Waregem krijgt met het W-festival een nieuw volksfeest dat maximaal inzet op comfort

Het W-Festival komt naar Waregem Expo. De organisatie ziet dit als een volgende stap in de ontwikkeling van het festival. © André de Kok
Redactie KW

Waregem krijgt er met de vierde editie van het W-festival een nieuw festival bij. Opvallend: het festival plaatst bedden en scooters in het feestgedruis.

Van 15 tot en met 18 augustus 2019 kan je New Wave en Synthpop in een uniek en sfeervol kader beleven. De site rond Waregem Expo wordt dan terug getransformeerd naar de sfeer van de muziek die de jaren ’80 tekende. De verwachtingen zijn hoog: vorig jaar kwamen er meer dan 30.000 bezoekers naar de toenmalige locatie in Amougies.

“Het ultieme doel is om een tweede ‘Wave Gotik Treffen’ in Leipzig te worden”

Het is een meerwaarde om de verhuis van locatie te doen. Tot in Duitsland herinneren de mensen zich levendig het Gothfest dat in Waregem tot 2011 plaats vond. Nu komen er met het W-Festival, afgekort W-Fest, meer dan zeventig namen uit de New Wave- en Synthpop-scene naar de stad. Enkele mooie namen die de affiche kleuren zijn The Human League, Howard Jones (van de hit ‘What is Love’), Killing Joke en ga zo maar door.

Organisator Erik De Ridder wil graag enkele zaken duidelijk stellen: “Het W-Festival is meer dan een expogebouw of site met optredens binnen en buiten. Het is de totale beleving die het hem zal doen -de ‘overall vibe’- die iedereen ten volle moet kunnen beleven. Het is dus niet enkel een band bekijken. Wij willen dat de bezoekers de algehele sfeer kunnen opnemen. Binnen heb je twee podia die elkaar afwisselen en buiten krijg je een soort van Tomorrowland voorgeschoteld maar dan jaren ’80-stijl, inclusief een derde podium en verschillende dj booths. Mensen zullen terug naar die glorierijke eightiesperiode worden gekatapulteerd. Verder is er ook plaats voor unieke belevenissen, zoals rijden met elektrische scooters of elektrische fietsen, genieten van het festival vanuit het unieke ‘Bedroom Experience’, jezelf verwennen in het ‘W-ellness’-centrum en een massagesalon.

‘Wireless Wave’

Erik is best trots op de evolutie van het festival, dat trouwens gepaard gaat met een echte primeur in Vlaanderen: de ‘Wireless Wave’. “Festivalgangers kunnen een hoofdtelefoon meenemen onder waarborg. Zo kan je altijd en overal naar de performances luisteren op het geluidsniveau dat jij zelf kiest. Wil je met het mooie weer buiten genieten, dan kan dat.” De ‘Wireless Wave’ zorgt ervoor dat live muziek buiten kan worden beluisterd, terwijl je met een drankje in de zon via de led-schermen het concert volgt. Mensen die vlak voor een podium staan, vinden de muziek dikwijls te luid: er is te veel basgeluid, het is te schel en noem maar op. De koptelefoontechnologie zorgt ervoor dat iedereen naar zijn smaak kan luisteren zonder de minder aangename zaken van de PA te moeten ondergaan.

De organisator wil verder onderstrepen dat de site rond Waregem Expo een stapje verder is in de ontwikkeling van het festival: “We hebben bij de vorige edities het geluk gehad dat de zon onze bondgenoot was, anders was de perceptie van de mensen misschien wel een ander verhaal. We gaan nu optimaal voor het comfort van onze bezoekers. Vandaag de dag moet je om ‘groot’ te worden grote partijen achter je hebben staan. Dat is bij ons niet het geval. Wel hebben wij een team van goeie en enthousiaste aandeelhouders. Samen slagen we erin om rationeel én passioneel te denken.”

Emotionele keuze

“De vorige locatie in Amougies was een emotionele keuze. In 1969 werd op hetzelfde terrein met de Europese versie van Woodstock -onder andere Pink Floyd, Frank Zappa- een stukje muziekgeschiedenis beleefd. Nu is er dus de keuze gemaakt om de fundamenten voor een sterk en gezond festival te leggen. Het ultieme doel is om een soort tweede ‘Wave Gotik Treffen’ in Leipzig te worden. Jaarlijks komen honderdduizenden mensen naar de Duitse stad om op alle mogelijke plaatsen muziek, exposities, film en theater in de sfeer van de New Wave en Gothic te beleven. De volgende stappen in de reis van W-Festival zijn gezet. (BC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier