Wandtapijten van Les Monseigneurs in Waregemse Bruthaus Gallery zijn top

Victor Verhelst, galeriehouder Joris Vander Borght en Thomas Renwart in de 'kamer' van de wandtapijten. © DJW
Redactie KW

Joris Vander Borght van Bruthaus Gallery in de Molenstraat 84 heeft met de wandtapijten van het kunstenaarsduo Les Monseigneurs een echte topexpositie in huis die afgelopen weekend werd geopend en nog loopt tot zondag 19 april.

‘Avant la lettre/Un dialogue sans mots entre trois’ is de titel van het event, waarvan de derde kunstenaar die werd toegevoegd Damien De Lepeleire is, van wie je mozaïekcreaties te zien krijgt. Curator van dienst is Wim Lambrecht die op een ingenieuze wijze de twee verschillende kunstdisciplines aan elkaar weet te linken.

Maar het zijn dus vooral de wandtapijten die alle aandacht naar zich toe trekken en daarvoor zorgen de ‘Monseigneurs’ Victor Verhelst (Torhout) en Thomas Renwart (Maldegem) die elkaar wisten te vinden aan Sint-Lucas Gent. Eerst in Knokke-Heist en nu in Waregem tonen zij de bezoeker wat zij waard zijn. En dat is heel veel.

Victor Verhelst en Thomas Renwart: “Wij hebben ons volledig verdiept in de eeuwenoude technieken van het weven van wandtapijt en die kennis gekoppeld aan de modernste computertechnieken om dat allemaal mogelijk te maken. Voor het weven van onze voorontwerpen – de zogenaamde kartons – deden we onder andere een beroep op het VTI in Waregem waar wij nog een zeldzaam jacquard weefgetouw van begin de jaren negentig van de vorige eeuw aantroffen waarmee wij het door ons gewenste tapijt konden uitvoeren. De unieke exemplaren die wij in Bruthaus tonen vragen speciale, vaak niet meer gebruikte technieken die je alleen nog bij oudere getouwen aantreft. Daarnaast hebben wij bijvoorbeeld ook bepaalde, even zeldzame types van garens nodig om precies die gewenste kleur, hardheid, dikte te verkrijgen. Het resultaat is dan een mix van puur ambachtelijk werk, gekoppeld aan het gebruik van moderne computertechnieken en programma’s.”

Curator Wim Lambrecht zorgde voor een perfecte opstelling van de werken waarbij de meeste binnen een zelfgemaakte ruimte aan de wanden en in de lucht hangen. Wat zorgt voor een mysterieus, bevreemdend gevoel bij de bezoekers.

(DJW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier