Waregemse horecazaken dicht tijdens kwartfinale? Niet allemaal!

Medewerkers Kristof Harent en Geneviève Delodder geven het restaurant een voetbaltoets. (Foto DJW)
Redactie KW

Gezellig tafelen onder bomen tijdens de match van de Rode Duivels tegen Brazilië nu vrijdagavond? Dat kan alvast bij Hobo’s waar je in de tuin de wedstrijd kunt meebeleven terwijl je een menu bestelt. Dergelijk gelegenheidscomfort en zo’n voetbalservice is lang niet evident in een restaurant waar de klanten normaal gezien in besloten gezelschap aan tafel genieten van één of meer gerechten van de kaart.

“Eerst hadden we er niet aan gedacht om de klanten te laten genieten van het WK-voetbal van de Rode Duivels”, legt zaalverantwoordelijke Frederiek Vandenberghe uit. “Voor een restaurant is dat ook niet zo vanzelfsprekend. Maar voor ons begon het eigenlijk allemaal met de wedstrijd van de Hazard&co tegen de Engelsen. Wij kregen in de loop van die dag een telefoontje van een klant die een tafel voor zestien persoon wou reserveren. Maar hij had wel een uitdrukkelijk vraag: of het gezelschap samen naar het voetbal kon kijken bij ons. In het andere geval zou hij afzeggen en eventueel ergens anders gaan waar ze wel de match konden volgen. Ik vond dat zoiets niet kon en dat wij de gelegenheid moesten aangrijpen om het WK-voetbal bij Hobo’s toe te laten. Diezelfde dag contacteerde ik vlug iemand die schermen verhuurde. Gelukkig dat hij er voor ons nog eentje in voorraad had. Meer nog: hij stelde voor om het scherm een hele week bij ons te laten, zodat wij ook de volgende wedstrijden konden aanbieden. Ik waak erover dat wij toch dagelijks voldoende couverts hebben en dat er elke dag een mooi aantal klanten komen naar Hobo’s. Want ga er gerust van uit dat de wedstrijden van het wereldkampioenschap en zeker die van de Rode Duivels veel bekeken worden. Zowel in groep als individueel. En dat zij ervoor zorgen dat zeker de restaurants die dagen een mindere omzet halen dan normaal het geval is. Om dat te voorkomen, staat nu dat scherm in de tuin. En ik moet zeggen: dat heeft zijn nut zeker al bewezen met de match van maandag tegen Japan. Het was toen gezellig. En we hebben goed gedraaid.”

“Een tafel met zestien klanten had één grote wens: een groot scherm”

Navraag bij enkele andere restaurants in het Waregemse levert alvast de verwachte mindere dagomzetten op als er Duivels-voetbal op het programma staat. Maar initiatieven zoals bij Hobo’s kunnen daar wel aan verhelpen. Het is niet zomaar vanzelfsprekend dat je tijdens het genieten van een gerechtje tegelijk naar een match kan kijken. Maar als je zoals vrijwel iedereen bij Hobo’s toch wel in meer of mindere mate voetballiefhebber bent, lijkt het dan wel evident dat er een scherm voor de rijen tafels staat opgesteld.

Financiële inspanning

“Wij zorgen er voor dat het gezellig is. En dat kan met enkele kleine ingrepen of initiatieven die zorgen voor de nodige ambiance“, gaat Frederiek Vandenberghe verder. “Voor de wedstrijd tegen Japan gaven wij bijvoorbeeld voor elk doelpunt van de Belgen een gratis pintje plus een gratis glaasje cava. Zij scoorden drie keer. Voor het restaurant betekende dat wel een kleine financiële inspanning. Maar we deden dat heel graag. En vrijdag tegen de Brazilianen zal het van hetzelfde zijn. Intussen kan ik meegeven dat er al veel tafels zijn gereserveerd. Dat komt dus echt goed. En nog tijdens België-Japan stonden er enkele bekende Japanse hapjes op het bord. Sushi bijvoorbeeld. Of dat tegen Brazilië ook zo is? Neen, maar we gaan een Braziliaanse cocktail op de kaart zetten: de bekende caipirinha. Zoiets zorgt hoe dan ook voor sfeer. Daarnaast voorzien we ook wat vlaggen. De tuin is overigens een aangenaam plekje die zich uitstekend leent voor het scherm dat we opzetten. Iedereen kan er in alle rust genieten, zowel van het culinaire als van het sportieve.”

Nieuw interieur

Straks, tijdens de jaarlijkse vakantie, laat Hobo’s zijn interieur grondig veranderen en inrichten. Er komt een compleet nieuwe bar, er zal nieuw meubilair zijn en de kleuren van het interieur zullen er anders uitzien.

Frederiek Vandenberghe: “Dat is inderdaad voor straks. Af en toe heeft een restaurant eens een ander kleurtje nodig. Ook het meubilair moet je soms vernieuwen. De voetballiefhebbers die bij ons komen meegenieten van België tegen Brazilië, zullen allicht voor de laatste keer op de huidige stoelen zitten. Als de Belgen doorgaan, dan blijft het scherm zeker staan en kunnen de habitués misschien nog eens komen aanschuiven.” (DJW)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.