Waregemnaar Jan Vanhoutte behandelt paarden met… naalden: “Wekelijks op hippodroom”

© foto Florian
Redactie KW

Nu woensdag start het drafseizoen weer op de Waregemse hippodroom. Jan Vanhoutte (35) vertoeft daar vaak. Niet enkel om zijn eigen dravers te trainen, maar ook wel eens om paarden te behandelen met… naalden. Jarenlang heeft de Waregemnaar geïnvesteerd om zijn horizon te verruimen. “Paarden zijn meesters in het compenseren van problemen.”

Je bent geboren en getogen in Waregem, een stad waarin de paardensport een speciale plaats heeft. Hoe kwam jij in die wereld terecht?

“Eigenlijk van bij de geboorte al. Mijn grootvader had na zijn pensioen dravers die hij in competitie uitbracht, meestal paarden die hij zelf kweekte. Mijn vader nam die rol over. Jaren later heb ik dan de passie overgenomen, nadat ik eerst zelf leerde paardrijden in het huidige Sport Vlaanderencentrum van Waregem. Vooral het trainen om een paard in een zo goed mogelijke conditie aan de start te brengen van een wedstrijd, is de grootste uitdaging bij de uitoefening van mijn hobby. Je mag gerust stellen dat ik wekelijks op de Waregemse hippodroom te vinden ben, om mijn dravers zo goed mogelijk voor te bereiden op wedstrijden. Dat is een werk van lange adem. De huidige Waregemse hippodroom leent zich perfect om paarden klaar te stomen voor competitie.”

De passie voor paarden zit in de familie, ik leerde paardrijden in het huidige Sport Vlaanderencentrum van Waregem

Na je studies kinesitherapie koos je ervoor om verschillende opleidingen te volgen in weekendonderwijs. Als laatste dry needling bij paarden. Vanwaar die keuze?

“Deze therapie wordt al uitgevoerd bij mensen. Na mijn studies kinesitherapie en manuele therapie volgde ik de tweejarige opleiding over dry needling bij paarden. Al snel had ik interesse in het bewegingsapparaat van paarden, waardoor ik een drie jaar durende opleiding tot paardenosteopaat volgde. Gezien de goede resultaten op humaan gebied, voegde ik er de techniek van dry needling op paarden aan toe. Ik zou me graag nog verder bijscholen in het specifieker vaststellen van bewegingsproblemen bij paarden. Mijn interesse is hierbij gevallen op de tweejarige opleiding paardenchiropractor.”

Wat houdt dry needling precies in?

“Dry needling is een techniek waarbij er fijne, steriele acupunctuurnaaldjes geprikt worden in triggerpoints (verkrampingen in spieren, red.). Het is een zeer effectieve methode voor de behandeling van spierpijn en gerelateerde klachten van het bewegingsstelsel. Typisch bij deze spierknopen of triggerpoints is dat dit zorgt voor plaatselijke pijn, maar ook voor uitstralende pijn naar andere delen van het lichaam. Door deze punten aan te prikken, ga je als het ware de spier ontladen. Hierna zal de spier weer ontspannen, wat resulteert in pijnverlichting en herstel van de normale functionaliteit van de spier.”

Waregemnaar Jan Vanhoutte behandelt paarden met... naalden:
© foto Florian

Is dry needling niet hetzelfde als acupunctuur?

“Zeker niet. Bij acupunctuur wordt er geprikt in energiebanen terwijl bij dry needling er enkel wordt geprikt in de spieren.”

Wat zijn triggerpoints precies?

“Door een trauma of een overbelasting van de spier kan de stofwisseling in een spier afnemen. Lokaal zal er dus een zuurstoftekort zijn in de spier en hopen afvalstoffen zich daar dan op. Zo ontstaat een triggerpoint. De spier is hierdoor gevoelig bij aanraking. Langdurig niet behandelde triggerpoints kunnen zelfs leiden tot spierzwakte, algemene beperking van de beweeglijkheid of coördinatieproblemen bij het paard.”

Welke letsels of overbelastingen kunnen paarden oplopen?

“Er zijn verschillende factoren voor het ontstaan van een triggerpoint: uitglijden in de weide, het vast liggen in de stal of het te veel of te éénzijdig trainen, kunnen de oorzaak zijn. Daarnaast kan een slecht passend zadel ook voor problemen zorgen. Maar paarden zijn meesters in het compenseren van problemen en zullen op een subtiele wijze aantonen dat er iets verkeerd gaat. Zo is het vaak zichtbaar dat paarden hun rug gaan wegdrukken tijdens het poetsen, wat kan duiden op deze spiergevoeligheid. Het is meestal de ruiter die aangeeft dat het paard bepaalde ongemakken heeft of bepaalde oefeningen niet meer wil uitvoeren op training.”

Wat is de grootste drijfveer om jouw job uit te oefenen?

“Ik haal zeer veel voldoening uit mijn werk door de dankbaarheid van de mensen na het behandelen van een paard of een mens. Ik ben me er van bewust dat ik niet iedereen kan helpen en indien nodig, verwijs ik graag door.”

Naast de paardensport heb je ook nog geproefd van andere sporten: voetbal en wielrennen. Hoe blik je daarop terug?

“Ik heb nog voetbal gespeeld bij Racing Waregem, Ingooigem en Oostrozebeke. Op mijn zestien jaar besloot ik om het over een andere boeg te gooien. Ik begon met wielrennen met een vakantievergunning. Het seizoen daarna sloot ik me aan bij KSV Deerlijk. Ik herinner me nog goed de regionale wedstrijd in Waregem met aankomst bij café Vifana. In het begin van de koers kon ik met zeven andere renners een kopgroep vormen. We bleven de hele tijd voorop. Ik behaalde uiteindelijk de tweede plaats. Eenmaal ik naar het hoger ging, koos ik ervoor om mijn studies met het wielrennen te combineren. Ik fietste vaak heen en terug van en naar Gent, maar in mijn derde jaar kiné moest ik op stage gaan waardoor er van trainen niet veel meer in huis kwam. Ik besloot om weer te voetballen. Ik combineerde dat met de taken als kiné binnen de ploeg.”

Je hebt ook Waregemse wielerroots en je werd clubkampioen bij de wielerbeloften?

“Inderdaad. Toen ik negentien jaar was, ging ik met Wielerclub Onder Ons Parike op stage naar Mallorca. Ik won op het clubkampioenschap in Parike. Ik kreeg het wielrennen met de paplepel mee, omdat mijn pa voorzitter was van de Waregemse wielerorganisatie KSV Waregem Vooruit. Hij organiseerde met zijn team Dwars door België (voorloper Dwars door Vlaanderen, red.).”

“Hippodroom in Waregem heeft nu mooiste stallen van België”

Start drafseizoen

“Vorig jaar hebben we met ons paard tweemaal deelgenomen in Waregem en tweemaal zijn we op de tweede plaats geëindigd. Daarnaast konden we in Mons zegevieren. Ons voornemen voor dit seizoen is evengoed doen op beide hippodromen.”

“Uniek aan de piste in onze paardenstad is dat de piste rechtsdraaiend is. Dit in combinatie met meestal goed weer zorgen voor aangename wedstrijden. Ik kijk uit naar de start van het nieuwe seizoen.”

Nieuwe stallen

“Waregem heeft nu met zijn nieuwe stallen misschien wel de mooiste accommodatie van België, waar er nog maar vijf hippodromen gevestigd zijn.”

“De piste was tot enkele jaren geleden versleten, maar er is geïnvesteerd door het stadsbestuur en Waregem Draaft om de bovenlaag te verbeteren. Er moet vanaf vorig jaar betaald worden voor trainingen in de hoop dat de piste perfect onderhouden wordt. Bij droge periodes is besproeiing zeker nodig om een goede ondergrond te verzekeren.”

“Een harde ondergrond is nefast en heeft een verhoogde kans op blessures. Van de 84 nieuwe stallen huur ik er één. De twee jaren daarvoor moesten we gebruik maken van de faciliteiten van Sport Vlaanderen. Dit was een tijdelijke oplossing, maar we zijn zeer tevreden om over de nieuwe faciliteiten te beschikken. Eigenaars die een stalbox huren, dragen de verantwoordelijkheid om die dan zelf proper te houden. Bovendien zijn de stallen modern. Dat biedt zeker een meerwaarde.”

“Een viertal keer per jaar zijn we verplicht de stallen ter beschikking te stellen voor activiteiten gepland rond eventing of jumping. Maar als er duidelijke communicatie is over de hippische events, wordt dit door iedere paardenliefhebber gewaardeerd.”

SV Zulte Waregem

“Ik heb een abonnement bij SV Zulte Waregem en ben met een bende vrienden trouw aanwezig op hun thuismatchen. Daarna trekken we meestal naar De Treffer.”

“De bijna titeloverwinning tegen Anderlecht in 2013 is iets wat ik nooit zal vergeten. Ook al hadden we verloren, de sfeer op de Markt was ongelooflijk.” (JV)

BIO:

Privé

Jan Vanhoutte is geboren op 12 december 1983 in Waregem en bracht zijn jeugd door in de Hoogmolenstraat. Sinds 2010 woont hij in Nokere met Valerie. Ze hebben twee kinderen, Juliette (vijf jaar) en Jérôme (twee jaar).

Opleiding en loopbaan

Jan volgde in het Heilig-Hartcollege van Waregem wetenschappen-wiskunde om daarna de opleiding kinesitherapie aan de universiteit van Gent met succes af te ronden. Jan besloot om in combinatie met zijn beroep kinesitherapeut weekendonderwijs te volgen: manuele therapie in Mechelen en myofasciale therapie (dry needling-techniek toegepast op mensen, red.) in Oostkamp. Vervolgens schaafde Jan zijn kennis bij met een opleiding osteopathie voor paarden in Nederland, waar hij recentelijk via een verkort traject ook de dry needling-techniek voor paarden ontdekt heeft. Sinds 2014 beschikt Jan over een eigen praktijk in de Stationsstraat in Waregem.

Vrije tijd

Zijn vrije tijd gaat volledig naar zijn gezin en naar zijn dravers. Jan trekt jaarlijks met zijn gezin naar Zuid-Frankrijk voor een week vakantie. (JV)