Wapenstilstand wordt herdacht met replica van een herinneringsvliegtuig

Herdenking bij de replica van het vliegtuig. © NS
Redactie KW

Op woensdag 11 november werd Wapenstilstand herdacht. Een replica van een vliegtuig uit de Eerste Wereldoorlog kreeg een definitieve plek in de gemeente en dit op de plaats waar de Duitse bezetter in die tijd twee vliegvelden aanlegde.

11 november is het moment waarop we even stilstaan bij het einde van de Eerste Wereldoorlog. Het gemeentebestuur wilde deze bijzondere dag niet onopgemerkt voorbij laten gaan. Er vond dan ook een kleinschalig herdenkingsmoment plaats en dit op de plaats waar een replica van een vliegtuig uit de Eerste Wereldoorlog terug te vinden is.

Symbool voor bezetting

“Het modelvliegtuigje dat ontworpen werd naar aanleiding van honderd jaar Eerste Wereldoorlog en het lokaal herdenkingsproject Hill 17, is voortaan terug te vinden op de plaats waar de Duitse bezetter in 1917 twee vliegtuigen aanlegde”, verduidelijkt schepen van Cultuur Lieven Huys. “Voor het herdenkingsproject Hill 17 in het jaar 2017 stond dit vliegtuigje op het grasveld aan de kerk op de Hille. Daarna verhuisde het vliegtuigje naar andere gemeente waar het een tijdelijk onderkomen kreeg tijdens diverse tentoonstellingen. Maar nu is het vliegtuigje terug thuis en het staat symbool voor de Duitse bezetting in onze gemeente. Op aanraden van de Heemkundige Kring Ons Wingene kreeg het zijn vaste plaats langs de Hillesteenweg aan het kruispunt met de Brueghellaan.”

Stukje oorlogsgeschiedenis

Tijdens de Eerste Wereldoorlog lag de gemeente Wingene achter het front en was dit een verzamelgebied voor de Duitse troepen. Soldaten kwamen er na een periode aan het front uitrusten en gebruikten de huizen en gebouwen in de buurt als onderkomen. In juni 1917 werden de velden tussen de Hillesteenweg en de Rozendalestraat door de Duitsers opgeëist om er een vliegveld aan te leggen. De Duitse soldaten vorderden inwoners van de gemeente op om de werken uit te voeren en om nadien de verschillende landingsbanen te onderhouden. Burgers moesten in gevaarlijke omstandigheden werken, materiaal werd opgeëist en het dagelijks leven werd strikt gereglementeerd. Er vielen tal van burgerslachtoffers.

Vliegvelden ontmanteld

De Flugpaltz Wynghene werd gebruikt door verschillende vliegafdelingen, maar er vertrokken en landden vooral kleinere gevechtsvliegtuigen. Dagelijks werden er missies boven het front uitgevoerd en ook boven het grondgebied van de gemeente werden er bloedstollende duels tussen de diverse tegenstanders uitgevochten. Het vliegtuig bleef tot het einde van de oorlog in gebruik. Na de oorlog werden de vliegvelden ontmanteld en opnieuw ingenomen als landbouwgrond. In de jaren 1970 kon je de eerste woningen van de Lenteakkerwijk opmerken.

Fredrik Wauters is eigenaar van de grond waar het vliegtuigje is gehuisvest. De gemeente is Frederik heel dankbaar dat hij de grond wil afstaan. (Nele Sabbe)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier