Wandelzoektocht in het teken van Briek Schotte, die ook unieke munt krijgt

Luc Vandenbroecke is al 20 jaar voorzitter van de Kanegemse Gezinsbond. © Nele
Redactie KW

De Gezinsbond organiseert op zondag 25 augustus een smoefelwandeltocht. Het wordt een unieke wandeling die volledig in het teken van de bekende Briek Schotte staat.

De Gezinsbond van Kanegem is een bloeiende vereniging waarbij er het jaar rond tal van activiteiten plaatsvinden. De 26ste editie van de smoefelwandeltocht komt eraan en het wordt een wandeltocht met een speciaal tintje.

Luc Vandenbroecke is de huidige en enthousiaste voorzitter van de Gezinsbond. Hij werd in de bloemetjes gezet naar aanleiding van 20 jaar voorzitterschap. “20 jaar geleden kreeg ik de vraag of ik de taak van voorzitter op mij wilde nemen”, zegt hij. “Ik was toen al bestuurslid en de Gezinsbond lag mij wel. Ik stemde in en tot op vandaag ligt het mij nog enorm. We beschikken over een fantastische ploeg van 14 bestuursleden. Een team dat bestaat uit verschillende leeftijdsgroepen, beroepsbezigheden en ideeën. Er wordt heel veel belang gehecht aan een vlotte communicatie en we tonen respect naar elkaar toe. Binnen de Gezinsbond hebben we een heel drukke agenda. We organiseren tal van activiteiten, telkens met een grote opkomst. Mijn doel is dan ook werken aan een goede bestuursploeg, mensen samenbrengen en de deelnemers tevreden stellen. Onlangs werd ik in de bloemetjes gezet als dank voor mijn bereidwillige inzet als voorzitter. Dat deed enorm veel deugd en zo weet ik zeker dat ik gewaardeerd word door de bestuursploeg.”

Zoektocht

De Gezinsbond staat garant voor uiteenlopende activiteiten. “De kookles voor mannen bestaat al 25 jaar en is nog steeds populair. Start to run en start to walk is nieuw en de deelnemers zijn heel tevreden. Op 5 oktober hebben we de interverenigingenquiz, waaraan alle verenigingen van Kanegem kunnen deelnemen. Het wordt beslist opnieuw een spannende avond vol ambiance. Ons kerstconcert in december is altijd een topper van formaat. Maar eerst kijken we vol verlangen uit naar de komende smoefelwandeltocht.”

Er worden smoefels en dranken aangeboden langs een landelijke wandelroute – Luc Vandenbroecke

“Op vraag van stad Tielt werken we iets uit rond Briek Schotte, die op 7 september 100 jaar geleden in Kanegem geboren werd. Hij was bekend als Belgische wielrenner en ploegleider en stierf in 2004. Tijdens de wandeltocht worden er smoefels en dranken aangeboden op diverse plaatsen langs een landelijke wandelroute. De afstand bedraagt ongeveer acht kilometer. Onderweg is er een leuke zoektocht, die in het teken staat van Briek Schotte. Het museum komt aan bod, het standbeeld, noem maar op. Als organisatie vonden we dat een goede invalshoek om iets rond uit te werken. De zoektocht is niet zo moeilijk. De prijsuitreiking zal op zondag 8 september plaatsvinden. De winnaars worden persoonlijk verwittigd.”

Praktisch

Starten aan de wandeltocht kan tussen 13.30 en 14.30 uur aan de parochiezaal. Volwassenen en jongeren ouder dan 12 jaar betalen 18 euro. Kleuters en lagereschoolkinderen betalen 13 euro. Peuters kunnen gratis meewandelen in de buggy. De organisatie dringt erop aan om op voorhand in te schrijven, voor dinsdag 20 augustus. Dat kan bij Luc Vandenbroecke via 051 68 99 16 of gezinsbondkanegem@telenet.be.

Wijlen Briek Schotte wordt binnenkort herdacht met een unieke munt (foto Belga)
Wijlen Briek Schotte wordt binnenkort herdacht met een unieke munt (foto Belga)© BELGA

Dé flandrien zal ook op een unieke munt prijken

Briek Schotte heeft al een bronzen beeld in Kanegem, een grote wielerprijs in Desselgem en nog veel meer, maar dé flandrien zal nu ook op een unieke munt prijken.

Naar aanleiding van de honderdste geboortedag van Briek Schotte werd door de Koninklijke Munt van België een herdenkingsmunt (tien euro in ‘zilver proof’, red.) geslagen, die op donderdag 5 september wordt voorgesteld in de Briek Schottezaal van het Waregemse stadhuis. Briek Schotte werd er in 1987 als ereburger erkend.

Ook ploegleider

IJzeren Briek woonde jarenlang in deelgemeente Desselgem, dat in 2010 ‘dorp van de Ronde van Vlaanderen’ was en jaarlijks uitpakt met de Memorial Briek Schotte. Die vindt dit jaar plaats op dinsdag 10 september.

De uit Kanegem afkomstige Briek Schotte nam 20 keer deel aan ‘Vlaanderens Mooiste’, die hij in 1942 en 1948 won. Hij werd ook tweemaal wereldkampioen (Valkenburg 1948 en Moorslede 1950, red.) en eindigde in de Tour de France van 1948 tweede na de ongenaakbare Gino Bartali. Briek was daarna, met overwegend succes, 30 jaar de ploegleider van een respectabel aantal coryfeeën. Hij was de vleesgeworden rode draad door de naoorlogse wielergeschiedenis van vorige eeuw, maar ook daarna behield hij zijn voetafdruk in het wielergebeuren.

Fietsroutes

Ook Kanegem, Tielt en Roeselare zijn niet achteloos voorbij gestapt aan Brieks honderdste geboortedag. Twee fietsroutes werden in het leven geroepen met als uitvalsbasis de Tieltse Markt en in de belendende Kortrijkstraat een openluchtexpo, gelardeerd met foto’s en citaten van Briek Schotte.

De langste tocht de ‘Briek XL’ van 70 kilometer maakt een mooie lus tot in Roeselare, waarbij uniek is dat, na samenspraak met Westtoer, de knooppuntennetwerken Brugse Ommeland en Leiestreek met elkaar worden verbonden.

Het Roeselaarse wielermuseum Koers ligt op het traject met als mooie extra dat wie met de fietskaart in de hand kan illustreren dat hij de route koos, tot 30 juni 2020 20 euro korting op een Koers-toegangsticket krijgt. Briek was aanwezig op de vernissage van het Wielermuseum in 1998 en dat schiep een band.

De tweede route het ‘Briekske’ is met zijn 32 kilometer korter en vertrekt, net als de ‘Briek XL’, op de Markt van Tielt en is een meer gezinsvriendelijke tocht.

Beide mooie routes kunnen op elk moment worden afgehaspeld met deze zomer een bijkomend, gemarkeerd lusje door het kernwinkelgebied. Voor de koersfreaks is dat een extraatje want zo kunnen ze ook de panelen op de ruiten van de Collegesite in de Kortrijkstraat bewonderen, waarop onder meer afbeeldingen en citaten van Briek prijken.

Briek-weekend

Op zaterdag 7 en zondag 8 september wordt in Kanegem, Brieks geboortedorp, een feestweekend georganiseerd met expo’s van wielershirts, wielercartoons en een wielerbeurs. Op zondag is er de Memorial Briek Schotte, een rit van 75 kilometer. De fietsroutekaart is gratis verkrijgbaar bij het Stadspunt Tielt, de Poelbergsite, het wielermuseum Koers en te downloaden via tielt.be.

(NS/BCA)