Wandelsport Vlaanderen kiest Koksijde als gastgemeente

© MVO
Redactie KW

De uitvalsbasis voor het jaarlijkse evenement ‘Vlaanderen Wandelt’ wordt dit jaar Koksijde. Het wordt een feest én een totaalbeleving voor alle wandelaars.

Burgemeester Marc Vanden Bussche promoot op zijn typische manier de mooie eigen wandelroutes en het Koksijdse strand als de ‘Champs-Élysées’ van de kust: “Speciaal voor dit wandelevenement op 26 april, ook Erfgoeddag, zetten het Abdijmuseum Ten Duinen en het Navigo-Visserijmuseum de deuren gratis open en alle wandelaars zijn ook welkom in ons mooie gemeentehuis met de unieke hangende ‘Kokpit’. In het beroemde Paul Delvauxmuseum krijgen wandelaars een speciale korting. Horecazaken bieden een speciaal arrangement aan.”

Grandeur

Lieven Hostens, voorzitter van Wandelsport Vlaanderen vzw en ook van Wandelclub Nieuwpoort: “Vlaanderen telt heel wat clubs die wandeltochten organiseren, maar dit evenement noemen we graag de ‘moeder van alle wandeltochten’. De grandeur en de centen die hiermee gepaard gaan kunnen we niet op clubniveau realiseren en daarom neemt Wandelsport Vlaanderen hiervoor de touwtjes in handen. Voor alle duidelijkheid: dit is geen groepswandeling, het is een evenement voor leden en niet-leden, waarbij elke wandelaar een parcours uitkiest naar eigen keuze. Elk parcours is goed aangeduid met pijltjes en splitsingsborden, zodat niemand kan verloren lopen en alleen maar moet genieten. Starten kan vanaf 7 uur voor een traject van 5, 7, 11, 15, 20, 24, 33, 37, 42, 50 of 60 km.”

Jommekeshuis

“Die langeafstandswandeling van 60 km is een primeur en daarvoor is een massastart gepland om 5 uur met dj Chill-Axe aan een mythische plek in Koksijde: de kazerne met de reddingshelikopters. Daar is ook ruime parkeergelegenheid. Omdat heel wat mensen die voor een kortere afstand kiezen ook de zee willen zien, vertrekken er twee pendeltreintjes vanuit de kazerne naar de zeedijk. Speciaal voor de jongste wandelaars is er het kidspad, met een opdracht aan het Jommekeshuis in Koksijde-Bad. Alle afstanden maken kennis met de schoonheid van het natuurgebied De Noordduinen. Naast de Noordduinen, Ter Yde en de Doornpanne trekken de lange afstanden ook door natuurgebied Westhoek, geklemd tussen de Franse grens en De Panne. Marino Punk en Sambaband Mochito zorgen voor muzikale ambiance. Langsheen het hele traject Vlaanderen Wandelt Koksijde zijn diverse rust- en/of ruime bevoorradingsposten voorzien en ook een eindbevoorrading.”

Sticker

Individuelen (enkel op 26 april) betalen 5 euro als niet-leden en 2 euro als leden van een erkende wandelsportfederatie, herinneringssticker inbegrepen. Deelnemen is gratis voor kinderen onder de 12 jaar. Inschrijven is wel een vereiste.

Inschrijven als team of wandelclub kost 2 euro per lid via het inschrijvingsformulier op de website www.vlaanderenwandelt.be. Na inschrijving en betaling krijg je een bevestigingsmail. Inschrijven kan tussen 7 en 15 uur. De aankomst dient bereikt voor 18 uur.

Vanuit Kortrijk met tussenstop in Roeselare en vanuit Poperinge met tussenstop in Ieper kan je ook individueel inschrijven om met een aantal clubleden per pendelbus naar het evenement te reizen. Het vertrek is gepland om 7.45 uur terugkeer vanuit Koksijde om 16 uur. Info op www.vlaanderenwandelt.be/pendelbus/.

Voor de organisatie in Koksijde werkt Wandelsport Vlaanderen vzw nauw samen met het lokaal bestuur van Koksijde en Wandelclub Nieuwpoort voor de logistieke ondersteuning. (MVO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier