Wapenstilstand: De Panne bezegelt broederschap met symbolische bomen

Delegatie Leopoldsburg (links), in het midden bij de boom ere-kolonel Paul Bruyninckx (links) en burgemeester Bram Degrieck, delegatie lokaal bestuur De Panne (rechts) © Myriam Van den Putte
Redactie KW

De traditionele Wapenstilstandplechtigheid was dit jaar een bijzondere editie voor De Panne. De gemeente vierde dat het al 50 jaar als peterstad fungeert voor het 2/4 regiment Lansiers uit Leopoldsburg en 10 jaar voor het Centrum Basisopleiding en Scholing Noord (CBOS N), de traditiedrager van het 2/4 regiment Lansiers.

Op 11 november blikt De Panne terug op de geschiedenis van het 2/4 Regiment Lansiers en op het ontstaan van hun broederschap. Ook herdenken ze hier wijlen Guido Mahieu, bezieler en conservator van Museum Cabour WO II en 2/4 Lansiers, dat in 2012 opende.

Nog voor de officiële plechtigheid kregen de bezoekers uit Leopoldsburg een gidsbeurt met Filip Berquet op het domein Cabour. “Er staan positieve plannen in de steigers met de dienst Cultuur om het domein meer in onze cultuuractiviteiten te integreren en via de gemeente nog beter op de kaart te zetten”, zegt de gids.

Bloemenhulde

De officiële plechtigheid begon met een viering in de St. Audomaruskerk, een optocht en bloemenhulde bij het Monument der Gesneuvelden aan de Heldenweg en het Koning Albertplein. De huldiging voor het peterschap vond plaats in het Parkhotel, waar burgemeester Bram Degrieck bijna twee eeuwen terug in de tijd dook.

“Het 2 Regiment Lansiers werd opgericht in 1830 bij de onafhankelijkheid van België. Het werd samengesteld uit manschappen van het Nederlandse 4 Ligte Dragonder Regiment dat toen gekazerneerd was in de Zuidelijke Nederlanden (nu België). In augustus 1831 werd het nieuwe regiment meteen ingezet tegen de oprukkende Hollanders”, vertelt de burgemeester.

“Bij het uitbreken van WOI vormde het regiment een waarnemingsscherm langs de Duits-Belgische grens. Op de eerste oorlogsdag, 4 augustus 1914, sneuvelde Lansier Antoine Fonck en de dag nadien de Commandant Camille (Baron) de Menten de Horne. Zij zijn de eerste soldaat en de eerste officier van het Belgisch leger die hun leven gaven voor het vaderland tijdens de Eerste Wereldoorlog. Het 2 Lansiers werd in 1918 succesvol ingezet onder het bevel van het 7 Frans Legerkorps en ontving als enige Belgische eenheid het Franse Oorlogskruis 1914-1918. In 1938 werd het 2 Regiment Lansiers gemoderniseerd en met lichte tanks uitgerust. Tijdens de Achttiendaagse Veldtocht in 1940 onderscheidde het regiment zich in Tongeren, Zwijndrecht, Dadizele en Passendale.”

Peterschap

Op 12 november 1970 aanvaardde De Panne het peterschap over het 2 Regiment Lansiers. De initiatiefnemers waren de toenmalige burgemeester Versteelen, schepen Honoré Dehouck en de secretaris Daniël Withouck. Zoals zoveel anderen hadden ze alle drie hun legerdienst gedaan in het 2 Regiment Lansiers in het Duitse Euskirchen. Op 8 mei 1971, nu 50 jaar geleden, werd de oorkonde officieel ondertekend tijdens een militaire parade op de markt in De Panne. Voor hun inzet voor het peterschap ontvingen Honoré Dehouck en Daniël Withouck het diploma van Erebrigadier. Het 2/4 Regiment Lansiers is ontstaan uit de fusie van het 2 Regiment en 4 Regiment Lansiers, na een herstructurering bij Defensie, op 17 juni 1994.

Het 4 Regiment Lansiers, opgericht in 1863, kende een gelijklopende geschiedenis als het 2 Lansiers. Tienen was de peterstad van het 4 Lansiers. Tijdens een plechtigheid in Leopoldsburg op 21 oktober 1994 overhandigde Koning Albert II de nieuwe Standaard aan de eerste korpscommandant, Luitenant-kolonel Paul Bruyninckx. Het 2/4 Lansiers nam tussen 1994 en 2009 deel aan verschillende buitenlandse humanitaire operaties. Bij een reorganisatie van de Landmacht werd het regiment in 2010 ontbonden. Sindsdien vertegenwoordigt de Verbroedering 2/4 Regiment Lansiers het vroegere actieve regiment bij allerlei activiteiten.

Regelmatig contact

“De relatie tussen petergemeente De Panne en zijn Lansiers bleef opperbest”, zegt burgemeester Degrieck. “Al een halve eeuw houden de gemeente en het regiment regelmatig contact door wederzijdse bezoeken, persoonlijke contacten, en jaarlijkse vaderlandslievende herdenkingen.”

“Heel wat inwoners herinneren zich de grote parades die plaatsvonden met defilerende tanks in de straten. Verscheidene generaties kinderen uit De Panne – waaronder ikzelf – hebben goede herinneringen aan de vakantiekampen in het bos naast de kazerne in Leopoldsburg.”

“In 2018 kregen Jacqueline Clauw en Norbert Desiere het diploma van Erebrigadier, uit erkentelijkheid voor meer dan 30 jaar steun en trouw aan het Regiment. Sinds de ontbinding van het regiment in 2010 kan iedereen het museum van het 2/4 Lansiers bezoeken op het domein Cabour, met als pronkstuk een echte Leopardtank. Een van de grote pleitbezorgers van dit museum was Norbert Desiere. Bij deze gedenken we wijlen Guido Mahieu, die met hart en ziel als conservator waakte over dit museum en de gidsbeurten waarnam. Sinds 2011 heeft De Panne ook het peterschap erkend van het Centrum Basisopleiding en Scholing Noord (CBOS N), de Traditiedrager van het 2/4 Lansiers.”

Het respectievelijke 50- en 10-jarige succesvolle peterschap werd bezegeld met de uitwisseling van een symbolische vriendschapsboom, een in De Panne en een op de basis van Leopoldsburg. “We laten de bomen en onze vriendschap groeien tot ze aan de hemel reiken”, besloot burgemeester Degrieck.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier