Waregembon voor elke bewoner en opschorting huur voor winkels in het Pand

© DJV
Redactie KW

De stad maakt 2,5 miljoen euro vrij om zowel de lokale economie als de Waregemnaars zelf te ondersteunen in deze tijden van corona. Daarvan is 2 miljoen euro bestemd voor het vorige week aangekondigde Noodfonds en een half miljoen euro voor diverse sectoren en groepen.

De gemeenteraadsleden keurden deze voorstellen van burgemeester Kurt Vanryckeghem tijdens de virtuele raadszitting van dinsdagavond 7 april unaniem goed. Elke fractie beloofde ook om de aan de coronacrisis verbonden steunmaatregelen niet te gebruiken als partijgebonden initiatieven door ze te recuperen.

Concreet gaat het over verschillende ondersteunende beslissingen die op korte termijn na het opheffen van de lockdown onder andere de lokale winkels en handelscentra moeten steunen en stimuleren. Zo ligt er voor elke bewoner die op 17 maart in Waregem en de deelgemeenten woonde, een Waregembon klaar van 25 euro. Dat is al goed voor een totaalbedrag van 1 miljoen euro.

Steun voor lokale economie

Burgemeester Vanryckeghem: “Dit initiatief is niet alleen goed voor de koopkracht van elk gezin maar is meteen ook een steun aan onze lokale economie. Daarnaast hebben wij nog eens 250.000 euro vastgelegd voor handel en economie, waarbij wij rekening houden met de steun die de Vlaamse en federale overheden al hebben voorzien. Er is eveneens 250.000 euro voorzien voor de verenigingen in de vrijetijdssector die het zullen moeiliik hebben met hun heropstart na de lockdown. Dat gaat over sport, cultuur, jeugd, noord-zuidwerking, senioren. Nog eens hetzelfde bedrag van 250.000 euro is voor kwetsbare gezinnen die op het Welzijnshuis (OCMW) zijn aangewezen. En ten slotte is er 250.000 euro in het kader van de coronacrisis. Hier betreft het beschermings-en ontsmettingsmaterialen en dito middelen, ondersteuning ICT, communicatie naar de burger toe en dergelijke meer. In totaal is dat – de Waregembonnen meegerekend – al een bedrag van 2 miljoen euro.”

Opschorten huur stadseigendom

De resterende 500.000 euro gaat over derving van belastingen en retributies: de opgeschorte parkeergelden (260.000 euro), het opschorten van de huur van stadseigendom zoals de winkels in het Pand (180.000 euro), de sporthallen en ander stadsbezit waarvoor huur wordt gevraagd. Ook de stadsconcessies zijn voor de deur van de lockdown opgeschort. Dat geldt bijvoorbeeld voor de huur van de cafetaria in sportcentrum/zwembad de Treffer, het kasteel in stadspark Casier.

Noodfonds

Burgemeester Vanryckeghem: “De vraag die je nu moet stellen is: hoe gaan wij die extra uitgave van 2,5 miljoen euro recupereren? Daarvoor gaan wij onder andere het saldo van de stadsrekening 2019 overhevelen naar het Noodfonds. Idem voor activiteiten die de stad mee helpt financieren maar die omwille van de omstandigheden niet kunnen plaatsvinden. Ik denk aan Dwars door Vlaanderen. De centen die wij daarvoor hadden voorbestemd gaan eveneens naar het fonds. Er zijn nog andere grote evenementen waarvan wij partner of organisator zijn en die eventueel in het gedrang komen.”

Hierbij denkt burgemeester Vanryckeghem dan vooral over de mega-events Hype-O-Dream (juli) en zeker ook Waregem Koerse (eind augustus) die respektievelijk goed zijn voor 25.000 en voor 40.000 bezoekers.

“Zeker voor Hype-O-Dream en voor Waregem Koerse wachten wij op het oordeel van de Nationale Veiligheidsraad en op minister Pieter De Crem. Daarover vindt nu vrijdag 10 april een belangrijke vergadering plaats waar beslissingen in verband met die mega-evenementen zullen vallen. Het is belangrijk dat elke betrokken partij weet waaraan hij toe is. Onder ander voor ticketing, logistieke steun en dergelijke meer. Dus: vrijdag 10 april is zeer belangrijk. (DJW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier