Wantrouw mensen als Wouter Vermeersch

Wouter Vermeersch. © Davy Coghe
Jan Gheysen
Jan Gheysen Opiniërend hoofdredacteur

Federaal parlementslid Wouter Vermeersch manipuleerde een beeld van onze KW-site en monteerde een collage waarin hij de indruk gaf dat vluchtelingen inmiddels in Koksijde zijn gearriveerd. Het beeld diende als illustratie voor een betogingsoproep.

Of het parlementslid van Vlaams Belang hier een auteursrechterlijke overtreding maakt – het gebruik van andermans foto – zullen we uiteraard uitzoeken. Of de man ook strafrechterlijk in de fout ging, dat is – zo zegt onder andere Renaat Landuyt – weinig waarschijnlijk.

Wouter Vermeersch is een politicus die we best grondig wantrouwen

Wij vinden het in elk geval fout. Grondig fout. Beelden van iemand anders gebruiken zonder daarvoor toestemming te krijgen is een vorm van diefstal. Bovendien wordt dat gestolen beeld ook nog eens in een ander decor geplaatst én in een andere context: dat is een vorm van bedrog en misleiding.

Wij kennen de regimes die erom bekend staan nieuwsbeelden te manipuleren. Het zijn regimes waarvan we gruwen. Dat een federaal parlementslid van Vlaams Belang dit soort praktijken bewust en schaamteloos – of zeggen we beter: gewetenloos – toepast, maakt veel duidelijk. We zijn benieuwd of voorzitter Van Grieken zijn Kortrijkzaan hiervoor op het matje roept.

In elk geval staat voor ons vast: Wouter Vermeersch is een politicus die we best grondig wantrouwen.

Lees hier het bericht over dit fake nieuws.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier