Warandeduinen worden in ere hersteld

Op een derde van het hele gebied werd de overwoekerende rimpelroos verwijderd.©luc cassiman LC
Op een derde van het hele gebied werd de overwoekerende rimpelroos verwijderd.©luc cassiman LC
Redactie KW

Het natuurgebied De Warandeduinen, gelegen tussen Middelkerke en Westende, is een van de mooiste natuurgebieden aan de kust.

Het is een eerder klein kalkrijk gebied, maar met een zeer hoge botanische waarde. Natuurpunt voerde de jongste maanden een aantal natuurherstelwerken uit en er staat nog heel veel meer op het herstelprogramma. Er is een poel aangelegd voor de kamsalamander, een zeldzame soort salamander die Europees beschermd wordt. Het is de bedoeling om de populatie in de Warandeduinen op te drijven met de aanleg van de poel.

Op een derde van het hele gebied werd de overwoekerende rimpelroos verwijderd. Rimpelroos mag dan wel mooi ogen, het is een gevaarlijke woekeraar die andere plantsoorten verstikt. Een groot stuk duingrasland werd ook al aangepakt en hersteld.

“Het gebied zag er na het verwijderen van de rimpelroos uit als een kale vlakte, maar de eerste wilde planten zijn al verschenen. We hopen dat binnenkort een natuurlijke, meer diverse bloemenpracht verschijnt”, zegt Tim Struyve, consulent natuurplanning Natuurpunt.

Het gebied dat eigendom is van het Agentschap Maritieme Dienstverlening, is doorsneden van wandelpaden. Blikvanger op de rand van de Warandeduinen is de Warandetoren. (PBM)

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.