Waregem maakt zich klaar voor ontvangst van Kom op tegen Kanker-fietsers

(foto LV)
Levi Verbauwhede
Levi Verbauwhede Medewerker KW

Op zaterdagmiddag 20 mei is Waregem de middagstad van de ‘1000 km voor Kom op tegen Kanker’. De twaalfde editie van het vierdaagse fietsevent houdt met verschillende pelotons halt op de Hippodroom. Het stadsbestuur roept alle inwoners op om mee te supporteren en samen de Warmste Erehaag te vormen.

De 1000 km voor Kom op tegen Kanker vindt telkens tijdens het Hemelvaartweekend plaats. De twaalfde editie van het sportieve event loopt van donderdag 18 tot en met zondag 21 mei. Dan fietsen duizenden Belgen elke dag 250 kilometer van Mechelen naar een bepaalde middagstad en terug. Op zaterdag is Waregem de stopplaats. “In 2014 waren we dat voor de eerste keer”, weet schepen Jo Neirynck (CD&V), die zelf fietst bij een van de stadsteams. “Toen kwam het initiatief van het Heilig Hartcollege, nadat ze afscheid moesten nemen van een leerling. Als lokaal bestuur zijn we mee op de kar gesprongen.”

Pakkende getuigenissen

Ondertussen telt het stadsbestuur drie fietsteams en vormen de bewoners er samen ook nog meer dan twintig. Elk hebben ze minstens 5.500 euro ingezameld om te kunnen deelnemen. “Zelf fiets ik voor de tiende keer mee”, gaat Neirynck verder. “Iedereen die meefietst in het peloton doet dat met een rugzak. Ook mijn zus kreeg te maken met de vreselijke ziekte, zij heeft reeds twee maal kanker overwonnen. Voor het vertrek hoor je elke dag pakkende getuigenissen.”

Stad Waregem ontvangt de renners met een erehaag en een evenementenzone vol animatie vanaf 10.30 uur. “Met onder meer een fruitspringkastelenfestival, workshops hoeden maken en optredens van dweilorkest Ze Quaffeurz en boyband Malibré is er voor elk wat wils”, duidt schepen van Feestelijkheden Pietro Iacopucci (CD&V).

Hoeden

Burgemeester Kurt Vanryckeghem (CD&V) gaat met zijn collega’s uit Heusden-Zolder, Stabroek en De Pinte de uitdaging aan om als middagstad de trofee van de Warmste Erehaag te winnen. “We roepen iedereen op om vanaf 11.30 uur te verzamelen aan de Hippodroom. Liefst met een mooie of ludieke hoed, naar analogie met onze hoedenverkiezing tijdens Waregem Koerse.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier