Waregemnaar Steffen Ron heeft niet één, maar twee lokale volksliedjes

Steffen Ron aan de Leie-brug met liedteksten.
Steffen Ron aan de Leie-brug met liedteksten.
Redactie KW

De petitie om Benny Scotts ‘k En Brugge in m’n herte tot hét volkslied van Brugge te maken, liep als een trein. Maar wist u dat we in Waregem nog straffer kunnen? Ron Verbeke, alias Steffen Ron, heeft namelijk niet enkel een eerbetoon aan Waregem ‘Waregem leeft!’ gemaakt, maar ook een voor deelgemeente Beveren-Leie ‘Mooie, mooie Leie’.

“Ik speel al tientallen jaren muziek, maar als jongeling was mijn grootste hobby eigenlijk vooral voetbal. Ik ben als speler tweemaal gepromoveerd met KSK Beveren-Leie naar eerste provinciale, onder de deskundige leiding van niemand minder dan… Francky Dury! Daar ben ik nog steeds trots op”, somt Ron op. “Pas na enkele blessures kwam mijn tweede liefde: muziek.”

Bart Peeters

Niettegenstaande ik tot op heden geen noot muziek ken”, lacht Ron. “Ik heb gelukkig een dankbaar muzikaal gevoel. Zo maak ik al geruime tijd liedjesteksten in het Nederlands op melodieën die ik zélf niet eens op partituur kan zetten. Daarbij speel ik wat akkoorden op de akoestische gitaar. Als kleinkunstenaar ben ik dan ook grote fan van namen als Bart Peeters en de inspirator voor mijn artiestennaam, namelijk Stef Bos.”

Op jonge leeftijd volgde Ron gitaarlessen. “Mijn vingertoppen hebben meermaals gebloed door het vele oefenen, maar ik wou per se dit als muziekinstrument op school gebruiken. Tot mijn pensioen werkte ik namelijk in de basisschool De Wegwijzer op ‘t Gaverke. Tijdens mijn beginperiode nam ik bovendien deel aan tal van wedstrijden zoals de Soundmixshow en het Vara-Songfestival. Zo heb ik ooit in het voorprogramma van Margriet Hermans en Clouseau gestaan”, vertelt hij.

“Ik schrijf liedjes maar ken eigenlijk geen noot muziek”

“Op een dag vroeg Lucien Debels, de legendarische radiomaker van de Waregemse Family-Radio Diamant (fm 103.5), of ik in zijn uitzending eigen liederen wilde brengen. ‘Waregem leeft!’ is vele jaren nog de eindtune van het infoprogramma op zondagmorgen geweest. Het was een begin vaneen mooi avontuur samen met de helaas overleden voormalige belleman Jacques Coorevits met wie ik de show ‘Welkom, welkom!’ maakte.”

“Jacques was ook lid van De Zingende Sterren. Voor meerdere van hun stukken, onder de regie van toneellegende Jan Callens, heb ik nummers mogen schrijven”, gaat hij verder. “Dit in samenwerking met Patrick Vermaerken, met wie ik tot op heden het duo De Gestemde Snaren vorm. Wat onze liedjes typeert, is dat ze over Groot-Waregem gaan. Zo schreven we het supporterslied van SV Zulte-Waregem ‘Forever Essevee!’. Maar ook voor mijn geboortedorp, Beveren-Leie, schreef ik een prachtige ode ‘Mooie, mooie Leie’.” (GD)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.