Waregem: “Als je je ‘jeunt’, dan straal je dat ook uit”

Erik Veys (centraal, met wit hemd) en zijn vrouw Catherine klinken met het bestuur van de Waterhoek en hun gezinnen op zijn overwinning. (Foto JE)
Jozefien Eggermont

“Natuurlijk streelt het je ego, als je verkozen wordt tot Krak van Waregem”, zegt Erik Veys. “Het geeft het einde van mijn carrière als voorzitter van het bestuur van De Waterhoek extra glans.” Na 24 jaar gaf hij de fakkel door aan Bart Vandenbussche, die meteen deze zomer de veertigste Waterhoekfeesten mag organiseren.

“Toen ik bijna dertig jaar geleden lid werd van het bestuur van onze wijk De Waterhoek, bestond dat toen eigenlijk alleen maar uit oudere mensen. Ik was de enige jonge gast die echt geboren en getogen was op De Waterhoek zelf. Catherine en ik hebben ons huis gebouwd in wat vroeger de boomgaard van mijn ouderlijk huis was. Ver ben ik dus niet verhuisd”, grapt Erik.

Na drie jaar kreeg Erik de vraag of hij voorzitter van het wijkbestuur wou worden. “En dat ben ik 24 jaar gebleven”, kijkt hij terug. “Een aantal jaar geleden had ik al aangegeven dat ik ermee wou stoppen. Niet omdat ik er op uitgekeken was, maar wel omdat ik vind dat er frisse ideeën moeten zijn. Je mag niet vastroesten in zo’n functie. Ik wou dus aflossing van de wacht. In Bart hebben we de geknipte opvolger gevonden.”

“Uiteraard zal ik nog helpen waar ik kan. Maar voor echte raad moeten ze niet komen aankloppen, dat heb ik van in het begin gezegd. Ik wil er absoluut niet als een schoonmoeder tussenkomen. Ze zullen het doen op hun manier. Anders zijn, maar minstens even goed. Daar ben ik van overtuigd”, stelt Erik.

Om dat te kunnen realiseren, kan het bestuur rekenen op een rist vrijwilligers. “Dat is een luxe, als je vergelijkt met heel wat andere organisaties. Wij hebben vaak meerdere kandidaten voor één functie. Dan kijken we welke persoon op welke positie het best kan functioneren. Je hebt zowel creatievelingen als doeners nodig met verschillende netwerken en achtergronden, zodat je complementair kan werken.”

Smoelenboek

Het bestuur van De Waterhoek gaat er prat op om elke nieuwe inwoner welkom te heten en een smoelenboek te geven waarin elke wijkbewoner wordt voorgesteld. “Daarnaast zijn er ook de geboortebezoeken en gaan we langs bij oudere of zieke mensen en met kerst. Niet gewoon aanbellen en pralines afgeven, maar echt tijd nemen om naar hen te luisteren”, gaat Erik verder. “Dat appreciëren ze. En op die manier weten wij ook wat er leeft in de wijk.”

“Mensen samenbrengen voor een goeie babbel, dat staat altijd centraal. Onze wijk is een diverse mix van jong en oud. Vooral de laatste jaren komen er heel wat nieuwe gezinnen bij. Waterhoek is duidelijk een kwaliteitslabel”, lacht hij.

“We wonen in wat ooit de boomgaard van mijn ouderlijk huis was”

“Waterhoekers geven we graag voorrang”

Dat het bestuur een exclusieve mannenclub is, valt Erik zelf niet meer op. “Dat is altijd al zo geweest, er is nog nooit een vrouw lid geweest”, reageert hij. “Dat is nog echt iets van vroeger en heb ik niet veranderd. De vergaderingen zijn dan ook enkel onder mannen en dat zorgt voor een speciale ambiance. Een uur tot anderhalf uur serieus werken en dan doorzakken met goeie biertjes. Dat is toch iets apart”, lacht hij.

“Toch wil ik onze vrouwen zeker niet onderschatten. Achter elk bestuurslid staat een even geëngageerde vrouw”, zet hij de puntjes op de i. “Ze moeten ons vaak missen en tegelijk kunnen we rekenen op hun hulp en hun enthousiasme, wat nodig is om alles vlot te doen draaien.”

Vriendschap

Voor Erik vormt vriendschap de basis van een goed bestuur. “Als je je jeunt, dan straal je dat ook uit. Het is altijd gezellig als we afspreken. We gaan ook samen op weekend met de gezinnen of trekken naar Waregem Koerse. Het bestuur is een hechte vriendengroep. Nu is enkel Fred Verhaeghe nog van de ‘oude garde’, zoals ik mezelf ook zie. Ik heb hem in de tijd in het bestuur ingelijfd. Fred en ik zijn ongeveer even oud en echte soulmates. Hij heeft trouwens de aanzet gegeven om mij te nomineren als Krak. Dat apprecieer ik enorm.”

Dat de combinatie vriendschap en engagement de ingrediënten zijn voor een succesvol bestuur, heeft ook z’n effect op de activiteiten. “We merken dat er ook heel veel mensen van buiten de wijk afkomen op bijvoorbeeld de Waterhoekfeesten. Dat doet ons plezier, al willen we de Waterhoekers nog altijd voorrang geven. We willen hen blijven verwennen. Het is niet de bedoeling dat we slachtoffer worden van ons eigen succes, ik hou het liever beheersbaar. We hoeven geen tweede Waregem Koerse te worden. De buurt bij elkaar brengen: dàt is het doel.”

Bio Erik Veys

Privé

Erik (55) is getrouwd met Catherine Lagache. Ze zijn de ouders van Nele (33) en Pieterjan (29). Anna (7), Daan (5) en Klara (3) zijn de kleinkinderen.

Loopbaan

Hij werkt bij Infrabel.

Vrije tijd

Erik maakt graag tijd voor de kleinkinderen, houdt van fietsen, engageert zich voor KWB, supportert voor Essevee, heeft een abonnement bij cc De Schakel en blijft zich ook inzetten voor de Waterhoek.

Lees de verhalen van alle Kraks van West-Vlaanderen op www.kw.be/krak