Waregemse dj Michiel Cnudde pakt uit met eerste single: “Ik wil meer eigen muziek maken”

Michiel Cnudde: "Mij zal je niet dronken achter de dj-tafel terugvinden." © MVW
Redactie KW

Michiel Cnudde is geboren en getogen in Waregem. Naast eigenaar van een eigen elektrozaak, doet hij bij veel mensen een belletje rinkelen als dj. De afgelopen maanden was hij bezig met het creëren van zijn eerste eigen single. Dit combineren met een druk gezinsleven was allesbehalve eenvoudig. “Ik leef misschien wel aan 200 procent, maar heb gelukkig zeer weinig slaap nodig. Ik heb er vertrouwen in dat mijn single een succes wordt”, zegt Michiel overtuigd.

Nieuws heet van de naald: je eerste eigen single komt binnenkort uit?

“Normaal komt Extacy eind september uit. De naam is er gekomen omdat dit het enige woord is in de sample die we gebruiken. Ik wou al lang een eigen single uitbrengen. Na 22 jaar in het dj-circuit was ik klaar voor deze uitdaging. Hoe leuk moet het niet zijn om een eigen nummer te kunnen draaien in plaats van liedjes van andere artiesten. Ik heb al veel positieve reacties gekregen. De trouwe fans zijn nieuwsgierig, maar moeten nog even geduld oefenen. Het genre leunt aan bij techno, maar met een retrotune. Niet supercommercieel, maar wel stevig genoeg om op te dansen. Het is heel opbouwend, met een rustmoment in het midden om dan op te bouwen naar een climax.”

Moeilijk te combineren met mijn elektrozaak? De laatste jaren staat mijn dj-agenda voller dan ooit

Hoe begin je aan zo’n productie?

“Alles start in de studio. Ik heb mijn eigen studio thuis. Het is eigenlijk een gigantische digitale bibliotheek aangestuurd door de nodige apparaten. Het komt erop aan creatief om te gaan met geluiden. Het is niet omdat je vijftien geluiden leuk vindt, dat ze daarvoor samen een geslaagde combinatie vormen. Geef twee producers dezelfde geluiden, het eindresultaat kan totaal anders zijn. Je zit voortdurend in je eigen wereld en moet een sprong durven wagen. Zou het aanslaan of niet? Je hebt immers geen publiek die feedback geeft. Als de single uitkomt, ben je hem zelf eigenlijk al beu gehoord. (lacht) Wanneer je eens vast zit, doe je best iets anders om met nieuwe moed de draad herop te nemen. Er is dus heel wat geduld nodig om een single uit te brengen.”

En hoe gaat het dan verder?

“Je stuurt de single naar verschillende labels die beslissen om al dan niet in zee te gaan met jou. Ik ben er trots op dat de vijf labels naar wie we de eerste single verzonden een contract wilden sluiten. Armada Music bijvoorbeeld, het label van Armin van Buuren. Een grote eer! Het label zorgt dan voor de distributie van het liedje.”

Wat brengt de toekomst?

“Die zie ik rooskleurig in. De naam Michiel Cnudde begint uit te breiden naar verdere oorden. Extacy zal niet mijn enige single blijven. Ik wil me er verder op toeleggen. Ik werk al aan andere singles die meer commercieel gericht zijn. Maar laat ons maar beginnen met die eerste.”

Ik heb gelukkig zeer weinig slaap nodig, met een viertal uurtjes kan ik perfect functioneren

Je bent 100 procent ondernemer van de elektrozaak MC Cnudde, dj in bijberoep en daarnaast heb je nog een gezin. Valt dat allemaal te combineren?

“De laatste jaren staat mijn dj-agenda voller dan ooit. De meeste events waar ik gedraaid heb, vragen me terug. Maar elk jaar komen er nieuwe festivals bij. Hoe groter de evenementen waar ik mij mag uitleven, hoe meer ik gevraagd word. Maar de combinatie lukt goed. Ik heb zeer weinig slaap nodig. Met een viertal uurtjes kan ik perfect functioneren. Na een avondje draaien, kijk ik meestal nog wat tv. Ik voel me nooit moe. Zelfs twee uur slaap volstaat. Van zodra ik ontwaak, ben ik springlevend. Dat is mijn geluk. Elke week is anders. Een week wel kindjes, een week niet. Als de kindjes bij ons zijn, komen zij op nummer één. Zij hebben nog geen besef van wat mijn beroep inhoudt. We steken ze in bed, ga muziek draaien om daarna samen met hen op te staan. Het valt dus niet op. De week dat we de kindjes niet hebben, ligt de focus vooral op het werk en op mijn relatie. Maandag heb ik de kindjes naar de eerste schooldag gebracht. Dan kom je tot het besef dat de tijd vliegt. Zeker als je terugkijkt naar foto’s.”

Hoe heb je Waregem Koerse beleefd, waar jij ook altijd omnipresent bent?

“Het was niet veel drukker dan anders. Tien uur slaap in vijf dagen was niet veel, maar op woensdag voelde ik me nog fris. Ik heb mijn gezondheid wel al in vraag gesteld, maar de dokter stelde mij gerust. Bovendien let ik ook op mijn alcoholgebruik. Mij zal je niet dronken achter de dj-tafel terugvinden. Zaterdag was er nog trouwfeest in Kortrijk waar mijn vrouw getuige was. Daar heb ik ook even gedraaid. Ik heb Waregem Koerse bijna altijd als werkmens meegemaakt. Ondertussen is er veel veranderd. Maar zo ook de hele wereld. Het valt me op dat iedereen alles wil vastleggen met de smartphone, maar eigenlijk zouden ze beter genieten van het moment zelf. Ik herinner me nog goed de wegwerpcamera’s van vroeger die niet veel tijd in beslag namen en de verrassing of de foto’s na de reis of uitstap uiteindelijk wel gelukt waren. Dat vind ik veel beter dan die selfies van vijf minuten. Je verliest het plezier waarin je zit.”

Waar is je roeping om dj te worden, begonnen?

“De passie is begonnen toen ik een dj aan het werk zag in café Bananas. Ik was vijftien jaar. Ik zei meteen dat ik dat ook wilde doen. De dag nadien mocht ik in café Piet L’air mijn eerste stapjes zetten in de muziekwereld. Daar hebben ze me getoond hoe alles in zijn werk ging. Toen was dat nog met vinylplaten waaraan ik vroeger al mijn geld uitgaf. Ik draai nog maar vijf jaar digitaal. Thuis oefende ik dan om twee platen te mixen. De week nadien ging ik terug en kon ik het, een hele verrassing voor dj Christophe Vynckier. Ik oefende steeds meer en vanaf mijn zestiende ging ik aan de slag in danscafés. Thuis oefenen, deed ik niet meer. Als ik iets nieuw probeer te mixen, is het voor het publiek. Een ingeving op het moment zelf. Naast danscafés mocht ik de mensen ook animeren op fuiven op locaties zoals Steeple, Red Path en Groenhove. Daarna deed ik ook mee aan dj-contests. Een achttal keer nam ik deel aan zo’n wedstrijden waarvan ik er zes heb gewonnen en tweemaal op de tweede plaats strandde. Zo mocht ik mij een jaar lang de beste dj van Vlaanderen noemen. Maar ik heb dat altijd gerelativeerd. Er namen driehonderd dj’s deel, maar natuurlijk waren er veel meer in Vlaanderen. Vijf juryleden namen de beslissing, maar stel nu dat er vijf anderen konden beslissen… De voetjes op de grond houden, is de belangrijkste tip die ik aan iedereen kan geven. Je mag wel genieten van het moment zelf. Maar daarvoor moet je je niet belangrijker voelen dan iemand anders.”

Welke herinneringen hou je nog over aan je jeugd in Waregem?

“Vroeger waren ik en mijn vrienden fervente inlineskaters. We vertrokken dan naar Het Pand, dat vooral gekenmerkt was door de trappen aan de kant van de Schakel. We deden niets liever dan van die trappen af te gaan met de inlineskates. Daarnaast vertoefden we rond de vijvers of pikten we een film mee in de Cinéstar. Ik heb ook nog gevoetbald bij SV Waregem als middenvelder, van mijn vijf tot achttien jaar. Mijn rechterknieschijf was vijf keer uit de kom waardoor ik noodgedwongen gestopt ben. Spijt? De top ging ik niet bereiken, maar ik beschikte wel over een portie techniek. De vrije trappen, corners en penalty’s waren meestal voor mij bestemd.” (JV)

Bio:

Privé

Michiel Cnudde (36) is geboren in Kortrijk op 5 oktober 1982 en groeide op in Waregem. Hij vormt een samengesteld gezin met Joleen Vandenabeele (38). In totaal hebben ze vijf kinderen: Mira-Lynn (3), Féline (4), Marie-Alix (5), An-Jolie (6) en Noah (9). Ze wonen in de Lisbonnastraat in Deerlijk.

Studies

Michiel heeft elektronica gevolgd aan het VTI van Waregem. Vanaf zijn vijftiende combineerde hij dit met dj’en.

Loopbaan

Na zijn studies begon hij als elektricien en werd vervolgens technicus audio-videoinstallatie. Zijn elektrozaak MCnudde is gevestigd in de Vichtsesteenweg 250. (JV)

De tips van Michiel:

Favoriete horecazaak?

“In Groot-Waregem pik ik er Castor uit dat gevestigd is in Beveren-Leie. Met dat restaurant hebben we samengewerkt voor de volledige inrichting van hun geluid. Het eten is daar uitmuntend. Als ik kan, ga ik naar ‘t Kafaet, dichtbij het station. Na een DJ-set mag een pintje ook wel eens”, lacht de Waregemnaar. “In het centrum kies ik voor Baron Casier, waar je met een hapje en een drankje tot rust kan komen. Daar hebben we ook het geluid ingesteld.”

Favoriete winkel?

“Ik heb geen bepaalde favoriete winkel, maar ik vind het belangrijk dat er lokaal wordt geshopt. Bijvoorbeeld bakkerij Molly, slagerij Wauters of Witdouck. Ik ga eerder naar een kleine zelfstandige dan naar een grote winkel. Met mijn zaak doe ik mijn bestellingen bij drankencentrale Schotte. Vroeger was ik gefascineerd door de winkel Red Star Electronics in de Stormestraat, ook wel Tandy genoemd, die ondertussen gestopt is. Daar heb ik mijn eerste mengpaneel gehaald. In het LP-center in de Stationsstraat haalde ik mijn eerste vinylplaatjes. Maar dat bestaat ook niet meer.”

Favoriet evenement?

Hype-O-Dream staat zonder twijfelen op nummer één. Iedere editie heb ik daar al mogen draaien. In zeven jaar heeft het festival een mooie evolutie gemaakt. Van het lokale Waregemse dansfestijn naar een nationaal evenement met zelfs een aantal internationale artiesten. Daarnaast heb ik een hart voor Essevee. Zo heb ik voor de start van het seizoen de nieuwe goaltune gemaakt. Het was eens tijd voor iets nieuws. Het viel alvast in de smaak bij de spionkop in de eerste thuiswedstrijden. In Waregem Expo zijn er een paar mooie feesten: Retro Empire, Legendary 90s… Voor Duvel Deluxe in Café De Hoop teken ik ook trouw present. “

Favoriete plek?

“Dat is onze familyroom, een schuur die ik ombouwde. Daarin heb je een grote cinema, een pooltafel, een darts, een grote toog… Alles om tot rust te komen, maar ook om een stevig feestje te bouwen. Daarnaast kan ik genieten van een bezoekje aan mijn oma of aan mijn ouders in Waregem.” (JV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier