Waregemse Wolven: Dieter Lecluyse is drijvende kracht achter de jobbeurs

Dieter Lecluyse © LV
Redactie KW

Op donderdag 18 november vindt in de Expo opnieuw het Jobevent plaats. Meer dan vijftig standhouders zoeken er het passende profiel om hun onderneming te versterken. Dieter Lecluyse (40) is een van de oprichters van het evenement. “Het idee is gestart in 2006 toen we een jobbeurs met een muziekfestival wilden combineren.”

De drang naar activiteiten en evenementen oprichten, dateert al van zijn jaren bij jeugdbeweging KAJ De Snaere in Beveren-Leie. Als jonge twintiger kreeg Dieter de microbe te pakken om bij de organisatie betrokken te zijn. Volgende week donderdag lokt hij alle grote bedrijven uit de streek naar Waregem Expo voor de jobbeurs. Als mede-oprichter van de vennootschap De Werkplek organiseert hij vier jobevents per jaar: in Waregem, Roeselare, Tielt en Kuurne.

Had je verwacht dat je met het initiële idee ooit zo’n grote jobbeurzen zou organiseren?

“Niet echt, eerlijk gezegd. Het begon allemaal met een simpel idee. Met een paar vrienden wilden we graag iets organiseren, na wat nadenken kwamen we op het concept van Job*Rock. We wilden een nieuw concept lanceren waarbij we een jobbeurs combineren met een muziekfestival. In 2006 ging de eerste editie door in OC ’t Klokhuis in Beveren-Leie. Op zaterdagavond kregen enkele bedrijven de ruimte om een stand op te bouwen. Terwijl studenten en anderen hun toekomstige medewerkers leerden kennen, speelden er plaatselijke muziekgroepen op het podium. En dat bleek wel aan te slaan. In het laatste jaar konden we op steeds meer interesse rekenen, zowel van standhouders als van bands die wilden optreden.”

Nieuw concept

“In 2010 verhuisden we naar Waregem Expo. Daar hadden we meer ruimte om het concept aan te passen. We hebben toen aparte ruimtes beginnen gebruiken: de jobbeurs in de ene zaal en de optredens in de andere. Vanaf 2011 ging Job*Rock door in de Kubox in Kuurne, waar we een jobevent van twee dagen organiseerden. De editie van 2014 was de laatste met muziek. Job*Rock vroeg een serieuze voorbereiding en dat was moeilijk te combineren met ons dagelijks werk. Bovendien was het tijd voor iets anders.”

“We hebben wel op een heel mooie manier kunnen afsluiten, dat vonden we heel belangrijk. Onder meer Stake Number Eight, DAAN en Amenra traden op tijdens de laatste editie van Job*Rock.”

“Nadien hebben we ons met De Werkplek toegelegd op de jobbeurzen zelf. Ondertussen organiseren we onze jobevents in de Topsporthal Schiervelde in Roeselare, de Europahal in Tielt, de Kubox in Kuurne en uiteraard zijn we ook teruggekeerd naar Waregem Expo.”

Is het aspect muziek dan volledig verdwenen in de evenementen waaraan je meewerkt?

“Absoluut niet. Met vrienden van vroeger probeer ik nog regelmatig optredens op poten te zetten in De Kreun in Kortrijk. We willen zowel Belgische als internationale bands uitnodigen die vroeger op onze evenementen gespeeld hebben. Op 25 november brengen we samen met het Wilde Westen de Amerikaanse groep Magnapop naar De Kreun. Dat is een rockgroep uit de jaren negentig die zeer gekend is bij een iets ouder publiek.”

Vind je dat belangrijk om deel uit te maken van een organisatie?

“Eigenlijk wel, ik voel me graag betrokken en ik haal veel voldoening uit het meedenken en het uitbouwen van festiviteiten. Ik was bijvoorbeeld jaren lid van het feestcomité in Beveren-Leie, nu organiseer ik enkel nog de kerstmarkt in de deelgemeente. Dat is gewoon heel plezant.”

Goeie samenwerking

“Onze jobevents doen we ook nog steeds met het volle plezier. Alle grote bedrijven uit de streek komen erop af, we zien zelfs vaste klanten terug die ons project al sinds de eerste editie in 2006 steunen. Die ervaring zorgt voor een heel goede samenwerking. Bedrijven en bezoekers zijn onder de indruk van onze organisatie en dat maakt mij enorm trots.”

Je blijft vrij streekgebonden te werk gaan, spelen Waregem en West-Vlaanderen een cruciale rol in jouw verhaal?

“Zeker en vast. Ik ben in Beveren-Leie opgegroeid en woon er nog steeds. Tijdens mijn tienerjaren heb ik zeven jaar aan het VTI gestudeerd. Via KAJ De Snaere kwam ik tijdens de 100-dagenfuif in contact met de jeugdraad. Nadien werd ik lid van hun stuurgroep om die fuif zelf te organiseren, op die manier leerde ik alle kneepjes van het vak kennen.” (LV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.