Waregems raadslid Marc Vercruysse over dringende levertransplantatie: “Wachten moeilijkst”

Bérénice Vandermeulen (Markant), Marc Vercruysse en Hilde Claeys (Markant) nodigen transplantatiechirurg dokter Diethardt Monbaliu uit. © DJW
Redactie KW

Markant Waregem en Unizo Waregem nodigen transplantatiechirurg dokter Diethardt Monbaliu uit in de aula van het bedrijf Renson voor een lezing over orgaandonatie. Extra spreker is Waregems gemeenteraadslid Marc Vercruysse, die het zal hebben over zijn levertransplantatie net voor de grote vakantie van dit jaar.

De opbrengst van de avond gaat naar de door dokter Monbaliu opgerichte vzw Transplantoux die fondsen verzamelt om ex-patiënten van transplantaties een beklimming van de Mont Ventoux aan te bieden.

Mijn lever lekte en ik dreigde plots dood te bloeden

Klein gezwel

“De transplantatie verliep succesvol in Leuven. Dat was op 10 juni van dit jaar”, aldus Marc Vercruysse. “Een maand later, op 8 juli, was ik alweer thuis in Waregem. Deze zware ingreep was echt nodig, zelfs een kwestie van leven of dood. Eerder had ik in Kortrijk een kijkoperatie gehad om een klein gezwel op de lever te laten wegnemen. Dat leek allemaal in orde, maar nog geen zes dagen later moest ik plots naar de spoeddienst in Kortrijk. Daar bleek na onderzoek dat mijn lever lekte en dat ik dreigde dood te bloeden als er geen maatregelen werden genomen. Opnieuw opereren dus. En na afloop voor opvolging richting het ziekenhuis van Waregem, waar de specialist mij aanraadde om een proactief onderzoek te laten doen door dokter Monbaliu in Leuven. Ook mijn zoon Olivier, die huisarts is, vond dat ik het moest doen.”

Drie maanden lang werd Marc Vercruysse bij manier van spreken binnenste buiten gekeerd en gedraaid, tot duidelijk werd dat hij dringend een nieuwe lever nodig had.

‘s nachts telefoontje

“Zo kwam ik op een wachtlijst terecht. En vanaf dan was het wachten. Meteen ook de moeilijkste periode van mijn leven die ik meemaakte. Tot ik plots ‘s nachts een telefoontje kreeg dat Leuven een geschikte donor had gevonden en dat ik onmiddellijk naar het ziekenhuis moest. Ik denk dat het zelfs geen anderhalf uur duurde dat ik op dat plek van afspraak was en meteen op de operatietafel lag. Zo vlug moest het allemaal gaan. Sinds de tweede helft van juli leef ik nu met de lever van iemand anders. Ik moet medicatie nemen tegen afstoting en mag ook nooit meer schimmelkazen, rauw vlees eten en alcohol drinken. Ik voel mij daar nu goed bij. En ook nog dit: met mijn babbel tijdens de lezingsavond van dokter Monbaliu in het bedrijf Renson wil ik toch duidelijk maken dat levertransplantaties niet noodzakelijk met alcohol te maken hebben. Er zijn nog vele andere oorzaken. De transplantatiechirurg zal dat tijdens zijn lezing ook bevestigen.”(DJW)

Dinsdag 26 november om 19.30 uur in de aula van Renson in de Maalbeekstraat 10. Toegang: 15 euro. Inschrijven via markantwaregem@gmail.com en overschrijven op BE50 8803 6345 6118

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier