Waregemse school Kleine Wereld flitst terug naar vroege middeleeuwen

De kinderen en lesgevers van de Kleine Wereld zijn helemaal klaar om iedereen welkom te heten in het Vikingdorp aan de Nokerseweg. (foto DJW)
Redactie KW

Het workshopfestival van de Freinetschool keert terug naar de middeleeuwen. Letterlijk dan. Met kastelen, ridders, jonkvrouwen en tornooien.

Het gratis workshopfestival van zaterdag 21 september op de grote weide naast en achteraan Freinetschool de Kleine Wereld in de Nokerseweg voert de kinderen dus terug naar de vroege middeleeuwen. Alle kinderen van kleuter tot het zesde leerjaar zijn welkom. Aan dit evenement werkt de Stedelijke Kunstacademie mee. Ann Matton, Viriginie Boderé, Tine Vandevelde, Lode Ketelair en collega’s werkten alles uit. Zij kregen daarbij ook hulp van de vele papa’s en mama’s.

“In totaal zijn er 35 activiteiten en workshops die wij aanbieden tijdens deze gratis namiddag die om 13 uur begint en rond 20 uur eindigt. Daarvoor krijgen wij niet alleen steun van de Stedelijke Academie maar zijn er ook privé-partners present met een stand. Op die manier kunnen wij in vergelijking met de vorige drie edities het aanbod verruimen. Bijvoorbeeld met een workshop leren zwaardvechten, eentje over theater en expressie en een kampvuur maken zonder aansteker of lucifers. De weide achteraan de school hebben we volledig ingekaderd en ingekleed als een plaatje uit de middeleeuwen. Het is een groot dorp uit de tijd van de Vikingen waar de kinderen zelf creatief kunnen zijn. Eigenlijk zal alles doen denken aan de vroege middeleeuwen.”

Vikingen

Sommige workshops zijn erop gericht dat kinderen zelf ontdekken waarover het gaat en waarmee ze creatief mogen omgaan. Andere focussen dan weer op het gezin zelf waarbij iedereen aan bod komt. De school heeft ook aan de historisch-educatieve waarde van het evenement gedacht en krijgt daartoe een re-enactgroep op bezoek: de West Hoek Vikingen. Die laten zien hoe de Vikingen in hun tijd woonde, werkten, leefden en vochten.

“Na de workshops is er nog een kinderfuif, een initiatie volksdans en een spetterend optreden van ‘Zonder Bandjes’. “Dat is het collectief rond Steef Coorevits, ook wel gekend van Ap&Diks tijdens de Kleinste Steeple. Steef weet als geen ander hoe hij kinderen, maar ook volwassenen aan het zingen, dansen en lachen kan krijgen. Dit is voor ons dan ook de ideale afsluiter van ons festival,” voegen de organisatoren eraan toe. (DJW)

www.workshopfestival.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier