Warm, warmer, warmst: grote plannen voor Warmste Week in Kortrijk

Een 300-tal mensen luisterden puffend en zwetend in een afgeladen volle Concertstudio naar de uitleg van Jan Van Biesen, nethoofd van Studio Brussel en Floris Nieuwdorp, projectcoördinator van VRT. © TV
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Wie denkt dat het nu al warm is in Kortrijk zal in de week van 18 tot 24 december bedrogen uitkomen. Dan komt de Warmste Week van Studio Brussel naar Kortrijk en de lat ligt hoog. Vorig jaar vonden er 215 acties voor het goede doel plaats in Groot-Kortrijk. “Dit jaar mikken we op 1.000”, aldus een enthousiaste eerste schepen, Wout Maddens.

Studio Brussel laat er geen gras over groeien. Nadat elke Kortrijkzaan vorige week maandag een briefje in de bus vond met daarop de aankondiging dat de 14de editie van Music for Life naar Kortrijk komt, werd woensdagavond al de eerste vergadering samen geroepen. Een 300-tal mensen luisterden puffend en zwetend in een afgeladen volle Concertstudio naar de uitleg van Jan Van Biesen, nethoofd van Studio Brussel en Floris Nieuwdorp, projectcoördinator van VRT.

Warmterecord

“De keuze van Studio Brussel voor Kortrijk is een bevestiging van wat veel mensen al lang voelen”, zei Wout Maddens vol enthousiasme.© TV

Eerste schepen Wout Maddens had de eer hen in te leiden. “De keuze van Studio Brussel voor Kortrijk is een bevestiging van wat veel mensen al lang voelen”, zei hij vol enthousiasme. “Er heerst een enorme dynamiek in onze stad. Er is voor elk wat wils en iedereen die het hier wil maken krijgt daar de kans toe. De Warmste Week geeft alle Kortrijkzanen de kans om zich te bewijzen. We gaan laten zien wat we waard zijn en mikken op minstens 1.000 acties in aanloop van Music for Life!”, juicht hij.

Een erg ambitieuze doelstelling als je weet dat de gemiddelde stad maar 44 acties opstart en Kortrijk daar vorig jaar al met kop en schouders bovenuit stak met 215 initiatieven. Maar daar maakt de schepen zich geen zorgen over. “We gaan elke vereniging, vriendengroep, sportclub en studentenclub in de stad mobiliseren en een warmterecord breken!”, besloot hij zijn betoog.

Kortrijk boven!

Het is de eerste keer dat VRT kiest voor West-Vlaanderen als locatie. De eerste editie van Music for Life vond plaats in Leuven, later werd achtereenvolgend gekozen voor Gent, Boom en Wachtebeke. Maar het Provinciaal Domein Puyenbroeck voldeed niet aan de steeds evoluerende verwachtingen van de zender. “Wachtebeke kan je enkel bereiken met de auto”, verduidelijkt Jan Van Biesen. “In deze ecologisch bewuste tijden vonden we dat niet meer verantwoord. Bovendien moet je op zo een domein alles van nul opbouwen terwijl Kortrijk al investeerde in een perfect terrein waar de infrastructuur voor het grijpen ligt. De industriële omgeving past ook bij het DNA van Studio Brussel”, verklaart hij zijn keuze.

“We waren ook heel tevreden over de samenwerking met de stadsdiensten tijdens Goose Non Stop For Life vorig jaar. Kortrijk is trouwens een erg muzikale stad en wij zijn dé muziekzender bij uitstek. Maar wat ik vooral heel leuk vond is dat je tijdens de onderhandelingen kon voelen hoe graag Kortrijk dit wil.” De samenwerking stond dus zowat in de sterren geschreven. Maar dat is nog niet alles. “We hebben uiteraard aandacht voor alle initiatieven die onze luisteraars lanceren voor de Warmste Week. Maar de lokale ideeën zullen sowieso extra onder de aandacht komen.”

Belangrijk om te onthouden is dat wie een goed doel wil registreren dat deze zomer nog moet doen. “Daar gaan wij niet over”, verduidelijkt Van Biesen. “De Koning Bouwdewijnstichting gaat na of jouw goede doel gevestigd is in Vlaanderen, al meer dan een jaar bestaat en effectief goede dingen doet. Zij beheren ook al de steun die binnen komt.” Op 2 september publiceert de omroep een volledige lijst met daarop alle goede doelen waarvoor je iets kan organiseren. Wie al een actie wil registreren moet nog even geduld oefenen, dat kan pas vanaf 18 september. Als je zo lang niet kan wachten en al barst van de ideeën kan je een bericht sturen naar vrienden@stubru.be. Wie hulp nodig denkt te hebben van Stad Kortrijk kan terecht op het ondertussen bekende nummer 1777.

Al heel wat initiatieven

Ann Augustyn (58) wilde de eerste vergadering rond Music for Life voor geen goud missen.
Ann Augustyn (58) wilde de eerste vergadering rond Music for Life voor geen goud missen.© TV

Tijdens de vragenronde lieten al veel inwoners van zich horen. Zo wilde Ann Augustyn (58) de eerste vergadering rond Music for Life voor geen goud missen, rolstoel of niet. Enkele jaren terug kreeg ze de diagnose HSP, een ernstige spierziekte. “Jaren heb ik gesukkeld, zonder te weten wat er scheelde, tot ik bij Spierziekten Vlaanderen langs ging”, vertelt ze. “Zij hebben me naar de juiste artsen verwezen. Dat was een enorme opluchting.”

Ann is nu zelf diagnoseverantwoordelijke bij de vzw, maar daar wil ze het niet bij laten. “Tijdens de Warmste Week wil ik graag rostpotten neerzetten in de Kortrijkse winkels, mensen kunnen daar hun muntjes van 1 en 2 cent in kwijt, die worden binnenkort toch afgeschaft. Ik ben heel blij dat de Warmste Week dit jaar in Kortrijk is, want in Wachtebeke geraakte ik niet met mijn rolstoel. En ik wil echt blijven helpen zo lang ik kan”, besluit ze.

Stephanie Demy (45) en Fie Velghe (35).
Stephanie Demy (45) en Fie Velghe (35).© TV

Niet iedereen heeft het breed genoeg om acties als de Warmste Week financieel te steunen. Maar een dergelijk akkefietje weerhoudt Kortrijkzanen er natuurlijk niet van om zich in te zetten voor het goede doel. Stephanie Demy (45) van Open School Kortrijk en Fie Velghe (35) van Refu Intrim vroegen daarom aan nethoofd Van Biesen of hun studenten en leden niet voor logistieke ondersteuning konden zorgen. Een idee waar die laatste nog niet bij stil gestaan had, maar dat hij wel genegen was. “Ik geef vooral les aan anderstalige nieuwkomers of laaggeschoolden”, vertelt Stephanie. “Dat zijn de mensen voor wie veel van die acties bedoeld zijn, maar niet degene die eraan deelnemen. Ze hebben het al moeilijk genoeg om te overleven.” “Maar als ze zouden kunnen helpen als vrijwilliger met de opbouw, of achter de bar bijvoorbeeld, dan wint iedereen”, verduidelijkt een enthousiaste Fie.

“Ons warmterecord zal voelbaar zijn van Kortrijk Weide tot ‘t Straatje en van Heule Platse tot Kooigem, Kortrijk zal laten zien wat het kan!”, sloot een enthousiaste Wout Maddens de bijeenkomst af.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier