Wandelpool wint Blauwe Pluim 2019 van Open Vld Deerlijk

© foto MVD
Redactie KW

De wandelpool, een initiatief waarbij elke ochtend zowat 100 leerlingen te voet begeleid worden naar de centrumscholen, is de laureaat van De Blauwe Pluim 2019. De onderscheiding is een concept van Open Vld Deerlijk in samenwerking met de Deerlijkse journalisten.

“De Blauwe Pluim is een blijk van appreciatie voor een initiatief dat de bevolking van Deerlijk of een goed doel ten goede komt”, verduidelijkte Open Vld-voorzitter Philip Ghekiere tijdens de uitreiking in de oude brandweerkazerne. “De vijf genomineerden tegen elkaar afwegen, is niet eerlijk want het zijn allemaal fijne initiatieven. Het zijn allemaal winnaars.”

“Behalve carpool is er in Deerlijk ook een wandelpool”, motiveerde Philip Ghekiere. “De wandelpool laat kinderen in groep en begeleid door een volwassene naar school wandelen. Dit gebeurt van op vier verkeersluwe vertrekplaatsen, ongeveer een kilometer buiten het centrum. De kinderen verzamelen vanaf 10 voor 8 en vertrekken om 8 uur stipt, begeleid door een vrijwilliger. Onderweg sluiten nog kinderen aan.”

Lama

Elk wandelend kind is een auto minder aan de schoolpoort. Het is verkeersveilig, de kinderen maken elke dag een wandeling en er is een fijn sociaal contact tussen de kinderen, de ouders en de grootouders. De wandelpool is uitgevonden in het laboratorium voor mobiele alternatieven, kortweg LAMA. Daarin zoeken alle belangengroepen samen naar oplossingen om de veiligheid en mobiliteit in de schoolomgeving te verbeteren”, klinkt het.

Het idee van een wandelpool is een creatie van buurtbewoners, ouders, leraars, gemeentediensten, trein-tram-bus en de lokale politie. Er is volop interesse voor dit Deerlijks initiatief bij andere gemeenten; er zijn al contacten met Waregem, Menen, Harelbeke, Hulste, Zwevegem, Stasegem, Kortrijk en Deinze. “Na Réveil van Pieter Deknudt heeft Deerlijk weer een exportproduct om trots op te zijn.”

Genomineerden

De wandelpool haalde het onder meer van ‘De mooimakers van Deerlijk’. Dat zijn vrijwilligers die een stuk straat of plein proper houden en aan de buurt advies geven om afval te vermijden en te sorteren. De glasbol-mooimaker wordt peter of meter van een glasbol, houdt de omgeving proper en meldt sluikstort. Ook ‘Deerlijks verlangen’ was genomineerd, dat is een burgerinitiatief dat verleden jaar werd opgestart vanuit een verlangen naar een duurzamer gemeente tegen 2030.

De derde genomineerde was Cokido. In de Deerlijkse school De Driesprong namen acht ondernemende ouders het initiatief om samen op het schooldomein kinderopvang te organiseren voor hun 18 kinderen. Ouders en grootouders houden om beurt toezicht op de spelende kinderen. Er wordt een klein bedrag per kind en per dag betaald voor het gebruik van de school. Ouders houden één dag toezicht in ruil voor een hele week opvang.

Ook Dominique Vanhonacker was genomineerd. Samen met Sofie runt hij Snooker Pocket, een gezellig café dat de thuisbasis voor 18 verenigingen is. Hij mobiliseerde al die verenigingen voor een benefiet, een eerbetoon aan Dieter De Cauderlier, die in 2017 overleed aan een hersentumor. Na zes maanden van initiatieven in het kader van Dieters Warmste Acties stond er 17.139 euro op de teller.

(Rik Devos)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier