Waregem verbreekt (tijdelijk) band met Hongaarse zusterstad: “Anti-homowet valt niet te rijmen met onze waarden”

© Unsplash
© Unsplash
Phebe Somers

Naar aanleiding van de goedkeuring van de omstreden anti-LGBTQ+-wet in Hongarije heeft het stadsbestuur van Waregem beslist om hun partnerschap met hun zusterstad uit dat land voorlopig te pauzeren. Waregem heeft sinds 25 september 1993 een samenwerking met Szekszard.

Waregem verstuurde een brief naar de burgemeester van het Hongaarse Szekszard om te laten weten dat de West-Vlaamse stad gelijke rechten van álle burgers, ongeacht ras, politieke strekking, religieuze overtuiging, genderidentiteit of geaardheid, hoog in het vaandel draagt. “Discriminatie wordt niet getolereerd, dat is de boodschap die wij willen uitdragen binnen onze maatschappij”, lezen we in de brief, vrij vertaald.

We hopen dat de Hongaarse LGBTQ+’ers steun vinden

Verder wordt er vermeld dat de stad hoopt dat de Hongaarse politici hun beslissing zullen herzien. “Waregem staat altijd open voor dialoog, daarom wachten we jullie reactie af om te bepalen of het partnerschap kan hervat worden”, schrijft het stadsbestuur. De burgemeester van Szekszard heeft tot 11 juli om te antwoorden.

Pure discriminatie

Onlangs keurde de Hongaarse regering een wet goed die het illegaal maakt om LGBTQ+-waarden te ‘promoten’ bij minderjarigen. De premier Viktor Orbán legt tevens de link tussen pedofilie en homoseksualiteit. Concreet gaat het over:

  • een verbod op afbeeldingen van homoseksualiteit of geslachtsverandering in ruimtes waar minderjarigen kunnen aanwezig zijn
  • beperkingen om reclameadvertenties met LGBT-inhoud, vb. een homokoppel dat wordt afgebeeld
  • de verplichting om lessen seksuele voorlichting enkel te laten onderwijzen door organisaties die geregistreerd zijn door een bij wet bepaalde overheidsinstantie
  • een verbod voor leerkrachten op het ‘promoten’ van homoseksualiteit of geslachtsverandering

Deze discriminerende wet maakt dus voorlopig een einde aan de verbroedering tussen Waregem en Szekszard, die al sinds 1993 bestaat en steeds meer vorm krijgt. Zo organiseert het comité in Waregem elk jaar een aantal activiteiten in het kader van de samenwerking. Om de twee jaar worden kansarme Hongaarse kinderen voor één week opgevangen bij Waregemse gastgezinnen. Sinds kort is er ook in Szekszárd zelf een jumelagecomité opgericht dat erop gericht is de jumelage levendig te houden en de banden met het comité in Waregem te verstevigen. Naast Waregem zijn er nog vier andere Vlaamse steden die een partnerschap hebben met een Hongaarse stad.

Waregem ondertekende onlangs het Regenboogcharter, heeft een lokaal contactpunt voor mensen uit de holebigemeenschap en kondigde onlangs al een regenboogzebrapad aan.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier