Waregemse Jana Coryn stopt met voetballen

Jana Coryn keerde afgelopen zomer terug naar SV Zulte Waregem. (foto HDV)©Hein demeyer
Jana Coryn keerde afgelopen zomer terug naar SV Zulte Waregem. (foto HDV)©Hein demeyer"
Redactie KW

Na een glanscarrière waarin ze alles bereikt heeft wat ze kon, neemt Jana Coryn (28) afscheid van het voetbal. Dat moet ze door aanhoudende knieproblemen weliswaar vroeger dan gepland doen. “Maar bijna elk jaar heb ik iets verwezenlijkt”, stelt Coryn trots.

Jana Coryn begon te voetballen bij Davo Waregem, dat later fusioneerde tot SV Zulte Waregem. RSC Anderlecht, Club Brugge, SK Lierse, Lille OSC en opnieuw RSC Anderlecht volgden. Afgelopen zomer keerde Jana terug naar Zulte Waregem, maar door knieproblemen moet ze nu vroeger dan gepland de schoenen aan de haak hangen. Toch mag de voormalige topschutter terugblikken op een glanscarrière. Coryn werd kampioen met Davo Waregem en Anderlecht in België, en met Lille in de Franse tweede klasse. Daarnaast kroonde de Waregemse zich bij Lierse tot topschutter van de competitie en mocht ze mee naar het EK in Nederland in 2017. Met Lierse won ze ook de beker. En met Anderlecht speelde ze Champions League.

WK en Spelen ontbreken

“Bijna elk jaar heb ik wel iets verwezenlijkt”, vertelt Coryn. “Zeker de laatste jaren zat ik echt op een hoogtepunt en heb ik alle mooie dingen meegemaakt. Op mijn palmares ontbreken enkel nog het WK en de Olympische Spelen. Maar niemand in België heeft dat nog gedaan. Jammer dat het zo moet eindigen. Ik had graag Zulte Waregem nog geholpen met mijn ervaring. Ik heb het nog langer uitgehouden omdat ik die ervaring naast het veld nog kon delen. Maar op een bepaald moment geeft het niet meer diezelfde voldoening als je niet meer zelf op het veld kan staan.”

Hattrick in bekerfinale

“Het jaar met Lierse was mijn topjaar. We vormden een supertoffe groep. Die bekerfinale, waarin ik driemaal scoorde, heeft ervoor gezorgd dat ik mijn buitenlandse transfer kon maken. Dan volgden twee topjaren bij Lille, waar ik het eerste jaar topschutter werd en we de titel pakten.”

Maar nu is het tijd voor nieuwe zaken. “Het wordt een ander leven: elke avond thuis zijn. Dit is ook het eerste jaar dat ik fulltime als leerkracht aan de slag ben. Dat zal wel de nodige rust geven, want soms was het wel druk om alles te combineren. Ik ga nu veel skeeleren, zwemmen en wielrennen. De sportmicrobe zal zeker niet weg zijn. Nu kan ik sporten wanneer mijn knie goed is.”

Pioniers

Maar hoewel het een einde in mineur was, kan Jana Coryn met veel trots terugblikken op haar voetballoopbaan. “Ik heb de beginjaren van het vrouwenvoetbal dat in de lift zit, meegemaakt. Dat had heel veel charme. Ik ben trots dat ik bij die pioniers was. We waren de eerste die naar een EK gingen, de eerste die op tv kwamen met het vrouwenvoetbal. Het is leuk dat we die stappen hebben gezet. Voor de jeugd die nu komt, volgen er nog veel mooie jaren”, besluit de 28-voudige Red Flame, die twee keer tot scoren kwam voor de nationale ploeg. (BV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier