Wapenschilden uit Noordstation Brussel blijven in Tiegem: tien unieke stenen bewaard als onschatbaar erfgoed

De wapenschilden van de provincies en stad Brussel zijn de cirkels tussen de raambogen op het gelijkvloers op deze ansichtkaart. © gf
Redactie KW

Stel je voor, je bent de leider van een bedrijf dat het Noordstation in Brussel mag afbreken. Aan de gevel van het station vind je de wapenschilden van de Belgische provincies en stad Brussel en je besluit die mee te nemen naar je thuis in Tiegem. Dat gebeurde ook met Fred Goethals in 1955.

Als je op de N36 (Oostdorp) richting de kerk rijdt, weet je misschien dat er net in de bocht ooit een witte villa stond met een muurtje langs de straatkant. In dat muurtje zitten ronde stenen verwerkt, mét een eeuwenoude geschiedenis. Alles begon op 28 september 1844 toen de eerste koning van ons land, Leopold I, de eerste steen legde voor het Noordstation in Brussel. Het majestueuze project van architect F. Coppens werd 113 jaar later in 1955 met de grond gelijk gemaakt. Drie jaar daarvoor werd namelijk het huidige Noordstation gebouwd.

Koning Boudewijn wilde zelfs weten wat het verhaal achter de wapenschilden was

Koninklijk bezoek

Fred Goethals uit Tiegem had een bedrijf dat grote afbraakwerken verzorgde. Zij kregen de eer om het eerste Noordstation af te breken. Tijdens die werken stootte Fred op ronde reliëfstenen met de wapenschilden. Hij besloot ze mee naar huis te nemen en in te metsen in zijn omheining. Tien stenen met daarin de negen provincies en stad Brussel. In 1844 was er immers nog geen sprake van een taalgrens en al zeker geen communautair gekibbel. En dus was er ook nog geen Vlaams- en Waals Brabant.

De steen van West-Vlaanderen aan de straatkant van Oostdorp in Tiegem.
De steen van West-Vlaanderen aan de straatkant van Oostdorp in Tiegem.© XC

“In 1959 bracht Koning Boudewijn een bezoek aan Stijn Streuvels en reed daarvoor door Tiegem. Tijdens de terugrit droeg Boudewijn zijn chauffeur op om te stoppen aan de stenen. De koning vroeg zich af wat het verhaal achter de wapenschilden was. Zo heb ik het toch gehoord”, vertelt Jan Decock uit Tiegem.

“Vijftig jaar geleden waren de stenen een vaste vraag in autozoektochten. Zoals men nu gaat wandelen of fietsen en foto’s moet zoeken, gingen mensen vroeger met de auto op trektocht. Ze kregen dan een blad mee met daarop foto’s en vragen. Een van die vragen had betrekking op de betekenis van de stenen”, weet Jan Decock nog.

Nieuw project houdt stenen

Ondertussen is de villa van Goethals afgebroken en zal bouwmaatschappij ABS bouwteam op het stuk grond drie meergezinswoningen bouwen. Een medewerkster van de maatschappij liet weten dat de stenen zullen bewaard en geïntegreerd worden in het project omdat de gemeente dat zo gevraagd had. (XC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier