Wannes en Julie, die hun zoontje verloren, verwelkomen dochtertje Pippa

Na het verlies van hun zoontje Foss vorig jaar zijn Wannes Beernaert en zijn vriendin Julie zopas de trotse ouders geworden van Pippa. © JCR
Redactie KW

Net een jaar na het overlijden van hun zoontje Foss, zijn Wannes Beernaert uit Langemark en zijn vriendin Julie opnieuw papa en mama geworden van een dochtertje Pippa. Wannes, die met zijn song ‘Fly Young Bird’ in heel Vlaanderen bekend werd, heeft ook een plaat gemaakt die volledig wordt opgedragen aan zijn zoontje. “De afgelopen maanden waren een mix van extreme gevoelens.”

Wannes Beernaert (32) en Julie Van Wietendaele (31) uit Langemark zijn op 29 september de trotse ouders geworden van Pippa. Voor elk koppel is de geboorte van een kindje iets bijzonders, maar voor Wannes en Julie is het wel heel speciaal. Een jaar geleden, op 31 oktober om precies te zijn, verloren ze hun 8 maanden oude zoontje Foss.

“Toen we die ochtend onze baby uit zijn bedje wilden halen, ademde hij niet meer”, zegt een nog altijd aangeslagen Wannes. “Ons jongetje werd nog naar het ziekenhuis gebracht, maar dat mocht niet baten. Onze wereld stortte in: we hadden een fijn gezin met twee zoontjes en een nieuw huisje en plots was dat gedaan. Het waren verschrikkelijke tijden.”

Muziek

Wannes klampte zich vast aan zijn muziek. “Ik kon niet anders. Daags na het overlijden van Fosske belde ik mijn vrienden om samen te komen. We kropen op de zolder bij mijn ouders en kwamen terug naar beneden met het nummer Fly Young Bird, een ode aan mijn zoontje. Wat er daarna gebeurde, is niet te vatten. Het lied werd gespeeld op de viering voor Fosske. Iemand stuurde het nummer door naar Studio Brussel en heel de boel ontplofte.

Fly Young Bird werd een ‘Catch of the Day’ op StuBru en twee weken na de dood van de jongen stonden Wannes, Julie en enkele muzikanten in de studio van de radiozender om de song te brengen, een passage die niet licht vergeten werd. Wannes en Julie kregen ook in Kortrijk het publiek op de Warmste Week muisstil.

Er volgden ongelofelijk veel reacties. Ik had dat niet verwacht en Julie en ik stonden daar eigenlijk niet bij stil. We zaten in onze ‘bubbel’ en waren fulltime bezig met het verwerken van de dood van onze zoontje. Toch probeerden we dat in de mate van het mogelijke op een positieve manier te doen. Alles daarrond gaf mij veel energie, maar nadien kreeg ik mijn klop.”

Opnieuw zwanger

“Ik ben veel veranderd. Als koppel zijn Julie en ik naar elkaar toegegroeid. Liefde, vriendschap, het krijgt allemaal een veel diepere betekenis. Ik leef veel bewuster, met muziek als rode draad. En plots waren we zwanger. We hadden van verschillende lotgenoten gehoord om niet te twijfelen als we nog een kindje wilden.”

“Je bent toch alleen maar bang, dus ga er gewoon voor. Het was allemaal heel intens. Je bent blij, maar er is ook veel angst. Je moet zorgen dat dat niet overheerst. Gelukkig heb ik Julie. In een periode dat ik mij niet goed voel, vangt zij het op en omgekeerd. Je moet elkaar ook ruimte gunnen: er mogen ook eens woorden vallen. Je bent partner, je bent papa, maar je bent ook gewoon Wannes. Je probeert al die verschillende rollen op orde te houden.”

Zoontje Seb

Wannes en Julie moesten blijven gaan voor hun ander zoontje Seb (3,5). “We hebben Seb heel nauw betrokken bij alles. We wilden niets wegstoppen voor die jongen. Het eerste wat hij zei toen Pippa werd geboren: ‘Het is wel Fosse niet’. Het is een pienter kereltje, waar ik mij echt aan heb opgetrokken. Zo’n gastjes zijn heel puur en zeggen waarop het staat. Ze draaien niet, zoals sommige volwassenen, rond de pot.”

“Op het moment Fosske was overleden, was Seb net begonnen met school. We moesten opstaan voor hem, we moesten gewoon verder. Mocht hij er niet zijn geweest, dan had ik mij wellicht laten gaan. Ik wou en wil geen last op de schouders leggen van mijn zoon. Hij praat er nog vaak over.”

“Het is alsof hij de lade even opentrekt, weer dichtdoet en dan gewoon verder gaat. Ik doe er alles aan om niet te voorzichtig te zijn met Seb en Pippa. Ik blijf de consequente vader en wil hun ontdekkingsreis in het leven niet afpakken.”

Dat hun kindje een dochtertje is, vindt Wannes wel mooi. “Mocht het een jongetje zijn, dan denk ik dat we sowieso zouden vergelijken met Fosske. Toen Pippa geboren werd, viel alles van mijn schouders. Al die angst maakte plaats voor liefde en positiviteit.”

Plaat

Toen na de intense eerste maanden alles wat was gaan liggen, besliste Wannes een plaat te maken. Hij verzamelde een aantal mensen om zich heen om samen te zitten en liedjes te maken.

Wannes speelde 6 jaar in de rockband Ben Cane. “Het was een heerlijke periode, maar het was wild. Nu is mijn muziek braver, intenser. Ik ben volwassener geworden.” Wannes doopte zijn muzikaal project The Grand Razoo, met een knipoog naar The Grand Wazoo van Frank Zappa.

Het concept kent een circuskermisachtige vibe. “Ik zie het een beetje als een rondtrekkend circus. Een van mijn inspiratiebronnen is Tom Waits (Wannes zong in 2019 ‘Martha’ van Waits bij zijn deelname aan The Voice, red.). Die artiest zit vaak in die cabaretachtige sfeer. Van Daniel Johnston hou ik ook wel, net als van Zappa, hoewel ik niet alles graag hoor van hem. Dat zijn eigenlijk de mannen waardoor ik muziek ben beginnen maken.”

Op 9 oktober vindt de single release plaats en op 30 oktober wordt de EP gelanceerd. Het eerste optreden van de zeskoppige band is voorzien op 1 november in het kader van Reveil in Roeselare. Op 20 en 21 november staan er releaseshows gepland in het JOC in Ieper. (CMW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier