service 'boeken aan huis'.

Lees het hier.

Lieven Mathys
door Lieven Mathys

Een nieuwe dag... Een nieuwe lading... hoop

We blijven klanken van hoop op onze playlist op Spotify posten, intussen al 100 pareltjes rijk. Vandaag schotelen we je zowel klassiekers van Bob Dylan en Doris Day voor als jong West-Vlaams muzikaal talent als The Van Jets, Warhause, J. Bernardt en Brihang.

Hou jullie gezond.

Bram Ryckaert
door Bram Ryckaert

VTI Roeselare maakt gezichtsmaskers en schootplankjes voor de zorg

Enkele leerkrachten van het Roeselaarse Vrij Technisch Instituut slaan de handen in elkaar om de bewoners van enkele zorgcentra én de hulpdiensten een praktisch hart onder de riem te steken.

Lees het artikel hier

Anton Peene
door Anton Peene

PRO Moorslede vraagt voor elk gezin een gemeentelijke geschenkbon van 25 euro

De oppositiepartij PRO stelt het schepencollege van Moorslede voor om aan alle gezinnen een gemeentelijke geschenkbon van 25 euro te geven waarmee ze na de lockdown aankopen kunnen doen bij de lokale handelaar. "Hiermee steunen we zowel de gezinnen als de lokale handelaar in moeilijke tijden", aldus fractieleider Ward Gillis.

Anton Peene
door Anton Peene

Reningelstenaar Pascal Vandelannoote schrijft gedicht 'Olleêne moar oltegoare'

Reningelstenaar Pascal Vandelannoote schreef een gedicht over Westouter om iedereen van het dorp in Heuvelland een hart onder de riem te steken in deze moeilijke coronatijden. "Het feestcomité van Westouter was op zoek naar een slogan en het werd meteen een volle tekst." Lees het gedicht hier.

Mieke Verhelle
door Mieke Verhelle

Naaimateriaal voor mondmaskers gezocht

Heel wat mensen zijn aan het naaien geslagen. Ze maken mondmaskers voor zorgverleners en andere mensen die nog aan de slag zijn. Velen onder hen zitten intussen door hun voorraad stof, draad, elastieken... Wie kan helpen vindt op Facebook zeker wel een groep helpers in de buurt.

Bram Ryckaert
door Bram Ryckaert

Bloemen fleuren wzc Warmhof in Maldegem op

Om de bewoners en het personeel van wzc Warmhof in deze moeilijke tijden een hart onder de riem te steken, leverde Intratuin een kleine 200 mooie bloempotjes.

Lees het hier

Thomas Dubois
door Thomas Dubois

Roos America, mevrouw Vormer, geeft inkijk in het leven als spoedarts

Club Brugge deelt tijdens de lockdown regelmatig filmpjes waarbij vooral spelers in #WeNeverLockAlone centraal staan. Dinsdagavond was dat even anders. Toen kregen we een inkijk in de dag van Roos America, de vrouw van kapitein Ruud Vormer.

Voor haar geen spelletjes Fifa of fietsen op de hometrainer. Zij staat elke dag paraat als spoedarts in het Maria Middelares ziekenhuis waar ze coronapatiënten helpt.

In het filmpje geeft ze een inkijk in haar leven als spoedarts, bekijk het filmpje hier.

Dries Bernaert
door Dries Bernaert

Meense woonmaatschappij Impuls lanceert burenkaartjes

"Iedereen moet thuisblijven. Moeilijk, maar nog veel moeilijker voor de mensen die binnen een risicogroep thuishoren. Dat is de reden waarom wij het burenkaartje lanceren. Buren kunnen op die manier laten weten dat ze iets voor elkaar kunnen betekenen."

Lees het hier.

Thomas Dubois
door Thomas Dubois

Benthe (10) speelt elke avond klarinet voor de coronabestrijders

Iedereen gaat op zijn creatieve manier om met de coronacrisis. Niet alleen volwassenen maar ook kinderen hebben het er vaak moeilijk mee. De lange eenzame dagen tussen vier muren worden vaak gebroken met leuke activiteiten of en spannende film maar voor Benthe Vandorpe is het toch elke avond toewerken naar een hoogtepunt om 20 uur. Dan speelt Benthe prachtige liederen op haar klarinet aan de voordeur in de Tombroekstraat in Rollegem.

Haar volledige verhaal lees je hier.

Thomas Dubois
door Thomas Dubois

Brugse singer songwriter maakt 'lockdown love song'

De Brugse singer songwriter Johan Declercq, ook bekend onder zijn artiestennaam JAGER, componeerde een nummer waarbij hij zijn gevoelens rond de coronacrisis vertolkt. "Als hoofdberoep werk ik in de zorg, net als veel van mijn vrienden. Met mijn song wil ik de mensen een hart onder de riem steken", zegt Johan.

Het volledige verhaal lees je hier.

Dries Bernaert
door Dries Bernaert

Kattencafé Puss and Books in Brugge slaakt noodkreet: "Snel giften nodig of het is gedaan"

Het 'kattencafé' Puss and Books in de Ezelstraat in Brugge luidt de alarmbel. Nu de zaak waar je in een gezellige sfeer en met een drankje bij de hand een kat voor adoptie kunt uitkiezen sinds 13 maart gesloten is, wordt de financiële situatie uiterst precair. "Op onze Facebookpagina en website hebben we intussen een oproep gedaan om het kattencafé te steunen met een gift, zodat we deze erg moeilijke periode kunnen overbruggen."

Lees het hier.

Thomas Dubois
door Thomas Dubois

Karateclub Okinawa uit Geluwe houdt online groepstrainingen

Coronavirus of niet, de trainingen van karateclub Okinawa uit Geluwe gaan gewoon door! Groepstrainingen in hun gebruikelijke zaal zijn natuurlijk uit den boze maar daar vonden de trainers een praktische oplossing voor. "Via Facebook brengen we de lessen tot in de huiskamer van al onze studenten", klinkt het bij voorzitter en digitaal trainer Jethro Trappeniers.

Hoe dat allemaal in zijn werk gaat? Dat ontdek je in het leuke filmpje hier.

Annelies Nollet
door Annelies Nollet

Kulak verlaagt in april huurprijs voor studentenkamers met 50 procent

Studenten die een kamer huren in een residentie die beheerd wordt door de KU Leuven moeten voor de volgende huurmaand slechts de helft van de huurprijs betalen. Hiermee wil de universiteit de financiële druk op studenten en gezinnen in deze moeilijke tijden deels verlichten. KU Leuven heeft met Kulak ook een afdeling in Kortrijk. Het volledige verhaal lees je hier.

Lieven Mathys
door Lieven Mathys

GEZOCHT: hartjes in iedere gemeente op... Strava

Jullie trokken de voorbije dagen massaal op berenjacht om jullie familiemomenten in de frisse buitenlucht op te leuken. Deze week voegen we daar nog een extraatje aan toe: wat als we West-Vlaanderen en de helden van de zorg, de supermarkten, de koerierdiensten... nu eens zouden overspoelen met hartjes?! En een #dikkemerci !

We willen niets dan digitale hartjes zien opduiken en jij kan ons daarbij helpen. Door te wandelen, joggen of fietsen langs een parcours in de vorm van een hartje, met hulp van de bewegings-app Strava.

Ideaal als gezinsactiviteit, met twee of zelfs op je eentje. Zo doe je eens een ander toertje in je dorp of gemeente en wie weet ontdek je nieuwe knuffelbeertjes tijdens je tocht.

We gaan voor een Warm West-Vlaanderen, dus willen we in iedere gemeente van onze provincie een hartje zien opduiken op Strava.

We namen de proef op de som, in een kwartiertje had onze collega Lieven een hartje in Tielt getekend, zijn woonplaats.

Ready? Go!

Hoe je dat moet doen, lees je hier

Anton Peene
door Anton Peene

Isabelle doet oproep om een verjaardagskaartje te schrijven voor metekindje Thibault Maenhoudt

Isabelle, de tante van Thibault Maenhoudt, wil graag een oproep doen om haar metekindje met kaartjes en wensen te verrassen voor zijn vierde verjaardag.

"Thibault kijkt al weken uit naar zijn verjaardag op 8 april. Hij heeft zelfs met zijn mama Berdien Desaever een aftelkalender gemaakt. Maar hoe leg je aan zo'n kind uit dat er dit jaar geen feest zal zijn?", zegt Isabelle Maenhoudt, zus van Thibaults papa Alexander. Daarom lanceert ze een oproep om een kaartje te sturen.

Matthias Feyen
door Matthias Feyen

Pizzeria Taliano uit Zwevegem schenkt 100 pizza's aan verpleegkundigen

Jamal Qnioun, zaakvoerder van Pizza Taliano uit Zwevegem, laat deze week zijn groot hart zien. Hij schenkt maar liefst 100 XL-pizza's en 24 cadeaubonnen weg aan de verpleegkundigen van AZ Groeninge.

Gisterenavond werden de eerste pizza's, tot grote vreugde van de aanwezige verpleegkundigen, geleverd op campus Reepkaai. "Het is tof dat er ook eens aan ons gedacht wordt", klonk het daar.

Lees hier meer.

Mieke Verhelle
door Mieke Verhelle

Vives vraagt hulp voor enquëte in Kortrijk

Andrea Callewaert vraagt de medewerking van de Kortrijkzaan: "Voor stad Kortrijk nemen wij vanuit Vives Hogeschool een enquête af bij de mensen in Kortrijk. Door de coronamaatregelen doen we dit sedert enkele weken online."

"Op die manier heeft iedereen inspraak op de mogelijke komst van de Trambus tussen het Station en 't Hoge in Kortrijk."

De enquête kan je hier invullen.

Matthias Feyen
door Matthias Feyen

Leerkracht zoekt en krijgt steun om 3D-gezichtsschermen te printen

Diederik D'Hert, leerkracht wetenschappen aan het GO! Atheneum Veurne Centrum lanceerde vorige week een dringende crowdfundingoproep om extra 3D-printers te kopen waarmee hij gezichtsschermen kan maken voor alle artsen en zorgverleners in de regio.

In amper vier dagen kregen gulle schenkers de vooropgestelde 2.000 euro bij elkaar, maar nu is het nog twee weken wachten voor het geld op de rekening wordt gestort.

Lees hier meer.

Anton Peene
door Anton Peene

OCMW Hooglede maakt ontbijtpakketten voor bewoners serviceflats

In tijden van corona is het gelukkig niet allemaal kommer en kwel. De crisis haalt soms ook het beste in de mens naar boven. Een mooi voorbeeld daarvan is de ontbijtactie die op poten werd gezet door OCMW Hooglede voor de bewoners van de serviceflats in Hooglede en Gits.

Mieke Verhelle
door Mieke Verhelle

Han Solo in quarantaine: verjaardag in eenzaamheid

Ook Han Solo zit in quarantaine, maar wil mensen aan het lachen houden. Vandaag viert hij zijn verjaardag in zijn 'Mobil Home'. Hij heeft taart, maar vergat een bestek mee te nemen...Bekijk het hier

Anton Peene
door Anton Peene

Overheid doet oproep naar vrijwilligers voor voedselbedeling

De overheidsdienst Maatschappelijke Integratie doet een oproep naar vrijwilligers voor de voedselbanken en andere verenigingen die actief zijn in voedselhulp. Door het coronavirus vielen heel wat vaste vrijwilligers tijdelijk weg, waardoor er nu een tekort aan helpende handen is, klinkt het.

De sector heeft het sowieso al moeilijk omdat de voedseloverschotten die normaal gezien van supermarkten en horeca komen sterk gedaald zijn.

Wie zich wil inzetten als vrijwilliger, kan dat via het online platform van de Schenkingsbeurs, via admin.schenkingsbeurs.be/signup/volunteer. Mensen kunnen daar hun gegevens achterlaten en aangeven welke activiteiten ze kunnen doen en wanneer ze beschikbaar zijn. Nadien worden ze in contact gebracht met de organisaties in hun regio die hulp nodig hebben.

Om de dalende voedseldonaties te compenseren doneert handelsfederatie Comeos intussen 233 ton producten aan de voedselbanken. Daarnaast krijgen de organisaties 276.000 euro middelen van de federale regering en 350.000 euro van de Koning Boudewijnstichting en BNP Paribas. Minister van onder meer Maatschappelijke Integratie Denis Ducarme (MR) maakt ook nog 3 miljoen euro vrij voor de OCMW's.

Lieven Mathys
door Lieven Mathys

25 nieuwe liederen vol hoop

Iedere dag voegen we 25 nieuwe liederen toe aan onze 'Playlist of Hope' op Spotify. Je vindt ze hieronder. Geef ze een hartje, zo volg je onze playlist en word je dagelijks op 25 nieuwe pareltjes van hoop getrakteerd, vandaag van The XX over Bruce Springsteen tot Gers Pardoel.

Anton Peene
door Anton Peene

Wie het mooist kleurt, wint een ontbijtmand aan huis in Knokke-Heist

Kleuren is voor heel wat kinderen hun favoriete hobby. Melissa De Plecker voegt daar nog iets extra aan toe. Wie het mooist kleurt, kan een ontbijtmand aan huis winnen. Lees hier meer over dit warme initiatief.

Hannes Hosten
door Hannes Hosten

Vlaamse escape rooms maken samen online ontsnappingsspel

20 Vlaamse escape rooms, waaronder het Oostendse Puzzle, maken samen een online ontsnappingsspel, The Big Pursuit. Het biedt wat afleiding voor mensen die thuis zitten in coronatijden. Lees meer hier.

Dries Bernaert
door Dries Bernaert

Bakkerij Petris uit Wenduine verwent woonzorgcentrum met artisanale broodjes

De nieuwe bakkerij in Wenduine, Petris, heeft vanmorgen 120 chocolade-, suiker- en rozijnenbroodjes bezorgd aan de hulpverleners van het woonzorgcentrum Duneroze in Wenduine.

Lees het hier.

Mieke Verhelle
door Mieke Verhelle

Maria krijgt onverwacht muzikaal cadeau voor 94ste verjaardag

Maria Noppe uit Brugge kreeg maandagavond een bijzondere verrassing voor haar 94ste verjaardag. Nu de kranige negentiger in corona-quarantaine verblijft, zorgden haar buren voor een 'coronaserenade', inclusief doedelzakspeler. "Een prachtige verjaardagscadeau, dit had ik echt niet zien aankomen", klonk Maria geëmotioneerd.

Lees het artikel hier.

Thomas Dubois
door Thomas Dubois

Wingene gaat op zoek naar de warmste straat in coronatijden

Tijdens de bijzondere coronaperiode lanceert de gemeente Wingene de wedstrijd 'de warmste straat'. De wedstrijd kent het doel om bewoners van de woonzorgcentra wat te helpen tijdens hun afzondering van de buitenwereld. Iedereen kan gratis postkaartjes met foto's op sturen. De straat met de meeste kaartjes wint een feest na de crisis.

Je leest er hier alles over.

Thomas Dubois
door Thomas Dubois

Zwaairoute brengt je naar beste plekjes om te zwaaien

Zorgcentrum Sint-Jozef Zonnebeke bracht enkele pijltjes aan op de site om de nieuwe 'zwaairoute' aan te duiden. De route leidt tot helemaal achteraan de site. Onderweg kom je langs enkele plaatsen die ideaal zijn om naar de bewoners van het centrum te zwaaien.

Het volledige artikel vind je hier terug.

Thomas Dubois
door Thomas Dubois

Carnavalisten schenken snoepoverschot aan woonzorgcentrum

Na de afgelasting van verschillende stoeten, zaten de carnavalisten van De Spekkevrienden uit Bredene met een flinke snoepoverschot. Die schenken ze nu weg aan het plaatselijke woonzorgcentrum in Bredenen, ook het Sociaal Huis krijgt een hoeveelheid.

Je leest er hier alles over.

Thomas Dubois
door Thomas Dubois

Chocolade voor voedselbedeling in Ieper

Chocoladewinkel Leonidas aan de Ieperse Grote Markt is een solidariteitsactie gestart. "Bij elke verkochte kilogram pralines schenken we een kilogram pralines weg, waarvan een halve kilogram aan het Jan Yperman Ziekenhuis en een halve kilogram aan de Ieperse voedselbedeling vzw Op 't Spoor", vertellen winkeluitbaters Hans De Groote en Stephanie Raes.

Het volledige artikel lees je hier.

Thomas Dubois
door Thomas Dubois

Veurnse vrijwilligers trekken naar 80-plussers om hen te informeren

In Veurne trekken vrijwilligers de baan op richting 80-plussers om hen te informeren en te polsen achter eventuele hulp die ze kunnen bieden. Aanvankelijk gebeurde dat via telefoon, maar niet iedereen bleek zo bereikbaar. Op hun tocht houden de vrijwilligers rekening met de social distancing, 'een klapke doen' zat er dus niet in.

Je leest hier het hele verhaal.

Dries Bernaert
door Dries Bernaert

VTI Menen maakt massa gratis mondmaskers tijdens coronacrisis

Een nijpend tekort aan maskers en beschermend materiaal voor hulpverleners? Ivan Delaere (56) en Frederik Bevernage (52), pedagogisch en algemeen directeur van het VTI in Menen, bewezen bijna letterlijk dat het praktijkgerichte onderwijs levens kan redden. "We riepen meteen onze STEM-leerkrachten bij elkaar en onze lasercutter draaide overuren, maar iedereen kreeg beschermende maskers!"

Lees en bekijk de video hier.

Matthias Feyen
door Matthias Feyen

Quizfanaat lanceert Corona Lockdown Challenge

Frederik Verstraete uit Pollinkhove bij Lo-Reninge lanceerde op Facebook de Corona Lockdown Challenge.

Lees hier meer.

Mieke Verhelle
door Mieke Verhelle

Kortrijk zet stadsmedewerkers in voor noodopvang tijdens paasvakantie

De meeste Kortrijkse scholen voorzien zelf opvang. In een zevental scholen waar dat niet zo is zal Stad Kortrijk bijspringen. Medewerkers die anders tijdelijk werkloos zijn zullen kinderen opvangen in hun eigen school.

Lees het artikel hier.

Mieke Verhelle
door Mieke Verhelle

Kunstenaar schenkt schilderij

De voorjaarstentoonstelling van de bekende Machelse kunstenaar Martin Wallaert, die op vrijdag 10 april van start zou gaan, zal niet doorgaan.

Ondertussen is de kunstenaar gestart met de voorbereidingen voor een kinderboek en wordt gezocht naar een manier om te helpen bij de coronacrisis. Een goed doel of onderzoek naar corona, Martin wil niet aan de zijlijn toekijken en bijdragen door een schilderij te schenken.

Lees het artikel hier.

Mieke Verhelle
door Mieke Verhelle

Al bijna 8.200 vrijwilligers meldden zich aan op Vlaanderenhelpt.be

Liefst 8.190 personen hebben zich via Vlaanderenhelpt.be al ingeschreven als vrijwilliger. Die website verzamelt alle acties die burgers, organisaties en overheden op poten zetten om anderen te helpen tijdens de coronacrisis. Dat meldt Eva Hambach, directeur van Vlaanderenhelpt.be. Voor het weekend stond de teller op 7.113.

"Het gaat vooral om personen die boodschappen willen doen, maar er zijn er ook veel die zich opgeven om honden uit te laten."

Vrijwilligers kunnen een gratis verzekering krijgen als ze zich registreren, maar het gaat om een basisverzekering. Zo wordt besmetting met Covid-19 bijvoorbeeld niet gedekt.

"Ondertussen hebben we ook een tijdelijke website opgericht waar we alle vragen naar helpende handen verzamelen", geeft Hambach nog mee. "Organisaties en lokale besturen die vrijwilligers zoeken, kunnen via vrijwilligersparaat.be een bericht plaatsen met wat meer uitleg." De website telt voorlopig 26 oproepen. (Belga)

Matthias Feyen
door Matthias Feyen

VIDEO Francesco Vanderjeugd zingt bevolking moed in

De Stadense burgemeester Francesco Vanderjeugd (Open VLD) zingt op zijn Facebookpagina een eigen versie van 'Imagine' van John Lennon. Bedoeling is om de bevolking een hart onder de riem te steken in deze coronatijden.

De burgervader ondersteunt zijn zangstonde met de boodschap 'Wees sterk', 'Hou je veilig' en 'Blijf hoopvol'.

(BCH)

Dries Bernaert
door Dries Bernaert

Waregemse costumier Kristof D'Hondt richt stichting op om horeca te steunen

Om de horecasector door de coronacrisis te helpen, heeft de Waregemse ondernemer Kristof D'Hondt (37) een speciale steunorganisatie opgericht. Zijn 'Heart For Horeca Foundation' wil startende horecazaken financieel bijstaan, door een deel van de huurkosten over te nemen. "Als we hier zo gunstig mogelijk willen uitkomen, dan moeten we elkaar nú helpen en steunen."

Lees het hier.

Lieven Mathys
door Lieven Mathys

"Dat het maar snel mag overgaan"

Onze 'Playlist of Hope' op Spotify liet niemand onberoerd. We kregen heel wat suggesties binnen om onze lijst aan te vullen, die zijn nog steeds welkom in de mailbox warm@kw.be.

We hebben intussen 50 liedjes in onze lijst staan en een willen we er speciaal uitlichten: 'Overgaan' van Will Tura. Het is een suggestie van Elie uit Sint-Michiels die een corona-versie maakte: "Mooi initiatief. Een lied, muziek is altijd een goed medicijn in deze bizarre tijden. Mits een kleine aanpassing van de tekst is de inhoud van 'Overgaan' van Will Tura brandend actueel".

Het lied zelf kan je hieronder beluisteren, als eerste in onze 'Playlist of Hope'.

Overgaan - Will Tura

Laat maar

laat me nu verplicht alleen

Er mag niemand om me heen

ik wil dit gauw vergeten

maar het duurt nog een tijd

Met die afstand van mij

gaat er geen dag voorbij

zonder dat ik aan jou denk

zal Corona dan toch overgaan

het moet toch snel eens overgaan

zoals nu kan het niet verder gaan

langzaam aan breekt de nieuwe morgen aan

vroeg of laat zal het wel overgaan

voorbij

Hopelijk snel voorbij

't was zo mooi voor jou en mij

maar de wereld blijft niet stilstaan

Nu moeten we voor elkaar gaan

want het leven gaat door

al weet ik soms niet waar ik loop

toch heb ik nog een beetje hoop

dat Corona eens zal overgaan

Het moet toch snel eens overgaan

zoals nu kan het niet verder gaan

langzaam aan breekt de nieuwe morgen aan

vroeg of laat zal het wel overgaan

Overgaan

Het moet toch snel eens overgaan

Vroeg of laat zal het wel overgaan.

Dries Bernaert
door Dries Bernaert

Zulte richt steunfonds op

Het college van burgemeester en schepenen nam de princiepsbeslissing om een gemeentelijk steunfonds #ZulteSteunt op te zetten. Naast het platform #ZulteHelpt wil het gemeentebestuur daarmee de lokale actoren bijstaan die getroffen worden door de maatregelen in de strijd tegen het coronavirus. Er zal een budget van 300.000 à 400.000 euro voorzien worden voor dat steunfonds.

Lees het artikel hier.

Olaf Verhaeghe
door Olaf Verhaeghe

Burgemeester schrijft verhaal over corona op kindermaat

Francis Benoit, de burgemeester van Kuurne, leest elke zondagavond voor uit zijn zelfgeschreven Cor & Ona-verhaal. Op die manier wil hij het virus op kindermaat benaderen zodat ook de kleinsten onder ons begrijpen wat er aan de hand is. Meer weten? Hier vind je alles!

Mieke Verhelle
door Mieke Verhelle

Warm applaus ook in Ruiselede

De hartverwarmende sympathiebetuigingen in deze benarde situatie van de coronacrisis getuigen van inventiviteit en wilskracht. Vanavond herhaalde het dagelijks klokvast ritueel zich weer in de Aalterstraat in Ruiselede.

Lees het artikel hier.

Mieke Verhelle
door Mieke Verhelle

Gratis knutselpakketten in Oostkamp

Kinderen bezighouden in deze corona tijden is niet altijd gemakkelijk voor de ouders. Als ze in het centrum van Oostkamp op Berenjacht gaan kunnen de kinderen sinds deze namiddag een knutselpakket meenemen bij Gheysen printing in de Schooldreef.

Lees het artikel hier.

Mieke Verhelle
door Mieke Verhelle

Torhoutse familie Crombez verrast 96-jarige Remi op grote hoogte aan rusthuis

De familie Crombez heeft zondagnamiddag voor een heuse stunt gezorgd aan het Torhoutse woonzorgcentrum Sint-Augustinus. Met een hijskraan vanop een vrachtwagen werd kleindochter Els Crombez in een hoogtekooi tot bij het raam van de 96-jarige Remi Crombez gehesen om de man met een spandoek een hart onder de riem te steken. Het stadsbestuur had geen toestemming gegeven voor de actie.

Lees het artikel hier.

Annelies Nollet
door Annelies Nollet

Carrefour vraagt zijn klanten producten te doneren voor Feed The Nurses

Een aantal Brugse chefs zetten hun project Feed The Nurses verder. Ze trekken dagelijks naar verschillende mensen in de zorg om ze te verwennen met heel wat lekkers. Je leest hier hoe jij kan helpen.

Annelies Nollet
door Annelies Nollet

Uma Vandemaele, Sien Louage en Davy D'Hont op terugweg uit Bolivië

Uma Vandemaele, Sien Louage en Davy D'Hont, de drie jonge Kortrijkzanen die een tiental dagen vastzaten in een Airbnb-appartement in het Boliviaanse Santa Cruz zijn bijna thuis. Nadat ze begin vorige week nog een filmpje maakten dat wijd verspreid werd op het internet, stond hun relaas in tal van kranten te lezen. Ook in De Krant van West-Vlaanderen. De vader van Uma maakt deel uit van de KW-redactie. Hij is opgelucht dat zijn 24-jarige dochter bijna weer thuis is. Hier is zijn reactie.

Annelies Nollet
door Annelies Nollet

Honderden Vlaamse kloosterzusters maken mondmaskers

Honderden Vlaamse kloosterzusters maken mondmaskers tegen corona. De mondmaskers worden onder meer vervaardigd door de congregaties van de annuntiaten, benedictinessen en zusters van Berlaar. Dat meldt KerkNet Vlaanderen zondag.

Mieke Verhelle
door Mieke Verhelle

Tuliflor en de stad danken zorgverleners met een bloemetje

Op initiatief van het bedrijf Tuliflor en met medewerking van de stad Wervik werden 390 boeketjes aan de zorgverleners bezorgd. Tuliflor begon een vijftal jaar geleden langs de Menensesteenweg in Wervik als specialist in het telen van tulpen en lelies met een tweede vestiging. Het familiebedrijf startte in Laarne.

Lees het artikel hier.

Mieke Verhelle
door Mieke Verhelle

Woonzorgcentrum Riethove krijgt zorgrobot in bruikleen

De firma ZoraBots uit Oostende, wereldwijde marktleider voor humanoïde robotica, geeft de zorgrobot James in bruikleen aan het woonzorgcentrum. Vanaf begin april zal James niet alleen voor ontspanning zorgen voor de bewoners, maar zal hij ook het personeel wat ontlasten van de dagdagelijkse taken.

Lees hier het artikel.

Mieke Verhelle
door Mieke Verhelle

Ferm lanceert T-shirts en sweaters met duidelijke boodschap

Koenraad Vandenabeele (39)van de bekende Oostendse kledingzaak Ferm brengt T-shirts en truien op de markt met een glasheldere boodschap: #bluuftinjekot. "Een deel van opbrengst schenken we aan de Oostendse ziekenhuizen", vertelt Koen.

Lees hier verder.

Mieke Verhelle
door Mieke Verhelle

Supporters van Club Brugge steunen ziekenhuispersoneel AZ Delta Menen

Het zorgpersoneel van ziekenhuis AZ Delta Menen krijgt steun uit onverwachte hoek. Leden van de harde supporterskern van Club Brugge ontpoppen zich als ruwe bolsters met een blanke pit. Met een opvallend spandoek 'Supporters van de zorg' betuigen ze aan de spoedingang van het Menens ziekenhuis hun steun aan het personeel in deze zware coronatijden.

Lees het hier na.

Stefaan Lernout
door Stefaan Lernout

Familie viert negentigste verjaardag van Wevelgemse Nizette op originele wijze

Het was even zoeken, maar de kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen van Nizette Germonprez hebben op gepaste wijze de negentigste geboortedag van de jarige gevierd.

Door alle coronamaatregelen moest de familie creatief zijn... Lees er hier meer over.

Stefaan Lernout
door Stefaan Lernout

Wevelgemse 80-plussers krijgen telefoontje in coronatijden

Sinds vrijdag 27 maart bellen vijftien medewerkers en vrijwilligers van de gemeente alle 80-plussers van Wevelgem op. Het gaat om 1.406 inwoners.

"We willen polsen of alles goed met hen gaat in deze coronatijden", verklaart burgemeester Jan Seynhaeve (CD&V) het initiatief.

Lees er hier alles over.

Mieke Verhelle
door Mieke Verhelle

Witte vlaggen in Dranouter als steun aan de zorgverleners

In Dranouter hangen er witte vlaggen aan de gevels van de woningen. Daar zorgden de leden van het Feestcomité Dranouter voor. "We willen op die manier de zorgverleners een hart onder de riem steken", aldus Frederic Schoonheere.

foto EF
© foto EF
Tim Vansteelandt
door Tim Vansteelandt

Afvalintercommunale schenkt asbestmondmaskers aan ziekenhuizen

IVVO, het intergemeentelijk samenwerkingsverband voor de inzameling, verwijdering en verwerking van afval in de Westhoek en Westkust, schenkt meer dan 500 pakketten, die bestaan uit een P3 mondmasker, handschoenen en een wegwerpoverall, aan het Jan Yperman Ziekenhuis in Ieper en az West in Veurne.

Lees hier meer.

foto TP
© foto TP
Mieke Verhelle
door Mieke Verhelle

Gulle wijnbouwer vindt distilleerderij voor aanmaak ontsmettingsalcohol

Wijnbouwer Filip Decroix (44) van wijngoed Zilver Cruys in de Ieperse deelgemeente Boezinge schenkt 3.000 liter wijn weg voor de aanmaak van ontsmettingsalcohol.

Lees er hier alles over.

foto TP
© foto TP
Dries Bernaert
door Dries Bernaert

Ieperse student belt kwetsbare personen op voor een babbeltje

Jari Wostyn (20) is student orthopedagogie, maar heeft minder les door de coronacrisis. Hij zocht en vond nuttige vrijetijdsbesteding bij 't Babbelminuutje van Zorgnetwerk Ieper. Elke week houdt hij mensen gezelschap aan de telefoon.

Lees het hier.

Dries Bernaert
door Dries Bernaert

Bloemist uit Merkem schenkt meer dan 8.000 anjers aan hulpbehoevenden

Bloemist Rik Degryse van de Boskanjer uit de Hoge Ieperweg in Merkem is al jaren alom bekend voor zijn prachtig gekweekte anjers. Door de coronacrisis stort die bloemenmarkt in elkaar, zodat Rik met een berg overschot aan bloemen zit. Hij besloot zijn goed hart te laten zien.

Lees het hier.

Dries Bernaert
door Dries Bernaert

Voorzitter Muzikale Vriendenkring Melody Makers Oostende geeft miniconcert op straat

Om 20 uur applaudisseren alleen, dat vond de 61-jarige Jean-Pierre Severens niet genoeg en daarom besloot hij zijn trompet bij de hand te nemen en zijn Timmermanstraat in Oostende op een miniconcert te trakteren. "Niet iedereen deed mee en ik dacht dat ik met mijn trompet misschien iedereen uit de straat zou mee krijgen."

Kijk hier naar de video.

Dries Bernaert
door Dries Bernaert

Jeugdmuziekatelier van Wielsbeke pakt uit met 'quarantainekaraoke'

De coronacrisis legt het hele land plat. Ook het jeugdmuziekatelier van Wielsbeke moet de muzieklessen opschorten. Maar ook tijdens de crisis kan je blijven musiceren, denkt het JMA.

Bekijk het hier.

Dries Bernaert
door Dries Bernaert

Arthur Corbanie uit Tielt draait als dj Triple-R plaatjes om mensen op te vrolijken

Vorige week woensdag vonden een 100-tal bezoekers de weg naar de livestream, die als test diende voor wat vanavond volgt.

Lees het hier.

Dries Bernaert
door Dries Bernaert

Bekende Brugse sopraan Amaryllis Dieltiens geeft optreden voor haar buren

Klassieke klanken in de Waalsestraat in hartje Brugge deze middag. De in klassieke middens zeer bekende sopraan Amaryllis Dieltiens gaf er een optreden voor haar buren.

Luister hier.

Dries Bernaert
door Dries Bernaert

Vriendenkring Brandweer Tielt schenkt tablets, laptop en fototoestel aan woonzorgcentra

Vriendenkring Brandweer Tielt liet zijn warm hart zien. Zes tablets voor wzc Deken Darras en een laptop en digitaal fototoestel voor het rvt Sint-Andries. En dit van een totaalkost van 2.000 euro. "Ik denk dat we hiermee nogmaals aantonen dat de Tieltse brandweer een organisatie is van daden en niet zozeer van woorden."

Lees het hier.

Dries Bernaert
door Dries Bernaert

Zeebrugse reders schenken deel van visvangst aan AZ Sint-Jan in Brugge

Dat de sympathie voor de zorgsector groot is, bewijzen ook enkele Zeebrugse reders. Zij doneren een deel van de vangst aan de keuken van het AZ Sint-Jan in Brugge.

Bekijk de video van het fileren hier.

Stefan Vankerkhoven
door Stefan Vankerkhoven

VIDEO Brugse OCMW-keuken Ruddersstove levert 2.000 warme maaltijden per dag aan huis

In deze coronatijden bereidt en levert Ruddersstove, de centrale keuken van het Brugse OCMW, 2.000 maaltijden aan huis. "Dat is een stijging met 60%, onze centrale keuken krijgt daarom ondersteuning van andere OCMW-diensten", zegt de Brugse OCMW-voorzitter Pablo Annys.

Bekijk hier de video.

Dries Bernaert
door Dries Bernaert

Wevelgemnaar Lenny Lannoo verkleedt zich in sexy bomma of centerfold voor coronashows

De West-Vlaming laat zich tijdens de coronacrisis van zijn meest creatieve kant zien, met acties, online lessen en veel meer. Wevelgemnaar Lenny Lannoo (28) is de vreemde eend in de bijt. Met zijn alter ego Princess Miley maakt hij furore op het internet.

Bekijk het hier.

Dries Bernaert
door Dries Bernaert

Bredense acteur met de witte snor geeft 'gratis goeiedag' tijdens coronacrisis

De Bredense acteur Maurice Vermeersch, de man met de opvallende snor, geeft een gratis goeiedag aan iedereen die het huis van Maurice in de Batterijstraat in Bredene voorbij komt. "Een goeiedag kost geen geld en in tijden van corona met extra veel liefde gegeven", zegt hij.

Lees het hier.

Dries Bernaert
door Dries Bernaert

Ingrid zorgt voor vertier in haar straat voor kinderen en ook haar 90-jarige mama geniet mee

Ingrid Vincent (63) zorgt voor tekeningen voor de kinderen en voldoende beren om te tellen in haar tuin. Daarnaast woont haar 90-jarige mama bij haar in en geniet ze zo van de beweging vooraan het huis. "Mama geniet ervan om de kinderen aan het raam te zien staan", lacht Ingrid.

Lees het hier.

Matthias Feyen
door Matthias Feyen

Bakkerijen laten ijsjes sponsoren voor personeel AZ Zeno

De bakkerijen Lefevere en Soetaert uit Knokke-Heist willen hun klanten 850 ijsjes laten sponsoren. Deze ijsjes worden geschonken aan het personeel en de hulpverleners van AZ Zeno.

Lees hier meer.

Wouter Vander Stricht
door Wouter Vander Stricht

Inagro deelt creatieve oplossing voor land- en tuinbouwers in filmpje

De agrovoedingssector is van vitaal belang, ook in crisistijd. De continuïteit van de bedrijfsvoering in de primaire sector wordt gewaarborgd om de levensnoodzakelijke bevoorrading te verzekeren én het verlies van verse producten te vermijden.

Land- en tuinbouwers zoeken naar doeltreffende voorzorgsmaatregelen om de verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Inagro (Roeselare) denkt mee. In een filmpje demonstreert een medewerker van het onderzoeks- en adviescentrum een creatieve oplossing.

Wouter Vander Stricht
door Wouter Vander Stricht

VIDEO Arthur uit Roeselare brengt iedere dag vioolsolo

Arthur Dehouck stapt iedere avond rond 19 uur naar de poort voor zijn huis in de Mandellaan recht tegenover het voetbalveld van de Zoete Pinte waar hij met zijn viool You'll Never Walk Alone brengt. Als ode aan alle dokters, verpleegsters en... journalisten. Maak kennis met deze guitige kerel. "Ik kreeg zelfs al een 'like' van burgemeester Kris Declercq", zegt Arthur met blinkende ogen.

Maak hier kennis met deze guitige kerel.

Matthias Feyen
door Matthias Feyen

Wouter Spaens zorgt in barre coronatijden voor een positieve noot

De Roeselaarse gitarist Wouter Spaens (42) heeft met zijn IDIOTS een nieuwe tweeledige plaat uit waarvan het eerste deel nu al online staat. Muziek blijft voor hem een uitlaatklep waarmee hij mensen met veel passie weet te raken. Ook de zorgverleners, voor wie hij iedere avond een nummer speelt.

Lees hier meer.

Christophe Lefebvre
door Christophe Lefebvre

Meense doorbreekt grenzen om vluchtelingen te helpen: "Ze hebben ook recht op hulp"

De grenzen zijn dicht, hermetisch afgesloten en wie Frankrijk nog binnen wil moet over de nodige papieren beschikken. In tijden van crisis wordt er mensen aangeraden om thuis te blijven en zich zoveel mogelijk te behelpen. "Mensen die niet eens een dak hebben, laat staan voedsel, beleven pure gruwelmomenten. Gesloten grenzen of niet, ze hebben recht op hulp!"

De Meense Sarah Verschelde doorbrak, samen met een vijftal vrijwilligers, de grenzen om de bewoners van vluchtelingenkampen in Duinkerke te helpen.

Lees hier meer.

Johan Sabbe
door Johan Sabbe

VTI Torhout maakt 222 gezichtsmaskers op vraag van het stadsbestuur

Het Torhoutse VTI, dat eerder al mondmaskertjes aan het Sint-Rembertziekenhuis schonk, heeft nu welgeteld 222 gezichtsmaskers geproduceerd op vraag van het stadsbestuur. Ze zullen op de eerste plaats gebruikt worden door de zorgverleners in de triagepost in zaal De Mast en eventueel ook in het woonzorgcentrum Sint-Augustinus.

Lees hier meer.

Christof Decraene
door Christof Decraene

Parochiegemeenschap Sint-Germanus schenkt narcissen aan woonzorgcentra in Ardooie

De narcissen waren besteld als actie voor Broederlijk Delen, maar dat werd geannuleerd. De parochiemgemeenschap besloot dan maar de narcissen aan de bewoners van de woonzorgcentra te schenken.

Lees hier meer.

Christophe Lefebvre
door Christophe Lefebvre

Bijzonder applaus voor zorgsector in Lauwe

Iedere avond om 20 uur breekt doorheen Lauwe een spontaan applaus uit. Een erkenning voor de grenzeloze inzet van de duizenden mensen uit de zorgsector die een genadeloze strijd tegen het coronavirus uitvechten.

Op een plaats worden die mensen op meer dan alleen maar een applaus getrakteerd. Victor Coeman (16) bedankt al die mensen met een uniek vuurspektakel.

Lees hier meer.

Lieven Mathys
door Lieven Mathys

KW lanceert een 'Playlist of Hope' op Spotify

Music is the answer. Net als humor dat al eens kan zijn in bijzondere tijden als deze coronacrisis. Muziek biedt troost, muziek biedt hoop. Je kan kracht putten uit een lied, geloof ook. In elkaar, in de toekomst... En hoop.

Hoop is de kracht die ons doorheen deze bizarre weken sleurt. Want zoals Will Tura het zo mooi zong: 'Hoop doet leven'. Geen wonder dat het lied van de West-Vlaming als nummer één uit onze rondvraag op de redactie kwam. We bundelden al die liederen in een top 25 op een playlist op Spotify

Christof Decraene
door Christof Decraene

Wie stuurt Bertha kaartje om haar honderdste verjaardag op te fleuren?

Op donderdag 2 april wordt Bertha Boydens, die in woon- en zorgcentrum De Ril in Middelkerke vertoeft, 100 jaar. Door de coronacrisis mag ze echter geen bezoek ontvangen. Daarom gingen de mensen van De Ril op zoek naar een alternatief zodat Bertha's verjaardag toch niet onopgemerkt zal passeren.

Lees hier meer.

Matthias Feyen
door Matthias Feyen

VIDEO Licht in donkere dagen in Brugge

"Samen met mijn buren in Brugge geef ik elke dag een feestje voor de gezondheidszorg. We willen zo toch wat licht brengen in deze donkere dagen. We maakten er een filmpje over omdat dit echt geweldig is... Iedereen doet mee waardoor we samen strijden tegen corona", laat Charlotte Koentges ons weten.

Matthias Feyen
door Matthias Feyen

Oud-leerlingen College Veurne schieten massaal te hulp

College Veurne kan rekenen op de spontane hulp van oud-leerlingen die de zesdejaars willen helpen bij het kiezen van hun toekomstige studierichting. Op de socialemediakanalen zijn leerkrachten en leerlingen actief bezig om de verbondenheid te stimuleren en dagen ze elkaar uit met 'challenges van de week'.

Lees hier meer.

Matthias Feyen
door Matthias Feyen

Dean uit Izegem stelt zich beschikbaar voor werkgevers

Myriam Van den Putte
door Myriam Van den Putte

Platform 8630Altegoare in Veurne belt alle 80-plussers

Met de actie '80 Phone Home' op het onlineplatform #8630altegoare wil Veurne een sociale rol in de coronacrisis spelen. Het platform draait op volle toeren en is gestart met een nieuwe actie. Voor '80 Phone Home' bellen vrijwilligers naar de Veurnse 80-plussers.

Lees hier meer.

Matthias Feyen
door Matthias Feyen

Frederik en Pedro scoren met coronorap 'Ollemolle in quarantaine'

Frederik Vandenbroucke uit Ieper schreef een raptekst over de coronacrisis, waar Pedro Dever uit Westouter vervolgens muziek onder zette. Na één dag op YouTube was het nummer al 1.000 keer beluisterd.

Lees hier meer.

Matthias Feyen
door Matthias Feyen

Bibliotheek van Houthulst en Lo-Reninge levert boeken aan huis

Alle uitleenposten van de bibliotheek Houthulst-Lo-Reninge zijn voorlopig tot en met 3 april gesloten. De bib laat de lezers echter niet in de kou staan en levert nu boeken aan huis.

Wie boeken wil om de komende weken door te komen, kan die reserveren door te mailen naar bibliotheek@houthulst.be of op het nummer 051 70 59 50. Het boekenaanbod is terug te vinden op houthulst.bibliotheek.be.

Matthias Feyen
door Matthias Feyen

Huisarts steekt gesloten grens over om vluchtelingen te helpen

Blijf in uw kot, luidt het tegenwoordig. Maar wat als je geen kot hebt? Honderden vluchtelingen, onder wie kinderen en zwangere vrouwen, worden aan hun lot overgelaten in de kampen van Duinkerke. Huisarts Stephanie De Maesschalck uit Poperinge probeert hulp te bieden, ook al moet ze daarvoor de gesloten grens over.

"Terwijl heel Europa deze pandemie onder controle probeert te krijgen, worden de meest kwetsbare mensen vergeten. Of ik nog terugga? Ik weet dat ik de wet overtreed wanneer ik de grens oversteek, maar ik kan niét niet gaan", klinkt het openhartig.

Lees hier meer.

Thomas Dubois
door Thomas Dubois

Dansschool Induce laat je de coronacrisis wegdansen

Vorige week stuurden enkele coaches van dansschool Induce een positieve uitdaging de wereld in. Ze lokten heel Roeselare figuurlijk 'uit hun kot' om hun voorbeelddansen zo goed mogelijk na te doen en een eigen versie te verspreiden op alle sociale media.

Het volledige artikel en het dansje ontdek je hier.

Matthias Feyen
door Matthias Feyen

Waardering voor vuilnisophalers lijkt groter dan ooit

Vuilnisophalers doen cruciaal werk en dat beseffen velen in deze coronacrisis. Ieperling Yves Cardoen (54) is vuilnisophaler bij ruimdienst Dekeyser. "Ik doe mijn werk al 26 jaar vol passie, maar niet elke dag was leuk. De voorbije jaren nam de verkeersagressie enorm toe. We werden dagelijks geconfronteerd met vuisten, middenvingers en verbaal geweld. Nu zijn de straten leeg en in plaats van middenvingers krijgen we nu duimpjes", klinkt het.

Lees hier meer.

Matthias Feyen
door Matthias Feyen

Vrijwilligers bedelen meer dan 22.000 mondmaskers aan West-Vlaamse verpleegkundigen

De Vlaamse Beroepsvereniging Zelfstandige Verpleegkundigen kon een deel mondsmaskers van recente leveringen uit het buitenland reserveren.

Lees hier meer.

Olaf Verhaeghe
door Olaf Verhaeghe

Hoe onze ramen symbolen van hoop en warmte worden

Witte lakens aan de gevel om ons respect te betuigen. Applaus in het deurgat om zij die zorgen en blijven werken te bedanken. Kleine of grotere kunstwerken die het straatbeeld kleur geven in donkere tijden. En beren aan het raamkozijn, wachtend op kleine avonturiers.

In tijden van quarantaine zijn onze gevels en ramen de plekken waar warmte en vooral hoop vanaf straalt. "De drempel is laag en de solidariteit immens. Ik geloof graag dat deze warme golf de komende weken aanhoudt", zegt sociologe Stefanie Rammelaere.

Lees hier meer.

Christof Decraene
door Christof Decraene

Oostkamp heeft tijdelijk platform opgestart om mensen te helpen

'Oostkamp helpt' is een platform dat opgestart is om tijdens de coronacrisis de stap naar directe hulpverlening nog vlotter te laten verlopen en is gericht op zowel hulpbehoevenden als vrijwilligers.

Matthias Feyen
door Matthias Feyen

Veurnaar Filip Bailleul bedenkt de coronagames

Heel wat ouders worstelen in deze lockdownperiode met hun thuiswerk, in combinatie met het huishouden en de zorg voor hun bengels. Filip Bailleul heeft er echter allerminst moeite mee om al die spreekwoordelijke ballen in de lucht te houden. Hij zet sinds vorige week elke dag een nieuwe 'coronagame' op Facebook, om zo andere lotgenoten te inspireren.

Lees hier meer.

Matthias Feyen
door Matthias Feyen

Mama Elly en dochter Lara uit Gullegem maken hartjes voor wie werkt

Iedereen die in deze moeilijke tijd aan het werk is om de maatschappij draaiende te houden verdient een hartje. Elly Vancoillie en Lara Vansteenkiste tekenden, knipten en plastificeerden hartjes met daarop de naam van een Gullegemse bakker of winkel. Hun kleurrijke 'mercietjes' kan je bewonderen aan het waterreservoir op het Tjokkenplein.

Lees hier meer.

Matthias Feyen
door Matthias Feyen

Thuisverpleegkundige Stefanie blijft dagelijks patiënten bezoeken

Niet iedereen kan in deze moeilijke coronatijden zo veel mogelijk veilig thuis zitten. Thuisverpleegkundige Stefanie Sander (37) bezoekt dagelijks nog tientallen patiënten. "Sommigen huilen van blijdschap dat ze eindelijk eens iemand zien", zegt Stefanie.

Lees hier meer.

Dries Bernaert
door Dries Bernaert

300 pakketten paaseieren voor wzc Ter Melle en vzw Zonnebloem in Heule

Zaakvoerders van chocolaterie Lucardi Bram Coelembier (29) en Sanne Callens (29) hebben het hart op de juiste plaats. Zoals vele handelaars dragen ze ook hun steentje bij om mensen te steunen.

Lees het hier.

Dries Bernaert
door Dries Bernaert

Chocolade en frieten: Kortrijks ziekenhuis wordt getrakteerd op Belgische lekkernijen

Na het luid applaus van Politiezone Vlas en de vele passanten die hun bedanking konden uitspreken, werden de medewerkers van AZ Groeninge ook getrakteerd op maar liefst 15 kilo pralines en mag er donderdag gesmuld worden van heerlijke verse frietjes.

Lees het hier.

Dries Bernaert
door Dries Bernaert

Aanstekelijke solidariteit in Anzegem bij onder meer KSA, dorpsraad en Sociaal Huis

De leiders van KSA ter Vichten wilden hun steentje bijdragen, de dorpsraad in Vichte deed een oproep om een netwerk uit te bouwen en het Sociaal Huis organiseerde extra overleg. Ook verschenen er individuele initiatieven om hulpbehoevenden een handje te helpen.

Lees hier meer.

Tim Vansteelandt
door Tim Vansteelandt

Bakkersvrouw trakteert bewoners en personeel woonzorgcentrum op 20 kilo pannenkoeken

De bewoners van het woonzorgcentrum Huis aan Zee in Blankenberge werden dinsdag extra verwend. Bakkersvrouw Anna Franco, bekend om haar heerlijke pannenkoeken, stak de bewoners en het zorgpersoneel een hart onder de riem in deze moeilijke tijden.

Lees het hier.

Tim Vansteelandt
door Tim Vansteelandt

Gemeente Kortemark gaat alle tachtigplussers persoonlijk opbellen

Op die manier wil men ook moeilijker bereikbare doelgroepen kunnen aanspreken en vragen of ze hulp nodig hebben.

Lees het hier.

Tim Vansteelandt
door Tim Vansteelandt

Stad Veurne belt vanaf woensdag zelf alle 80-plussers op

Vrijwilligers van #8630altegoare bellen vanaf woensdag naar alle Veurnse 80-plussers voor een babbel en met de vraag of ze hulp nodig hebben onder het motto 80PhoneHome.

Lees het hier.

Tim Vansteelandt
door Tim Vansteelandt

Apotheker en bloemist uit Lo schenken 6.000 viooltjes

Apotheek Debruyne-Gryspeerdt uit Lo kocht bij de plaatselijke bloemist Dequeker 3.000 viooltjes om te verdelen onder het personeel van de 12 woonzorgcentra aan wie hij medicatie levert. De bloemist deed daar nog eens 3.000 stuks gratis bovenop uit dankbaarheid voor de bestelling en uit respect voor de zorgsector.

Lees het hier.

Dries Bernaert
door Dries Bernaert

Ook in Spes Nostra Heule maken ze mondmaskers

De leerlingen en leraren van de afdeling Mode zijn volop bezig met het maken van mondmaskers.

Olaf Verhaeghe
door Olaf Verhaeghe

Vroeger heerlijke taartjes, nu liefdevolle postkaartjes

Anneleen Deseyn uit Anzegem heeft heel wat talenten. De voormalige uitbaatster van Zomerbar in Tiegembos kan niet alleen heerlijke taarten bakken, ze kan ook immens vlot schrijven. In deze coronatijden wil ze haar pen gebruiken om iedereen die het kan gebruiken, een kaartje sturen.

Olaf Verhaeghe
door Olaf Verhaeghe

Blijft de bib dicht? Dan lezen we zelf voor!

Boekenjuf Stephanie Vandevijvere uit Kuurne is gestart met een reeks filmpjes waarin ze samen met Jorn de Boekenworm voorleest uit kinderboeken. Een bijzonder initiatief nu de bibliotheek niet langer open mag zijn. Lees er hier meer over.

Dries Bernaert
door Dries Bernaert

Ook voetluidklok op het Brugse Duméryplein laat zich nu dagelijks horen

Vanaf vandaag kon je niet enkel de Zegeklok van het Belfort door de straten van Brugge horen luiden, maar ook de voetluidklok op het Duméryplein, de vroegere brandklok van Brugge.

Luister hier.

Dries Bernaert
door Dries Bernaert

Iepers kwartet maakt nummer 'Carantaine' over coronacrisis

Het Iepers-Gentse kwartet MC Deevie & De Kapitting hebben met 'Carantaine' een nummer gemaakt over de coronacrisis. Het is een ludiek nummer, maar met een duidelijke boodschap: 'Bluvt in je kot en uit je neuze'.

Lees en bekijk het hier.

Dries Bernaert
door Dries Bernaert

Veurnse handelaars leveren verse streek- en bioproducten aan huis

Vijf kleine, zelfstandige Veurnse ondernemers blijven niet bij de pakken zitten, maar bundelen hun krachten en gaan zo de strijd aan tegen de gevolgen van de coronacrisis. Ze bieden een 200-tal verse producten aan op hun webshop, die ze in de regio aan huis leveren.

Lees het hier.

Dries Bernaert
door Dries Bernaert

Laat je eens gaan: karaoke De Pitch uit Heule komt online naar u

Deze avond gaat de Heulse karaokezaak De Pitch voor de tweede keer online. Het is de bedoeling dat gezinnen thuis gezellig aan karaoke kunnen doen. Met dat ludieke idee pakt zaakvoerder Kenneth Soete (33) uit.

Lees het hier.

Tim Vansteelandt
door Tim Vansteelandt

Katrien vraagt liedje aan om familie te steunen na overlijden oma

"Mijn oma is vorige week gestorven aan het coronavirus, maar ik kan niet naar haar begrafenis." Het is het pakkende verhaal van Katrien, die het nummer 'I'll Stand By You' van Pretenders aanvroeg op QMusic om haar familie een hart onder de riem te steken.

Lees het hier.

Dries Bernaert
door Dries Bernaert

Laatavondshopping AD Delhaize Vichte op afspraak voor bijzondere groepen

Mensen uit onder meer de zorgsector, de veiligheidssector en kwetsbare personen behoren tot de doelgroep.

Lees hier over dit mooie initiatief.

Dries Bernaert
door Dries Bernaert

Banketbakker Niek Bossaert schenkt 70 taartjes aan spoedafdeling AZ Groeninge

Met het schenken van 70 gebakjes wil Heulenaar Niek Bossaert het volledige team dat strijdt tegen het coronavirus moed geven. "Ik doe dit uit dankbaarheid voor deze hulpverleners van AZ Groeninge. Ze zijn dag en nacht in de weer om patiënten met het coronavirus te helpen. Dit op risico van hun eigen gezondheid", zegt Niek Bossaert.

Lees het hier.

Olivier Neese
door Olivier Neese

Gaat ook jouw buurt op berenjacht?

Om de gezinswandelingen voor de allerkleinsten boeiend te maken, wordt aan de buurt gevraagd om een pluchen beer aan het raam te plaatsen. Dan kunnen de kinderen op zoek gaan naar alle beren. Onder meer in Sint-Michiels en Oedelem is het initiatief al een groot succes. Ook in Hooglede komt het initiatief op gang. Volgt ook jouw buurt?

Lees het artikel hier.

Mieke Verhelle
door Mieke Verhelle

Sebbe Robbe alias Sero maakt met eigen versie 'Paar weken zonder schoenen' van Het Zesde Metaal

Sebbe Robbe alias Sero uit Lo heeft een eigen rapversie gemaakt van het nummer 'Dag zonder schoenen' van Het Zesde Metaal. Hij maakte er 'Paar weken zonder schoenen' van. Hij postte zijn liedje op Youtube.

Lees hier het artikel en beluister het liedje.

Mieke Verhelle
door Mieke Verhelle

Gevel van AZ Damiaan in Oostende in het licht uit solidariteit voor de zorgsector

Zondagavond werd de gevel van het AZ Damiaan in Oostende letterlijk in het licht gezet als steun voor alle gezondheidsmedewerkers.

Bekijk hier het artikel en de video van deze actie.

Mieke Verhelle
door Mieke Verhelle

Kinderen bedanken met krijttekening

In de Molenstraat in Sint-Andries Brugge maakten kinderen met stoepkrijt een reuzehart.

Bekijk de foto hier.

Mieke Verhelle
door Mieke Verhelle

Neil Diamond maakt coronaversie van 'Sweet Caroline'

Neil Diamond heeft op sociale media een nieuwe versie geplaatst van zijn aloude hit "Sweet Caroline". Vanwege de coronacrisis heeft hij de tekst toegespitst op de adviezen die mensen wereldwijd hebben gekregen om verspreiding van het virus te voorkomen.

"We gaan door moeilijke tijden", zegt Diamond aan het begin van zijn videoboodschap. "Maar misschien helpt het als we samen zingen. Probeer het maar." Daarna zet hij het nummer uit 1969 in. De tekst heeft hij iets aangepast. Hij heeft de regel "hands/touching hands" vervangen door "hands/washing hands".

De zinssnede "reaching out/touching me, touching you" kan in deze tijd ook niet meer en dus maakte Diamond daar "reaching out/don't touch me, I won't touch you" van. De bekende regel "good times never seemed so good" heeft de Amerikaan ongemoeid gelaten. (Belga)

Mieke Verhelle
door Mieke Verhelle

Kinderen gaan op berenjacht tijdens coronacrisis

Een idee uit Australië waaide ook al over naar West-Vlaanderen. Kinderen kunnen op berenjacht gaan tijdens een wandeling.

Lees hier wat de bedoeling is.

Mieke Verhelle
door Mieke Verhelle

Bejaarden krijgen 'coronaconcert' van cabaretier Karel Declercq

Vanuit de binnentuin van woonzorgcentrum Aksent in Lendelede klonk zaterdagnamiddag onder andere 'You'll Walk Alone' en 'Een beetje Verliefd'. Het waren slechts twee van een reeks covers die de Izegemse cabaretier Karel Declercq en drummer Roger Lefevere - in het dagelijks leven uitbater van slagerij 't Worstje - er voor hen en het zorgpersoneel brachten.

Lees het artikel hier.

Annelies Nollet
door Annelies Nollet

DJ Joeri Pauwels roept op tot #LightTheSky vanuit Bissegem

Bissegemenaar en DJ Joeri Pauwels roept iedereen op om vanavond, naast het dagelijkse applaus, de hemel te verlichten met felle lichten als teken van dankbaarheid voor iedereen die moet werken deze dagen. Vanuit Bissegem gaat dit vergezeld met een streepje muziek vanuit de woonkamer van DJ Joeri Pauwels. Lees hier hoe jij kan meedoen.

Annelies Nollet
door Annelies Nollet

Gezocht: Helpende handen in de landbouw

Land- en tuinbouwers zijn op zoek naar helpende handen om hun vruchten te oogsten of om nieuwe gewassen te planten. De seizoenarbeiders zijn door de coronacrisis immers niet beschikbaar. Landbouworganisatie ABS lanceert daarom een contactlijn waarop mensen die willen inspringen bij landbouwers zich kunnen melden. Lees hier hoe jij kan helpen.

Annelies Nollet
door Annelies Nollet

Schoenen Pascale uit Oudenburg stelt ruilhandel voor

In deze barre coronatijden worden handelaars meer en meer inventief. Zo ook Pascale Defevere van Schoenen Pascale uit Oudenburg. Je leest er hier meer over.

Tim Vansteelandt
door Tim Vansteelandt

Gezocht: mensen die willen dansen in hun woonkamer

Singer-songwriter 'Bun' brengt vrijdag een tweede single uit, maar rekent voor de videoclip andermaal op zijn medemens. De Lichterveldenaar is op zoek naar mensen die in hun woonkamer willen dansen op zijn nummer 'Two Faced Girl'.

"Ik hoop zo een beetje warmte in de vele woonkamers hoop te krijgen. Zeker in deze rare tijden is dat geen overbodige luxe. Wie alleen thuis zit en geen danspartner heeft, mag uiteraard ook alleen dansen", zegt de muzikant.

Lees het hier.

Thomas Dubois
door Thomas Dubois

Wouter Spaens speelt concert voor verplegend personeel in Roeselare

Muzikant Wouter Spaens, een ervaren rot in het vak, gitarist bij Idiots, voelde zich zich samen met zijn zoon, geroepen om net als op vele andere plekken in Vlaanderen, het ziekenhuispersoneel een muzikaal hart onder de riem te steken.

Het volledig artikel lees je hier.

(foto SB)
© (foto SB)
Annelies Nollet
door Annelies Nollet

Brugse chef kookt voor zorgkundigen

Ook de Brugse chef Bruno Timperman van de zaak Bruut moest ook noodgedwongen zijn deuren sluiten omwille van de coronacrisis. Maar hij maakt van de nood een deugd. Hier lees je er meer over.

Annelies Nollet
door Annelies Nollet

Wingene doorstaat coronacrisis met online feestje en beiaardconcert

De gemeente Wingene geeft haar inwoners een duwtje in de rug om de maatregel om thuis te blijven goed op te volgen. Op zaterdagavond organiseren ze een lockdownparty via de Facebookpagina en op zondag verzorgt diaken Danny Vandenbroucke een beiaardconcert. Je leest er hier alles over.

Annelies Nollet
door Annelies Nollet

AB Inbev lanceert platform 'Café Courage' waarop pintjes digitaal kunnen besteld worden

AB InBev lanceert een nieuw digitaal platform www.cafecourage.be waar mensen hun pintjes op voorhand kunnen bestellen en betalen, en waarbij AB InBev bovendien tot 3,6 miljoen pinten aan cafés zal schenken. Daarnaast kunnen mensen via deze website ook een gift doen die integraal wordt doorgestuurd naar hun favoriete café of restaurant. Dat heeft de Leuvense brouwer zaterdag in een persmededeling bekendgemaakt.

Op die manier zegt AB InBev de trouwe caféganger de kans te willen geven om de horeca mee te ondersteunen.

"We hebben onze cafés per e-mail gecontacteerd om hen te vragen of ze willen meedoen", zegt Josse Peremans, marketingmanager van Jupiler & Stella Artois. "Als ze willen meedoen, worden ze op ons platform www.cafecourage.be gezet. Op minder dan twee dagen tijd hebben al bijna 1.000 cafés zich ingeschreven. Voor elke Stella Artois, Jupiler, Diekirch, Ginette Lager en Jupiler 0,0% ter waarde van 2,5 euro die de caféganger dan virtueel bestelt, storten wij de betaling van de consument integraal door naar de cafés via een externe partij - zo helpen we hun kasstromen te ondersteunen tijdens deze moeilijke periode. Daarenboven doneren we voor elke bestelling die een consument plaatst, dezelfde consumptie aan gratis goederen aan dat café tot we nationaal 3,6 miljoen pinten bereiken."

Tim Vansteelandt
door Tim Vansteelandt

Juf Daphné uit Rollegem legt coronavirus uit met behulp van glitters en 'Smog'

Niet iedereen begrijpt wat corona is en al zeker niet kinderen en/of volwassenen met een verstandelijke beperking. Het is dan aan de zorginstellingen om een goede toelichting te geven over waarom bepaalde activiteiten geschrapt worden uit hen dagelijkse ritmes. Mama en opvoedster Daphné De Latter werkt in de Kindervriend te Rollegem en vond het hoog tijd om op aangepast niveau toelichting te geven. Klik hier om het volledige artikel te lezen.

Tim Vansteelandt
door Tim Vansteelandt

Banner E3 in Moorsele krijgt andere doelgroep

Aan BoPlan in Moorsele hangt een opmerkelijke versie van de E3 BinckBank-banner. De firma maakte een versie voor de zorgverleners. Klik hier voor het volledige artikel.

Tim Vansteelandt
door Tim Vansteelandt

Facebookgroep voor Neerbeekstraat in Bissegem

Nathalie Garrein (43) uit Bissegem maakte een Facebookgroep voor wie hulp zou nodig hebben in haar straat. Klik hier voor het volledige artikel.

Tim Vansteelandt
door Tim Vansteelandt

Vzw Glek schenkt 35 knuffels aan kinderen in quarantaine in Aartrijke

In Rozenweelde in Aartrijke zitten 40 geplaatste kinderen en jongeren in quarantaine. Ze mogen niet naar huis of hun ouders zien. Charlotte Govaert van vzw Glek schonk alvast 35 knuffels om het leed te verzachten. Lees hier het volledige artikel.

Tim Vansteelandt
door Tim Vansteelandt

Sandra uit Assebroek naait het ganse weekend mondmaskers

De 41-jarige Sandra Maertens uit Assebroek zal nog het ganse weekend doorwerken om mondmaskers te maken voor zorgverleners. Nog tot en met zondag werkt ze aan vele mondmaskers voor de vzw Heidehuis en de vzw De Kade van Spermalie. Lees hier het volledige artikel.

Mieke Verhelle
door Mieke Verhelle

Applaus voor iedereen die ons land draaiende houdt in Oostende

Ook in Oostende is de solidariteit groot met de zorgverleners die dagelijks instaan voor de zorg van heel wat patiënten en ouderen tijdens deze toch wel moeilijke dagen voor iedereen.

Bekijk hier het artikel en de video.

Mieke Verhelle
door Mieke Verhelle

Bloemen voor het verzorgend personeel van woonzorgcentrum Carpentier in Kuurne

Fanny Bruneel van La Belle Fleur had deze middag een bijzondere verrassing in petto voor al het verzorgend personeel van woonzorgcentrum Carpentier in kuurne om hen te bedanken voor hun werk dat ze verrichten in deze moeilijke tijden.

Lees het artikel hier.

Dries Bernaert
door Dries Bernaert

Izegemse dj's draaien uit solidariteit

Op diverse locaties in Izegem weerklinkt vanavond muziek. Uit solidariteit voor mensen die zich inzetten tijdens de coronacrisis.

Lees het hier.

Mieke Verhelle
door Mieke Verhelle

Geen stille tachtigste verjaardag voor Rita uit Maldegem

Met enkel felicitaties via de telefoon van haar kinderen en kleinkinderen vreesde Rita Geeraert op de Kruipuit in Adegem dat zij vrijdag een stille 80ste verjaardag zou beleven. De directie, leerkrachten en leerlingen van de GBS De Kruipuit hebben haar een paar aangename verrassingen bezorgd.

Lees hier welke verrassingen dat waren.

Dries Bernaert
door Dries Bernaert

Niet samen op café kunnen gaan? Dan maar digitaal aperitieven

Pintje gaan pakken met de maten op vrijdagavond? Toen alle cafés verplicht de deuren moesten sluiten, kwam er meteen ook een einde aan de meest favoriete sport van de Vlamingen. Laat het over aan enkele pientere Lauwenaren om die beperking, compleet binnen de regels, te omzeilen.

Lees het hier.

Dries Bernaert
door Dries Bernaert

Wzc Samen Wakken organiseert hartverwarmend optreden als steun voor bewoners

Op vrijdag 20 maart gaf de plaatselijke troubadour en volkszanger Yves Myny een optreden op de parking van het woonzorgcentrum Samen in Wakken. Hij deed dat vrijwillig om de bewoners een hart onder de riem te steken.

Lees hier meer.

Lieven Mathys
door Lieven Mathys

VIDEO - Helden applaudisseren voor helden. #dikkemerci

Lode Blomme
door Lode Blomme

Schenk eens een... gepersonaliseerde ijstaart

Nadat Christophe Thorrez van Surprice, de ijsjeszaak met vestingen op de Rodeberg in Westouter en Houthulst eerder trakteerde op gratis ijs in het wzc Sint-Medard in Wijtschate wordt door de ondernemer nu de mogelijkheid geboden om een gepersonaliseerde ijstaart te schenken aan de bewoners van het woon- en zorgcentrum.

foto EF
© foto EF
Thomas Dubois
door Thomas Dubois

Witte lakens en applaus voor zorgverleners in Roeselare

Vrijdag klokslag 12 uur weerklonk er op heel wat plaatsen in Roeselare applaus. Niet zomaar, op die manier wilden ze in de Rodenbachstad de zorgverleners bedanken. Er hingen ook heel wat witte lakens uit, als steun voor de mensen die in de zorg staan.

Een filmpje en foto's vind je hier.

Lieven Mathys
door Lieven Mathys

Machtig! Yoga in 't westvlams

Blijf in uw kot? Okee, dacht yoga-coach Joke uit Sint-Kruis en ze verhuisde haar yoga-sessies meteen naar youtube. Ziehier de Vijf Tibetanen maar dan wel in 't West-Vlaams : de vuf tibetoanen.

Lode Blomme
door Lode Blomme

Michiel Gauquie uit Reningelst wil elke avond om 20 uur een gezamenlijk kloksignaal

Michiel Gauquie uit Reningelst wil graag de klokken horen luiden in elke kerk, elke avond om 20 uur. "Mijn oma's mogen niet meer naar de kerk en dat vinden ze heel jammer. Het kan misschien een hart onder de riem zijn, voor gelovigen en niet-gelovigen", zegt Michiel. Lees hier alles over zijn actie.

Dries Bernaert
door Dries Bernaert

Kunstenaar laat ook zijn keramiekbeelden afstand houden

John Vandelanotte uit Wijnendale, die al zowat 25 jaar in zijn vrije tijd beelden in keramiek maakt, benadrukt op een originele manier dat we in de strijd tegen het coronavirus letterlijk afstand moeten houden. Hij laat ook zijn personages in keramiek het goede voorbeeld geven.

Bekijk en lees het hier.

Dries Bernaert
door Dries Bernaert

Honderdjarige stikt mondmaskers in woonzorgcentrum

Elvire Degeetere, die op 29 november 100 jaar geworden is, naait momenteel mondmaskers in woonzorgcentrum Biezenheem in Bissegem.

Lees het hier.

Dries Bernaert
door Dries Bernaert

Net nu zovelen dik tegen hun goesting mij zijn, wil ik iemand anders zijn.

"Straks, wanneer jullie weer de vrijheid genieten om te dansen, te drinken en het leven te vieren, doe ik vrolijk met jullie mee. Dat is beloofd."

De warme column van Joost Devriesere lees je hier.

Dries Bernaert
door Dries Bernaert

Mondmasker en toiletpapier voor standbeeld op de Veemarkt van Kortrijk

In tijden van coronacrisis gaat iedereen met eigen humor zijn quarantaineperiode tegemoet.

Bekijk het hier.

Dries Bernaert
door Dries Bernaert

'Sandwichman' steekt bewoners en zorgpersoneel een opmerkelijk hart onder de riem

Het zijn benarde tijden, zeker voor de bewoners en het personeel van de woonzorgcentra en de ziekenhuizen. Daarom trekt Patrick Demuynck iedere dag zijn 'sandwichman plunje' aan, springt op zijn fiets en brengt een boodschap van moed en dank die op zijn sandwichborden staat te lezen. De komende weken duikt hij overal op in de provincie.

Lees het verhaal en bekijk de video hier.

Dries Bernaert
door Dries Bernaert

Ook Harelbeke Helpt gestart om elkaar hulp te bieden

Ook stad Harelbeke lanceert, in samenwerking met Give A Day, een digitaal centraal platform waar prangende hulpvragen en vrijwilligers elkaar kunnen vinden. Het gaat over kleine klusjes zoals naar de winkel of apotheek gaan, telefoneren of brieven schrijven naar oudere personen in het rusthuis, de hond uitlaten een maaltijd leveren...

Surf naar www.impactdays.be/harelbekehelpt, bel naar 056 733 311 of mail naar info@harelbeke.be en vertel hoe jij hulp kan gebruiken of iemand anders kan helpen. Daarna gaan stadsmedewerkers aan de slag om de juiste vrijwilliger met de juiste nood te koppelen.

Dries Bernaert
door Dries Bernaert

Kortrijk roept op om elke avond te applaudisseren voor zorgkundigen

Steeds meer Kortrijkzanen roepen op om voortaan elke avond om 20 uur massaal aan de voordeur of op het balkon te staan om samen te applaudisseren voor alle helden van de zorg. Ze vragen om met zijn allen tonen welke warme stad Kortrijk is. Het is ook een moment waar we elke dag, tot het einde van de crisis, met zijn allen kunnen naar uitkijken.

Dries Bernaert
door Dries Bernaert

Grote affichecampagne moet kwetsbare mensen in Menen helpen

De Stad Menen organiseert tijdens de gedeeltelijke lockdown naar aanleiding van het coronavirus een buurtversterkend initiatief. Begin volgende week krijgen alle inwoners van Menen, Lauwe en Rekkem in plaats van het stadsmagazine een affiche in de brievenbus.

Lees het hier.

Dries Bernaert
door Dries Bernaert

Izegemse beiaardier steekt bewoners hart onder de riem

Muziek biedt troost in eenzame momenten. Dat konden we al uitgebreid zien op beelden uit Italië, maar nu springt ook de Izegemse beiaardier op de kar. Hij zal tijdens de wekelijkse bespelingen van de beiaard 'We zullen doorgaan' van Ramses Shaffy over het Izegemse centrum laten weergalmen.

Lees hier meer.

Dries Bernaert
door Dries Bernaert

Ook Spar Moorsele doet oproep om solidair te zijn

Solidair zijn met je medemens is belangrijker dan ooit. Daarom beperken wij vanaf vandaag hoeveel je mag kopen van de volgende producten:- 2 pakken wc-papier en keukenrol- 6 flessen melk en water- 2 pakken bloem- 2 pakken pastaWe passen deze lijst in de komende dagen aan waar nodig.

Jan Degoe
door Jan Degoe

Phaedra uit Oudenburg biedt hulp aan in 160 briefjes

Jongeren blijven zich spontaan melden om hulp te bieden. Zoals Phaedra Delaere (19) uit Oudenburg. Lees hier over haar initiatief.

Dries Bernaert
door Dries Bernaert

Ook in West-Vlaanderen applaus voor de zorgverleners

Zoals in hier Assebroek. Om 20 uur begonnen in de omgeving van de Edward de Denestraat, waar een aantal grote appartementsblokken staan, tientallen bewoners op hun terras spontaan te applaudisseren.

Dries Bernaert
door Dries Bernaert

Chocoladefiguurtjes aan de verpleegsters in het AZ Sint-Lucas

Nu de toeristen weg zijn en de chocoladewinkels hun deuren hebben gesloten, stelde een Brugse chocolatier een mooi gebaar naar de zorgverstrekkers in de regio toe. Chocolatier Depla uit Brugge schonk gratis chocoladefiguurtjes aan de verpleegsters in het AZ Sint-Lucas. Een mooi gebaar die zeker gesmaakt wordt door het verplegend personeel.

Dries Bernaert
door Dries Bernaert

Torhoutse bloemenzaak zet rusthuisbewoners in de bloemetjes

Een mooi gebaar van de bekende bloemenzaak Orchidee in Torhout. Nu de winkel door de coronacrisis de deuren moet sluiten, werden alle bloemen en plantjes geschonken aan onder meer de bewoners van het woonzorgcentrum Sint-Augustinus. Middenstanders met een hart!

Lees het hier.

Dries Bernaert
door Dries Bernaert

Restaurant De Herder roept op om gevels kleur te geven

Uitbaatster Tinneke Dufour besloot om De Herder in de Gullegemstraat in Wevelgem wat kleur te geven. Haar restaurant blijft gesloten gedurende deze periode van het coronavirus, maar aan de ramen en deur bevestigde ze gele linten om zo meteen de hele straat en buurt wat kleur te geven.

"De Herder is leeg en de straten verlaten", schrijft ze. "Maar we leven op goede hoop. Geef dus de straten wat kleur om de mensen die toch nog passeren wat op te fleuren. Kleur kan geen kwaad!" Waarbij ze iedereen uitnodigt om hetzelfde te doen.

Bekijk de foto hier.

Philippe Verhaest
door Philippe Verhaest

Geen parkeerboetes meer in Ieper

In Ieper hoef je tijdelijk niet te betalen of je blauwe schijf te plaatsen bij parkeren in het centrum. Dit gedoogbeleid geldt alvast tot en met 5 april. De regeling geldt enkel waar op het openbaar domein kan geparkeerd worden.

Burgemeester Emmily Talpe, bevoegd voor mobiliteit: "Enerzijds willen we de verspreiding van het coronavirus maximaal tegengaan door te vermijden dat veel mensen de betaaltoestellen aanraken. De toestellen worden dan ook afgedekt, ook het sms- en app-parkeren valt weg. Anderzijds nemen we de maatregel ook uit solidariteit met de vele Ieperlingen die nu thuis werken of door deze situatie overdag thuis zitten. Zij hoeven tijdelijk geen parkeerticket te nemen of parkeerschijf te plaatsen. Bovendien is er nu ook een pak minder verkeer- en parkeerdruk in het centrum, gezien de meeste winkels, horeca en dienstverleners gesloten zijn."

De burgemeester benadrukt wel dat deze beslissing geen vrijgeleide is om wild te parkeren: "Wie op zebrapaden gaat staan, fietspaden blokkeert of op andere plaatsen fout parkeert begaat een overtreding en kan geverbaliseerd worden. Daarover maak ik duidelijke afspraken met de politie. De verkeersveiligheid blijft een prioriteit."

Dries Bernaert
door Dries Bernaert

Kinderopvangcentra knutselen voor rusthuisbewoners van wzc Rustenhove

"Het zal de eenzame, bange tijd een beetje draaglijk maken voor de bewoners van het rusthuis in Ledegem", zegt Ulrike Vandamme van kinderopvang Oeleboele uit Sint-Eloois-Winkel, die met Ilse Commeene van kinderopvang 't Bengelhof de handen in elkaar sloeg.

Lees het hier.

Philippe Verhaest
door Philippe Verhaest

Stadsbestuur van Waregem lanceert #Waregemhelpt

Zo wil het mensen met zorgnoden en vrijwilligers samen brengen. Lees het hier.

Dries Bernaert
door Dries Bernaert

Familie Havegeer schenkt 40.000 mondmaskers aan lokale ziekenhuizen

"Vorig jaar kocht ik een lot mondmaskers aan het Rode Kruis. Die lagen nog altijd opgestapeld in het bedrijf zonder dat ik al wist wat er mee zou gebeuren. Toen ik hoorde dat er door de coronacrisis een tekort was aan mondmaskers besloten mijn vrouw en ik, samen met onze zonen Kurt, Mario en Frank, er 35.000 weg te schenken aan het AZ Delta en 5.000 aan de Sint-Jozefskliniek in Izegem."

Lees het volledige verhaal hier.

Dries Bernaert
door Dries Bernaert

Digitale danslessen bij dansschool Marie-Flo uit Lauwe

"Als de leerlingen niet naar de dansles kunnen komen, dan gaat de dansles naar de leerlingen." Coronamaatregelen of niet, dansschool Marie-Flo uit Lauwe is alvast niet bereid om zomaar de handdoek in de ring te gooien.

Lees het verhaal van Marie-Lien Valcke (26) hier.

Dries Bernaert
door Dries Bernaert

Restaurant Angolo uit Bredene bakte pizza's voor AZ Damiaan

Antonio Bellinazzo, zaakvoerder van het Italiaanse restaurant langs de Fritz Vinckelaan in Bredene, heeft het personeel van AZ Damiaan gisteren getrakteerd op lekkere pizza.

Bekijk hier de opvallende foto.

Olaf Verhaeghe
door Olaf Verhaeghe

Jonge muzikanten vragen hun vrienden gewoon thuis te blijven in nieuwe song

Jelle Blontrock (22) uit Oudenburg en Jensen Baert (23) uit Slijpe hebben in hun nieuw liedje een bijzondere boodschap voor hun leeftijdsgenoten. Om de verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, willen ze dat iedereen gewoon thuisblijft. Stay Home, is de toepasselijke titel van hun nieuwe nummer.

Dries Bernaert
door Dries Bernaert

Oostendse chefs laten verplegers smullen: "Zij hebben nu extra steun nodig"

Oostendse chefs en leerkrachten Bernard Vandendriessche (52) en Pascal Carbonez (53) willen de verplegers van de twee Oostendse ziekenhuizen - Damiaan en Serruys - een hart onder de riem steken. "Velen van hen hebben na een drukke shift niet nog eens de tijd om thuis te koken. Voor hen bieden we een lekkere maaltijd aan." Groothandel Horeca Totaal schenkt speciaal voor dit project ingrediënten aan het duo.

Lees het hier.

Tim Vansteelandt
door Tim Vansteelandt

Riet Muylaert zingt voor wie thuis blijft

"Laat ons er in deze bizarre tijden voor elkaar zijn", zegt Riet, de Beernemse zangeres die tot voor kort bekend stond als JackoBond.

Lieven Mathys
door Lieven Mathys

Florist schenkt bloemen weg aan zorgsector

Lieven Mathys
door Lieven Mathys

Komiek Gunter Lamoot hemelt je quarantaine op

Om de donkere quarantainewolken wat te doorbreken, publiceert komiek Gunter Lamoot de oude radioshows van 'Studio Kafka' op zijn twitteraccount. Podcasts avant la lettre onder de hashtag #quarantainelife

Olaf Verhaeghe
door Olaf Verhaeghe

Hilarische ode aan Marc Van Ranst en alle andere hulpverleners

De mannen van Supercontent hebben met het Marc Van Ranst-lied een dikke hit te pakken. "Veel mensen zitten thuis en hebben ook nood aan iets leuks, iets luchtigs tussen al het negatieve nieuws", zegt Bruggeling Pieterjan Marchand. Meer lezen over het hoe en het waarom van deze hilarische ode aan alle hulpverleners: doe het hier. En check de video!

Lieven Mathys
door Lieven Mathys

Omdat liefde, muziek en humor troost brengen... Ajb

Lieven Mathys
door Lieven Mathys

Op zoek naar inspiratie voor je kleuter? Werkbundeltjes voor de allerkleinsten!

Jan Degoe
door Jan Degoe

Jongeren verdelen 50.000 flyers in Oostendse brievenbussen

Alle inwoners van Oostende hebben een brief van stad Oostende in de bus gekregen (of krijgen die nog) met belangrijke informatie over het coronavirus. De Oostendse jeugdbewegingen en andere geëngageerde jongeren boden zich spontaan aan om 50.000 flyers te verdelen. Lees er hier meer over.

Lieven Mathys
door Lieven Mathys

Alles helpt tegen de verveling: ziehier de 'toiletpaperchallenge'

Lieven Mathys
door Lieven Mathys

Hou je kinderen fit! Delphine Steelandt lanceert #fitkids

Voedsel- en bewegingscoach Delphine Steelandt kennen jullie al van haar wekelijkse Fit-dates in ons magazine KW Weekend. Op haar instagram lanceerde ze nu ook #fitkids waar haar zoontje Marcel tips en oefeningen deelt om je kinderen fit te houden in tijden van quarantaine.

Ook voor de papa's en mama's deelt Delphine zelf oefeningen zoals haar fit-quarantaine-challenge

Lieven Mathys
door Lieven Mathys

Lees een boek! Schrijfster Ann De Craemer geeft leestips op facebook

Schijfster en columniste van onze krant Ann De Craemer uit Tielt geeft elke dag tijdens de lockdown een leestip op haar facebookpagina onder de hashtag 'coronalezen'.

Elke dag tijdens de 'lockdown' zal ik hier een boekentip posten onder de hashtag #coronalezen. En nee, het zullen geen...

Geplaatst door Ann De Craemer op Woensdag 18 maart 2020
Lode Blomme
door Lode Blomme

Gratis computerdiensten in Ieper

Omdat steeds meer mensen in deze coronatijden een goed werkende laptop nodig hebben biedt Bart De Wispelaere alle Ieperlingen gratis computerdiensten aan.

Lode Blomme
door Lode Blomme

Poperings woonzorgcentrum zoekt persoonlijke geluksbrengers

In woonzorgcentrum Onze-Lieve-Vrouw Gasthuis in Poperinge kun je de persoonlijke geluksbrenger worden van een van de bewoners. "Maak de bewoner minstens wekelijks blij met een brief, tekening of kunstwerkje."

Al meer dan 20 mensen, voornamelijk jongeren, gingen in op de oproep. Lees het artikel hier.

Dries Bernaert
door Dries Bernaert

Oostendse nagelstyliste geeft online lessen en niet langer in het salon

Ook nagelstylistes kunnen hun eigen veiligheid niet langer verzekeren. Nagelstyliste Sheena Timmerman (26) schort de lessen aan toekomstige nagelstylistes op en geeft online les.

Lees het artikel en bekijk de video hier.

Dries Bernaert
door Dries Bernaert

Landbouwer Marc Decroix uit Mesen schenkt 12.000 mondmaskers aan Iepers ziekenhuis

Verschillende bedrijven uit de regio doen schenkingen aan het Jan Yperman Ziekenhuis in Ieper. Zo schonk landbouwer Marc Decroix uit Mesen 12.000 mondmaskers van het merk Willson.

Lees het hier.

Dries Bernaert
door Dries Bernaert

Brugse jongerenradio Villa Bota roept op om coronatapes in te sturen

"Snuister in je muziekcollectie en stel een mixtape van een half uur tot een uur samen", luidt de aanbeveling.

Via dit blogbericht leer je zelf een mixtape maken: https://nl.wikihow.com/Een-mixtape-maken. Je kan je mixtape in MP3- of WAV-bestand mailen naar neil@hetentrepot.be. Fysieke tapes kan je opsturen naar Park 8, 8000 Brugge.

Meer over dit opmerkelijke initiatief hier.

Philippe Verhaest
door Philippe Verhaest

Izegem wil vrijwilligers en mensen met zorgnoden bij elkaar brengen

In tijden van crisis toont met zijn hart. Zo ook in Izegem, waar de stad het initiatief #Izegemhelpt lanceert.

Annelies Nollet
door Annelies Nollet

Kattencafé en dierenasiel Kuro Neko start inzamelactie:"katjes moeten blijven eten"

Ook kattencafé en dierenasiel Kuro Neko in de Onze-Lieve-Vrouwestraat in Kortrijk moest vanaf vorige week vrijdag de deuren sluiten vanwege de coronacrisis. De katjes blijven er echter gewoon wonen, wat heel veel kosten met zich mee brengt. "We zijn nog geen twee jaar open, ik weet dus niet of ik deze periode financieel overbrugd krijg", aldus zaakvoerder Birgit Verbeke. Daarom start ze nu een inzamelactie. Lees hier hoe je kan helpen.

Jan Degoe
door Jan Degoe

Auteur Surmont deelt gratis sprookje om voor te lezen

Auteur Eddy Surmont en illustratrice Mieke Drossaert bieden hun sprookje Juul gratis aan via onze website. Ideaal voor ouders die hun kinderen thuis bezig moeten houden. Je vindt de link in dit artikel.

Mieke Drossaert
© Mieke Drossaert
Olaf Verhaeghe
door Olaf Verhaeghe

Online boodschappenlijstje om kwetsbare mensen offline te kunnen helpen

Met Covid-Solidarity.org neemt de BeTech Community, een groep van technologieondernemers in België, het initiatief om mensen die in sociaal isolement dreigen te vallen, te helpen. Op de site kan je als vrijwilliger een boodschappenlijstje afdrukken die je in de brievenbus of aan het raam van je buren kan aanbieden.

Lees het hier.

Lieven Mathys
door Lieven Mathys

Het corona actieplan voor jonge papa's en mama's

Je hebt de kinderen thuis voor wie weet hoeveel weken maar je weet niet hoe je hiermee omgaat? Haal dan inspiratie uit het Corona Actieplan van onze columnist Frederic Vansteenkiste.

Je vindt het hier

kw
© kw
Tim Vansteelandt
door Tim Vansteelandt

Schattig! Aurélie (12) schrijft brief naar rusthuisbewoners: "Om jullie wat blijer te maken"

De bewoners van wzc Sint-Henricus in Rumbeke kregen een hartverwarmende brief van de 12-jarige Aurélie. Voorzitter Bart Wenes van Zorgbedrijf Roeselare roept nu op om de bewoners te overstelpen met brieven.

Lees het hier.

Tim Vansteelandt
door Tim Vansteelandt

Uw kinderen vervelen zich? Deze creatievelingen bieden soelaas

Een groepje creatievelingen uit de regio Roeselare/Ardooie heeft een Facebookpagina opgericht om knutselideetjes uit te wisselen. Ideaal om de allerkleinsten te animeren in deze lesvrije tijden. Het initiatief gaat uit van Jeugdatelier De Durvertjes, onder impuls van Jens Vanhecke en Annebeth Boudry.

Tim Vansteelandt
door Tim Vansteelandt

Karine wil helpen in Oostende

Karine Vanroose (66) uit Oostende wil een handje toesteken waar nodig. "Ik kan voor kinderen zorgen, al is dat met mijn leeftijd misschien niet aangewezen", zegt ze. "Maar ik kan ook voedsel bedelen en heb een wagen, mocht dat nodig zijn. Kortom: ik kan hulp bieden aan wie die nodig heeft." Karine is bereikbaar via karine.vanroose@telenet.be en 0496 27 91 60.

Dries Bernaert
door Dries Bernaert

Gratis online yoga voor kinderen via Summa Coaching in Marke

Deze morgen namen al tien kinderen deel aan de 'life meeting'. "We zien dat onze filmpjes op YouTube gedurende de dag al meer en meer views kregen."

Lees het hier.

Dries Bernaert
door Dries Bernaert

Familie schenkt 35.000 chirurgische maskers aan AZ Delta

De familie Havegeer uit Oekene en Kruidenmozaiek Roeselare schenken maar liefst 35.000 chirurgische maskers aan het AZ Delta en dat natuurlijk een ongelofelijk gebaar.

Philippe Verhaest
door Philippe Verhaest

Bewoners woon- en zorgcentrum zien hun familie dankzij sociale media

Een warm initiatief in het woon- en zorgcentrum Maria Rustoord in Ingelmunster: per afdeling werd een apart Facebookprofiel aangemaakt en zo kunnen bewoners met hun familie videobellen. Lees er hier alles over.

Philippe Verhaest
door Philippe Verhaest

Ingelmunsterse wijk De Krieke toon zijn hart

In deze coronatijden moeten we goed voor elkaar zorgen. Dat hebben ze ook begrepen op de landelijke Kriekewijk in Ingelmunster. Via hun Facebookpagina kunnen mensend ie minder goed te been of ziek zijn, hulp vragen om bijvoorbeeld hun inkopen te laten doen. "Dan kijken we hoe we kunnen helpen. Hou het vooral veilig voor elkaar."

Christophe Lefebvre
door Christophe Lefebvre

Sarah uit Menen naait zelf mondmaskers om zorgsector te helpen

Het werd nieuws dat even onbegrijpelijk als genadeloos binnen kwam: het schrijnende tekort aan mondmaskers voor zowel dokters als iedereen die in de zorgsector actief is. Verschillende officiële kanalen riepen op tot solidariteit, een oproep die in Menen niet onbeantwoord bleef.

Lees het verhaal van Sarah hier

Tim Vansteelandt
door Tim Vansteelandt

Bewoners H. Hart in Kortrijk krijgen tekeningen

Het woon- en leefteam van woonzorgcentrum H. Hart in Kortrijk kreeg maandagmorgen een pak tekeningen binnen. De gulle schenker is de achterkleindochter van een van de bewoners. "Deze tekeningen mochten wij uitdelen om de bewoners een hart onder de riem te steken in deze periode waarin ze geen bezoek mogen ontvangen", klinkt het. "Deze kleine, maar o zo welkome attentie deed de bewoners veel deugd."

gf
© gf
Tim Vansteelandt
door Tim Vansteelandt

Lode Moutton zoekt mondmaskers voor AZ Sint-Jan

Lode Moutton uit Torhout verzamelt stofmaskers type FFP-2 om af te geven aan het medisch personeel in het AZ Sint-Jan in Brugge. Wie er nog over heeft van verbouwingswerken, kan Lode bereiken via Facebook.

Laurens Kindt
door Laurens Kindt

Advocaten helpen elkaar via digitaal platform

De West-Vlaamse advocaten hebben een digitaal platform ontwikkeld om elkaar te helpen. "Een advocaat met een eenmanskantoor kan ziek worden en sowieso behoren 250 West-Vlaamse advocaten al tot de risicogroep. We moeten elkaar dus helpen", klinkt het bij de balie. Op www.advocatentegencorona.be kunnen advocaten elkaar hulp bieden en vragen.

Tim Vansteelandt
door Tim Vansteelandt

Marie Catherine wil boodschappen doen in Anzegem

Marie Catherine Vanmeirhaeghe uit Anzegem is bereid om boodschappen te doen voor wie dat zelf niet kan. Je kan haar bereiken op 0475 37 17 28.

Schoolopvang basisschool Einstein uit De Haan in de bres voor ouderen en zorgverleners

In basisschool Einstein in De Haan wordt een originele en hartverwarmende invulling gegeven aan de noodopvang in tijden van corona. Vanaf vandaag, maandag 16 maart knutselen de kinderen er hartjes die via de post verstuurd worden naar zorgverleners en woonzorgcentra.

Lode Blomme
door Lode Blomme

Tante Mie brengt boodschappen thuis in Lissewege

De straten in het witte polderdorp Lissewege liggen er verlaten bij omwille van het coronavirus. Er wonen heel wat senioren die schrik hebben om veel buiten te komen. Lees hier hoe kruidenier-delicatessenzaak Tante Mie daar op inspeelt.

Jeffrey Roose
door Jeffrey Roose

Zorabots uit Oostende stelt robots ter beschikking van woonzorgcentra in de strijd tegen isolatie

De Oostendse firma Zorabots zal al zijn beschikbare robots 'James' In ons land beschikbaar stellen aan woonzorgcentra en professionele zorgverleners. "Op die manier willen we de isolatie van onze bejaarden tegen gaan, nu ze, in tijden van corona, geen bezoek meer mogen ontvangen van buitenaf", lichten medezaakvoerders Fabrice Goffin en Tommy Deblieck toe. Meer info lees je hier. (JRO)

Lieven Mathys
door Lieven Mathys

VIDEO - Schorriemorrieband lanceert Corona-opdrachtjes voor kinderen thuis

De Schorriemorrieband uit Tielt, die muziektheater brengt voor kinderen, lanceert op YouTube allerlei opdrachten voor kinderen die thuis zitten. Kinderen kunnen hun opdrachtje filmen of fotografen en opsturen naar Schorriemorrieland. De muzikanten kiezen er de leukste inzendingen uit, wie weet win jij wel een huiskamerconcert. Ideaal tegen de verveling!

Lode Blomme
door Lode Blomme

Groenpark Roeselare pakt uit met Coronafoon

Groenpark Roeselare vzw wil iedereen mobiliseren zodat we de verspreiding van het coronavirus kunnen afremmen. Wie risicopatiënt is of besmet is met het virus en in quarentaine moet blijven, kan een beroep doen op de Coronafoon-Groenpark, ope het nummer 0486/89.64.59.

Hoe gaat het in zijn werk? Wie een boodschappenlijstje heeft of andere noden neemt contact op met de Coronafoon. De Coronafoon contacteert een toffe buur die voor jou de boodschappen doet. Die buur plaatst, na aanbellen, de boodschappentas voor je deur en vertrekt.

"Bij de boodschappen steekt de rekening en het rekeningnummer van die buur", klinkt het bij Groenpark Roeselare vzw. "Als we ons allen inzetten om de meest kwetsbare buren te beschermen en wijsheid te verspreiden tijdens deze crisis, dan kunnen we hier sterker en meer verbonden uitkomen."

"We hebben ook een enorme bewondering voor allen die in de frontlinie staan en elke dag hun leven op het spel zetten om dat van anderen te redden."

Lode Blomme
door Lode Blomme

Dj Michiel Cnudde laat kinderen thuis dansen

Michiel Cnudde van Blvck Agency springt in de bres voor kinderen die thuis zitten: "Het is niet altijd makkelijk om in deze coronaperiode de kindjes te entertainen, maar we hebben een leuke oplossing voor alle mama's en papa's: op vrijdag 20 maart om 19 uur doen we een Facebook Live dj set voor de kindjes."

Zo kunnen ze ook eens uit de bol gaan op hun favoriete plaatjes die door Michiel Cnudde live worden gemixt. De set is vrijdag te volgen via https://www.facebook.com/events/234743231259400/

Philippe Verhaest
door Philippe Verhaest

Tieltse school stikt mondmaskers voor ziekenhuis

Het Sint-Andriesziekenhuis en het Sint-Jozefsinstituut slaan de handen in elkaar om de bevoorrading van het aantal mondsmaskers op peil te houden. Lees het hier!

Mieke Verhelle
door Mieke Verhelle

Stad Oostende lanceert 'Sociale Noodlijn'

De maatregelen in verband met het coronavirus hebben een grote impact. Daarom opent Stad Oostende vanaf maandag 16 maart een 'Sociale Noodlijn'. Op het tijdelijk telefoonnummer 059 25 85 85 kunnen mensen met een beperkt netwerk onder andere terecht met concrete vragen zoals de nood aan boodschappen en maaltijden aan huis, bezorgdheden of gewoon voor een babbel.

Lees hier het volledige artikel.

Mieke Verhelle
door Mieke Verhelle

KSA Lo springt in de bres voor ouderen en personen uit risicogroepen

KSA Lo is begaan met het lot van ouderen en andere personen die tot een risicogroep behoren en binnen moeten blijven door het coronavirus. De KSA'ers willen die mensen helpen.

"Iedereen in het land is getroffen door de gevolgen van het coronavirus", zegt bondsleider Louis Deschuytter van KSA Lo "Daarom wil KSA Lo zijn steentje bijdragen om de ouderen en andere personen die tot een risicogroep behoren te beschermen en de maatschappij draaiende te houden. We steken graag een handje toe om voor die mensen bijvoorbeeld boodschappen te doen de regio Lo-Reninge."

Wie hulp nodig heeft of iemand kent die hulp kan gebruiken, kan een berichtje sturen naar het nummer 0498 31 21 76. "Iemand van de leiding contacteert die persoon dan zo snel mogelijk", besluit Louis Deschuytter. Hulpbehoevenden kunnen ook het formulier op internet invullen. (KVCL)

Mieke Verhelle
door Mieke Verhelle

Start Cargocollectief in Deerlijk bespoedigd door het coronavirus

De gemeente Deerlijk is een nieuw, origineel initiatief rijker. Jesse Vanden Broeck en Freek Depraetere leveren voortaan met hun cargofietsen bestellingen van lokale handelaars bij de klanten thuis. Een project dat al enkele weken in de steigers stond, maar door de huidige situatie wat in een stroomversnelling werd gebracht.

Lees hier het hele verhaal.

Thomas Dubois
door Thomas Dubois

KSA Rumbeke pakt uit met boodschappendienst

"In tijden van deze coronacrisis wil KSA Torrewachters Rumbeke zijn steentje bijdragen. Wij organiseren met onze jeugdbeweging een boodschappendienst waarmee wij de risicogroep een hart onder de riem willen steken. Wij willen die mensen helpen zodat zij geen onnodige risico's hoeven te nemen", klinkt het op hun Facebookpagina.

Het volstaat om een mailtje te sturen, hieronder staat alles uitgelegd.

KSA Rumbeke pakt uit met een boodschappendienst.
© KSA Rumbeke pakt uit met een boodschappendienst.
Tim Vansteelandt
door Tim Vansteelandt

GEZOCHT: Tekeningen voor oma en opa in het rusthuis

We roepen bij deze alle (achter)kleinkinderen in West-Vlaanderen op om tekeningen te maken voor oma en opa of mémé en pépé in het rusthuis. Wij publiceren de mooiste, strafste, warmste tekeningen in onze krant van komende vrijdag. Graag inscannen en mailen naar warm@kw.be. Graag ook vermelding van wie de tekening maakte (+ woonplaats) en voor wie die bedoeld is.

Tim Vansteelandt
door Tim Vansteelandt

Camille wil helpen in Kortrijk

Camille Van Insberghe uit Kortrijk wil boodschappen doen voor oudere of kwetsbare mensen. Ze is inzetbaar in de regio Kortrijk/Zwevegem/Marke en bereikbaar via 0492 84 40 69.

Mieke Verhelle
door Mieke Verhelle

Een brief of kaartje voor bewoners woonzorgcentrum Heilige Familie in Deerlijk

Aan de hoofdingang van het woonzorgcentrum Heilige Familie hangt een speciale brievenbus. Daarin kunnen brieven of kaartjes gedeponeerd worden voor de bewoners. Lees hier meer.

Mieke Verhelle
door Mieke Verhelle

Waarschuwingssyteem in Moorslede

De gemeente Moorslede ontwikkelde bijna een jaar geleden het waarschuwingssysteem INFO8890. Het waarschuwingssysteem brengt bewoners zo snel mogelijk op de hoogte van updates van wegwerkzaamheden of andere belangrijke mededelingen in het kader van de veiligheid.

Ondertussen stuurden wij al een SMS en een viertal mails met berichten over de coronacrisis naar de geregistreerde inwoners", aldus burgemeester Ward Vergote (Visie). Het systeem telde voor corona een achthonderdtal geregistreerden. Ondertussen zijn dat er al duizend. Ongeveer tien procent van de bevolking is aangesloten op INFO 8890. Moorsledenaars die zich ook willen registreren kunnen dat via www.moorslede.be/info8890. (BF)

Tim Vansteelandt
door Tim Vansteelandt

Kathleen wil helpen in Knokke-Heist

Kathleen Gayse uit Knokke-Heist is bereid kinderen van school te halen voor wie dat zelf niet kan. Kathleen woont in de wijk Heulebrug en is bereikbaar via 0471 32 81 14.

Mieke Verhelle
door Mieke Verhelle

Oudenburgse jeugdvereniging Rode Valken gaat met werking online

"Als kinderen niet naar de jeugdbeweging kunnen komen, brengen we de jeugdbeweging tot bij hen", zegt de leiding van de Rode Valken. Elke dag om 14 uur komt er een nieuwe opdracht of uitdaging online voor alle leeftijden. Je kan die vinden via de Facebookgroep Rode Valken Oudenburg Online. Iedereen mag meedoen. Lees hier het volledige artikel.

Mieke Verhelle
door Mieke Verhelle

Izegemse priester streamt zondagsmis live via Facebook

De katholieke kerk schrapt alle publieke erediensten wegens het coronavirus. Voor priester Matthias Noë vormt dit geen beletsel om toch eucharistie te vieren. "We zenden de dienst live uit via Facebook", laat hij weten. Lees er hier meer over.

Tim Vansteelandt
door Tim Vansteelandt

Regering breidt vrijwilligersverzekering uti

De Vlaamse regering breidt de gratis vrijwilligersverzekering voor verenigingen uit naar alle individuele burgers die acties op poten zetten om buren, ouderen of andere kwetsbare mensen te helpen tijdens de coronacrisis. Dat hebben minister-president Jan Jambon (N-VA), minister van Samenleven Bart Somers (Open Vld) en minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) aangekondigd.

Tot nu toe konden enkel verenigingen een gratis vrijwilligersverzekering afsluiten bij het Vlaams Steunpunt voor Vrijwilligerswerk. Maar in het kader van de coronacrisis zullen nu ook gewone burgers dat kunnen. Ze zijn dan verzekerd voor lichamelijke ongevallen, burgerlijke aansprakelijkheid en rechtsbijstand.

"Het is hartverwarmend om te zien dat overal in Vlaanderen massaal solidariteitsacties ontstaan, maar het is belangrijk dat dit veilig gebeurt", klinkt het.

Mieke Verhelle
door Mieke Verhelle

Thomas, zoon van burgemeester Sandy Evrard roept op om buiten te komen en foto's te nemen

Thomas Evrard, zoon van burgemeester Sandy Evrard roept de Mesenaars op om zich in de gezonde buitenlucht te begeven. "Nu sommige ouders enkele weken thuis zitten met hun kindjes is het een ideaal moment om ten gepaste tijde even een luchtje te scheppen en dus even naar buiten te gaan. Het weer zal stillletjes aan beteren. Met de nodige afstand en hygiëne kan een wandeling zeker geen kwaad." Aan zijn oproep koppelt de jonge Mesenaar ook een fotoreportage. "In het dagelijkse leven werk ik als webdesigner. Naast de passie voor mijn werk heb ik ook een zeer grote passie voor fotografie. Misschien is deze periode wel aangewezen om mooie foto's te nemen." (www.picsbyevrard.be) (MD)

Mieke Verhelle
door Mieke Verhelle

Gratis boodschappendienst in Maldegem

Om kwetsbare inwoners te beschermen en te ondersteunen tegen het coronavirus start de gemeente Maldegem voor hen een gratis boodschappendienst. Vanaf maandag tot en met 3 april kunnen inwoners van Maldegem die voor deze dienstverlening in aanmerking komen hun lijstje met boodschappen doorgeven op het gratis nummer 0800 965 24. De gemeente doet dan de boodschappen bij de winkelier in de gemeente die door de beller werd opgegeven. (LV)

Annelies Nollet
door Annelies Nollet

"Corona Quarantaine? Dat bestrijden we toch met een flinke dosis Rock 'n Roll?!"

Isolatie, afzondering en quarantaine. Tijdens deze periode van Corona-maatregelen regent het woorden die even gruwelijk zijn als ze klinken. Voor de bewoners van rust- en verzorgingstehuizen is de impact des te groter. "Corona Quarantaine? Dat bestrijden we toch met een flinke dosis Rock 'n Roll?!" Geertrui Coppens is alvast bereid het virus naar de muzikale jachtvelden te verbannen! Het volledige verhaal lees je hier.

Jan Degoe
door Jan Degoe

Gratis soep op Pauluspleintje in Oostende

Daklozen en mensen die het moeilijk hebben in Oostende kunnen zondag voor gratis soep terecht op het Pauluspleintje. Er wordt gratis soep bedeeld op het terras voor 't Kroegske van 11 tot 14 uur. De organisatoren van Hart boven Hard, Kwiedam en de vzw Climaxi roepen iedereen wel op één meter afstand te bewaren als ze de soep opeten. Beter nog is een liter soep mee te nemen voor thuis of onderweg.

Tim Vansteelandt
door Tim Vansteelandt

Azzeddine wil helpen

Azzeddine Mehdaoui biedt zijn hulp aan om boodschappen te doen voor wie even niet naar de winkel kan. Hij is beschikbaar in de regio Roeselare, Izegem, Hooglede. Je kan Azzeddine contacteren via 0467 76 83 82.

Jan Degoe
door Jan Degoe

Basisschool Einstein maakt hartjes voor bewoners rusthuizen en zorgverleners

In basisschool Einstein van scholengroep Impact in De Haan geven het schoolteam en de kinderen een originele en hartverwarmende invulling aan de noodopvang. Vanaf maandag 16 maart zullen ze met zijn allen hartjes knutselen die via de post verstuurd worden naar rusthuizen en zorgverleners. De school roept ook andere scholen op met hen mee te doen. Je leest hier meer over de actie.

Tim Vansteelandt
door Tim Vansteelandt

Lauwse dames stropen de mouwen op en zetten boodschappendienst op poten

Het Coronavirus en vooral de maatregelen die werden genomen, hakken er diep in. Heel wat winkels moeten noodgedwongen de deuren sluiten en een ontelbaar aantal mensen dreigen in isolement te raken. Meer dan voldoende redenen voor de Lauwse Ladies om in actie te schieten. Lees er hier alles over!

Mieke Verhelle
door Mieke Verhelle

Christof Thorrez van SurprICE trakteert

Christof Thorrez van het bedrijf SurprICE trakteert dit weekend alle bewoners van WZC Sint-Medard Wijtschate op een ijsje. Ook de 200 bewoners van de woonzorgcentra De Groene Verte in Merkem en Cassiers in Houthulst worden getrakteerd. Hij hoopt dat andere ondernemers zijn voorbeeld volgen. SurprICE heeft vestigingen op de Rodeberg (Heuvelland) en Houthulst.

Voor zondag 15 maart werkt Christof Thorrez samen met Mosselman Bart aan een mosselenfrietdag met roomijs als dessert.

De maatijd wordt aangeboden aan 25€ voor 2kg verse mosselen en 2 liter vanille roomijs. De bestelling is af te halen vanaf 10.00 uur in ofwel Houthulst ofwel Heuvelland of wordt gratis thuisgeleverd met eigen koeltransport in de regio Houthulst/Langemark/Heuvelland/Ieper/Poperinge op zondagvoormiddag.

Bestellen kan via +32 474 69 63 02.

Jan Degoe
door Jan Degoe

Oostendse jongeren starten solidariteitsactie

Angie Vyvey, Jordi De Pau en Oliver Martin, drie scoutsvrienden van Sint-Jan in Oostende, willen in deze coronatijden hun vrijgekomen tijd op een nuttige manier besteden. Samen met meer dan 140 andere Oostendse jongeren bieden ze de komende weken vrijwillig hun hulp aan. Of dat nu om te babysitten is, boodschappen te doen of gewoon even te babbelen via de telefoon of te chatten.

Bart Casteleyn
door Bart Casteleyn

Brecht Warnez zet platform op om elkaar te helpen in Wingene en Zwevezele

Door de drastische maatregelen om de verspreiding van het virus een halt toe te roepen ontstaan verschillende problemen. "Sommige hulpbehoevenden zijn op zichzelf aangewezen", zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez (CD&V). "Maar er zijn ook heel veel mensen die graag helpen."

Om de vragen en noden te verbinden met passende antwoorden startte het parlementslid de facebookgroep 'Wingene en Zwevezele: samen erdoor (corona)' op. Lees er hier alles over.

Tim Vansteelandt
door Tim Vansteelandt

Wie kan Jolien helpen?

Jolien is ten einde raad. Zij en haar man werken bij de politie. Twee van haar drie kinderen kunnen terecht in de georganiseerde opvang, maar haar derde kind kan nergens terecht.

"De school van mijn prachtzoon sluit zonder opvang, omdat hij in het bijzonder onderwijs zit", zucht ze. "Ik moet nu thuis zijn om voor mijn kind te zorgen, maar tegelijk op mijn werk voor het nationaal belang. Ik heb geen idee hoe ik dit moet bolwerken. Op de koop toe moet ik ook op zoek naar een kinesist voor mijn zoon."

Wie Jolien en haar zoon kan helpen, kan met ons contact opnemen met een Whatsappje naar 0494 87 23 60.

Tim Vansteelandt
door Tim Vansteelandt

Kelly wil helpen in Gullegem

Kelly Hietbrink uit Gullegem wil boodschappen doen voor mensen die dat momenteel zelf niet kunnen. Kelly is bereikbaar via Facebook.

Olaf Verhaeghe
door Olaf Verhaeghe

Kortrijkzaan start Facebookgroep om te helpen met boodschappen

Ouderen moeten zoveel mogelijk thuisblijven en drukke plaatsen vermijden in de strijd tegen de verdere verspreiding van het coronavirus. Dat betekent dat winkelen niet langer een evidentie is. Kortrijkzaan Jean-Philippe Vrijghem wil met een nieuwe Facebookgroep mensen die het nodig hebben, hulp bieden.

Thomas Dubois
door Thomas Dubois

Steunplatform voor de getroffen horeca

Het Roeselaarse webbureau Your Mind Our Work wil de horeca een hart onder de riem steken met de lancering van www.steundehoreca.be, dat horecazaken bundelt die op creatieve manieren toch maaltijden aanbieden ondanks de verplichte sluiting.

"Met het gratis platform steundehoreca.be willen we horecazaken die in de mogelijkheid zijn om thuislevering en/of afhaling te organiseren, groeperen en zo steunen in deze woelige tijden", verduidelijkt Alexander Huyghebaert.

"Met het platform willen we zo een breder en toch centraal draagvlak creëeren richting de consumenten. Wie zin heeft in een lekkere maaltijd kan via de postcode zoeken naar restaurants in de buurt en contact opnemen met een restaurant naar keuze om een bestelling te plaatsen."

Klusjespersoneel nodig in coronatijden? Ondernemers lanceren site togetheragainstcorona.be

Bedrijven Bulik Standbouw uit Izegem en modulaire wandenbouwer JuuNoo uit Harelbeke maken van de nood een deugd en pakken in deze onzekere coronatijden uit met het online platform www.togetheragainstcorona.be. Hun personeel kijkt aan tegen technische werkloosheid, maar via de site hopen ze dat elk bedrijf dat klusjes aanbiedt of vakmannen zoekt iets laat weten. "Nu er drastische maatregelen gelden, moeten we solidair voor elkaar zijn."

Bulik Standbouw zou in maart normaal aan het werk zijn om tien tot twaalf internationale vakbeurzen op te bouwen, maar die zijn door de coronacrisis overal geannuleerd. "En dus zitten we in één van onze drukste kwartalen plots zonder werk", zegt zaakvoerster Sofie Vandenbriele. "Onze collega's bij JuuNoo zitten in een gelijkaardig parket en dus besloten we samen te werken. Voor klusjes die al langer bleven liggen wisselen we personeel uit en ik contacteerde meteen andere bedrijven uit mijn kennissenlijst of ze geen werkkrachten voor bepaalde klussen kunnen gebruiken. Zo groeide het idee om dit concept op een groter niveau uit te rollen."

De bedrijven gingen aan het brainstormen en het resultaat is de website www.togetheragainstcorona.be. "Daar kunnen firma's die door het coronavirus technisch werkloos zijn hun diensten voor bepaalde klusjes aanbieden en omgekeerd kunnen bedrijven die op dat vlak dringend personeel zoeken ook een bericht achterlaten. Zo creëer je voor iedereen een win-win-situatie. Op die manier kan iedereen elkaar helpen. Dit is een oproep voor onderling engagement tussen bedrijven. Samen zijn we sterker."

Bulik en JuuNoo geven alvast zelf het goede voorbeeld. "Zo zijn er ondertussen al freelancers van mij aan de slag bij een schrijnwerker", zegt Sofie. "We kunnen ook bij elkaar voor klusjes aankloppen, maar willen dit concept dus opentrekken en op die manier solidariteit tussen alle bedrijven in deze moeilijke tijden voorop stellen." (VADU)

Tim Vansteelandt
door Tim Vansteelandt

Wie stuurt kaartjes naar de rusthuisbewoners in Ichtegem?

Hof Demeersseman in Ichtegem lanceert een warme oproep: stuur massaal kaartjes, brieven en knutselwerkjes op voor de 75 bewoners van de woonzorgcampus.

Tim Vansteelandt
door Tim Vansteelandt

Chelsey Willems kan helpen in Veldegem

Chelsey Willems (18) uit Veldegem (Zedelgem) is ook bereid te helpen waar nodig. Mensen uit haar dorp die een babysit kunnen gebruiken, kunnen haar contacteren via Facebook.

Chelsey studeert verpleegkunde en heeft een opleiding verzorging achter de rug.

Tim Vansteelandt
door Tim Vansteelandt

Maïté wil helpen in Brugge

Maïté Rogister (18) uit Brugge wil helpen. "Als er mensen zijn die een oppas nodig hebben of oudere mensen die iemand zoeken om boodschappen te doen, dan wil ik graag helpen."

Maïté zit in het zevende jaar en studeert voor zorgkundige. Ze kan dus zorgen voor kinderen en kan ook overweg met bejaarde mensen. Ze kan wel alleen met de fiets op pad en kan dus alleen de noodzakelijke spullen gaan halen. Maïté is beschikbaar in de regio Sint-Michiels en Brugge-centrum.

Ze is bereikbaar via Facebook.

Tim Vansteelandt
door Tim Vansteelandt

Telefooncirkel in Lichtervelde

Lokaal dienstencentrum De Ploeg in Lichtervelde start een 'telefooncirkel' op om te vermijden dat mensen in sociaal isolement geraken. Wil je hieraan meewerken of ken je iemand die hier nood aan heeft, stuur dan zeker een mail naar ldcdeploeg@ocmwlichtervelde.be.

Tim Vansteelandt
door Tim Vansteelandt

Sarah wil boodschappen doen in Roeselare

Sarah Joye (29) uit Roeselare kan vanaf maandag 16 maart boodschappen doen voor mensen die dat zelf moeilijk of niet kunnen doen.

Sarah kan zich wel enkel met de fiets verplaatsen, dus het aanbod geldt enkel voor mensen uit Roeselare zelf. Sarah is telefonisch bereikbaar via 0474 03 27 84.

Tim Vansteelandt
door Tim Vansteelandt

Janne wil helpen

Janne Beuselinck (20) uit Koekelare wil een handje toesteken. "Door het coronavirus zit ik de komende weken thuis en ook mijn stage is afgelast", zegt ze. "Daarom wil ik mij inzetten voor kinderen of mensen die het nodig hebben. Als er mensen zijn die hun kinderen niet naar school kunnen sturen en geen andere oplossing vinden, dan wil ik gerust op kind of kinderen komen passen of hen van thuis uit lesgeven."

Geïnteresseerden kunnen Janne contacteren via Facebook.

Tim Vansteelandt
door Tim Vansteelandt

Ieperse brasserie deelt voedselpakketten met overschotten uit

Nu alle horecazaken drie weken lang noodgedwongen de deuren moeten sluiten, zijn er heel wat met voedseloverschotten. Bij Brasserie Central op de Ieperse Grote Markt willen ze echter geen voedselverspilling dus delen ze zaterdag gratis voedselpakketten uit.

Lees het hier.

TOGH
© TOGH