Waregem maakt zich klaar voor grootste dressuurwedstrijd van Europa

Ann d'Ieteren van Quadrille, studenten Charlotte Bulcke en Lennert Degrande en Bruno Bouckaert (Quadrille) bij het kunstpaard van Kamagurka in de hal van het Waregems stadhuis. © DJW
Redactie KW

De internationale top van de para-ruiters (ruiters met een fysieke beperking, red.) zakt af naar de terreinen van Sport Vlaanderen in de Veldloopstraat. De organisatie is in handen van Quadrille, de hippische vereniging van Ann d’Ieteren, die daarmee aan de grootste dressuurwedstrijd in Europa toe is.

Van vrijdag 26 tot zondag 28 april vindt de International Para-Equestrian Dressage Competition CPEDI plaats in de paardenstad. “Het wordt in elk geval een groot hippisch feest met heel wat kampioenen die naar Waregem komen afgezakt”, licht Ann d’Ieteren toe. “Wij verwachten ruiters van 22 verschillende nationaliteiten. Dat zijn er een honderdtal, die er alles zullen aan doen om zich te selecteren voor het EK in Rotterdam dat in augustus 2019 plaats vindt. Maar zij denken ook aan de Paralympische Spelen 2020 in Tokyo. Ook daarvoor zijn selecties nodig. Daarom is de driedaagse op de terreinen van Sport Vlaanderen zo belangrijk. Voor velen is het bijna de enige of laatste kans. Het grote aantal inschrijvingen zorgt er dan ook voor dat wij twee wedstrijdpistes moeten inrichten. Voor Sport Vlaanderen is dat geen probleem. Daar werd de voorbije jaren zwaar geïnvesteerd in infrastructuur en accommodaties die top zijn en goed voor alle nationale en internationale tornooien. Vergeet niet dat wij zeker honderd paarden moeten stallen. En dat er verder ook andere voorzieningen vereist zijn, zodat het allemaal vlekkeloos zou verlopen.”

Er zijn veel te weinig hotels aangepast aan onze ruiters met een beperking

“Welke coryfeeën uit de para-hippisch circuit we allemaal verwelkomen in het complex aan de Veldloopstraat? Verschillende grote namen schreven zich in: Lee Pearson uit Groot-Brittannië, Pepo Puch uit Oostenrijk en Angelica Trabert uit Duitsland“, aldus Ann d’Ieteren. “Dat zijn allemaal medaillewinnaars op de voorbije Paralympische Spelen 2016 in Rio de Janeiro.”

Ook negen Belgische ruiters gaan de strijd aan: Diana Bottger, Manon Claeys, Ulrieke Dekeyzer, Anneke De Vree, Arthur Dieusart, Barbara Minneci, Kevin Van Ham, Evelyne Van Looveren en Ciska Vermeulen. De merkwaardigste ruiter die je zal bezig zijn op een van de wedstrijdpistes is de Duitse Angelica Trabert: meervoudig medaillewinnaar en van beroep anesthesiste. Zij is de Quadrille Ambassadeur 2019 en heeft haar eigen motto: Ability Counts. Van zichzelf zegt ze: “Ik was geboren met een privilege. Ik kan alles doen waar ik mijn zinnen op zet, ondanks mijn beperking. Als rolmodel wil ik anderen hun leven laten leven.” En een rolmodel is Angelica heel zeker. Zij werd geboren zonder benen en heeft zich ondanks die handicap weten op te werken, zowel op professioneel als op sportief vlak. Vandaar ook haar persoonlijk motto en haar intentie om voor personen met een beperking een voorbeeld te zijn door te tonen dat je zeker kunt slagen als je erin gelooft.

Omdat dit tornooi precies bedoeld is voor topruiters met een beperking, is het ook nodig dat zij gedurende hun verblijf in Waregem en omgeving kunnen beschikken over gepaste hotelkamers. Ann d’Ieteren doet in dat verband een oproep.

“Het is absoluut nodig dat elk hotel of toekomstig hotel in de regio en eigenlijk waar dan ook – rekening moet houden met een bepaald percentage personen met een beperking die overnachting zoeken. Voor onze ingeschreven deelnemers betekent dat onder andere: een aangepaste toegankelijkheid op kamers, met iets bredere deuren dan normaal. En in de sanitaire ruimte zeker aangepaste infrastructuur. Daarvan is er momenteel veel te weinig. Maar het is nodig dat iedereen in de sector daaraan denkt. Onze organisatie is zelf voortdurend op zoek naar hotels die daarmee rekening hebben gehouden. En dat is zeker geen sinecure.”

Barbecue

De dressuurdriedaagse garandeert niet alleen sportief spektakel van het hoogste niveau, maar heeft ook aandacht voor de omkadering en zeker voor de deelnemende ruiters en de bezoekers. Daarom staat zaterdagavond 27 april in Sport Vlaanderen een barbecue op het programma, waarvan de opbrengst bestemd is voor de ondersteuning van de para-paardensport. Voor de tweede keer gaat Ann D’Ieteren daarvoor samenwerken met enkele studenten die Event Management studeren aan de Hogeschool Vives in Kortrijk. Zij zijn verantwoordelijk voor de inrichting van het eetfestijn.

“De organisatie van de barbecue op de laatste avond van het driedaags tornooi: dat is de opdracht die wij kregen”, vertellen de tweedejaars Vives-studenten Charlotte Bulcke en Lennert Degrande. “We hebben die volledig uitgewerkt en op papier staan. Uit de ideeën die wij ontvangen hebben, kozen wij er een eetfestijn van te maken dat draait rond het thema ‘Our Way to Gold’. Dat verwijst naar het tornooi zelf waarbij elk van de deelnemers zich wil kwalificeren om verder de weg op te gaan naar de gouden medaille. Dat is vooral een duidelijke hint naar Tokyo 2020 waar de zestiende Paralympische Spelen plaats vinden. Met dit thema willen wij het teamgevoel aanwakkeren, omdat het in eerste instantie over landenteams gaat. Die moeten zich met hun geselecteerde ruiters in Waregem proberen te kwalificeren. Zeker geen gemakkelijke taak. Maar wij willen met de barbecue het groepsgevoel aanwakkeren.”

Goud wordt de kleur van de zaterdagavond bij Sport Vlaanderen. Niet alleen voor de ruiters, maar zeker ook voor de bezoekers die zich al hebben ingeschreven wordt het een speciale gebeurtenis. Er zijn momenteel 300 inschrijvingen. “Wij hebben een gepaste, feestelijke outfit aan. En de organisatie van deze activiteit past perfect bij onze opleiding aan Vives Kortrijk. Daar gaan wij dus heel wat van leren en er ook ervaring bij opdoen”, dixit Charlotte Bulcke en Lennert Degrande. “Daarvan wordt na afloop ook een uitgebreid verslag gemaakt.”

Quadrille is een initiatief van Ann d’Ieteren, zelf gewezen Belgisch Kampioen dressuur van 1977 tot 1982. Zij richtte de vereniging op in 1981, zowel voor ruiters zonder als voor ruiters met een beperking. In de wereld van de paardensport is dat een unieke combinatie. Daardoor wordt Quadrille wereldwijd geloofd voor de inspanningen die er worden geleverd. Hoogtepunt was zeker de organisatie van het WK in 2003.

Intussen zijn ook de doelstellingen die Ann d’Ieteren en haar collega’s bij de oprichting vooropstelde zeker al behaald. Zoals onder andere de paardensport en dan in het bijzonder de dressuur promoten bij personen met een beperking. Daarvoor ook opleidingen en trainingen organiseren, plus wedstrijden en gepaste tornooien uitwerken. Daarnaast ook steun bieden aan ruiters en begeleiders voor deelname aan nationale en internationale tornooien, aan Europese Kampioenschappen, Wereldkampioenschappen en zowel Olympische als Paralympische Spelen.

Ann d’ Ieteren kiest voor haar jaarlijkse tornooien traditioneel het paardencentrum Sport Vlaanderen in Waregem, omdat het beantwoordt aan de strenge normen voor het organiseren van de wedstrijden. Daarvoor investeerde zeker de stad de jongste jaren een flink pak centen. De jongste investering is die van de bouw van een tachtigtal nieuwe paardenstallen. Dat project is nu afgewerkt. Het bestuur zal deze nieuwe infrastructuur van de Stad in Galop officieel openen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier