Waregem Golf krijgt derde jaar op rij hoogste kwaliteitserkenning

© HDV
Freddy Vermoere
Freddy Vermoere Medewerker KW

Golfclub Waregem Golf heeft voor de derde keer op rij het Eagle-label ontvangen, de hoogste kwaliteitserkenning in het Vlaamse golfcircuit. Dat is voor een belangrijk stuk te danken aan het uitstekende jeugdbeleid waarvan Ellen Dhondt (38) als junior-captain het boegbeeld is. “Deze erkenning is het werk van een heel team, inclusief tal van vrijwilligers”, zegt ze zelf.

De Waregemse golfclub maakt deel uit van het Waregem Sportcenter aan de Bergstraat 41. Met meer dan 1.000 leden behoort de club tot de top drie in Vlaanderen. Ellen Dhondt is blij met de erkenning en kijkt al uit naar het moment dat ze haar favoriete sport opnieuw kan uitoefenen.

We moeten deze lockdown door corona met zijn allen uitzweten. Lukt het jou?

“Ik ben bezig met een verbouwing thuis, dus ik verveel me niet. Toch mis ik het golfen enorm. Gelukkig stuurt onze manager Frank Salembier ons regelmatig foto’s door vanop het golfterrein. Zelf hou ik ook contact met onze jonge leden. Ik stuur geregeld een berichtje en geef ze opdrachten mee in verband met golf.”

Wanneer verwacht je dat je er weer kunt invliegen?

“Het zou mooi zijn mocht het tegen de zomervakantie opnieuw mogelijk zijn. Het is nog afwachten, want ik vermoed dat de sportverenigingen – net als de horecabedrijven – bij de laatsten zullen zijn om de werking opnieuw op te starten.”

BIO

Privé

Ellen Dhondt (38) woont in Ouwegem, een deelgemeente van Kruisem. Haar broer Dieter Dhondt was een tijdlang fysiek trainer van Zulte Waregem en later ook van KV Kortrijk.

Loopbaan

Ze heeft secundair onderwijs gevolgd in Deinze en studeerde daarna af als logopediste in de Arteveldehogeschool in Gent. In 2005 begon ze als logopediste te werken. Dat deed ze een tijdlang in Desselgem bij logepediste Christine Seyns. In 2010 startte ze met haar eigen logopediepraktijk in Nazareth. Inmiddels runt ze in Ouwegem een tweede vestiging en werkt ze samen met een andere lopedist.

Het label dat jullie kregen, slaat op het competitief programma voor de topjeugd. Is de competitie het allerbelangrijkste?

“We doen er alles aan om Waregem Golf op de kaart te zetten, dus de competitie is belangrijk. We hebben ook goede spelers die we naar betere prestaties proberen te stuwen. Er zijn er die in het buitenland spelen en eentje gaat naar de topsportschool in Hasselt. We proberen onze jongeren zo goed mogelijk te ondersteunen. Dat gebeurt financieel door continu in de jeugdopleiding te investeren en professionele trainingen te organiseren maar ook op praktisch vlak. Zo voer ik de jongste spelers wel eens rond naar wedstrijden. Er is ook veel aandacht voor de recreatieve spelers, het gros van onze leden.”

Ons land beschikt over enkele goede golfers. Kunnen ze kinderen warm maken voor die sport?

“Iemand als Thomas Detry kan dat zeker. Hij spreekt tot hun verbeelding. Hij is dan ook een mooie verschijning, iemand met de nodige star quality, beleefd en met beide voeten op de grond. Thomas Pieters en Nicolas Colsaerts inspireren hen minder.”

Kinderen kunnen hier al vanaf zes jaar aan de slag. Is deze sport niet te rustig voor hen?

“We zien er goed op toe dat er voldoende spelelementen in onze trainingen zitten zodat ze op een leuke manier vertrouwd raken met golf. Zo laten we ze wel eens één tegen één spelen. Ze stappen wel de hele golfbaan af langs alle 18 holes, zo’n tien kilometer.”

In de zomervakantie woon ik bij wijze van spreken in het Waregem Sport Center

Ben je een strenge leermeester voor de kinderen?

“Streng maar rechtvaardig. (lacht) Regels moeten ze respecteren. Zo moeten ze mekaar op het einde van een wedstrijd of spel de hand geven. Zo leren we hen om op een respectvolle manier om te gaan met mekaar. Ook bij de maaltijden verwachten we een zekere discipline. Iedereen eet ‘s middags wat de pot schaft. Ook krijgen ze alleen water bij de maaltijd en geen cola. Het is niet altijd even makkelijk maar het lukt.”

Hoeveel tijd ben je bezig met golf?

“Veel te veel. (lacht) Maar dat komt omdat ik het zo graag doe. In het golfseizoen ben ik ieder weekend op de club en in de zomervakantie woon ik bij wijze van spreken in het Waregem Sport Center. Thuis komt er nog extra werk bij door dossiers aan te vullen en af te werken voor het jeugdsportfonds. Dat is een project van Golf Vlaanderen in samenwerking met de Vlaamse Gemeenschap en Sport Vlaanderen met als doel de golfclubs te helpen hun jeugdwerking nog beter te maken. Ik ben er als vrijwilliger toch elke dag mee bezig.”

Ben jij zoals zovelen via je ouders in de golfsport gerold?

“Nee iemand gaf me een cadeaubon ‘Start to golf’ en zo heb ik mijn eerste stappen gezet. Het was niet echt met volle goesting omdat golf me saai leek en iets voor oudere mensen. Twee maanden later was ik al helemaal verslingerd aan het spel. De familiale sfeer in de club maakte ook dat ik me snel thuis voelde. Nu kan ik het golf niet meer missen, het is mijn uitlaatklep geworden. Als logopediste zit ik vaak tussen vier muren en dan doet het deugd om te kunnen sporten in de vrije natuur en contact te hebben met de andere leden van de club.”

(Freddy Vermoere)