Waregem tekent erop los in mei

Schepen Pietro Iacopucci met Els Ghyselinck (Atelier Offline), Eva Neirynck (Kunstacademie), Catherine Deschryver (Atelier Offline), Janne Gysels (cultuurdienst) en vooraan Lara Verlinde (Be-Part), Katrien Vanthuyne (stadsbibliothecaris), Flore Deman (cultuurdienst) en Ruth Soens (stadsbibliotheek) voor de stadsbibliotheek op het Boekenplein. © DJW
Redactie KW

Het meest plastische evenement van de stad kreeg meteen ook een naam die alles zegt: Waregem Tekent. Het staat zondag 5 mei op het programma en biedt tussen 14 en 18 uur zeventien verschillende activiteiten aan. Dit jaar met Zorro, robots en nog veel meer.

Eigenlijk werd vorig jaar al de aanzet gegeven met het project Urban Sketching van Dirk Lefebvre. Toen werden, eveneens op een zondag in mei, op enkele locaties in de stad deelnemers verwacht die met pen, potlood en papier ruwe schetsen en tekeningen maakten. Het resultaat daarvan werd getoond in het Koetshuis. Nu is deze happening een onderdeel van Waregem Tekent.

We voorzien heel onverwachte modellen die je een na een en binnen de minuut schetst

“Wij hebben op basis van Urban Sketching het initiatief in de breedte verder uitgewerkt en opengetrokken”, aldus Flore Deman van de cultuurdienst. “Het is opgenomen in een groter geheel. Net als vorig jaar kan je opnieuw met een gratis tekenboekje plus potlood op drie verschillende plaatsen schetsen en tekeningen maken van de omgeving: het Boekenplein, de Markt en stadspark Casier. Daar voorzien we in het Koetshuis aan het eind van de namiddag een toonmoment. Daarnaast zijn er nog een tiental andere activiteiten die samen Waregem Tekent vormen.”

Het aanbod kan je in twee categorieën opdelen: de workshops waarvoor je verplicht bent in te schrijven via de site van de stad en waarvan sommige niet gratis zijn maar waarvoor je moet betalen en de gratis happenings die je zonder inschrijving van nabij kan volgen.

“Die happenings kun je à la minute bijwonen”, licht Flore Deman toe. Je hoeft daarvoor enkel naar de plek te gaan waar die plaats vinden. Info daarvoor vind je in de stadsbibliotheek waar je alle nodige info over het aanbod en de locaties. Zondagnamiddag 5 mei is daar het infopunt van Waregem Tekent. Je kan vanaf daar het volledig parcours afstappen om zoveel mogelijk activiteiten bij te wonen.”

Zorro

“De blikvangers? Die zijn vrij divers. In het Koetshuis bijvoorbeeld heb je het speedmodelschetsen. Je zal er vier levende, verklede modellen aantreffen die je in sneltempo -de een na de ander- tekent. Onder andere de conciërge van het stad Dirk Bossouw, zelf een heel verdienstelijk schilder die al exposeerde in het Koetshuis, zal een badpak anno 1900 aan hebben. Dan is er ook nog iemand als Zorro verkleed, zie je er een zwangere vrouw en tref je er ook een dame aan in Charleston-outfit. Kortom: heel onverwachte modellen die je een na een en binnen de minuut schetst. Daarbij schuif je door van de ene naar de andere verklede persoon.”

Bevreemdend, zelf magisch, zijn de tekenrobots van Thomas Betsens die je in het park Casier zal ontmoeten. Zij worden aangestuurd door de wind die in de takken van de bomen speelt en gaan daarbij zelf aan het tekenen. Maar als bezoeker is het allicht ook mogelijk die robots zelf te begeleiden of ze op zijn minst te beïnvloeden. Om dat te weten te komen, ga je best naar het stadspark. Dan heb je nog de act van Siel en Larissa in de stadsbib waar zij je meenemen in een poëtisch, visuele droom. Siel draagt voor terwijl Larissa live op muren en ramen tekent met behulp van projectie. Als nevenact maken zij voor kinderen van acht tot twaalf een bladwijzer op basis van vijf woorden, waarmee zij samen een gedicht maken en dat ook visualiseren.

“Wie graag een tatoeage op zijn arm wil, moet daarvoor eveneens in de bib zijn”, dixit Flore Deman. “Tekenaars zetten die spontaan en vliegensvlug op je huid. En op het Boekenplein tref je oude ramen aan. Daarvoor neem je plaats en je overbuur die ook aan of in zo’n raam zit zal je tekenen. Op die manier krijg je een collectie van gezichten die samen zowat het gelaat van de stad moeten vormen.”

In de Stedelijke Kunstacademie leer je schaduwschetsen onder de leiding van Eva Neirynck. Verde Art in de Pijkstraat focust op yoga met tekenen en meditatie.

Samenwerkende vennoten van de happening zijn cultuurcentrum De Schakel, Platform voor Hedendaagse Kunst Be-Part, de Stedelijke Academie, Atelier Offline, Verde Art, Biblab, de stadsbibliotheek en de stedelijke cultuurdienst. Een gedetailleerde brochure over alles wat Waregem Tekent aanbiedt, kan je aanvragen bij de dienst cultuur in het stadhuis. Of je surft gewoon naar de site van Waregem.

Annelies Blancke, Marc Vermeersch, Catherine Deschryver en Els Ghyselinck in Atelier Offline aan de Groene Wandeling waar de geselecteerde werken worden getoond tijdens Waregem Tekent.
Annelies Blancke, Marc Vermeersch, Catherine Deschryver en Els Ghyselinck in Atelier Offline aan de Groene Wandeling waar de geselecteerde werken worden getoond tijdens Waregem Tekent.© DJW

Atelier Offline tekent met drone

Marc Vermeersch, Els Ghyselinck, Catherine Deschryver en Annelies Blancke van Atelier Offline vzw in de Groene Wandeling 62 organiseren een grote tekenwedstrijd rond het thema verbinding met de buurt, de stad, Waregem. Je hoeft geen beroepstekenaar te zijn om deel te nemen.

Gewoon graag eens vrij en ongedwongen met enkele eenvoudige trekken en lijnen weergeven hoe jij het opgelegde thema benadert of uitwerkt is al meer dan genoeg. Wat daarna volgt is meer dan de moeite.

“Wie wil deelnemen kan zich via de site van Atelier Offline daarvoor inschrijven”, aldus Marc Vermeersch. “Hij of zij mag dan maximaal twee tekeningen bij ons komen inleveren op vrijdag 26 april. Dan gaat een jury in datzelfde weekend zaterdag 27 en zondag 28 april een selectie maken die wij zullen tentoonstellen zondag 5 mei. Dat is de dag van Waregem Tekent, waarbij heel de stad aan het tekenen zal gaan. Maar het blijft niet alleen bij deze tentoonstelling. Tijdens het selecteren zal de jury ook een winnaar aanduiden van onze tekenwedstrijd. Het bekroonde werk zal dan zondag 5 mei op het asfalt voor Atelier Offline worden aangebracht. Iedereen die het wil, kan daar dan aan komen meewerken door de tekening te helpen inkleuren of verder vorm te geven. Tijdens deze activiteit gaan wij alles vanuit de lucht met een drone opnemen en tonen. Tekenen en filmen tegelijk: het wordt een boeiend spektakel. Tegelijk kun je binnen in het atelier de geselecteerde werken bekijken.”

Intussen is Atelier Offline zelf al enkele maanden actief. In het gebouw aan de Groene Wandeling 62 staan er elke week diverse creatieve sessies op het programma voor al wie de artiest of kunstenaar in zich voelt en daar dringend iets wil mee doen. Om daar promotie voor te voeren nemen Marc en zijn collega’s van de vzw in hetzelfde weekend van zaterdag 4 en zondag 5 mei deel aan DrukDrukDruk, een festival over grafiek in alle provincies van het land waarbij je zelf een afbeelding kan maken.

Als enige Waregemse deelnemer heeft Atelier Offline voor dat weekend een ‘drukactiviteit’ op het programma staan: het zelf bedrukken van je tote bag. Dat is een draagtas uit linnen of ander materiaal waarmee je kan gaan winkelen of die je gewoon bij je hebt en waarin je van alles en nog wat kwijt kan. “We werden gevraagd om mee te werken aan het grafiekfestival”, besluit Marc Vermeersch. “Met veel plezier. Het zelf bedrukken gebeurt tijdens een workshop. Het resultaat: een mooie, gepersonaliseerde draagtas als grafisch kunstwerkje.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier